Kahlil Gibran

ASTROTEAM GUEST
14/01/2021

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο Kahlil Gibran γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου το 1883 στο Λίβανο.

Ήταν καλλιτέχνης ζωγράφος, ποιητής και συγγραφέας, ιδιότητες που διακρίνονται στον χάρτη του καθώς ο ωροσκόπος, η Σελήνη και η Αφροδίτη του, βρίσκονται στον Τοξότη, το ζώδιο που κυβερνά την φιλοσοφία, την ανώτερη μόρφωση, αναζητάει ένα νόημα και αγαπά τα ταξίδια, την διάδοση και την έκφραση.

Τα συναισθήματα του και το πώς έβλεπε και θωρούσε την ζωή, αλλά και μια ανώτερη οπτική, είναι αυτά που διακρίνονται στα συγγράμματα του, για τις ανοιχτές του ιδέες και για την ανατρεπτική του ματιά όπου κι έγινε γνωστός και διάσημος.

Η ζωή του ήταν εστιασμένη γύρω από την πνευματικότητα, κι ένα υψηλότερο νόημα ήταν αυτό που καθοδήγησε την πορεία του και τον βίο του. Αγαπούσε το γυναικείο φύλο όπου και το υποστήριζε, κάτι που διακρίνεται στα έργα του, και στο γράψιμο του πέρασε αλήθειες που ακόμα και τώρα χρειάζεται να διαβαστούν και να αφομοιωθούν, όπως ιδέες περί ισότητας, έναντι της σκλαβιάς αλλά και υποστήριξη της αλήθειας που προέρχεται από την καρδιά και μόνο.

Ο ωροσκόπος του Τοξότης αλλά και ο βόρειος δεσμός του στον Σκορπιό και στον 12ο οίκο του, εκφράστηκαν  απόλυτα στην πορεία του και στην διαδρομή του.

Ο Τοξότης μαζί με τον Σκορπιό, και τα δύο ζώδια μαζί, αναζητούν μια πορεία που να είναι από τον ψυχικό πυρήνα, από το βάθος του ψυχικού κέντρου εκφρασμένη,    ενώ ο 12ος οίκος, δηλώνει τον πνευματικό εσωτερικό χώρο όπου αυτή θα εκδηλωθεί.

Με Ουρανό στο MC του, επάνω ακριβώς στην ακμή του 10ου οίκου, δεν θα μπορούσε όλη αυτή η έκφραση του γραπτού λόγου του ειδικά, αλλά και των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων  γινόταν με έναν εντελώς επαναστατικό και ακραίο τρόπο. Φανερώνοντας έτσι προς τα έξω τις ευαισθησίες του, και τον διαφορετικό τρόπο που αντίκριζε την ζωή.

Υποστηρίζοντας τα ίσα δικαιώματα και των δύο φύλων, και γενικότερα τον άνθρωπο, αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω το ιδιαίτερο μοναδικό πνεύμα του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ

Οικογενειακές δυσκολίες και η φυλάκιση του πατέρα του (1889)

Αν και γεννήθηκε μέσα σε εύπορη οικογένεια, από πολύ νωρίς από τα πρώτα του χρόνια ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα, που έφεραν την οικογένεια σε αλλοίωση και διάσπαση. Ο πατέρας του λόγω επιπολαιότητας, υπερβολών και σπάταλων κινήσεων, μπήκε στην φυλακή για χρέη και όλη τους η περιουσία κατασχέθηκε.

Από το έτος 1889, φαίνονται οι δυσκολίες στην οικογένεια και ο περιορισμός του πατέρα του-φυλάκιση.

Ο Κρόνος από διέλευση, να τετραγωνίζει τον κυβερνήτη 4ου οίκου (Ποσειδώνας),   ενώ ταυτόχρονα ο ανάδρομος Ουρανός από διέλευση, να βρίσκεται σε τετράγωνο με τον γενέθλιο Ήλιο του, που δήλωναν τον περιορισμό του πατέρα (Κρόνος), αλλά και τις ξαφνικές αλλαγές που λάμβαναν μέρος μέσα από σοκ και ανατροπές στην ζωή του (Ουρανός).

Ο  Πλούτωνας από διέλευση επίσης, ετοιμαζόταν για την αντίθεση του στην γενέθλια Σελήνη του, για να φέρει μοιραίες και ριζικές αλλαγές στο σπίτι και στην οικογένεια, όπως και μετέπειτα στην διαμονή τους, όπως θα δούμε αργότερα.

Στην Ηλιακή επιστροφή του έτους 1889, βλέπουμε τον Ήλιο (δείκτης πατέρα) να βρίσκεται στον 8ο οίκο, ο Κρόνος να βρίσκεται στον 4ο ( δυσκολίες στο σπίτι και στεναχώρια από ακίνητη περιουσίας ). Ο Πλούτωνας και ο Ποσειδώνας στον 12Ο οίκο (κλείσιμο και ανησυχία). Ο Άρης και η Αφροδίτη στον 10ο (σκάνδαλα), η Σελήνη στον 10ο  (αλλαγή κατοικίας και οικογενειακής κατάστασης).

Ο Άρης του Ηλιακού τόξου, βρισκόταν σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ήλιο του, δηλώνοντας την κινητοποίηση στα θέματα με τον πατέρα του.

Δέσμευση περιουσίας και μετακομίσεις της οικογένειας (1890-1891)

Καθώς η περιουσία όλη δεσμεύτηκε, η υπόλοιπη οικογένεια έμεινε άστεγη και κατά καιρούς έμεναν σε διάφορους συγγενείς και γνωστούς.

Τα χρόνια από το 1890-1893 και μετά φαίνονται τα πιο δύσκολα για την οικογένεια, με ριζικές αλλαγές, πτώχευση, συνεχείς μετακομίσεις και φθορά.

Ο Πλούτωνας από διέλευση, έκανε αντίθεση την γενέθλια Σελήνη του και την Αφροδίτη του όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που δείχνει την πτώση αλλά ταυτόχρονα και την δύναμη που αναγκάστηκε η μητέρα του να δείξει για να επιβιώσουν. Ο Πλούτωνας ούτως η άλλως είναι το κύτταρο που μάχεται για την ζωή. Κι έτσι ακριβώς κι έγινε. Η μητέρα του γυναίκα με ισχυρή θέληση έδειξε την δύναμη της, μητέρα τριών παιδιών κάνοντας διάφορες δουλειές.

Το 1890 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές αβεβαιότητας, χάους και σύγχυσης πορείας για την μητέρα και για όλη την οικογένεια.

Στο γενέθλιο του χάρτη, ο Ποσειδώνας από διέλευση  απέναντι από την γενέθλια Σελήνη του, να φέρνουν την φτώχεια αλλά και την απόγνωση, και ο Κρόνος σε τετράγωνο με την Σελήνη και την γενέθλια Αφροδίτη του να δείχνουν την θλίψη, την πίεση και την στεναχώρια της μητέρας του.                                                                   Στον προοδευτικό του κατά τους μήνες Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο βλέπουμε την προοδευτική Σελήνη στους Ιχθύες η οποία φέρνει παράλυση, τέλος και ολοκλήρωση καταστάσεων, να εισέρχεται στον 4ο οίκο του προοδευτικού, δηλώνοντας την μετακόμιση, τις χαοτικές μετακινήσεις, την σύγχυση με θέματα σπιτιού και οικίας. Ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα η προοδευτική Σελήνη πήγαινε προς αντίθεση με Ουρανό γενέθλιο που δήλωνε την αστάθεια και την αβεβαιότητα στα θέματα κατοικίας. Λίγο πιο μετά, καθώς αποχωρεί η προοδευτική Σελήνη από τις αντιθέσεις με τον πλανήτη των συνεχών αλλαγών, σχηματίζει ένα τετράγωνο με Δία γενέθλιο, που έδειχνε και την τύχη και την χείρα βοήθειας να έρχεται. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο βλέπουμε τον Κρόνο από διέλευση να κάνει τρίγωνο με Άρη και Ήλιο γενέθλιου, και πιο μετά με κυβερνήτη 4ου οίκου του, δηλώνοντας την βοήθεια από ηλικιωμένους και συγγενείς, φέρνοντας στηρίγματα και πιο σταθερές βάσεις, και οι δυσκολίες να υπερπηδούνται.                                                                                  Στην Ηλιακή  επιστροφή, του έτους 1890, βλέπουμε τον Κρόνο στον 1ο οίκο του (καταπίεση, σωματική και συναισθηματική εξάντληση), τον Ουρανό μαζί με Άρη σε σύνοδο στον 3ο οίκο του, (συνεχείς ξαφνικές μετακινήσεις και οι αλλαγές στο περιβάλλον συγγενών του).

Στο Ηλιακό του τόξο βλέπουμε τον Αύγουστο 1890, τον Πλούτωνα να σχηματίζει ακριβής αντίθεση με την γενέθλια Σελήνη του, κάτι που δείχνει ακόμα μια φορά τις κρίσεις και τις μεταμορφώσεις που περνούσε η μητέρα του αλλά και όλη η οικογένεια, όπως και το σκοτάδι  που φέρνει ο Πλούτωνας, και προκαλεί μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει μέλλον και ελπίδα, δεν υπάρχει νόημα.

1895 μετανάστευση στις Η.Π.Α.

Με τον πατέρα του μέσα για χρέη και με όλη την περιουσία κατασχεμένη, η μητέρα του αποφάσισε να μεταναστεύσουν για εύρεση εργασίας και μια καλύτερη τύχη. Κι έτσι κι έγινε, στις 25/6/1895 όλη η υπόλοιπη οικογένεια αναχώρησε.

Η προοδευτική Σελήνη μόλις έχει περάσει στην 00η μοίρα Διδύμων, κάτι που δείχνει την μετακίνηση και την αλλαγή τόπου. Ο προοδευτικός Ερμής επίσης είναι σε τετράγωνο με τον κυβερνήτη του 4ου οίκου Ποσειδώνα (γενέθλιου και προοδευτικού μαζί), δείχνοντας την φυγή αναζητώντας την ελπίδα και την λύτρωση σε έναν άλλο τόπο.  Ο Ουρανός από διέλευση τετραγωνίζει τον προοδευτικό του Ερμή, και κάνει αντίθεση με τον Ποσειδώνα του γενέθλιου και του προοδευτικού αντίστοιχα, ενισχύοντας την δυναμική της φυγής και της ελπίδας που η υπόσχεση της αλλαγής φέρνει, και δίνει την ώθηση και το θάρρος στην δράση και στην αλλαγή.

1902- Χρονιά απωλειών

Η χρονιά αυτή είναι μια πολύ δυνατή και έντονη χρονιά, κατά την οποία χάνει την μητέρα του, την αδελφή του και τον αδελφό του μαζί .

Εκείνη την χρονιά ο Κρόνος από διέλευση, κάνει σύνοδο πολύμηνη επάνω από τον Ερμή του (κυβερνήτης 10ου –μητέρα, αλλά και παραδοσιακός κυβερνήτης αδελφών). Στην Ηλιακή επιστροφή του, έχει ακριβής σύνοδο Ερμή Κρόνου, που δείχνει πιο έντονα τα γεγονότα θλίψης και στέρησης που θα προέκυπταν και θα χαρακτήριζαν εκείνη την χρονιά.  Η προοδευτική του Σελήνη (μητέρα) τον Μάρτιο 1902, βρισκόταν σε αναιρετική μοίρα Λέοντα, στις 28η και σε τετράγωνο με Πλούτωνα (γενέθλιο και προοδευτικό). Από την αναιρετική Λέοντα πήγαινε προς Παρθένο, ζώδιο μοναχικότητας και ερήμωσης. Από το φως και την ζωή του λιονταριού, στον ερημίτη Παρθένο. Ταυτόχρονα ο Ποσειδώνας ο προοδευτικός, ήταν σε αντίθεση με γενέθλια Σελήνη του, δηλώνοντας την φυγή για ακόμα μια φορά.

Στο ηλιακό τόξο βλέπουμε και την Αφροδίτη και τον Άρη να είναι σε αναιρετικές μοίρες επίσης. Η Αφροδίτη (αδελφή/δείκτης θηλυκών προσώπων), είναι κι αυτή σε αναιρετική μοίρα Τοξότη, ετοιμάζεται να μπει στον Αιγόκερω. Από ένα ζώδιο χαράς και αφθονίας, σε ένα ζώδιο στέρησης και έλλειψης χαράς.

Ο Κρόνος του ηλιακού τόξου σε αντίθεση με την γενέθλια Αφροδίτη (γυναικεία πρόσωπα), που δείχνει την έλλειψη, την απώλεια και την στέρηση της αγάπης γενικότερα εκείνη την χρονιά στην ζωή του.

1904 – Χρονιά αναγνώρισης των έργων του από το κοινό

Μετά τον θάνατο της μητέρας του, πούλησε μια μικρή επιχείρηση που είχε στήσει η ίδια, και με την βοήθεια φίλων ξεκίνησε την πρώτη του καλλιτεχνική έκθεση με τα αλληγορικά του και συμβολικά του έργα. Η έκθεση άνοιξε στις 3/5/1904 και απέσπασε τις πιο θετικές κριτικές.

Αυτή την χρονιά βλέπουμε η προοδευτική του Σελήνη (Ιανουάριο 1904), να περνάει στο μεσουράνημά του, ενώ προχωρώντας μπροστά τους μετέπειτα μήνες (μέχρι και Μάιο ) συναντάει Ουρανό, φέρνοντας την πραγματοποίηση μιας ξαφνικής επιτυχίας, μέσα από την βοήθεια φίλων και την υποστήριξη τους.

Ο Πλούτωνας από διέλευση ταυτόχρονα, έκανε σύνοδο με Δία προοδευτικό, φέρνοντας μεγάλη κοινωνική άνοδο και αναγνώριση, ενώ μετέπειτα την επόμενη χρονιά σχηματίζει σύνοδο και με τον γενέθλιο του Δία.

Ο Δίας από διέλευση, ήταν μέσα στον 4ο οίκο του και σχημάτιζε τρίγωνα με Σελήνη και Αφροδίτη του (είσπραξη αγάπης από το κοινό), και τετράγωνα με Άρη και Ήλιο του μετέπειτα (το άνοιγμα στην δράση του και στην ζωή του).

Τέλος ο Κρόνος από διέλευση, δημιουργούσε τετράγωνο με τον γενέθλιο Κρόνο του, κάτι που δηλώνει την αναγνώριση που έρχεται μέσα από πολύ προσπάθεια και κόπο.

1904 – Γνωριμία που τον σημάδεψε και άφησε αποτύπωμα στα έργα του

Στην έκθεση που έγινε τον Μάιο του 1904, γνώρισε την Μαίρη Χάσκε, την  γυναίκα που επηρέασε πολύ την πορεία του στην λογοτεχνία. Αν και την ερωτεύθηκε βαθειά, δεν μπόρεσε όμως να δημιουργήσει σχέση μαζί της. Η γνωριμία μαζί της όμως τον επηρέασε βαθειά, και στην επιτυχία του, καθώς σε πολλά από τα συγγράμματα του, εκείνη ήταν η πηγή πίσω από τις εμπνεύσεις του.

Στο ηλιακό τόξο βλέπουμε εκείνη την χρονιά, οι δείκτες των ερωτικών του Άρης και Αφροδίτη να έχουν μόλις αλλάξει ζώδια, δηλώνοντας κάτι καινούργιο στην ερωτική του ζωή.                                                                                                                             Στο προοδευτικό του η Αφροδίτη κάνει τετράγωνο με τον Ουρανό του προοδευτικού, δηλώνοντας την ξαφνική γνωριμία-σοκ-κεραυνοβόλο έρωτα του ίδιου, που όμως ήταν ασταθές και αβέβαιος, δημιουργώντας πολλά καρδιοχτύπια.                              Επίσης η προοδευτική του Σελήνη, σε σύνοδο με Ουρανό (προοδευτικό και γενέθλιο), η καρδιά του και τα συναισθήματα του υπό ξαφνικό φτερούγισμα.                                                             Στο ηλιακό τόξο ο Ποσειδώνας σε αντίθεση με Σελήνη και Αφροδίτη γενέθλιου,       που δείχνουν τον έρωτα από μακριά, ο οποίος παρέμεινε πλατωνικός και ανολοκλήρωτος, όμως στον χώρο της φαντασίας, ικανός για να δώσει τις εικόνες και το δημιουργικό υλικό που ο ίδιος χρειαζόταν για να τραφεί η ψυχή του.

1924 – Σοβαρή σχέση

Το 1924 γνωρίζει την Μπάρμπαρα Γιάνγκ με την οποία δημιουργεί σταθερή σχέση.

Ο Δίας από διέλευση βρισκόταν στον 1ο οίκο του σε σύνοδο με γενέθλια Σελήνη και Αφροδίτη, δηλώνοντας το άνοιγμα το συναισθηματικό και την έναρξη μιας συναισθηματικής σχέσης. Ο Πλούτωνας από διέλευση, σε αντίθεση με την προοδευτική Αφροδίτη, όπου δείχνει μια δυνατή έλξη και πάθος. Η προοδευτική του Σελήνη βρισκόμενη μέσα στον οίκο των σχέσεων (7ος), πλησίαζε προς σύνοδο με Δία προόδου και μετέπειτα με Δία γενέθλιο.

1928 & 1929 κρίσιμα χρόνια για την υγεία του

Ο Gibran είχε αδυναμία στο ποτό. Το 1928 διαγνώστηκε με κίρρωση ήπατος.

Βλέπουμε πως ο Ήλιος του δείκτης υγείας δεχόταν:

Πρώτον, ο Πλούτωνας από διέλευση βρισκόταν σε αντίθεση από τον γενέθλιο Ήλιο.  Δεύτερον, ο προοδευτικός Ήλιος βρισκόταν στην 1η  μοίρα Ιχθύ, ζώδιο ασθενές, όχι  δυνατό και δεχόταν αντίθεση από γενέθλιο Ποσειδώνα για την επόμενη διετία.    Τρίτον, ο Πλούτωνας ηλιακού τόξου σε αντίθεση με τον γενέθλιο Ήλιο του.

10/4/1931 Τέλος & Θάνατος

Αν και διαγνώστηκε με κίρρωση ήπατος, ο ίδιος δεν σταμάτησε το ποτό παρά τις συμβουλές των γιατρών. Η κίρρωση γρήγορα έγινε ηπατική ανεπάρκεια και στις 10 Απριλίου 1931 τελικά κατέληξε σε ηλικία 48 ετών.

Ο Ποσειδώνας από διέλευση, βρισκόταν απέναντι από προοδευτικό Ήλιο και Ηλιακού τόξου, που δείχνει την εξασθένιση, την φυγή και την λύτρωση μέσα από τον θάνατο. Ο Ουρανός από διέλευση έκανε τετράγωνο με γενέθλιο Ήλιο του.

Υ.Γ. Θα ήθελα κλείνοντας, να αναφέρω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συγχρονικότητα στην αστρολογία και στην μελέτη ενός χάρτη. Καθώς οι κινήσεις των πλανητών συνεχίζουν την πορεία τους, ακόμα και αν κάποιος έχει φύγει από την γήινη ύπαρξη. Το διάστημα που μελετούσα τον χάρτη του Gibran, ο Ερμής και ο Δίας βρισκόταν στον 12ο οίκο του. Όταν τελείωσα ο Δίας βρισκόταν ακριβώς επάνω στον ωροσκόπο του, και σε ακριβή σύνοδο με την Αφροδίτη του.

Σε ευχαριστώ Gibran για το υπέροχο ταξίδι στον χρόνο, που βίωσα καθώς ετοίμαζα την βιογραφία σου, αλλά και για τα πιότερο μοναδικά και ιδιαίτερα συγγράμματα που μας άφησες, που γεμίζουν την ψυχή με το ανατριχιαστικό φως της αλήθειας.

Από την Αλεξιάδου Μαρίνα

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα