Baby astro-shower ή γιατί να πάει ένας γονιός σε αστρολόγο; – Α’ Μέρος

ASTROTEAM GUEST
02/02/2021

Ενδεχομένως ως ενήλικες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια καμπή στην προσωπική ή στην επαγγελματική μας ζωή που χρειαστήκαμε την βοήθεια και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία αστρολόγου. Ποια θα μπορούσε όμως να είναι η αφορμή ο ίδιος άνθρωπος να απευθυνθεί στον ειδικό για το νεογέννητο μωρό του ή για το μικρό του παιδί;

Γιατί να πάει ένας γονιός σε αστρολόγο;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τον εαυτό μας ή κάποιο γνωστό μας να λέει ‘’Μακάρι οι γονείς μου να ήξεραν αυτές τις πληροφορίες πού γνωρίζω τώρα εγώ για τον εαυτό μου, διαβάζοντας τον προσωπικό μου χάρτη…! Επομένως η απάντηση είναι απλή: Για την επεξήγηση και την εμβάθυνση του ψυχολογικού και συναισθηματικού κόσμου του παιδιού του. Γνωρίζοντας τον γενέθλιο χάρτη του, θα μπορέσουν να αντιληφθούν, να αποκωδικοποιήσουν και να δικαιολογήσουν συμπεριφορικά μοτίβα που μπορεί να ήταν μέχρι τότε ανεξήγητα, εσφαλμένα ή άγνωστα και να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν κατάλληλα!

Να καταλάβουν για παράδειγμα, ότι δεν είναι κακό και επιθετικό παιδί ή αμελής μαθητής, ή γιατί του αρέσει να περνά περισσότερη ώρα με την γιαγιά και τον παππού ή να απολαμβάνει την μουσική και την ησυχία του δωματίου του. Ή ακόμα πόσο μεγάλη ασφάλεια νιώθει μέσα σε ένα σπίτι που μυρίζει κανέλα, βούτυρο και αχνιστό ψωμί και οι τόνοι ήταν κατεβασμένοι, ή πόσο χρειάζεται αυτή την αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας ή την αίσθηση ότι μπορεί να βοηθήσει κι εκείνο τους γονείς του!

Να συνειδοποιήσουν ότι το παιδί τους δεν έρχεται σε αυτόν τον κόσμο ως ‘’λευκός πίνακας’’, tabula rasa, αλλά με μια εμπειρία ψυχής και έναν χαρακτήρα, που ξέροντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, μπορείς να τον εξελίξεις και να τον βοηθήσεις να ανθίσει και να βγάλει καρπούς, εσύ ο γονιός του!

Η παιδική αστρολογία πραγματεύεται διάφορα πολύ σημαντικά θέματα και βοηθά τους γονείς να συνειδητοποιήσουν αρχικά πόσο πολύ συνδεδεμένοι είναι οι δικοί τους χάρτες με αυτούς των παιδιών τους. Φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη του γονέα το πρώτο το δεύτερο το τρίτο κλπ., παιδί, τί κοινά μαθήματα θα πρέπει να πάρουν – η θέση του δασκάλου και του μαθητή μπορεί να αντιστραφεί με ευκολία -, το πεπρωμένο του παιδιού τους, οι αυτοματισμοί του, τα ταλέντα του, τα δύσκολα ή πιο κρυφά και εσωτερικά σημεία στον χαρακτήρα του. Τί το κάνει ευτυχισμένο και τί το αγχώνει και το στεναχωρεί, πώς το επηρεάζει η μητέρα του, ποια αθλήματα του ταιριάζουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, την σχέση με τους φίλους, τα αδέρφια του, τους παππούδες και τους ιθύνοντες. Τα θέματα της υγείας του, οι διατροφικές του συνήθειες, οι έρωτες του, ο ασυνείδητος και συνειδητός του νους, η σχέση του με τη μαθησιακή διαδικασία, το περιβάλλον του σχολείου και μια πληθώρα άλλων θεμάτων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ένα παιδί δεν μπορεί να εξηγήσει τον εαυτό του. Δεν μπορεί να πει ‘’Μαμά, έχω αυτήν την έκρηξη γιατί έχω Σελήνη στον Κριό..!’’. Το γενέθλιο ωροσκόπιο δίνει την δυνατότητα στο παιδί να το δουν όπως πραγματικά είναι και να το εκτιμήσουν γι’ αυτό! Με τα δικά του χρώματα, σκιές και επίπεδα και όχι όπως ο γονιός θα ήθελε να το ζωγραφίσει ανάλογα με τις προσδοκίες τα όνειρα, την κοινωνική του θέση, τα πρότυπα ή τις αξίες του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα έναν αυριανό ενήλικα ευτυχισμένο και συνειδητοποιημένο, που ξέρει ότι είναι αγαπητός, χωρίς να χρειαστεί να προσποιηθεί κάποιον άλλο εαυτό για να γίνει αρεστός στην οικογένεια και το κοινωνικό του περιβάλλον.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό από το άλλο σαν τη μέρα με τη νύχτα, ακόμα και αν ζουν στο ίδιο σπίτι και έχουν τους ίδιους γονείς, ή αν είναι στην ίδια τάξη ή ομάδα ποδοσφαίρου. Είναι πολύ σημαντικό ένας γονιός, ένας δάσκαλος ή ένας προπονητής, να γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, για να το προσεγγίσει εξατομικευμένα και πιο προσωπικά ανάλογα με τις ανάγκες του σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Σε ένα παιδικό ωροσκόπιο παρατηρούμε τον Ήλιο, τον ωροσκόπο με τον κυβερνήτη του, τη Σελήνη και το Νότιο Δεσμό της, τα στοιχεία για να πάρουμε μια ιδέα για τη προσωπικότητά του -Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας- και από ποιόν πλανήτη θα χρωματιστεί. Έτσι οι γονείς θα ξέρουν τί σημαίνει να έχουν ένα παιδί Κρόνιο, Ποσειδώνιο, Ουράνιο, Αφροδίσιο κτλ., και βλέποντας σε ποια θέση -οίκο και ζώδιο- είναι ο ήλιος του, θα γνωρίζουν ποια θα είναι η πορεία της δράσης του μικρού τους. Γιατί μην ξεχνάμε γεννιόμαστε για να γίνουμε ο Ήλιος μας!

Η Σελήνη του παιδιού μας δίνει πολλά κλειδιά με τα οποία μπορούμε να εργαστούμε πάνω στην προσωπικότητα και τις αντιδράσεις ενός παιδιού. Για παράδειγμα έχουμε δυο αδέλφια το ένα με Σελήνη στους Διδύμους και το άλλο με Σελήνη στον Σκορπιό που μαλώνουν. Αυτό με τη Σελήνη στο Δίδυμο θέλει να το συζητήσει, να το εκλογικεύσει, να το καταλάβει, ενώ το άλλο με την Σελήνη στον Σκορπιό θέλει να αποτραβηχτεί στο δωμάτιό του και να χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα. Ως αποτέλεσμα το πρώτο θίγεται γιατί θεωρεί ότι το αδερφάκι του, τον αγνοεί. Και εδώ έρχεται η καθοριστική επέμβαση της μητέρας που πρέπει να εξηγήσει στο ένα παιδί πώς αντιδρά το άλλο ώστε να λυθεί η παρεξήγηση.

-‘’Θέλει λίγο χρόνο να σκεφτεί μόνο του και να ηρεμήσει, θα έρθει σε λίγο να το λύσετε. Πάμε μαζί να μιλήσουμε αν θες!’’, Θα ήταν ένας καταπληκτικός τρόπος προσέγγισης των χαρακτήρων των παιδιών από τον γονέα. Στην περίπτωσή εδώ, η μαμά αναγνωρίζει την έμφυτη ανάγκη της Σελήνης στους Διδύμους να μιλά συνέχεια και την καθοδηγεί ώστε να βρει έναν υγιή τρόπο να την εκφράζει, και της ανάγκης της Σελήνης στον Σκορπιό να εμβαθύνει και να κλείνεται στον εαυτό της για να ξαναβρεί τις ισορροπίες της. Αν στο παράδειγμα μας ο γονιός επέμενε να λυθεί το ζήτημα εκείνη την ώρα, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό γιατί κανένα παιδί δεν θα είχε αναγνωρίσει τη φύση του και τις ιδιαίτερες ανάγκες του!

Όταν είμαστε σε βρεφική ή και παιδική ηλικία, φωτίζονται κάποια σημεία του ωροσκοπίου μας λίγο περισσότερο απ’ ότι όταν είμαστε ενήλικες. Η Σελήνη και ο Νότιος Δεσμός, η καρμική μας βαλίτσα, που ευθύνεται για την αυθόρμητη, ενστικτώδη συμπεριφορά του ανθρώπου στις διαπροσωπικές του σχέσεις και στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που του παρουσιάζονται, είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Τα παιδιά είναι πλάσματα της Σελήνης μέχρι τα επτά τους χρόνια, αόρατα ενωμένα με τον ομφάλιο λώρο, τη μαμά, τις ρίζες και τους προγόνους τους. Η Σελήνη παίζει εξέχοντα ρόλο και αποτελεί ένα ευάλωτο και τρωτό σημείο στον χάρτη του παιδιού. Εξετάζουμε αρχικά το Νότιο Δεσμό της Σελήνης και τον κυβερνήτη του και σιγά σιγά το βρέφος μεγαλώνοντας, χτίζει τον κυρίαρχο και ανεξάρτητο χαρακτήρα του πάνω και στους υπόλοιπους πλανήτες και όψεις του ωροσκοπίου του.

Ο Άρης επίσης είναι πολύ σημαντικός πλανήτης όταν μελετάμε έναν παιδικό χάρτη. Θα πρέπει όμως να δούμε διεξοδικά όλο του το γενέθλιο αποτύπωμα για να αντιληφθούμε εις βάθος την πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη φύση και προσωπικότητα του παιδιού.

H θέση της Σελήνης, είναι ένας γρήγορος τρόπος που μας επιτρέπει άμεσα και εύκολα να καταλάβουμε πώς πρέπει να δείξουμε την αγάπη την ζεστασιά και την υποστήριξή στο παιδί μας, έτσι ώστε εκείνο να την αισθανθεί βαθιά μέσα του.

Κάθε θέση της Σελήνης σε ζώδιο και στοιχείο -νερό, γη, φωτιά, αέρας- απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση, ώστε το παιδί να νιώσει αποδεκτό και αγαπητό από το περιβάλλον του.

Ας τις δούμε αναλυτικά.

Σελήνη στον Αέρα: Δίδυμος
Όσο αναστατωμένο και αν είναι ένα παιδί με Σελήνη στους Διδύμους, η μόνη οδός για επικοινωνία είναι η λογική και η συζήτηση. Συνδέεται μέσω της σκέψης για να μην αισθάνεται απομονωμένη και αποξενωμένη από το περιβάλλον και με παρεξηγημένες προθέσεις. Λόγω της διανοητικής της ιδιοσυγκρασίας και της τάσης να εκλογικεύει τα πάντα, συχνά δεν έχει καλή επαφή με τα συναισθήματά της. Μπορείς να την κάνεις να νιώσει καλά διαβάζοντας της ένα παραμύθι, εσύ η μαμά που αντιπροσωπεύεις και τη Σελήνη του παιδιού σου.

Σελήνη στον Αέρα: Ζυγός
Το παιδί με Σελήνη στο Ζυγό θέλει να συμμετέχει και να παίρνει την έγκριση σε όλες τις σχέσεις και τις επαφές έτσι ώστε να μη νιώθει αποξενωμένο. Έχει μεγάλη ευαισθησία σχετικά με τη σχέση των γονιών του και παρατηρεί κάθε τους διένεξη! Υπάρχει η υποσυνείδητη ανάγκη για ηρεμία και αποφυγή προστριβών. Ψάχνει την ομορφιά στον χώρο του, στη διακόσμηση και στις μυρωδιές!

Σελήνη στον Αέρα: Υδροχόος
Το παιδί με Σελήνη στον Υδροχόο είναι σίγουρο ότι θα επαναστατήσει ενάντια στη μητέρα του γιατί θα θέλει να σπάσει τα δεσμά και να διεκδικήσει τη μοναδικότητά του!

Τα συναισθήματα γενικά είναι περιορισμένα, κρυσταλλοποιημένα και δεν τα αφήνει ελεύθερα, αφού λειτουργεί με τη διάνοια. Θα διαπρέψει όμως μέσα στις ομάδες που θα συμμετέχει και κάνει πολλούς φίλους. Είτε στο Νηπιαγωγείο είτε στο Δημοτικό είτε και αργότερα θα διασκεδάζει κάνοντας sleepovers στα σπίτια με τους κολλητούς του.

Σε αντίθεση με τα παιδιά του αέρα που στα δύσκολα θέλουν να επικοινωνήσουν, να εκλογικεύσουν για να συνδεθούν, τα παιδιά του νερού είναι βαθιά συναισθηματικά και χρειάζονται τον χρόνο τους για να κατασταλάξει το όποιο συναίσθημα. Γι’ αυτό συνήθως είναι συνεσταλμένα και ντροπαλά.

Σελήνη στο Νερό: Καρκίνος
Είναι αδιανόητο να πεις σε ένα παιδί με Σελήνη στον Καρκίνο «σταμάτα να κλαις», γιατί αυτό έχει ανάγκη! Να αφήσει το συναίσθημα του να τρέξει σαν ποτάμι μέσα από τα μάτια του. Οι δεσμοί με την οικογένεια –και ειδικά με τη μητέρα που την έχουν σαν βασίλισσα- είναι πολύ στενοί και διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σελήνη στο Νερό: Σκορπιός
Το παιδικό σωματάκι δεν αντέχει την ένταση και το βάθος του συναισθήματος του Σκορπιού. Χρειάζεται χρόνο μόνο του, χωρίς να μιλάει ή να αναλύει, να το επεξεργαστεί και να το αφομοιώσει, αφού είναι κατακλυσμιαίο. Είναι πολύ συντονισμένη με τα υπόγεια ενεργειακά και συναισθηματικά ρεύματα, που αντιλαμβάνεται άμεσα όταν βρεθεί σ’ ένα χώρο. Ο μεγαλύτερός φόβος της Σελήνης εδώ είναι να μην δείξει ότι είναι ευάλωτη. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ προσωπική και στενή σχέση με τους γονείς της, έστω και με έναν από τους δυο, έτσι ώστε να χτιστεί πολύ γερή σχέση ανάμεσά τους. Ο γονιός να γνωρίσει ενδελεχώς την ψυχή του παιδιού του, κι εκείνο να εμπιστευθεί τον γονιό του και μέσα από αυτή την σχεδόν μυστηριακή σχέση να αποδεχτεί τον εαυτό του και τον συναισθηματικό του κόσμο.

Σελήνη στο Νερό: Ιχθείς
Αισθάνεται τον πόνο των άλλων, νιώθει συμπάθεια για τα ζώα και τους αδικημένους απ’ τη ζωή, αλλά μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει πράξη τη βοήθεια. Μπορεί να τραυματιστεί πολύ εύκολα ψυχικά από σκηνές βίας που θα δει ακόμα και στην τηλεόραση. Είναι ενεργειακά σφουγγάρια που αντιλαμβάνονται όλες τις δονήσεις σ έναν χώρο υποσυνείδητα (πχ στην τάξη τους ή σε μια παρέα). Γι’ αυτό είναι τεράστια η σημασία του ήρεμου περιβάλλοντος στο σπίτι και την οικογένεια. Χρειάζεται ησυχία και χαλαρή μουσική για να αποσυμφοριστεί και να επανέλθει το νευρικό της σύστημα.

Πηγές:
‘A mother’s love liberates’, Maya Angelou.
‘Η αγάπη της μητέρας ελευθερώνει’, Μάγια Αγγέλου.

Από την Cyrina Borr Sauvage

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου εδώ

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα