Αστρολογία της σεξουαλικής κακοποίησης – Α’ Μέρος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ
11/03/2022

Αφιερωμένο στην Σοφία Μπεκατώρου που άνοιξε το ελληνικό #metoo

Εισαγωγή

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου είχε την τόλμη να εξομολογηθεί τον βιασμό που υπέστη σε ηλικία 21 ετών, από παράγοντα της ομοσπονδίας της και έφερε στο προσκήνιο το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Με την δημόσια καταγγελία της, δεκάδες περιπτώσεις για σεξουαλική κακοποίηση και βίαιη συμπεριφορά σε χώρους τής τέχνης, εργασιακό περιβάλλον ακόμη και σε χώρους λατρείας, ήλθαν στον δημόσιο διάλογο και άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τις σχέσεις των δύο φύλων. Όλα αυτά γίνονται γιατί η κοινωνία μας είναι βαθιά εμπλουτισμένη με την πατριαρχική ιδεολογία.

Η πατριαρχική ιδεολογία, αλλοτριώνει το άτομο και την κοινωνία, ανατρέφοντας τα αγόρια να γίνουν επιθετικά, ισχυρά, που πρέπει να κρύβουν συναισθήματα, αδυναμίες και κάθε τι που παραπέμπει στην θηλυκή τους πλευρά. Η πατριαρχία εξουσιάζει το σώμα, το μυαλό, το φύλο, το τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και τους άλλους. Ο άνδρας κυρίαρχος της κοινωνικής εξουσίας, δεν είναι ακόμη έτοιμος για την ισότητα των δύο φύλων αλλά και για άτομα διαφορετικής έμφυλης ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο έρωτας είναι μια αμοιβαία απόλαυση, που δεν διακρίνει εξουσιαστικά υποκείμενα και υποτακτικά αντικείμενα!

Ο έρωτας είναι μια αμοιβαία απόλαυση, που δεν διακρίνει εξουσιαστικά υποκείμενα και υποτακτικά αντικείμενα, ενεργητική συμπεριφορά σε παθητικά αντικείμενα, ανωτερότητα φύλου και κατωτερότητα φυλής. Ο Φρόιντ μας λέει ότι ο έρωτας είναι η ενόρμηση της ζωής, η οποία ενώνει τις σχέσεις των ανθρώπων.

Σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που αποσκοπεί στην σεξουαλική ικανοποίηση του δράστη. Σε αυτές τις δραστηριότητες ανήκουν όλες οι μορφές στοματογενετικής, γενετικής και πρωκτικής επαφής. Η κακοποίηση έγκειται στην τέλεση γενετήσιων πράξεων από τον δράστη χωρίς την συγκατάθεση τού θύματος. Η άσκηση βίας οδηγεί στον εξαναγκασμό του θύματος και την άρση της ελεύθερης διαμόρφωσης βούλησης από μέρος του.

Τα βασικά κίνητρα των δραστών φαίνεται πως είναι η ανάγκη κυριαρχίας και επίδειξη δύναμης έναντι των γυναικών. Δείχνουν προσκολλήσεις που υποδεικνύουν ανασφάλεια, βιώνουν αισθήματα αναξιότητας, αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τις στενές σχέσεις και επιλέγουν καταστάσεις που δεν απαιτούν μεγάλη συναισθηματική και διαπροσωπική εμπλοκή. Ο βιαστής είναι το τέρας της Μέδουσας, που αποτελεί την φρικαλέα εκδοχή της, που σέρνει σε κυκλωτικούς χορούς το βλέμμα του θύματος, που πετρώνει την φωνή τού ομιλούντος σώματος, γιατί είχε την ατυχία να συναντήσει το φαντασιακό του Άλλου, που βλέπει την γυναίκα σαν σκεύος ηδονής και γράφει ομιλούσες τραγωδίες στο δέρμα των θυμάτων του και η φωνή γίνεται μαρμάρινος τάφος της ηδονικής Αφροδίτης.

Το τραύμα του βιασμού, η σωματική και ψυχική βία που βιώνει το θύμα δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί άμεσα με λόγια…

Σύμφωνα με τον Φρόιντ ονομάζουμε τραύμα μία βιωματική εμπειρία, η οποία επιφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα μια τόσο μεγάλη αύξηση της διέγερσης στο εσωτερικό της ψυχικής ζωής, που η επεξεργασία της με τα συνήθη και φυσιολογικά μέσα αποτυγχάνει, πράγμα που συνεπάγεται μακροχρόνιες διαταραχές στο επίπεδο της ενεργειακής λειτουργίας του ψυχικού οργάνου. Τραυματικές διαταραχές σε θύματα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση εκδηλώνονται σε διάφορες χρονικές στιγμές με ποικίλους βαθμούς έντασης, συνήθως έχουν και ψυχολογικές διαταραχές. Για να καλύψουν τα θύματα την αγωνία τους μπορεί να καταφύγουν στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά και τα ψυχοτρόπα φάρμακα. Το τραύμα του βιασμού, η σωματική και ψυχική βία που βιώνει το θύμα δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί άμεσα με λόγια, αφού το συμβολικό της γλώσσας ακυρώνεται και καταργείται από τον βιαστή και το θύμα γίνεται αντικείμενο στα χέρια του Άλλου, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι ένας από τους λόγους που έχουμε την αργοπορία στην καταγγελία των σεξουαλικών κακοποιήσεων, γιατί έχουμε κατάρρευση του λόγου, γιατί το τραύμα φωλιάζει στη γλώσσα, όπως μας έχει πει δεκαετίες πριν ο Γάλλος ψυχαναλυτής Λακάν, προϋπάρχει της γέννησης, μέσω της πατριαρχίας, και μας επηρεάζει διαχρονικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 20% των γυναικών και το 5-10% των ανδρών έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία. Τα ανωτέρω ποσοστά είναι κατά προσέγγιση, μιας και είναι δύσκολη μια ακριβής καταγραφή.

Μια αστρολογική προσέγγιση της σεξουαλικής κακοποίησης

Η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται στον άξονα Ταύρος (στόμα) –Σκορπιός (γεννητικά όργανα), ο οποίος αντιπροσωπεύει τη Φύση, η οποία θέλει κάθε ζωντανός οργανισμός, από το κύτταρο μέχρι τον άνθρωπο, να έχει ενέργεια στο σώμα του και να μπορεί να την αναπαράγει. Την ενέργεια ο άνθρωπος την παίρνει από την τροφή του, η οποία εισέρχεται από το στόμα (ζώδιο Ταύρος) και αφού περάσει διάφορα στάδια επεξεργασίας και απορρόφησης, (ζώδια από Καρκίνο μέχρι Ζυγό), τα άχρηστα στοιχεία αποβάλλονται με την μορφή κοπράνων από τον πρωκτό (ζώδιο Σκορπιός). Η αναπαραγωγή γίνεται με τα γεννητικά όργανα, ανδρών και γυναικών, που βρίσκονται στην ανατομική περιοχή του αντιπροσωπεύει το ζώδιο του Σκορπιού.

Έτσι το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης λαμβάνει χώρα στον άξονα των έντονων ενστίκτων επιβίωσης, όπως μας τα φανέρωσε ο Φρόιντ με την ψυχανάλυση, που ιδρύθηκε με την μεγάλη σύνοδο Ποσειδώνα και Πλούτωνα στους Διδύμους, στην αυγή του 20ου αιώνα και αποτελεί την επιστήμη που θεραπεύει με τον λόγο (διάβαζε ζώδιο Δίδυμοι).

Το Πλουτώνιο τραύμα δημιουργεί μια αποσύνδεση της εσωτερικής δύναμης.

Η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται, στην ανατομική ζώνη τού Σκορπιού, του οποίου κυβερνήτης είναι ο Πλούτωνας. Έτσι το τραύμα, με αστρολογική σημειογραφία, είναι Πλουτώνιο και έχει τις αποχρώσεις του μαύρου και μας δείχνει την βίωση του πραγματικού, που συμβολίζει την ακεραιότητα που χάσαμε και αποτελεί τον πυρήνα του υποκειμένου, όπως διδάσκει ο Λακάν. Το τραύμα τού Πλούτωνα ορίζεται σαν το συμβάν το οποίο βιώνεται από το άτομο ως απειλητικό σε ψυχικό επίπεδο. Συνοδεύεται από αίσθημα φόβου και τρόμου, αδυναμίας και καταναγκασμού. Έχει μια τάση για παράλυση, γιατί φοβάται τρομερά την απώλεια του εαυτού του και τις αλλαγές πορείας προς το άγνωστο, χωρίς την δική του συγκατάθεση, όπως γίνεται συνήθως στον βιασμό, που είναι μία εξαναγκαστική και βία πράξη ενός ατόμου (θύτη) σε κάποιο άλλο άτομο (θύμα) με σκοπό η σαρκική επαφή να είναι μια μηχανιστική πράξη εκτόνωσης, όπου ο ανδρισμός, συνήθως, μετράται από μεγέθη, διάρκεια και βία.
Το Πλουτώνιο τραύμα δημιουργεί μια αποσύνδεση της εσωτερικής δύναμης, οδηγώντας σε μια αίσθηση απώλειας ελέγχου και αδυναμίας. Το άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μένει ακινητοποιημένο στην στιγμή της κακοποίησης και δεν μπορεί να αντιδράσει. Όταν αποφασίσει να κυριαρχήσει πάνω στο τραύμα του, εμφανίζεται καταστροφική συμπεριφορά, που στόχο έχει τον θύτη και προσπαθεί με Πλουτώνιες πράξεις και θέσεις να θέσει τέλος στο μαρτύριο, που συνήθως γίνεται με βίαιο και αποτρόπαιο θάνατο τού θύτη, όπως μαρτυρούν και τα ιατροδικαστικά χρονικά.

Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, λόγω σεξουαλικής κακοποίησης.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μια ψυχολογική κατάσταση που εμφανίζεται μετά από τραυματικό γεγονός, που συνοδεύεται από φόβο και έντονες αναμνήσεις, που είναι έντονα παρούσες και επηρεάζουν σκέψεις, συναίσθημα και ικανότητα να λειτουργούμε στην καθημερινότητα μας. Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, λόγω σεξουαλικής κακοποίησης, σε γενικές γραμμές είναι τριών κατηγοριών. Υπερδιέργεση, Παρεμβολή και Συρρίκνωση.

Η Υπερδιέγερση υποδηλώνει την συνεχή αναμονή του κινδύνου, εξουσιάζεται από τον Πλούτωνα, κυβερνήτη του πρώτου δεκανού του Σκορπιού και εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα. Ανήσυχος ύπνος, το σώμα είναι πάντα σε συναγερμό για τον κίνδυνο, υπερβολικές αντιδράσεις σε απροσδόκητα ερεθίσματα και έντονη αντίδραση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που έχουν σχέση με το τραυματικό γεγονός, αυξημένη διέγερση τόσο κατά την διάρκεια του ύπνου όσο και σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα διαταραχές του ύπνου.

Η Παρεμβολή δείχνει την ανεξίτηλη σφραγίδα του τραυματικού γεγονότος, εξουσιάζεται από τον Σελήνη, κυβερνήτη του τρίτου δεκανού τού Σκορπιού και εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα: Το θύμα ξαναζεί την σεξουαλική του κακοποίηση σαν να συμβαίνει στο παρόν και δεν μπορεί να ξαναβρεί τον φυσιολογικό τρόπο ζωής του, γιατί καταγράφεται σαν μία αφύσικη μορφή μνήμης, η οποία έρχεται αυθόρμητα στην συνείδηση, σαν στιγμιαία αναδρομή στο παρελθόν και σαν εφιάλτης την ώρα του ύπνου. Ακόμη και σε ασφαλές περιβάλλον μπορεί να τους φαίνεται επικίνδυνο, διότι δεν μπορούν ποτέ να είναι βέβαιοι ότι δεν θα συναντήσουν κάτι που θα τους θυμίζει την σεξουαλική τους κακοποίηση.

Η Συρρίκνωση δείχνει την αντίδραση του μουδιάσματος, που σημαίνει ότι το άτομο παραδίδεται, ότι καταθέτει τα όπλα. Εξουσιάζεται από τον Ποσειδώνα, κυβερνήτη του δεύτερου δεκανού του Σκορπιού. Το σεξουαλικά κακοποιημένο άτομο θεωρεί ότι οποιαδήποτε μορφή αντίστασης είναι άσκοπη και τότε πιθανόν να καταθέσει τα όπλα, καθώς το σύστημα αυτοάμυνας διακόπτεται τελείως. Το ανίσχυρο άτομο ξεφεύγει από αυτή την κατάσταση, όχι ενεργώντας μέσα από την πραγματικότητα, αλλά τροποποιώντας την συναισθηματική του κατάσταση.

Τρεις είναι οι περιοχές, (συνήθως του εγκεφάλου), που βρίσκονται στην κυριαρχία του Κριού…

Η σεξουαλική κακοποίηση επιφέρει και άλλες δυσλειτουργίες στο σώμα, οι οποίες παρουσιάζονται με την όψη «χιαστί», η οποία συνήθως προκαλεί ιατρικά προβλήματα. Έτσι τα προβλήματα παρουσιάζονται στο ζώδιο του Κριού, που απέχει 150 από το ζώδιο του Σκορπιού. Τρεις είναι οι περιοχές, (συνήθως του εγκεφάλου), που βρίσκονται στην κυριαρχία του Κριού: Ο προμετωπικός φλοιός, ο πρόσθιος φλοιός και η αμυγδαλή όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία τους, λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης.

Προμετωπικός φλοιός (κυβερνήτης ο Κρόνος), γνωστός σαν κέντρο σκέψης και είναι υπεύθυνος για την ικανότητα λογικής σκέψης, την επίλυση προβλημάτων, την ενσυναίσθηση και την συνειδητοποίηση του εαυτού μας και των άλλων. Το κέντρο σκέψης έχει χαμηλή δραστηριότητα (Κρόνος σε πτώση). Το θύμα δεν μπορεί να σκεφθεί λογικά και πάντα έχει έμμονες ιδέες, που το εμποδίζουν να κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση. Πρέπει να έλθει το πλήρωμα του χρόνου (διάβαζε Κρόνος) για να γίνει η καταγγελία τού ατόμου που είχε παρεμβατική σεξουαλική συμπεριφορά στο σώμα του.

Πρόσθιος φλοιός του προσαγωγού (κυβερνήτης Σελήνη) γνωστός ως κέντρο ρύθμισης των συναισθημάτων και έχει στενή σχέση και συνεργασία με το κέντρο σκέψης. Μας κάνει να χειριζόμαστε τις δύσκολες σκέψεις και τα συναισθήματα, χωρίς να κατακλυζόμαστε εντελώς από φόβο. Το θύμα, όταν περιβάλλεται από συναισθήματα αγάπης (διάβαζε ΣΕΛΗΝΗ), τότε και μόνο τότε νιώθει έτοιμο να κάνει την καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η αμυγδαλή (κυβερνήτης Άρης), γνωστή ως κέντρο φόβου. Κύρια εργασία της είναι να λαμβάνει όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες και να απαντά σε μία ερώτηση, μήπως αυτό είναι απειλητικό. Αν ενεργοποιηθεί αυτή η περιοχή (Άρης σε κυριαρχία), αισθανόμαστε φοβισμένοι, αντιδραστικοί και επαγρυπνούμε. Με άλλα λόγια, αν έχετε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, είστε κάτω από ένα διαρκές στρες, δεν νοιώθετε ασφάλεια και δεν χαλαρώνετε στον ύπνο σας, γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητας της αμυγδαλής. Το θύμα πρέπει να νοιώθει ασφαλές στο περιβάλλον του και οφείλουν οι συγγενείς και οι φίλοι να εκπέμπουν σήματα ασφάλειας μέχρι να βρει το κουράγιο και την δύναμη (διάβαζε Άρης) να κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

Πρέπει να δικαιολογούμε τα θύματα που αργούν να κάνουν τις καταγγελίες τους για σεξουαλική κακοποίηση γιατί έχουν να παλέψουν με τους δαίμονες της προσωπικής τους κόλασης!

Από την ανωτέρω ανάλυση πρέπει να δικαιολογούμε τα θύματα που αργούν να κάνουν τις καταγγελίες τους για σεξουαλική κακοποίηση γιατί έχουν να παλέψουν με τους δαίμονες της προσωπικής τους κόλασης, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι αργοί πλανήτες Πλούτωνας, Ποσειδώνας και Κρόνος, που πρωταγωνιστούν πάνω στην σκηνή της Σελήνης, που είναι γεμάτη ευαισθησία και ταυτόχρονα δέχεται απειλές που το σώμα και τα συναισθήματα θέτουν όρους επιβίωσης στο συμβολικό και πραγματικό, τα θύματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι το φαντασιακό γιοτ του θύτη τους, σύμφωνα με την ψυχική άλγεβρα του Λακάν.

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα