Baby astro-shower ή γιατί να πάει ένας γονιός σε αστρολόγο; – B’ Μέρος

ASTROTEAM GUEST
04/02/2021

Ενδεχομένως ως ενήλικες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια καμπή στην προσωπική ή στην επαγγελματική μας ζωή που χρειαστήκαμε την βοήθεια και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία αστρολόγου. Ποια θα μπορούσε όμως να είναι η αφορμή ο ίδιος άνθρωπος να απευθυνθεί στον ειδικό για το νεογέννητο μωρό του ή για το μικρό του παιδί;

Γιατί να πάει ένας γονιός σε αστρολόγο;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τον εαυτό μας ή κάποιο γνωστό μας να λέει ‘’Μακάρι οι γονείς μου να ήξεραν αυτές τις πληροφορίες πού γνωρίζω τώρα εγώ για τον εαυτό μου, διαβάζοντας τον προσωπικό μου χάρτη…! Επομένως η απάντηση είναι απλή: Για την επεξήγηση και την εμβάθυνση του ψυχολογικού και συναισθηματικού κόσμου του παιδιού του. Γνωρίζοντας τον γενέθλιο χάρτη του, θα μπορέσουν να αντιληφθούν, να αποκωδικοποιήσουν και να δικαιολογήσουν συμπεριφορικά μοτίβα που μπορεί να ήταν μέχρι τότε ανεξήγητα, εσφαλμένα ή άγνωστα και να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν κατάλληλα!

Να καταλάβουν για παράδειγμα, ότι δεν είναι κακό και επιθετικό παιδί ή αμελής μαθητής, ή γιατί του αρέσει να περνά περισσότερη ώρα με την γιαγιά και τον παππού ή να απολαμβάνει την μουσική και την ησυχία του δωματίου του. Ή ακόμα πόσο μεγάλη ασφάλεια νιώθει μέσα σε ένα σπίτι που μυρίζει κανέλα, βούτυρο και αχνιστό ψωμί και οι τόνοι ήταν κατεβασμένοι, ή πόσο χρειάζεται αυτή την αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας ή την αίσθηση ότι μπορεί να βοηθήσει κι εκείνο τους γονείς του!

Να συνειδοποιήσουν ότι το παιδί τους δεν έρχεται σε αυτόν τον κόσμο ως ‘’λευκός πίνακας’’, tabula rasa, αλλά με μια εμπειρία ψυχής και έναν χαρακτήρα, που ξέροντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, μπορείς να τον εξελίξεις και να τον βοηθήσεις να ανθίσει και να βγάλει καρπούς, εσύ ο γονιός του!

Η παιδική αστρολογία πραγματεύεται διάφορα πολύ σημαντικά θέματα και βοηθά τους γονείς να συνειδητοποιήσουν αρχικά πόσο πολύ συνδεδεμένοι είναι οι δικοί τους χάρτες με αυτούς των παιδιών τους. Φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη του γονέα το πρώτο το δεύτερο το τρίτο κλπ., παιδί, τί κοινά μαθήματα θα πρέπει να πάρουν – η θέση του δασκάλου και του μαθητή μπορεί να αντιστραφεί με ευκολία -, το πεπρωμένο του παιδιού τους, οι αυτοματισμοί του, τα ταλέντα του, τα δύσκολα ή πιο κρυφά και εσωτερικά σημεία στον χαρακτήρα του. Τί το κάνει ευτυχισμένο και τί το αγχώνει και το στεναχωρεί, πώς το επηρεάζει η μητέρα του, ποια αθλήματα του ταιριάζουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, την σχέση με τους φίλους, τα αδέρφια του, τους παππούδες και τους ιθύνοντες. Τα θέματα της υγείας του, οι διατροφικές του συνήθειες, οι έρωτες του, ο ασυνείδητος και συνειδητός του νους, η σχέση του με τη μαθησιακή διαδικασία, το περιβάλλον του σχολείου και μια πληθώρα άλλων θεμάτων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ένα παιδί δεν μπορεί να εξηγήσει τον εαυτό του. Δεν μπορεί να πει ‘’Μαμά, έχω αυτήν την έκρηξη γιατί έχω Σελήνη στον Κριό..!’’. Το γενέθλιο ωροσκόπιο δίνει την δυνατότητα στο παιδί να το δουν όπως πραγματικά είναι και να το εκτιμήσουν γι’ αυτό! Με τα δικά του χρώματα, σκιές και επίπεδα και όχι όπως ο γονιός θα ήθελε να το ζωγραφίσει ανάλογα με τις προσδοκίες τα όνειρα, την κοινωνική του θέση, τα πρότυπα ή τις αξίες του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα έναν αυριανό ενήλικα ευτυχισμένο και συνειδητοποιημένο, που ξέρει ότι είναι αγαπητός, χωρίς να χρειαστεί να προσποιηθεί κάποιον άλλο εαυτό για να γίνει αρεστός στην οικογένεια και το κοινωνικό του περιβάλλον.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό από το άλλο σαν τη μέρα με τη νύχτα, ακόμα και αν ζουν στο ίδιο σπίτι και έχουν τους ίδιους γονείς, ή αν είναι στην ίδια τάξη ή ομάδα ποδοσφαίρου. Είναι πολύ σημαντικό ένας γονιός, ένας δάσκαλος ή ένας προπονητής, να γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, για να το προσεγγίσει εξατομικευμένα και πιο προσωπικά ανάλογα με τις ανάγκες του σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Σε ένα παιδικό ωροσκόπιο παρατηρούμε τον Ήλιο, τον ωροσκόπο με τον κυβερνήτη του, τη Σελήνη και το Νότιο Δεσμό της, τα στοιχεία για να πάρουμε μια ιδέα για τη προσωπικότητά του -Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας- και από ποιόν πλανήτη θα χρωματιστεί. Έτσι οι γονείς θα ξέρουν τί σημαίνει να έχουν ένα παιδί Κρόνιο, Ποσειδώνιο, Ουράνιο, Αφροδίσιο κτλ., και βλέποντας σε ποια θέση -οίκο και ζώδιο- είναι ο ήλιος του, θα γνωρίζουν ποια θα είναι η πορεία της δράσης του μικρού τους. Γιατί μην ξεχνάμε γεννιόμαστε για να γίνουμε ο Ήλιος μας!

Η Σελήνη του παιδιού μας δίνει πολλά κλειδιά με τα οποία μπορούμε να εργαστούμε πάνω στην προσωπικότητα και τις αντιδράσεις ενός παιδιού. Για παράδειγμα έχουμε δυο αδέλφια το ένα με Σελήνη στους Διδύμους και το άλλο με Σελήνη στον Σκορπιό που μαλώνουν. Αυτό με τη Σελήνη στο Δίδυμο θέλει να το συζητήσει, να το εκλογικεύσει, να το καταλάβει, ενώ το άλλο με την Σελήνη στον Σκορπιό θέλει να αποτραβηχτεί στο δωμάτιό του και να χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα. Ως αποτέλεσμα το πρώτο θίγεται γιατί θεωρεί ότι το αδερφάκι του, τον αγνοεί. Και εδώ έρχεται η καθοριστική επέμβαση της μητέρας που πρέπει να εξηγήσει στο ένα παιδί πώς αντιδρά το άλλο ώστε να λυθεί η παρεξήγηση.

-‘’Θέλει λίγο χρόνο να σκεφτεί μόνο του και να ηρεμήσει, θα έρθει σε λίγο να το λύσετε. Πάμε μαζί να μιλήσουμε αν θες!’’, Θα ήταν ένας καταπληκτικός τρόπος προσέγγισης των χαρακτήρων των παιδιών από τον γονέα. Στην περίπτωσή εδώ, η μαμά αναγνωρίζει την έμφυτη ανάγκη της Σελήνης στους Διδύμους να μιλά συνέχεια και την καθοδηγεί ώστε να βρει έναν υγιή τρόπο να την εκφράζει, και της ανάγκης της Σελήνης στον Σκορπιό να εμβαθύνει και να κλείνεται στον εαυτό της για να ξαναβρεί τις ισορροπίες της. Αν στο παράδειγμα μας ο γονιός επέμενε να λυθεί το ζήτημα εκείνη την ώρα, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό γιατί κανένα παιδί δεν θα είχε αναγνωρίσει τη φύση του και τις ιδιαίτερες ανάγκες του!

Όταν είμαστε σε βρεφική ή και παιδική ηλικία, φωτίζονται κάποια σημεία του ωροσκοπίου μας λίγο περισσότερο απ’ ότι όταν είμαστε ενήλικες. Η Σελήνη και ο Νότιος Δεσμός, η καρμική μας βαλίτσα, που ευθύνεται για την αυθόρμητη, ενστικτώδη συμπεριφορά του ανθρώπου στις διαπροσωπικές του σχέσεις και στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που του παρουσιάζονται, είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Τα παιδιά είναι πλάσματα της Σελήνης μέχρι τα επτά τους χρόνια, αόρατα ενωμένα με τον ομφάλιο λώρο, τη μαμά, τις ρίζες και τους προγόνους τους. Η Σελήνη παίζει εξέχοντα ρόλο και αποτελεί ένα ευάλωτο και τρωτό σημείο στον χάρτη του παιδιού. Εξετάζουμε αρχικά το Νότιο Δεσμό της Σελήνης και τον κυβερνήτη του και σιγά σιγά το βρέφος μεγαλώνοντας, χτίζει τον κυρίαρχο και ανεξάρτητο χαρακτήρα του πάνω και στους υπόλοιπους πλανήτες και όψεις του ωροσκοπίου του.

Ο Άρης επίσης είναι πολύ σημαντικός πλανήτης όταν μελετάμε έναν παιδικό χάρτη. Θα πρέπει όμως να δούμε διεξοδικά όλο του το γενέθλιο αποτύπωμα για να αντιληφθούμε εις βάθος την πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη φύση και προσωπικότητα του παιδιού.

H θέση της Σελήνης, είναι ένας γρήγορος τρόπος που μας επιτρέπει άμεσα και εύκολα να καταλάβουμε πώς πρέπει να δείξουμε την αγάπη την ζεστασιά και την υποστήριξή στο παιδί μας, έτσι ώστε εκείνο να την αισθανθεί βαθιά μέσα του.

Κάθε θέση της Σελήνης σε ζώδιο και στοιχείο -νερό, γη, φωτιά, αέρας- απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση, ώστε το παιδί να νιώσει αποδεκτό και αγαπητό από το περιβάλλον του.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Σελήνη στη Φωτιά: Κριός
Τα παιδιά με Σελήνη στη φωτιά έχουν πολύ μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό. Σε συναισθηματικό επίπεδο επεξεργάζεται τις προσλαμβάνουσες εικόνες πολύ γρήγορα και χρειάζεται διέξοδο για να εκφραστεί. Σε αντίθεση με τη Σελήνη στο νερό που το συναίσθημα ενυπάρχει μέσα στην ψυχή του για αρκετό καιρό, εδώ ή αντίδραση θα είναι αυτόματη! Σαν σπίρτο που παίρνει φωτιά και εκρήγνυται! Η έκρηξη αυτή είναι απαραίτητη γιατί χωρίς αυτή το παιδί ασφυκτιά από το ίδιο του το συναίσθημα. Για παράδειγμα, παιδιά με συχνές εξάρσεις (tandrum) και Σελήνη στον Κριό, πρέπει να θυμώσουν για μπορέσουν να «κάψουν» την ένταση και να την ξεπεράσουν! Ένα ωραίο κόλπο που μπορεί να κάνει ο γονιός που ανησυχεί για τα όρια που νιώθει ότι πρέπει να βάλει, είναι να το μάθει να ξεσπά με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα να πηγαίνει στο δωμάτιό του και να χτυπιέται με τα μαξιλάρια μέχρι να ξεθυμάνει η έντασή του. Το σημαντικό για αυτούς που ζουν με αυτό το παιδί είναι να μην παίρνουν προσωπικά αυτή του την αντίδραση. Η βαθύτερη αιτία της είναι η ανάγκη του παιδιού για προσοχή και ανεξαρτησία, κάτι που θα πρέπει να καλλιεργήσουν από νωρίς οι γονείς.

Σελήνη στη Φωτιά: Λέων
Κάτι παρόμοιο με την Σελήνη στον Κριό, ισχύει και εδώ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να είναι στο επίκεντρο της προσοχής καθώς και τον διαρκή έπαινο και επιδοκιμασία, την οποία οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ως μέσο στο παιδί τους για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τα ταλέντα του. ‘Μα τί νομίζεις, ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εσένα;’ ρωτούν συχνά κάποιοι γονείς. ‘Φυσικά’ , είναι η απάντηση εδώ!

Ο ενθουσιασμός και το παιχνίδι είναι ένα άλλο ζητούμενο αυτής της Σελήνης. Ακόμα και για να ξεπεράσει ένα τραύμα ή μια δύσκολη κατάσταση, θα χρειαστεί να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι παιχνιδιού.

Σελήνη στη Φωτιά: Τοξότης
Το βασικό ζητούμενο μιας Σελήνης στον Τοξότη, είναι η περιπέτεια και ο ενθουσιασμός!

Η αίσθηση ότι είναι εξερευνητής και ότι συνεχίζει ακάθεκτος με όπλα τη θετική ενέργειά και αισιοδοξία του, παρόλες τις δυσκολίες. Έχει ανάγκη να μεγαλοποιεί τα γεγονότα και να υπερβάλλει στην περιγραφή, μόνο και μόνο για να αισθάνεται με την φαντασία του ότι συμμετέχει σε μια μεγάλη περιπέτεια!

Το σπίτι του παιδιού με Σελήνη στον Τοξότη πρέπει να είναι γεμάτο παιχνίδια, ή να μηχανεύεται διαρκώς κόσμους μακρινούς που θα ταξιδεύει με τη φαντασία του.

Ένας γονιός που έχει παιδί με Σελήνη στη Γη, πρέπει να του παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα σε όλες τους τις εκφάνσεις. Στο να είναι διαθέσιμος όταν τον χρειαστεί το παιδί, με την ουσιαστική παρουσία του μέσα στο σπίτι και με μια συγκεκριμένη ρουτίνα που θα ακολουθεί. Μια Σελήνη στον αέρα θα ασφυκτιούσε μέσα σε ένα τόσο πλαισιωμένο πρόγραμμα, αυτή όμως εδώ η Σελήνη το αποζητά!

Σελήνη στη Γη: Ταύρος
Η Σελήνη στον Ταύρο χρειάζεται σταθερότητα, πολλά χάδια και αγκαλιές που ποτέ δεν είναι αρκετές! Όταν τα λόγια τελειώνουν σε ένα παιδί με Σελήνη εδώ, το σφίγγεις στην αγκαλιά σου. Η ομορφιά, η καλαισθησία, τα όμορφα πράγματα και φαγητά, ένα σπίτι που μοσχομυρίζει αχνιστό ψωμί και κουλουράκια βουτύρου εμπνέουν την ψυχή του παιδιού και το κάνουν να αισθάνεται ότι όλα είναι όπως πρέπει! Τα παιδιά με αυτή τη θέση είναι προσκολλημένα στις μητέρες τους οποιαδήποτε κι αν είναι η χημεία μεταξύ τους. Οι χωρισμοί δεν είναι ποτέ εύκολοι εδώ – από μια απλή μετακόμιση μέχρι κάτι πιο σοβαρό-, γι’ αυτό το παιδί χρειάζεται προετοιμασία αρκετό καιρό πριν συμβεί.

Σελήνη στη Γη: Παρθένος
Ένα παιδί με Σελήνη στην Παρθένο έχει ανάγκη να ξέρει τη δομή των πραγμάτων, να καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας τους τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο και συνεχή διανοητική εγρήγορση! Χρειάζεται να αποκωδικοποιήσει τα συναισθήματα του για να τα κατανοήσει. Στο σπίτι του αρέσουν παιχνίδια που μπορεί να συναρμολογεί και να αποσυναρμολογεί για να μαθαίνει τη δομή και τη λειτουργία τους.

Είναι πολύ σημαντικό κυρίως η μαμά (Σελήνη) του παιδιού να του ζητάει βοήθεια, για να το κάνει να νιώσει ότι είναι χρήσιμο, αγαπητό και μέρος της οικογένειας. Στη θέση αυτή υπάρχει πάντα μια ανασφάλεια και ένας κρυφός φόβος, οπότε ένας επιπλέον έπαινος θα πιάσει τόπο! Το παιδί εδώ έχει την τάση να παίρνει κατάκαρδα τα αρνητικά σχόλια και να νιώθει ανεπαρκές. Ξέροντάς το αυτό ένας γονιός πρέπει να σκέφτεται διπλά τα λόγια που θα πει στο παιδί με Σελήνη στην Παρθένο.

Σελήνη στη Γη: Αιγόκερως
Είναι οι μικροί ενήλικες του ζωδιακού! Συναισθηματικά ώριμα πλάσματα που δείχνουν ότι μπορούν να χειριστούν τις καταστάσεις. Αναλαμβάνουν ευθύνες αλλά αυτό μπορεί να είναι η βιτρίνα τους γιατί ένα παιδί με Σελήνη στον Αιγόκερω μπορεί να δείχνει ότι δεν χρειάζεται φροντίδα γιατί τα έχει όλα υπό έλεγχο και είναι αυτάρκες, στην ουσία όμως λαχταρά την αγάπη! Υπάρχει συνήθως ένα καρμικό προηγούμενο που του δημιουργεί εσωτερικό πόνο ή φόβο να εκφράσει το πραγματικό του συναίσθημα.

Του αρέσει να περνά χρόνο με τους ενήλικες και τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, γιαγιάδες και παππούδες. Μαθαίνει από αυτούς και νιώθει πολύ άνετα μαζί τους, πολλές φορές πιο πολύ από το να είναι με παιδιά της ηλικίας του. Θέλει και εκτιμά ιδιαίτερα να έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μια ρουτίνα που θα ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία!

Πηγές:
‘A mother’s love liberates’, Maya Angelou.
‘Η αγάπη της μητέρας ελευθερώνει’, Μάγια Αγγέλου.

Από την Cyrina Borr Sauvage

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα