Με οδηγό τη Σελήνη

ASTROTEAM GUEST
04/12/2020

Από τους Βαβυλωνιακούς χρόνους, η Σελήνη ήταν το σώμα που ασκούσε τη μεγαλύτερη γοητεία στους ανθρώπους, εξ αιτίας της περιοδικότητας και της κίνησής της. Γι΄αυτό και λατρεύτηκε και ως η Βασίλισσα της νύχτας, ενώ οι ίδιοι πίστευαν ότι ξεπερνούσε τη δύναμη του Ηλίου, ο οποίος θεωρούνταν και προγονός της. Επίσης, πίστευαν ότι η Γη είναι το παιδί της και οι ακτίνες της έχουν μαγική επιρροή στους ανθρώπους, μιας και έλκει πάνω της τις δυνάμεις των άστρων και των αστερισμών.

Από κει και πέρα ξεκίνησαν οι παρατηρήσεις αλλά και οι συσχετισμοί. Η Σελήνη άρχισε να συνδέεται με τον ψυχικό μας κόσμο, τη μήτρα και τη μητέρα αλλά και τη μεταβλητότητα της Ύπαρξης. Κάποιες επίσης θεωρίες κατά την κλασική εποχή, πρέσβευαν ότι η Σελήνη είναι ο τόπος ανάπαυσης των Ψυχών των νεκρών στο ταξίδι τους προς τον Ουρανό, ενώ από εκεί επίσης, προετοιμάζονταν οι Ψυχές για την κάθοδο στη Γη και την ενσάρκωση.

Με τα χρόνια, η επιστημονική παρατήρηση και το πείραμα, άρχισαν να ρίχνουν φως στην επίδραση της Σελήνης, η οποία πράγματι ασκεί εξαιρετική επιρροή στη Γη και στους ανθρώπους. Ο μαγνητισμός της επηρεάζει τα ύδατα με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης να συμβαίνει σε διαφορετικές ώρες ανάλογα τη φάση της.

Ο αστρονόμος της αρχαιότητας Πτολεμαίος έγραψε χαρακτηριστικά: “…αλλά και η σελήνη ως το πλησιέστερο προς τη Γη ουράνιο σώμα, χαρίζει πλουσιοπάροχα την εκροή της επί των της γης, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι συμπαθητικά προς αυτήν και μεταβάλλονται μαζί της• ο ρους των ποταμών αυξάνεται και μειώνεται με το φως της, οι παλίρροιες των θαλασσών υψώνονται και πίπτουν με την ανατολή και τη δύση της, ενώ τα φυτά και τα ζώα, εν συνόλω ή εν μέρει, αναπτύσσονται και φθίνουν μαζί της”.

Εφόσον λοιπόν και το σώμα αποτελείται κατά βάση από νερό, άρα και αυτό επηρεάζεται. Οι έγκυες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αν είναι στις μέρες τους όταν έχει Πανσέληνο, ενώ και το σώμα γενικότερα παρουσιάζει φουσκώματα και ξεφουσκώματα ανάλογα τη φάση της Σελήνης. Επιπλέον, ο έμμηνος κύκλος (μήνις=αρχαία ονομασία της Σελήνης) και η γονιμότητα της γυναίκας, έχει συσχετισθεί με τη Σελήνη και έχουν γίνει πειράματα και μελέτες σχετικά με τις γόνιμες μέρες και τη φάση της Σελήνης. Μια κοινή πια λαϊκή πεποίθηση, η ιδέα ότι οι άνθρωποι ”σεληνιάζονται’, βασίζεται στο γεγονός ότι όσο πιο γεμάτο το φεγγάρι τόσο το μυαλό ταράζεται και ο ψυχισμός γίνεται πιο ευαίσθητος. Η Σελήνη και η τρέλα ή η Υστερία (κατάσταση που υποτίθεται ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και διαμορφώθηκε από την περίοδο του Μεσαίωνα με τα πειράματα του Παράκελσου μέχρι και αργότερα, τη Βικτωριανή περίοδο, όπου οι γυναίκες -για τους τότε επιστήμονες- είχαν μια ”φυσική” τάση προς τη φρενοβλάβεια. Ο αγγλικός νόμος του 19ου αιώνα δε, ορίζει την τρέλα ως μια κατάσταση που χειροτερεύει κατά την Πανσέληνο.

Όλα αυτά λοιπόν, διαμόρφωσαν και τον αστρολογικό συμβολισμό της Σελήνης, όπου σε ένα χάρτη μας δείχνει: τη μητέρα, το φυσικό σώμα και τα υγρά του, το σπίτι και την ασφάλεια της μήτρας, τον ψυχικό κόσμο, το σύνολο των ενσαρκώσεων (σε όποιον πιστεύει) ή τις προγονικές μας καταγραφές. Τον τρόπο που θρέφουμε όσους αγαπάμε και τον τρόπο που θρέφουμε το σώμα μας, την περίοδο του θηλασμού μας και το δέσιμο με τη μητέρα ή την τροφό μας κατά τα βρεφικά/παιδικά μας χρόνια, τους αυτοματισμούς μας και τη μνήμη. Το γιν και τη θηλυκή μας φύση.

Τα τρία πρόσωπα της Σελήνης:

Οι φάσεις της Σελήνης αντιπροσωπεύουν την αρχέγονη τριαδική θεά στις τρεις μορφές της: την κόρη, τη μητέρα και την γραία. Κατά τη μυθολογία, η Περσεφόνη αντιστοιχούσε στη Νέα Σελήνη και τη φάση της γέμισης, με τον ανέμελο ενθουσιασμό της νεότητας, το σπόρο του νέου ξεκινήματος και την ορμή της ίδιας της ζωής. Κατά την αστρολογία αυτή η φάση μηδέν, συνδέεται με τον Κριό και το “Aries Point”, όπως λέγεται στην ξένη ορολογία η μηδενική μοίρα Κριού, όπου έχουμε την Εαρινή Ισημερία και αποτελεί το πιο ενεργοποιημένο σημείο στην Εκλειπτική. Κατά την απόκρυφη παράδοση, το σημείο αυτό συμβολίζεται με την κάρτα 0 των Ταρό, την κάρτα του Τρελού.

Η δεύτερη φάση της Σελήνης, η Πανσέληνος, έχουμε τη Μητέρα που αντιστοιχεί στη Δήμητρα ή την Άρτεμις και εκπροσωπεί τη γονιμότητα, την ολοκλήρωση ή την πληρότητα, το αποκορύφωμα της ενέργειας που ξεκίνησε κατά τη Νέα Σελήνη. Η Δήμητρα όσο και η Άρτεμις, ήταν θεές που προστάτευαν και η θηλυκή τους φύση συνδεόταν πλέον με την έννοια της μητρικής προστασίας. Η Δήμητρα δε δίστασε να κατέβει στον Άδη για να προστατέψει την κόρη της και να ρίξει φως σε οποιαδήποτε σκοτεινή ενέργεια του Άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Η Άρτεμις -κατά τους Ρωμαίους αργότερα Ντιάνα- εξίσου προστατευτική με τα μικρά ζώα και τα παιδιά, λατρεύτηκε από τις μάγισσες του Μεσαίωνα, ως η μεγάλη Μητέρα και τη θεωρούσαν Trivia, δηλαδή Θεά των Τριών Δρόμων, καθώς είχε δύναμη σε Γη, Ουρανό και Υπόγειο.

Η τελευταία φάση της Σελήνης, το σκοτεινό φεγγάρι, συνδέεται με τη Γραία Εκάτη, τη βασίλισσα των σκοτεινών και απόκρυφων πραγμάτων, της Σοφίας, του θανάτου και των Ψυχών. Η Εκάτη εκπροσωπεί τη συμπόνια, την ανάπαυση και τη σοφία του φθαρμένου που σέβεται τον κύκλο της ζωής. Η Εκάτη, Θεά των Σταυροδρόμων, καθοδηγεί με την Σοφία της τις Ψυχές στον Κάτω Κόσμο αλλά και τους ζωντανούς όταν χάνονται στα σταυροδρόμια του μυαλού τους. Κατά τα σκοτεινά φεγγάρια, οι άνθρωποι ετοίμαζαν δείπνα στην Εκάτη που τα άφηναν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους ή πάνω σε σταυροδρόμι για να ευχαριστήσουν τη θεά, η οποία έδειχνε την εύνοιά της προστατεύοντας την εστία και χαρίζοντας τύχη στο σπιτικό.

Η μυθολογία της Σελήνης είναι ατελείωτη και κάθε χώρα έχει τους δικούς της θρύλους και μύθους σχετικά με την Ουράνια Βασίλισσα όπου σε κάποιες δοξασίες παρουσιάζεται ακόμη και ως αρσενικό.

Πως ξεχωρίζουμε τις φάσεις της Σελήνης;

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, όταν το φεγγάρι γεμίζει σχηματίζει μισοφέγγαρο από τα δεξιά και αυξάνεται μέχρι το μέγιστο, την Πανσέληνο, ενώ από κει και πέρα, χάνει για να καταλήξει σε ένα αριστερό μισοφέγγαρο, που εξαφανίζεται τελείως μέχρι τη Νέα Σελήνη. Στο Νότιο Ημισφαίριο, η πορεία είναι η ακριβώς αντίθετη.

Εργασίες ανάλογα με το ζώδιο της Σελήνης:

Κριός ♈:

Αερισμός σπιτιού (χάση), κατεδάφιση (χάση) κόψιμο νυχιών, επένδυση ακινήτου, ζύμωμα ψωμιού (γέμιση), έναρξη αναρρωτικής θεραπείας.

Ταύρος♉:

Βάψιμο σπιτιού (αν κάνει ζέστη), γάμος, μονιμότητα διαθήκης, αγορά σπιτιού (Νέα Σελήνη), παρασκευή γλυκών κουταλιού ή μαρμελάδας (χάση), οτιδήποτε σχετικό με ομορφιά, αγορά μετοχών, κόψιμο νυχιών, ψώνια, βάψιμο μαλλιών/περμανάντ/ ισιωτική (Σελήνη πρώτου τέταρτου), έναρξη επιχείρησης (γέμιση), εκπαίδευση κατοικίδιου, κόψιμο μαλλιών, αγορά αυτοκινήτου (όχι με Ερμή ή Άρη ανάδρομο), επισκευή αυτοκινήτου (ευνοϊκή όψη με Ουρανό και Σελήνη πρώτου και δεύτερου τέταρτου), σκάψιμο και θεμελίωση για χτίσιμο σπιτιού (Πανσέληνος), σφραγίσματα δοντιών (χάση).

Διδυμοι ♊:

Γενική καθαριότητα και αερισμός σπιτιού (χάση), διακόσμηση και επισκευές στο σπίτι (γέμιση), αγορά ηλεκτρονικών ειδών (σε καλή όψη με Ερμή και Ουρανό), δημοσιεύσεις, γράψιμο, διακοπή καπνίσματος, ταξίδι (καλή όψη με Ερμή), φύλαγμα ρούχων (χάση), πάρτυ, κόψιμο μαλλιών, σφουγγάρισμα (χάση), αγορά αυτοκινήτου (για καλά ταξίδια).

Καρκίνος ♋:

Αγορά αντίκας, γάμος, πλυσίματα στο σπίτι, παρασκευή γλυκών κουταλιού ή μαρμελάδας (χάση) και ψήσιμο ψωμιού, αγορά σπιτιού (Νέα Σελήνη), επένδυση ακινήτου, κόψιμο νυχιών, υπογραφές συμβολαίων και συμφωνίες (γέμιση), κόψιμο μαλλιών (σε γέμιση, αν θέλετε να μεγαλώσουν πάλι γρήγορα).

Λέων ♌:

Αερισμός σπιτιού (χάση), βάψιμο σπιτιού (αν κάνει κρύο), γάμος, μονιμότητα διαθήκης (σε γέμιση), διακοπή καπνίσματος, πάρτυ, κατεδάφιση (χάση), βάψιμο μαλλιών/ περμανάντ, ισιωτική (Σελήνη πρώτου τέταρτου) ρούχα (αγορά ή ράψιμο), κόψιμο νυχιών, αγορά αυτοκινήτου (όχι με Ερμή ή Άρη ανάδρομο), επισκευή αυτοκινήτου (σε ευνοϊκή όψη με τον Ουρανό και Σελήνη πρώτου και δεύτερου τετάρτου), σκάψιμο και θεμελίωση για χτίσιμο σπιτιού (Πανσέληνος), σφραγίσματα δοντιών (χάση).

Παρθένος ♍:

Έναρξη επιχείρησης (γέμιση), διακοπή καπνίσματος ή κακών συνηθειών, επίσκεψη στον οδοντίατρο, αγορά φαρμάκων, επισκευή αυτοκινήτου (σε καλή όψη με Ουρανό και Σελήνη πρώτου ή δεύτερου τέταρτου), έναρξη προγράμματος διατροφής για υγεία.

Ζυγός ♎:

Αερισμός σπιτιού (χάση), γενική καθαριότητα σπιτιού, γάμος, διακόσμηση και επισκευές (γέμιση), αγορά ηλεκτρονικών ειδών (με καλή όψη Ερμή/Ουρανού), σφουγγάρισμα (χάση), ψήσιμο ψωμιού (γέμιση), φύλαγμα ρούχων (χάση), επένδυση ακινήτων, οτιδήποτε σχετικό με την ομορφιά, ρούχα (αγορά ή ράψιμο), party.

Σκορπιός ♏:

Αγορά αντίκας, μονιμότητα διαθήκης (γέμιση), πλυσίματα, αγορά σπιτιού (Νέα Σελήνη) υπογραφές (γέμιση), αγορά φαρμάκων, αγορά αυτοκινήτου (όχι με Ερμή ή Άρη ανάδρομο), σφραγίσματα δοντιών (χάση).

Τοξότης ♐:

Αερισμός σπιτιού (χάση), κατεδάφιση (χάση), party, αγορά αυτοκινήτου (για καλά ταξίδια).

Αιγόκερως ♑:

Αγορά αντίκας, έναρξη επιχείρησης (σε γέμιση), κόψιμο μαλλιών, αγορά μετοχών, ψήσιμο ψωμιού (γέμιση).

Υδροχόος ♒:

Γενική καθαριότητα, αερισμός σπιτιού (χάση), μονιμότητα διαθήκης (γέμιση), διακόσμηση και επισκευές (γέμιση), σφουγγάρισμα (χάση), φύλαξη ρούχων (χάση), αγορά ηλεκτρονικών ειδών (σε καλή όψη με Ερμή ή/και Ουρανό), αγορά αυτοκινήτου (όχι με Ερμή ή Άρη ανάδρομο), επισκευή αυτοκινήτου (σε ευνοϊκή όψη με τον Ουρανό και Σελήνη πρώτου και δεύτερου τετάρτου), σκάψιμο και θεμελίωση για χτίσιμο σπιτιού (Πανσέληνος) .

Ιχθύες ♓:

Πλυσίματα, κόψιμο μαλλιών (σε γέμιση αν θέλετε πάλι να μεγαλώσουν γρήγορα), παρασκευή γλυκών κουταλιού ή μαρμελάδας (χάση), υπογραφές και συμφωνίες (γέμιση).

Τι δεν κάνουμε σε Πανσέληνο:

Απολύσεις προσωπικού, εγχειρήσεις, γάμους, στείρωση ζώου (μία εβδομάδα πριν και μία μετά την Πανσέληνο), εξαγωγές δοντιών.

Τι κάνουμε σε γέμιση Σελήνης:

Φυτεύουμε υπέργεια μονοετή φυτά, σπέρνουμε και μπολιάζουμε, αναζήτηση απολεσθέντων αντικειμένων (μέρα ευνοϊκή για το ζώδιό σας ή μέρα που κυβερνά το απολεσθέν αντικείμενο π.χ Παρασκευή μέρα Αφροδίτης ψάχνουμε για ρούχα, κοσμήματα ή χρήματα), γάμους (ειδικά στο δεύτερο τέταρτο πριν την Πανσέληνο), κούρεμα του γρασιδιού, θεραπεία η ενέργεια που σχετίζεται με την όραση και τα μάτια, δανεισμός (αν είσαι δανειστής), έναρξη ερωτικών σχέσεων (ιδανικά σε καλή όψη με Αφροδίτη και προσοχή αν η Σελήνη είναι στον Κριό ή τον Αιγόκερω), έναρξη νομικής διαδικασίας στην οποία διεκδικείτε χρήματα, σκούπισμα παρκέ, προσλήψεις προσωπικού, ψάρεμα (μέχρι και την Πανσέληνο) και μάζεμα οστρακοειδών (ειδικά κατά το πρώτο τέταρτο), ζύμωμα ψωμιού (το ζυμάρι φουσκώνει πιο πολύ), πλαστική εγχείρηση (όχι σε τετράγωνο η αντίθεση με Άρη και προσοχή η Σελήνη να μην βρίσκεται σε ζώδιο που κυβερνά το σημείο του σώματος που θα εγχειριστεί).

Τι κάνουμε σε χάση σελήνης:

Οργώνουμε, καλλιεργούμε και θερίζουμε ή μαζεύουμε συγκομιδή, φυτεύουμε βολβούς ή φυτά που θα καρποφορήσουν την επόμενη χρονιά (τρίτο τέταρτο όχι τελευταίο), κάνουμε ξεκαθαρίσματα, δίαιτα για χάσιμο βάρους (ιδανικά σε όψη με Κρόνο), γυάλισμα ασημικών, βαψίματα (όχι όταν η σελήνη βρίσκεται σε ζώδια νερού), δανεισμός (αν είστε ο δανειζόμενος), κούρεμα γρασιδιού (αν θέλετε να ξανά μεγαλώσει γρήγορα), χωρισμοί (είναι λιγότερο επώδυνοι ειδικά το τελευταίο τέταρτο), καθαριστήριο ρούχων (για λιγότερη φθορά), κόψιμο κάλων, κόψιμο καπνίσματος ή άλλες κακές συνήθειες, κόψιμο μαλλιών (αν θέλετε να αργήσουν να μεγαλώσουν και με Σελήνη στον Κριό, Δίδυμο ή Παρθένο), μπουγάδες και πλυσίματα, δίκη (όταν θέλουμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε κάτι), καθάρισμα και γυάλισμα παπουτσιών, καθάρισμα τζαμιών (σε ζώδια αέρα ή φωτιάς), καθαρισμός κουφωμάτων (σε ζώδια νερού), κόψιμο νυχιών στις γάτες (όχι στους ιχθύες).

Γενικά tips:

Σε Σελήνη κενή πορείας (οι μέρες αυτές βρίσκονται στο ημερολόγιο), δεν ξεκινάμε κάτι, δεν παίρνουμε αποφάσεις και προτιμάται η αδράνεια και η χαλάρωση. Η Σελήνη κενή πορείας λέγεται και ”Σελήνη μεταξύ βασιλείων” και πιστεύεται ότι τότε ο Χρόνος δεν είναι Χρόνος.

Στα πλυσίματα προτιμάμε ζώδια νερού, όμως για γενική καθαριότητα και αερισμό σπιτιού προτιμάμε ζώδια αέρα.

Στα ταξίδια προτιμάμε ευνοϊκές όψεις της Σελήνης με τον Ερμή, καθώς και για επισκέψεις. Για διακοπές προτιμάμε ευνοϊκές όψεις με Δία και στα αεροπορικά ταξίδια καλό είναι να τα ξεκινάμε με ευνοϊκή όψη Σελήνης- Ηλίου.

Τα ζώδια του αέρα είναι καλά για ταξίδια, γράψιμο, πάρτι ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες καθώς και αγορές ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.

Τα σταθερά ζώδια είναι καλά για οτιδήποτε χρειάζεται μονιμότητα ή έχει χαρακτήρα επένδυσης.

Όταν διαλέγουμε κατοικίδιο, ο πλανήτης που κυβερνά το ζώο είναι καλό να βρίσκεται σε όψη με τη Σελήνη. Για τις γάτες θέλουμε με Ήλιο, για τους σκύλους θέλουμε με τον Ερμή, για τα πουλιά θέλουμε με την Αφροδίτη, για τα άλογα θέλουμε με Δία και για τα ψάρια θέλουμε με Ποσειδώνα.

Για να φέρουμε στο σπίτι ένα κατοικίδιο επιλέγουμε μέρα που να είναι ευνοϊκή με το ζώδιό μας ή όταν η Σελήνη είναι σε καλή όψη με Ήλιο, Αφροδίτη, Δία, Ουρανό ή Ποσειδώνα.

Όταν αγοράζουμε έπιπλα, καλό θα είναι η Σελήνη να είναι σε καλή όψη με τον Κρόνο ώστε να κρατήσουν περισσότερο.

Σχετικά με την επισκευή του αυτοκινήτου αποφεύγουμε τις δυσμενείς όψεις της Σελήνης με τον Άρη, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα.

Για μετακομίσεις καλό είναι η Σελήνη να μην βρίσκεται σε όψη με τον Άρη και η μετακόμιση να γίνεται σε μέρα που είναι ευνοϊκή για το ζώδιό σας.

Πηγή: “Με τη δύναμη της Σελήνης”, Αλεξάνδρα Φιαδά, 2010

Της Αναστασίας Διακίδη

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα