Πλούτωνας στον Υδροχόο | Στο κατώφλι μεγάλων και σημαντικών αλλαγών!

ASTROTEAM GUEST
03/02/2024

If things go wrong in the world, this is because something is wrong with the individual, because something is wrong with me.

Εάν τα πράγματα πάνε στραβά στον κόσμο αυτό, συμβαίνει γιατί κάτι δεν πάει καλά με το άτομο, επειδή κάτι δεν πάει καλά με εμένα.

Carl Jung

 «Μόνος έφυς βραβευτής αφανών έργων & φανερών, ένθεε, παντοκράτωρ, ιερότατε, αγλαότιμε, που χαίρεσαι με τους σεμνούς μυστιπόλους και τους όσιους σεβασμούς. Σε περιπτύσσομαι να έλθεις στους μύστες ελεήμων και γεμάτος χάρες.»

Το 1930 και με την ανακάλυψη του Πλούτωνα ο κόσμος μας μπήκε σε ένα νέο και διαφορετικό μεταμορφωτικό κύκλο ύπαρξης. Η μελέτη της ψυχανάλυσης και το ενδιαφέρον για την σεξουαλικότητα και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής ήρθαν στο προσκήνιο και ο άνθρωπος άρχισε δειλά δειλά το ταξίδι του στις όχθες της ατέρμονης αυτής φουρτουνιασμένης θάλασσας του ασυνείδητου ευελπιστώντας να ανακτήσει τα θρυμματισμένα κομμάτια του εαυτού του. Η ανακάλυψη ενός πλανήτη, πάντα σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε μια ευκαιρία για πνευματική και συνειδησιακή εξέλιξη ώστε να ενσωματώσουμε την δυναμική αυτή του πλανητικού αρχετύπου συλλογικά αλλά και ως άτομα για την εξέλιξη μας σε αυτό το πεδίο εμπειρίας. Οι πλανήτες μας παρουσιάζονται σαν σύμβολα των αρχέτυπων διαδικασιών που γεννιούνται από το συλλογικό ασυνείδητο, ζωντανοί οργανισμοί που μέσα από αυτό παίρνουν μορφή και εξελίσσονται σε συνεργία με εμάς. Είναι μία δυναμική σχέση όπως αποτυπώνεται και στο σμαράγδινο πίνακα του Ερμή του τρισμέγιστου.

Όπως πάνω έτσι και κάτω όπως κάτω έτσι και πάνω!

Ο Πλούτωνας συμβολικά και αρχετυπικά από την αρχαιότητα παρουσιάζεται σαν ο άρχων του Κάτω κόσμου, ενός τόπου ζοφερού και αλλόκοτου, απομονωμένου και παγερού που μόνο σκιές και φαντάσματα κατοικούνε μέσα του. Βασιλιάς των νεκρών και καθετί σκοτεινού και αποτρόπαιου, λίγοι είναι αυτοί που στο άκουσμά του δεν καταβάλλονται από τρόμο και δεν λιποψυχούν .Λίγοι είναι αυτοί που εκούσια θέλησαν να αναμετρηθούν μαζί του. Οι νεκροί στο βασίλειο του Πλούτωνα μας μιλάνε για όλα εκείνα τα ακατέργαστα και σκοτεινά κομμάτια μας που είναι σε λανθάνουσα μορφή μέσα μας και τυφλά πλοηγούνε την ζωή μας και τα θέλω μας, Μας μιλάνε για την Σκιά μας το μέρος εκείνο του εαυτού μας που δεν έχει ενσωματωθεί που πάντα μας τρομάζει, που έχει την τυφλή ορμή του φροϋδικού id πέρα από τις νόρμες του υπερεγώ και τις κοινωνικές συμβάσεις. Μας μιλάνε για το ασυνείδητο. Το μέρος όπου σταματάει ο χρόνος, το μέρος όπου η ύπαρξη μας γεφυρώνει τους αέναους κόσμους της φαντασίας και της πραγματικότητας.

Τα βάθη του Πλούτωνα είναι τα βάθη της ψυχής μας και κάνεις δεν θέλει να τα αγγίξει!

Η πλουτώνια ενέργεια είναι ωμή και βίαιη, έχει την ικανότητα για καταστροφή και αναγέννηση και μεταμορφώνει οτιδήποτε αγγίζει στο πέρασμά της για πάντα. Είναι τόσο βαθιά και καταλυτική η επιρροή της που καταλήγει να γίνεται μοιραία, σαν η θέληση του θεού να δουλεύει μέσα από αυτή. Σαν να μην μπορείς ή να μην έχεις άλλη επιλογή πάρα να κάνεις αυτό που σου επιτάσσει η αόρατη αυτή δύναμη, γεννηθεί τω το θέλημά της κάνοντας την προσευχή σου ότι στο τέλος θα βγεις αλώβητος από όλη αυτή την διαδικασία. Ας μην γελιόμαστε. Τα βάθη του Πλούτωνα είναι τα βάθη της ψυχής μας και κάνεις δεν θέλει να τα αγγίξει, γιατί το τίμημα πάντα είναι μεγάλο και δυσβάστακτο.Το μυητικό αυτό ταξίδι για τον Κάτω κόσμο, τον κόσμο του υποσυνειδήτου και της ένωσης των αντιθέτων μέσα μας είναι δύσκολο επικίνδυνο και τρομακτικά επώδυνο . Λίγοι είναι αυτοί που τολμάνε ένα τέτοιο ταξίδι και ακόμη λιγότεροι αυτοί που καταφέρνουν να το ολοκληρώσουν. Αυτό ήταν και το νόημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων όπου η Περσεφόνη -ψυχή καταδυόμενη στα βάθη του Πλουτώνιου γήινου βασιλείου ενσαρκωνόταν ξανά και ξανά έως ότου ελευθερωθεί από τα υλικά δεσμά και επιστρέψει στο βασίλειο της Δήμητρας της παγκόσμιάς ψυχής anima mundi.

Ύστερα ένας άλλος εαυτός θα αναδυθεί και μια διαφορετική κατανόηση για τον κόσμο θα επέλθει. 

Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής εμπεριέχει το πλουτώνιο αυτό στοιχείο, καμία βαθιά μεταμορφωτική διαδικασία δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την τιτάνια αυτή δύναμη .Τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί εάν δεν πεθάνει πρώτα κάτι άλλο. Το ταξίδι της ουράνιας ψυχής είναι το ταξίδι του ήρωα που μέσα από τις δοκιμασίες μεταμορφώνεται και επιστρέφει πίσω στεφανωμένος νικητής. Ο Πλούτωνας μεγαλόψυχα θα χαρίσει την ευεργεσία του σε όποιον οπλισμένο με τόλμη σταθεί στο σκοτεινό κατώφλι και κάνει το μεγάλο αυτό άλμα. Ύστερα ένας άλλος εαυτός θα αναδυθεί και μια διαφορετική κατανόηση για τον κόσμο θα επέλθει. Η άλλη όψη λοιπόν του Πλούτωνα είναι ο Πλούτος, πνευματικός και υλικός. Πλούτη και αφθονία περιμένουν όποιον με επιτυχία ολοκληρώσει την κατάβαση αυτή στο άγνωστο.

Ο Jung μας λέει ότι δεν υπάρχει αναγέννηση της συνείδησης χωρίς πόνο There is no rebirth of consciousness without pain”. Και θα συμπληρώναμε και χωρίς τις κρίσεις που γεννά η πλουτώνια αυτή ενέργεια της αλλαγής. Μιλώντας μας για την έννοια της εξατομίκευσης σαν μια διαδικασία ωρίμανσης μας αναφέρει πως, η συνειδητοποίηση της σκιάς και του αληθινού εαυτού μας σαν τελικό στόχο ξεκινάει από την Prima Materia την πρωταρχική μας ουσία και καταλήγει σε αυτό που οι αλχημιστές αλληγορικά αναφέρουν ως την τελειοποίηση της φιλοσοφικής λίθου. Το πέρασμα από το εγωικό εγώ στην αίσθηση του ολοκληρωμένου Εαυτού. Αυτό θα είναι και το ζητούμενο της εισόδου του Πλούτωνα στον Υδροχόο για τα επόμενα 20 χρόνια και το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας που θα κληθεί να κάνει αυτό το ταξίδι συλλογικά. Η έννοια του Υδροχόου σαν κουβαλητή των νερών του ασυνείδητου μας, μας δείχνει την επιτακτική ανάγκη εμείς οι ίδιοι πλέον υπεύθυνα και ώριμα να ασχοληθούμε με την ανακάλυψη ξανά της ψυχής μας και να επαναπροσδιορίσουμε την θέση μας και την σύνδεση μας με το σύμπαν και αυτό είναι μια καθαρά ατομική διεργασία που χρειάζεται να λάβει χώρα από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων και σημαντικών αλλαγών!

Χρειάζεται να βουτήξει ο καθένας στα νερά του δικού του ασυνείδητου για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την νέα συλλογική πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την υδροχοϊκή φύση, όπου η προσωπική ευθύνη της ύπαρξης του καθενός θα αναδείξει αυθεντικούς τρόπους σχετίζεστε με τον κόσμο γύρω μας και με τους άλλους. Εάν δεν γίνει αυτό πτυχές του σκοτεινού εαυτού μας θα συνεχίσουν να προβάλλονται στον κόσμο γύρω μας με ολέθρια αποτελέσματα. Ο Υδροχόος έχοντας Κρόνιες και Ουράνιες καταβολές μας μιλάει για αυτή την ένωση. Χρειάζεται να μιμηθούμε το δέντρο της Ζωής και να αποκτήσουμε ρίζες για να μπορέσουν τα κλαδιά μας να απλωθούν στον απέραντο έναστρο ουρανό, όπου μια νέα κατανόηση του κόσμου μας περιμένει εάν ο άνθρωπος καταφέρει να συμφιλιωθεί με τον αυθεντικό αληθινό Εαυτό του.

Γνώθι σε εαυτόν

 

Από τη Νικολέττα Γεωργομήτρου

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα