Το ιερό σύμβολο του Κύκλου!

ASTROTEAM GUEST
17/08/2023

Κύκλος! Αλήθεια τί σκεφτόμαστε ακούγοντας την λέξη κύκλος;

Κάνοντας σκέψη το πώς σχηματίζεται, πρακτικά είναι μια κίνηση που ξεκινά από ένα σημείο και πηγαίνοντας αριστερόστροφα προς τα κάτω και φτάνοντας στο κατώτερο σημείο συνεχίζουμε ανεβαίνοντας προς τα επάνω μέχρι το ανώτερο σημείο και κατεβαίνοντας ξανά καταλήγουμε στο ίδιο σημείο κλείνοντας στο σημείο ακριβώς που ξεκινήσαμε! Πόσες έννοιες όμως εμπεριέχονται σε αυτό το σύμβολο;!; Πόσες φορές ακούσαμε την φράση «έκανε τον κύκλο του»;

Μπορεί κάποιος να πει επίσης ότι είναι η αρχή ενός σκοπού!

Κύκλος είναι κατά μία έννοια το σύμβολο της ισορροπίας. Πώς ξεκινώντας από το ένα σημείο για να φτιάξουμε ένα κύκλο (πηγαίνοντας πάντα αναλογικά διαμετρικά) και φτάνοντας στη μέση (ισορροπία), προσπαθούμε να κάνουμε το γύρο του ακριβώς στο ίδιο μονοπάτι ακολουθώντας την ακριβώς απέναντι γραμμή για να είναι το ίδιο με το άλλο μισό; Κάπως έτσι λειτουργεί η έννοια της ισορροπίας. Πώς ένας άνθρωπος καθισμένος σε μία σέλα με ένα τροχό μπορεί να ισορροπήσει; Θα πρέπει να έχει την αίσθηση και την αντίληψη της ισορροπίας πρώτα μέσα του και μετέπειτα με το έξω περιβάλλον! Κατατάσσεται στην κατηγορία της γεωμετρίας. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια θεμελιώδης έννοια. Είναι η ένωση του «Όλου», είναι η αρχή που προχωράει και φτάνει στο τέλος και ξεκινά καινούργια αρχή που φτάνει στο τέλος και ξανά και ξανά και ξανά… Μπορεί κάποιος να πει επίσης ότι είναι η αρχή ενός σκοπού για να φτάσει στην ολοκλήρωση του, αφού περάσει από όλα τα στάδια/φάσεις «ωρίμανσης»

Κύκλος είναι ο ζωδιακός! Αυτός ο κύκλος που αρχή του έχει σημείο έναρξης την 21η μέρα του μήνα Μάρτη και τελειώνει την 20η μέρα του μήνα Μάρτη ένα χρόνο αργότερα για να ξαναρχίσει καινούργιος κύκλος! Πρωταγωνιστής του κύκλου αυτού είναι ο Ήλιος. Βάσει αυτού και τις πλανητικές κινήσεις της γης, καθορίζονται οι ώρες, οι μέρες, οι μήνες, οι εποχές και εν τέλει το έτος. Μέσα του εμπεριέχει όλα τα στοιχεία – ζώδια που το καθένα του παίζει τον δικό του ρόλο (από τον σπόρο/έναρξη μέχρι και το τελείωμα) στο εξελικτικό μονοπάτι της ζωής (σε προσωπικό επίπεδο και ευρύτερα σε κοινωνικό – κοσμικό επίπεδο).

Κύκλος είναι ο Σεληνιακός. Αυτός που πρωταγωνιστής του είναι η Σελήνη. Έχει σημείο έναρξης την απόλυτη σύνοδο της με τον Ήλιο. Βάσει αυτής και της τροχιάς της γύρω από τη γη και (των δύο γύρω από) τον Ήλιο καθορίζεται η νέα Σελήνη και η πανσέληνος, δημιουργώντας τις εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης, έναν άλλο κύκλο που σε πιο ευρύ κύκλο έχουν κι αυτές ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενο (σειρές) για χιλιάδες χρόνια!

Κύκλος είναι και ένας συνοδικός μεταξύ πλανητών! (Ο Σεληνιακός είναι ο συνοδικός μεταξύ Ήλιου και Σελήνης και είναι ο πιο μικρός και σύντομος). Ένα άλλο τεράστιο κομμάτι της αστρολογίας από μόνο του! Κάθε συνοδικός κύκλος ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ και ΘΕΜΕΛΕΙΩΝΕΙ στην ανθρωπότητα τις ενέργειες, ποιότητες και τάσεις ΟΛΩΝ των ΕΠΟΧΩΝ ανάλογα με τη φύση του κάθε πλανήτη που συμμετέχει σε αυτόν! Ένας συνοδικός κύκλος μπορεί να αποτελείται από δύο ή και περισσότερους πλανήτες και ανάλογα με το πόσο αργοί (μακριά από τη γη) ή γρήγοροι (κοντά στη γη) είναι, τόσο μεγαλύτερη και η επιρροή από τα συθέμελα τους!

Ένας χρόνος ζωής ορίζεται ως μια Ηλιακή επιστροφή – εκεί που επιστρέφει δηλαδή ο Ήλιος όταν γεννηθήκαμε.

Κύκλος είναι ο προσωπικός μας αστρολογικός χάρτης. Έχει σημείο έναρξης την μοίρα που βρίσκεται ο Ήλιος μας την μέρα που γεννιόμαστε και κλείνει για να αρχίσει καινούργιος ένα χρόνο (περίπου) μετά. (και λέω περίπου γιατί ακριβώς ένα χρόνο μετά, την ίδια ώρα, ο Ήλιος δεν βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια μοίρα και λεπτά-έχει κάποιες ώρες διαφορά). Ένας χρόνος ζωής ορίζεται ως μια Ηλιακή επιστροφή – εκεί που επιστρέφει δηλαδή ο Ήλιος όταν γεννηθήκαμε κι έτσι γιορτάζουμε τα γενέθλια μας (πιο συγκεκριμένα, αρχή του αστρολογικού μας χάρτη είναι ο ωροσκόπος ο οποίος προκύπτει από την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που γεννιόμαστε και είναι το ακριβές σημείο που δηλώνει σε ποια μοίρα του ζωδιακού ανέτειλε ο ορίζοντας για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στη ζωή, αλλά αυτό αλλάζει προοδευτικά προχωρώντας στη ζωή δημιουργώντας άλλους κύκλους!).

Κύκλος είναι οι 12 νότες που υπάρχουν στη μουσική. Ξεκινώντας από τη νότα ντο και καταλήγοντας στην νότα σι για να ξεκινήσει και πάλι από το ντο! Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα και την κοσμολογία του, η αριθμητική, η ιερή γεωμετρία και η αρμονία των ήχων, συντελούν στην συμπαντική τάξη! Ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι οι ουράνιες σφαίρες των πλανητών, τα άστρα και ο μακρόκοσμος εκπέμπουν την δική τους μουσική παράγοντας ήχους και δονήσεις! Ο Πλάτωνας είπε επίσης: «Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να τής διδάξει την αρετή. Είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη και απογειώνει τη φαντασία. Χαρίζει χαρά, λύπη και ζωή στα πάντα». Μην ξεχνάμε ότι η μουσική υπάρχει και ως σύστημα θεραπείας αφού σε κάθε κύτταρο μας υπάρχει αυτή αφού και το σύμπαν ολόκληρο δονείται σε ήχους και επιστημονικά υφίσταται ως μέσον ίασης (ψυχικής και σωματικής). Καθόλου τυχαίος ο αριθμός 12 που συναντούμε για άλλη μια φορά!

Γιατί είμαστε μέρος αυτού του κύκλου, ζούμε μέσα σε αυτούς τους κύκλους…

Κύκλος είναι και ο πρώτος – η αρχή – της δημιουργίας του λουλουδιού της ζωής! Αρχίζοντας με κέντρο έναν κύκλο και τοποθετώντας γεωμετρικά άλλους έξι γύρω του, γίνεται το σύμβολο της δημιουργίας της ζωής. Προχωρώντας και κάνοντας άλλους 12 (γύρω από τους πρώτους 6), φτιάχνουμε το λουλούδι της ζωής. Ένα αρμονικά ισορροπημένο σχήμα (που κοιτώντας το φαντάζει σαν κάτοψη μιας ανθοδέσμης με 12 λουλούδια!)

Προφανώς και υπάρχουν άπειροι κύκλοι μικροί και μεγάλοι ή μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, αναφέρθηκα σε μερικούς από αυτούς. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πάντα στη ζωή έχουν να κάνουν με κύκλους! Κύκλους οι οποίοι είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι είτε τους «δουλεύουμε» είτε όχι, είναι εκεί! Δεν μας ρωτάνε για να υπάρχουν! Βρίσκονται γύρω μας, ανάμεσα μας, μέσα μας! Γιατί είμαστε μέρος αυτού του κύκλου, ζούμε μέσα σε αυτούς τους κύκλους και είμαστε η ζωή που οφείλουμε να διευρύνουμε/μεγαλώσουμε/εξελίξουμε κοιτώντας πάντα ψηλά τον Ήλιο μας!

Κύκλος της ροής των πάντων ο πυρήνας της πλοκής, σπόρος για το λουλούδι της ζωής, ατέρμονα ν ’ανθίζει απαρχής
Κύτταρο φωτίζει κι όσο απλώνει τόσο χρωματίζει τη μορφή του που όλο τριγυρίζει αέναο ταξίδι της ψυχής
Άνθη ριζωμένα από τη μήτρα μέχρι και τη γέννα καταλήγουνε για το καθένα που σκοπό του έχει για να πει
Φθόγγους σε αρμονία νότες συνδυάζουν μελωδία σύνολο σε μια συγχορδία πάλλεται απ’ τα έγκατα του Νου
Όλα με Σοφία κατανεμημένα με ουσία δίνουνε με μια ισορροπία την εξίσωση της ΥΠΑΡΞΗΣ

 

Από την Κυριακή Βωνιάτη

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα