Τί σημαίνει το να είσαι Πλουτώνιος;

ΝΟΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
21/02/2019

”Ξέρουμε τί είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τί θα μπορούσαμε να γίνουμε”

Whilliam Shakespeare – Amlet

Στον αστρολογικό κόσμο, συνηθίζεται να μιλάμε για ανθρώπους «Ουράνιους», «Ποσειδώνιους» κλπ. Κάτι τέτοιο προκύπτει από την έντονη παρουσία και επιρροή ενός πλανήτη στο ωροσκόπιο. Ο πλανήτης αυτός, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, ακόμα κι αν το ζώδιο του έρχεται σε κόντρα με τα δεδομένα του πλανήτη αυτού.

Έτσι, κατανοούμε και πως μπορεί να χαρακτηριστεί Πλουτώνιος κάποιος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η έντονη παρουσία του πλανήτη Πλούτωνα στο ωροσκόπιο του, δίνει στον άνθρωπο πολλά από τα χαρακτηριστικά του Σκορπιού και του Πλούτωνα, (άσχετα με το ζώδιο στο οποίο ανήκει) και καθορίζεται από αυτά.

Καταρχάς, για να θεωρήσουμε κάποιον Πλουτώνιο, θα πρέπει τα Φώτα στον αστρολογικό του χάρτη (πρώτα ο Ήλιος και κατόπιν η Σελήνη), να κάνουν Πτολεμαϊκή όψη με τον Πλούτωνα, και μάλιστα, προκλητική. Αυτό σημαίνει ότι μία σύνοδος (που είναι και η ισχυρότερη όλων), ένα τετράγωνο ή μία αντίθεση, είναι πιο έντονες και χαρακτηριστικές από ένα εξάγωνο. Το να βρίσκουμε τον Πλούτωνα σε γωνιακό οίκο ή στο «σπίτι» του, (τον 8ο οίκο δηλαδή), είναι επίσης σημαντικό. Αν υπάρχουν και πλανήτες στον Σκορπιό και στον 8ο οίκο ή σε όψη με τον Πλούτωνα, εντείνεται η επιρροή του πλανήτη. Όσα περισσότερα στοιχεία υπάρχουν, τόσο πιο Πλουτώνιο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το άτομο…

Τι σημαίνει πρακτικά;

Αν έχετε τέτοιους ανθρώπους στον περίγυρό σας, είναι η ώρα να μάθετε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα γι’ αυτούς. Οι Πλουτώνιοι, αφήνουν να φαίνονται όσα εκείνοι επιλέξουν και τίποτα παραπάνω. Αντίθετα, εκείνος/η, μπορεί να ξέρουν τα πάντα για εσάς. Όχι γιατί το ερεύνησαν, (εντάξει, κι αυτό μπορεί να συμβεί) αλλά γιατί οι ακτίνες ‘’Χ’’, είναι ένα από τα χαρίσματα τους. Συναισθάνονται βαθιά το ποιόν όποιου έχουν απέναντι τους και τις περισσότερες φορές το ένστικτό τους είναι αλάθητο. Έχουν το πιο έντονο και διεισδυτικό βλέμμα κι αυτό προκαλεί αμηχανία στους άλλους.

Ο μαγνητισμός τους είναι παροιμιώδης. Τόσο, που μπορεί να χαρακτηριστεί ενοχλητικός. Περισσότερο από κάθε άλλον, οι Πλουτώνιοι προκαλούν συναισθήματα αυτόματης έλξης και απώθησης: Αισθάνεσαι κάτι απροσδιόριστο να σε ενοχλεί (η διεισδυτικότητα;) αλλά επιμένεις να κάθεσαι κοντά. Συχνά, “απομυζούν” ενέργεια από τους γύρω τους, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή εκ μέρους τους.

Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης του βάθους, του πάθους, της απόλυτης μετάλλαξης, του θανάτου και της αναγέννησης, του μοιραίου και των κρίσεων. Όλα τα παραπάνω θα παίξουν ρόλο στη ζωή ενός Πλουτώνιου. Συνήθως, το έναυσμα δίνεται στο πρώιμο παιδικό περιβάλλον, όπου κάποιου είδους κρίση θα σφραγίσει την ψυχολογία του ανθρώπου. Μπορεί να πρόκειται για μία σημαντική απώλεια, μία απόλυτη και συχνά εξουσιαστική πατρική φιγούρα, ακόμα και βίαιες καταστάσεις (κάποιες φορές με σεξουαλική εμπλοκή), ικανές να επηρεάσουν ανεπιστρεπτί την ψυχοδομή του ατόμου. Ο Πλουτώνιος, δεν έχει την επιλογή να υποκριθεί πως δεν βλέπει ή δεν ξέρει. Αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με όλα εκείνα που τον καθόρισαν. Θα βουτήξει στα πιο βαθιά νερά της ύπαρξης του, σε τοπία που άλλοι δεν γνωρίζουν καν πως υπάρχουν. Όσοι λοιπόν θα ήθελαν να χαρακτηρίζονται έτσι, ας θυμούνται ότι οι ζωές των ανθρώπων αυτών δεν είναι εύκολες και η αποστολή τους είναι δύσκολη: Να μετατρέψουν το σκοτάδι σε φως. Οι Πλουτώνιοι έχουν δαίμονες να νικήσουν κι αυτό δεν είναι απλή υπόθεση…

Συχνά η μεγάλη δύναμη, διαδέχεται την μεγάλη αδυναμία και ούτω καθ’ εξής.

Η ενέργειά τους, είναι μεγάλη και έντονη. Είναι κινούμενες ατομικές βόμβες. Πάρα ταύτα, ανά περιόδους, νιώθουν εντελώς αδύναμοι, «στραγγίζουν». Συχνά η μεγάλη δύναμη, διαδέχεται την μεγάλη αδυναμία και ούτω καθ’ εξής. Είναι ένα από τα ζητήματα που καλούνται να ισορροπήσουν η διαχείριση της ενέργειας τους. Για εκείνους, η αποτυχία μπορεί να είναι σοβαρή τροχοπέδη στην μετέπειτα εξέλιξη τους, αφού δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από την επιτυχία (όπως και αν την εννοούν). Αν αποτύχουν, νιώθουν ευάλωτοι και κλείνονται ακόμα περισσότερο στον εαυτό τους, μέχρι να βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν. Κάπου εκεί, αρχίζει η ιδέα της αυτοκαταστροφής να λειτουργεί. Ο Πλουτώνιος είναι σαν τον Φοίνικα: Βγαίνει καινούργιος μέσα από τις ίδιες του τις στάχτες.

Με τις όψεις Ήλιου – Πλούτωνα, υπάρχει πάντα από πίσω ένας πατέρας που καθόρισε την προσωπικότητα του παιδιού απόλυτα. Είτε με την παρουσία του, είτε με την απουσία του. Το πατρικό πρότυπο θεωρείται ανυπέρβλητο και υπάρχει παντοτινή σύνδεση με εκείνο. Συχνά, είναι ο θάνατος του πατέρα που συγκλονίζει τον κάτοχο της όψης, σε βαθμό που να καθορίζονται ακόμα και οι σχέσεις του με τους άλλους από εκείνον. Άλλωστε, οι απώλειες δεν είναι κάτι ξένο στις ζωές των Πλουτώνιων. Κάτι πρέπει να ενεργοποιήσει την μυθική τους σχέση με τον θάνατο. Άλλες φορές, ο πατέρας είναι ακραία εξουσιαστικός ή χειριστικός με κάποιο τρόπο. Πάντα όμως, η πατρική φιγούρα είναι παρούσα στο μυαλό τους. Αντίστοιχα, με τις όψεις της Σελήνης και του Πλούτωνα, το ζήτημα εντοπίζεται στη σχέση με τη μητέρα.

Οι Πλουτώνιοι είναι ταυτισμένοι με το σεξ κατά την κοινή άποψη. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η σεξουαλικότητα είναι μέρος της γοητείας τους και της ανάγκης τους για έλεγχο. Ασφαλώς και το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αναζητήσεων τους αλλά όλο αυτό, έχει πιο βαθιές ρίζες και συνδέεται με την αγωνία τους για τον θάνατο. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι Πλουτώνιοι απασχολούν τον εγκέφαλο τους με το σεξ μονίμως, επειδή έχουν μανία. Υπάρχει μια πιο περίπλοκη ανάγκη εδώ: Δεν τους ενδιαφέρει απλά η πράξη. Τους ενδιαφέρει η απόλυτη ένωση, αυτό ψάχνουν. Τόσο απόλυτη, ώστε να θεωρείται «ενσωμάτωση». Αναζητούν την συγχώνευση, όχι την διεκπεραίωση. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο και πόσο δυσκολότερο μπορεί να γίνει για τον άνθρωπο που δεν ικανοποιείται με τίποτα λιγότερο από το απόλυτο; Θέλουν να ξέρουν τι έχουν κι αυτό που έχουν, να είναι βέβαιοι ότι είναι απόλυτα δικό τους, σε βαθμό εμμονής. Η εμμονή μπορεί εύκολα να κατοικήσει σαν φάντασμα στο μυαλό ενός Πλουτώνιου.

Οι ίδιοι άλλωστε, είναι ένα κινητό μυστήριο…

Εξίσου ταυτισμένοι, είναι και με ό,τι σκοτεινό, μυστηριώδες, μεταφυσικό. Ό,τι έχει την γοητεία του σκοταδιού. Οι ίδιοι άλλωστε, είναι ένα κινητό μυστήριο. Έλκονται από ό,τι μπορεί να φτάσει σε βάθος και να αγγίξει απαγορευμένες περιοχές, ταμπού. Είναι φυσικό επακόλουθο για κάποιον που είναι προγραμματισμένος να ψάχνει όσα μπορούν να καταλήξουν σε βαθιά νοήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, γίνονται καλοί ερευνητές, ψυχολόγοι, χειρουργοί, ασχολούνται με επαγγέλματα που σχετίζονται με την ψυχή, τον θάνατο, την μεταφυσική, την έρευνα, την βιολογία. Τέλος, σίγουρα, ό,τι κι αν επιλέξουν να κάνουν, το κάνουν με πάθος. Αρκεί να το θέλουν πολύ. Τα μέτρια, δεν τους αφορούν.

Όταν η έκφραση στο ωροσκόπιο είναι ακραία αρνητική, βλέπουμε πως μπορεί να λειτουργήσει εγκληματικά. Ενώ μπορεί να δώσει τον πολύ καλό χειρουργό, μπορεί να δώσει και τον κατά συρροή δολοφόνο. Μπορεί να δώσει τον καθοδηγητή, μπορεί και τον βιαστή. Οι Πλουτώνιοι έχουν καταγεγραμμένη στο d.n.a τους την δίψα για εξουσία, ως έκφραση της επιβολής του Εγώ, γι’ αυτό και τους συναντάμε στον χώρο της πολιτικής συχνά. Το χρήμα (ο Πλούτωνας συνδέεται με τον πλούτο), είναι μία ακόμη έκφραση. Το ίδιο και η αφαίρεση της ζωής, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας του πλανήτη. Το ζητούμενο, είναι ο έλεγχος γι’ αυτό και είναι χειριστικοί. Μπορούν άνετα να φτάσουν σε σημείο να γίνουν δικτατορικοί με τους γύρω τους σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, προκειμένου να έχουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου.

Στη ζωή ενός Πλουτώνιου, δε χωράνε μέσες καταστάσεις. Δεν αρκείται στην επιφάνεια – εκεί επιπλέει το ανικανοποίητο. Το ζήτημα είναι να καταλάβει ότι ο στόχος, είναι η εσωτερική μετάλλαξη, ο έλεγχος του σκοταδιού που κρύβει μέσα του κι όχι η αποφυγή του. Χωρίς το σκοτάδι, δεν υπάρχει φως. Ο έλεγχος του Εγώ κι όχι των άλλων. Πρέπει να κατανοήσει ότι έχει δικαίωμα και στην επιτυχία και στην αποτυχία – και από τα δύο προκύπτουν διαμάντια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αναγκαστεί να “ψαρέψει” σε μεγάλα βάθη. Το ζήτημα είναι τι θα βγάλει από εκεί και πως θα το χρησιμοποιήσει. Να καταλάβει ότι υπάρχουν και πράγματα που μας υπερβαίνουν και κατά καιρούς, πρέπει να εμπιστευόμαστε τα “θέλω” μας σε εκείνα, δεν μπορούμε να τα ορίζουμε όλα. Να νικήσει τις φοβίες που τον βασανίζουν. Ο Πλουτώνιος, καλείται να καταλάβει, ότι είναι προορισμένος να δράσει σαν αλχημιστής. Άλλωστε, είναι στη φύση του. Αν όχι εκείνος, τότε ποιος;

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα