Κρίση μέσης ηλικίας και πλανήτης Ουρανός

ASTROTEAM GUEST
20/03/2021

Εδώ στου δρόμου τα μισά
έφτασε η ώρα να το πω…

Η έκφραση «κρίση της μέσης ηλικίας» έχει επικρατήσει από παλιά. Αναφέρεται σε μια περίοδο έντονης υπαρξιακής αναζήτησης στη ζωή μας που φέρνει συνειδητοποιήσεις και αλλαγές. Αστρολογικά, ορίζεται χρονικά, περίπου στη μέση της ζωής μας, δηλαδή στα 42 χρόνια/συν-πλην 1 έτος. (ο μέσος όρος ζωής στο δυτικό κόσμο είναι περίπου τα 82 έτη).

Είναι μια περίοδος που έχοντας συνήθως χτίσει ένα προφίλ κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, συντροφικό, μέσα από τις μέχρι τότε επιλογές μας, αρχίζουμε να έχουμε ανησυχίες για το πόσο οι επιλογές αυτές, μας εκφράζουν πραγματικά.

Η εσωτερική «κινητικότητα» αντικατοπτρίζεται συχνά και σε εξωτερικές καταστάσεις, με συνέπεια πολλά από τα μέχρι τότε δεδομένα και αυτονόητα να αλλάζουν ή και να ανατρέπονται.

Πεποιθήσεις και στερεότυπα που μπορεί να στήριζαν την αυτοεκτίμηση και την κοσμοθεωρία μας, αλλάζουν και έρχονται επιλογές και αποφάσεις «αταίριαστες» με τη μέχρι τότε πορεία μας. Μπορεί να υπάρξει επαγγελματική αλλαγή, να διαλυθεί ένας γάμος, να διακοπούν σοβαρές σχέσεις, ή να δεσμευτούμε παραπάνω, να αλλάξει η εμφάνιση και το στυλ μας, η ιδεολογία μας, οι παρέες μας, να θελήσουμε να αναδείξουμε κρυμμένα ταλέντα, να ξεκινήσουμε διαφορετικές σπουδές, γενικότερα να κάνουμε πράγματα που μέχρι τότε θεωρούσαμε απίθανα ή και αδιανόητα.

Αστρολογικά, αυτή η κρίση περιγράφεται και ερμηνεύεται από μια σημαντική πλανητική όψη που συμβαίνει άπαξ στη διάρκεια της ζωής και επηρεάζει την γενιά των 40+. Πρόκειται για την όψη αντίθεσης που σχηματίζει ο πλανήτης Ουρανός με τη γενέθλια θέση της αντίστοιχης γενιάς.

Για παράδειγμα, αυτή την εποχή που ο Ουρανός βρίσκεται στον Ταύρο, σχηματίζει αντίθεση με την απέναντι θέση και «χτυπά» το γενέθλιο χάρτη όσων γεννήθηκαν το 1978, περίοδος που ο Ουρανός ήταν στο Σκορπιό σε αντίστοιχες μοίρες.

Πώς μια τέτοια αστρολογική συνθήκη πυροδοτεί αυτή την «κρίση», ποιο το υπόβαθρο που την κινητοποιεί και τι είδους μήνυμα φέρνει;

Καταρχήν, τι σημαίνει Ουράνια επιρροή;

Λέξεις- κλειδιά του πλανήτη Ουρανού είναι, μεταξύ άλλων, ένα σωρό έννοιες από Α: Αλήθεια, Αμεσότητα, Αυθεντικότητα, Αφύπνιση, Αλλαγή, Ανατροπή, Αντισυμβατικότητα, Αναδόμηση, Απελευθέρωση κλπ, ο δε τρόπος δράσης του χαρακτηρίζεται με λέξεις όπως ρήξη, απρόβλεπτος, σοκ κλπ.

Η αναταραχή της μέσης ηλικίας «προβοκάρεται» και από μια άλλη πλανητική επιρροή, αυτή του πλανήτη Ποσειδώνα. Σχεδόν ταυτόχρονα με την αντίθεση του Ουρανού, ο πλανήτης αυτός στη διέλευσή του, σχηματίζει όψη τετραγώνου (επίσης άπαξ στη ζωή) με τη γενέθλια θέση της αντίστοιχης γενιάς. Αυτή την εποχή, ο πλανήτης από τη θέση του στους Ιχθείς, τετραγωνίζει τις μοίρες του Ποσειδώνα στον Τοξότη (γενιά 78-79). Αν σκεφτούμε λέξεις-κλειδιά του Ποσειδώνα όπως: φυγή, έμπνευση, εξιδανίκευση, διαίσθηση, όνειρο, διάλυση ορίων, μπορούμε να φανταστούμε τη συνδρομή του στο πώς δίνει έμπνευση, εξιδανίκευση, όραμα και «άλλοθι» στην ανατρεπτική δράση του Ουρανού.

Στην φάση που μας έρχεται αυτή η πλανητική επιδρομή, κρυσταλλωμένες ήδη πεποιθήσεις μας και αξίες έχουν συχνά περιχαρακώσει έναν παγιωμένο τρόπο ζωής.

Αλλά, η ζωή δεν εξελίσσεται μέσα από ασφάλειες και περιχαρακώσεις. Ο Εαυτός αναζητά να αφυπνιστεί, να δοκιμάσει τα όριά του, να βρει την αυθεντικότητά του, να εξελίξει το Εγώ, να επαναπροσδιορίσει τα όρια του Υπερεγώ.

Αυτά είναι και ζητούμενα του πλανήτη Ουρανού. Η επιρροή του λειτουργεί σαν συνεχόμενα φλας που μας αφυπνίζουν, σπάζοντας στερεότυπα, πεποιθήσεις και όρια που μας έχουν επιβληθεί, προκειμένου να συναντήσουμε την αλήθεια μας. Ο τρόπος δράσης του σε κάθε χάρτη είναι διαφορετικός και ως προς την ένταση και ως προς τους τομείς της ζωής που θα λειτουργήσει.

Γενικότερα, όσο περισσότερο είμαστε συντονισμένοι με την αξία και την ανάγκη της Αλλαγής ως στοιχείου της ίδιας της Ζωής, τόσο λιγότερο σοκαριστικά και πιο εξελικτικά θα λειτουργήσει η επιρροή του Ουρανού. Αντίθετα, όσο πιο πολύ αντιστεκόμαστε, τόσο περισσότερο οι αλλαγές θα έρχονται σαν εξωτερικές ανατροπές, απειλώντας την αίσθηση ισορροπίας και ασφάλειας.

Αφορμές και δυνατότητες για αλλαγές και επαναπροσδιορισμούς υπάρχουν συχνά στη ζωή μας. Όμως, στη συγκεκριμένη ηλικία, είναι σαν το Σύμπαν, με πυροδότη τον πλανήτη Ουρανό, να μας δίνει σήμα για review που ίσως χρειαστεί ένα restart.

Φυσικά, το μέλλον πάντα δικαιώνει τη φήμη του Επαναστάτη Πλανήτη.

Στην προσωπική μας διαδρομή, ο δρόμος της αυθεντικότητας και της συνειδητότητας δεν είναι ποτέ ο πιο εύκολος και σίγουρος.

Η αναζήτηση για σιγουριά εμποδίζει το δρόμο για το νόημα. Η αβεβαιότητα είναι η κατάσταση που ωθεί τις δυνατότητές μας να ξεδιπλωθούν.
Έριχ Φρομ

 Από τη Μαρίνα Καλοκαιρινού

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα