Ο Κρόνος στον Υδροχόο

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΛΑΧΙΩΤΗ
01/08/2021
Κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής», ο Κρόνος λατρεύονταν ως θεότητα της εσοδείας και της συγκομιδής, ενώ επιτηρούσε και την πρόοδο των ανθρώπων.

Κρόνος στον Υδροχόο: Ας ξαναμιλήσουμε για την Ελευθερία

Όσο η πανδημία που άλλαξε τις ζωές μας περνά τις φάσεις εξέλιξής της, τη μία μετά την άλλη, εγείρεται καθημερινά και όλο και πιο έντονα και διχαστικά ο διάλογος περί αυτοδιάθεσης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στις αποφάσεις των κέντρων εξουσίας για την υγειονομική και όχι μόνο αντιμετώπιση της κρίσης που συλλογικά βιώνουμε. Φωνές από κάθε άκρη του πλανήτη υψώνονται μέρα με τη μέρα και συχνότερα, φωνές που κάνουν λόγο για ανελευθερία, συνταγματικά δικαιώματα που καταστρατηγούνται (βλ. υποχρεωτικότητα εμβολιασμού), αδικαιολόγητα lockdowns, παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, εκφοβισμό κλπ κλπ.

Η είσοδος του Κρόνου στον Υδροχόο τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για όσα βλέπουμε να εξελίσσονται κι όσα πρόκειται να δούμε μέχρι την αποχώρησή του από το ζώδιο την άνοιξη του 2023, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ναι, έννοιες όπως ελευθερία, ανισότητες, συνταγματικά δικαιώματα, παγκοσμιοποίηση, αυτοδιάθεση και αυτονομία επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο πιο δυνατά και πιο πολωμένα από ποτέ. Η πανδημία θα σταθεί, στέκεται ήδη, ως αφορμή. Μόνο που η ανθρωπότητα θα κληθεί εν ευθέτω χρόνω ν’ αναζητήσει την πραγματική αιτία. Την αιτία που βρίσκεται, όπως πάντα, υποδόρια κάτω από το “λίπος” που καλύπτει εξωτερικά το δέρμα της…

Ναι, η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στο επόμενο βήμα της μετα-covid εποχής περιέχει πόνο, φόβο, σοκ, βάρος, πένθος. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνα τα μάτια που εμβαθύνουν και ερευνούν και εντέλει αναγνωρίζουν ότι όλο που έχει κατέβει ως χιονοστιβάδα στις ζωές μας, σείοντας ασφάλειες και δεδομένα, δεν ήρθε ακριβώς ως άλλος…κεραυνός εν αιθρία. Εκείνα τα μάτια που ξέρουν ότι ο γέρο-Κρόνος παρατηρεί και καταγράφει πάντα όσα δεκαετίες, εκατονταετίες τώρα, ο άνθρωπος κάνει εναντίον του ανθρώπου, της φύσης, του ζωικού βασιλείου, εναντίον του ίδιου του εαυτού του.

Συζητάμε για διάσπαση, διχασμό, πολέμιους και υποστηρικτές, κυβερνήσεις και πολίτες δύο ταχυτήτων (καλοί-κακοί, ασυνείδητοι-ενσυνείδητοι, υπεύθυνοι-ανεύθυνοι κ.ο.κ), για αδικίες, για παράλογα μέτρα, lockdowns, καταστολή και αποστέρηση ελευθεριών, λες και ξαφνικά ανακαλύψαμε την πυρίτιδα κι όλα αυτά εμφανίστηκαν ως δια μαγείας εν μία νυκτί!

Γιατί να μη μιλήσουμε ωστόσο, πριν και πρώτα απ’ όλα, για την καταπίεση και τις παντός είδους στερήσεις που αιώνες τώρα υφίστανται άνθρωποι και ζώα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη; Γιατί να μη μιλήσουμε για τα “οικοδομικά υλικά” με τα οποία χτίζουμε τον κόσμο μας, έναν κόσμο όπου βασιλεύει διαχρονικά ο διαχωρισμός, η αδικία, η ένδεια, η διάκριση σε φυλές, χρώμα, κοινωνική ή οικονομική κάστα; Γιατί να μη μιλήσουμε για τον επί χιλιετίες στραγγαλισμό, πολύ πιο πριν φυσικά από κάθε κορωνοιό, κάθε φωνής διαφορετικότητας που έχει ζήσει πάνω στη Γη, κάθε τέτοιας φωνής μέσα μας;

Στα τεφτέρια του Κρόνου/Χρόνου, ο,τι γράφει, δε ξεγράφει. Αν ο Ουρανός είναι το κοσμικό “ξυπνητήρι” που μάς αφυπνίζει συλλογικά από τις μεταϋπνωτικές υποβολές, ο Κρόνος είναι το κοσμικό “ποινολόγιο”, μαζί και ο “Γυμνασιάρχης” που το κρατά!

Ο Υδροχόος είναι πράγματι ο αντιρρησίας συνείδησης του Ζωδιακού. Όσο ο Κρόνος φιλοξενείται στο φιλελεύθερο περιβάλλον του θα προσπαθήσει να τον “φιμώσει”, να καταστείλει τις επιδιώξεις του, να τον περιορίσει, εντέλει να τον εξωθήσει σε “ανασύσταση”. Ποιος ξέρει; Μετά το πέρας της διέλευσης, ίσως η πολυπόθητη Ελευθερία ν’ αποκτήσει άλλη υπόσταση…

«Ελευθερία είναι να κάνει κανείς ό,τι θέλει» είναι ο ορισμός της παντοδυναμίας, όχι της ελευθερίας.

Χόρχε Μπουκάι

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα