Κρόνος κακεργέτης ή πολύ καλός για να πεθάνει;

ASTROTEAM GUEST
17/01/2021

Ο Κρόνος είναι ίσως από τους πιο παρεξηγημένους πλανήτες. Ο τελευταίος ορατός πλανήτης με γυμνό μάτι. Είναι ο κακεργέτης, ο απαιτητικός, ο δύσκολος, ο “παππούς από την Αμερική” που θα έρθει στο σπίτι και θα σε τρελάνει στις απαιτήσεις και συ, ξέροντας ότι έχει τεράστια περιουσία, θα σφίγγεις τα δόντια και θα υπακούς… Κρόνος… Χρόνος… Είναι κυβερνήτης του Αιγόκερου, αγαπά την τάξη, τη δομή, την ιεραρχία, την εργατικότητα. Παραδοσιακός κυβερνήτης του Υδροχόου.

Τί;  Πώς είναι δυνατόν να κυβερνά και τον επαναστάτη του ζωδιακού;

Πώς είναι δυνατόν να κυβερνά τον εκπρόσωπο της κοινωνικής ανάπτυξης, του ισχυρού πολέμιου της υφιστάμενης κοινωνικής δομής και αξιών; Μα αλήθεια, πώς μπορείς να κάνεις επανάσταση αν δεν ξέρεις σε βάθος ενάντια σε τί επαναστατείς; Πώς μπορείς να αλλάξεις, να μεταμορφώσεις, να τροποποιήσεις κάτι αν δεν το έχεις μελετήσει εξονυχιστικά ώστε να ξέρεις ακριβώς τί θέλεις να αλλάξεις, πού βρίσκονται τα προβλήματα ώστε να τα διορθώσεις! Ο Κρόνος δίνει αυτή την ουσιαστική, αντικειμενική γνώση των δομών και αξιών στον Υδροχόο ώστε να την πάρει με τη σειρά του και να προχωρήσει την κοινωνία ένα βήμα παραπέρα.

Ο Κρόνος αυτό που πραγματικά ζητάει είναι το γιατί. Κάθε καθυστέρηση, φόβος, απογοήτευση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεγαλύτερης ψυχολογικής αναζήτησης. Μέσω της αναζήτησης και αυτών των εμπειριών ουσιαστικά μαθαίνουμε καλύτερα το νόημα και το σκοπό της ζωής μας. Μέσω των δυσκολιών εξελισσόμαστε και αυτό είναι καθαρό δώρο του Κρόνου. Μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας και μέσα τον πόνο. Ο Goethe έλεγε χαρακτηριστικά ότι μέσα από τον αυτοπεριορισμό αναπτύσσεται ο άνθρωπος. Ο Κρόνος είναι αυτός που δεν θα φύγει μακριά από τους δαίμονες του αλλά αντίθετα θα πάει κοντά να τους αγκαλιάσει και εκεί έρχεται η μεταμόρφωση στο απόλυτο φως της εξέλιξης. Πόνος, φόβος, δυσκολίες, αυτοπεριορισμός αλλά και όπως έγραψε η Dorothy L. Sayers «οι φλόγες της κόλασης είναι οι φλόγες της άρνησης της αγάπης του Θεού», είναι η διαδικασία που μας αναγκάζει να εξελιχθούμε.

Ο Κρόνος είναι ο Κύριος του Κάρμα. Το κάρμα ουσιαστικά είναι ο νόμος των δράσεων και των αντιδράσεων και ο Κρόνος είναι η διαδικασία μέσα από την οποία το Εγώ αναλαμβάνει τις ευθύνες του για ενσυνείδητη δημιουργία της δικής του πραγματικότητας.

Επιστρέφει στη γενέθλια θέση του περίπου στα 29 μας χρόνια. Η πρώτη μας γενέθλια Κρόνια επιστροφή. Μας πιάνει λοιπόν και μας βάζει να σκεφτούμε τί κάναμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, δουλέψαμε σκληρά σύμφωνα με τις δυνατότητες μας ώστε να βελτιωθούμε;

Συνήθως η κρίση αυτής της επιστροφής είναι σκληρή. Δεν χαϊδεύει αφτιά ο Κρόνος, είναι σκληρός αλλά είναι δίκαιος. Σχεδόν πάντα μετά την Κρόνια επιστροφή μας είμαστε άλλοι άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένοι στους στόχους μας και στο μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Ο Κρόνος μπορεί να μετατρέψει τις δυσκολίες σε αυτοπεποίθηση, σε υπόληψη και σοφία. Χωρίς Κρόνο η ζωή δεν εξελίσσεται. Χωρίς Κρόνο δεν υπάρχει γέννηση. Ο Κρόνος είναι η δομή, ο σκελετός, τα κόκκαλα, το δέρμα (το όριο του ανθρώπινου οργανισμού).

Το ζώδιο, ο οίκος και οι επαφές του Κρόνου με τους άλλους πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη μας, θα μας δείξει που αυτοπεριοριζόμαστε, σε ποιο τομέα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, σε ποιο τομέα της ζωής θα έχουμε τις περισσότερες υποχρεώσεις. Ο Κρόνος μας δείχνει τις σχέσεις με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα εξουσίας. Για παράδειγμα ένας Κρόνος στον 7ο οίκο θα μπορούσε να μας δείξει σύντροφο πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από μας.  Ένας καλά τοποθετημένος Κρόνος δείχνει μακροζωία. Με αδύναμο Κρόνο, επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά και ξανά!

Ο Κρόνος μας δείχνει σε όλη μας τη ζωή τον τρόπο που θα φτάσουμε στην τελειοποίηση της εξέλιξής μας.

“I am neither spurred on by excessive optimism nor in love with high ideals, but am merely concerned with the fate of the individual human being—that infinitesimal unit on whom a world depends, and whom, if we read the Christian message aright, even God seeks his goal.”
The undiscovered self; The Dilemma of the Individual in Modern Society, Carl Jung

«Δεν με ενθαρρύνει ούτε η υπερβολική αισιοδοξία ούτε η αγάπη των υψηλών ιδανικών, αλλά απλώς με απασχολεί η μοίρα του κάθε ανθρώπου – αυτή η απειροελάχιστη μονάδα από την οποία εξαρτάται ο κόσμος και ο οποίος, αν διαβάσουμε σωστά το χριστιανικό μήνυμα, ακόμα και ο Θεός επιδιώκει τον στόχο του»  Carl Jung

Βιβλιογραφία
Liz Green, Saturn, A New look at an Old Devil, Weiser Books, 2011
Alice O. Howell, Jungian Symbolism in Astrology, American Federation of Astrologers, 1987
Sasportas Howard, The Twelve Houses, Exploring the Houses of the Horoscope, Flare Publications, The London School of Astrology, 2007

Από τη Rita Bratanis

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα