Αστρολογία και Μυθολογία | Τα μήλα των Εσπερίδων – Το ζώδιο των Διδύμων

ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΤΣΙΟΥΛΗ
14/05/2024

Αστρολογία και Μυθολογία

Τα μήλα των Εσπερίδων – Το ζώδιο των Διδύμων

Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να μεταβεί στον κήπο των Εσπερίδων και να του προσκομίσει τα χρυσά μήλα. Στην πορεία του προς τον κήπο ο ήρωας αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες. Σημαντικότερη από αυτές ήταν η απελευθέρωση του Προμηθέα από τον βράχο στον οποίο ήταν δεμένος.

Η δημοφιλέστερη εκδοχή για το πως ο Ηρακλής πήρε τα μήλα των Εσπερίδων, λέει ότι ακολούθησε τη συμβουλή του Προμηθέα να μην μπει ο ίδιος στον κήπο. Συμφώνησε λοιπόν με τον Άτλαντα να κρατήσει για λίγο εκείνος το φορτίο του, μέχρι ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα. Ο Άτλας συμφώνησε με την πρόταση αυτή. Επιστρέφοντας όμως από τον κήπο, αρνήθηκε να παραδώσει τους καρπούς στον Ηρακλή. Δήλωσε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα και ότι θα άφηνε τον Ηρακλή στη θέση του για πάντα. Ο Ηρακλής επιστράτευσε τότε όλη του την ευστροφία για να μπορέσει να ξεφύγει από την αιώνια καταδίκη στην οποία τον έριξε ο Άτλαντας. Άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του, του ζήτησε όμως πρώτα να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου να φτιάξει ένα μαξιλάρι για το κεφάλι του.

Οι Δίδυμοι είναι το μυαλό, τα χέρια, η γλώσσα, οι λέξεις, τα μικρά εργαλεία, που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, και γίνονται η βάση για την ανώτερη γνώση.

Ο Άτλας δέχτηκε, ο Ηρακλής όμως δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα. Η δεύτερη εκδοχή φέρει τον Ηρακλή να πηγαίνει ο ίδιος στον κήπο, να φονεύει τον Λάδωνα και να παίρνει τα μήλα, ενώ η τρίτη τις Εσπερίδες να παραδίδουν τα μήλα στον Ηρακλή με τη θέλησή τους, αφού πρώτα αποκοίμισαν τον δράκοντα. Όταν ο Ηρακλής έφτασε στις Μυκήνες παρέδωσε τα μήλα στον Ευρυσθέα. Εκείνος τα έδωσε πίσω στον ήρωα ως δώρο. Ούτε ο Ηρακλής όμως κράτησε τα μήλα. Τα παρέδωσε στην Αθηνά, η οποία τα επέστρεψε στον κήπο των Εσπερίδων, καθώς εκεί ήταν η θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται. Τα χρυσά μήλα είναι η νόηση, η γνώση, η σοφία. Μέσα από τη δυαδικότητα, την έλξη ανάμεσα στα ετερώνυμα, τη διακριση μεταξύ του καλού και του κακού καταλήγουμε στον πλουραρισμό, τη σύνθεση. Και οι Δίδυμοι είναι το μυαλό, τα χέρια, η γλώσσα, οι λέξεις, τα μικρά εργαλεία, που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, και γίνονται η βάση για την ανώτερη γνώση.

Μέσα στον άθλο βρίσκουμε όλα τα στοιχεία του αέρινου ζωδίου, την περιέργεια, την ευστροφία, την επιτηδειότητα, την πλαστικότητα, την εξαπάτηση, τη λεκτική ικανότητα, την μεταβλητότητα, την αντιφατικότητα, που ο ήρωας επικαλέστηκε για να φτάσει στο στόχο του.

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα