Η αστρολογική ερμηνεία της ζωής του John Ronald Reuel Tolkien

ΝΟΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
27/11/2018

O John Ronald Reuel Tolkien (J.R.R Tolkien), συγγραφέας, ακαδημαϊκός, γλωσσολόγος, φιλόλογος και ποιητής, γεννήθηκε στις 3/1/1892, στο Βloemfontein της Νότιας Αφρικής. Τα έργα του “Lord of the Rings’’, “Hobbit’’, “Silmarillion’’ κ.α, έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, έχουν γίνει κινηματογραφικές επιτυχίες κι έχουν δημιουργήσει φανατικό κοινό, καθιερώνοντας τον ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς, χαρακτηρισμένο ως τον “πατέρα της σύγχρονης φανταστικής λογοτεχνίας’’.

Αιγόκερως, με τον Ήλιο του σε κρίσιμη μοίρα (12*58’ του Αιγόκερω) και στον 5ο οίκο της δημιουργίας, έδειξε από πολύ νωρίς την έφεση του στις τέχνες και τα γράμματα. Στα τέσσερα χρόνια του ήδη μπορούσε να διαβάζει με ευκολία ενώ λίγο αργότερα έμαθε να γράφει. Ο σύγχρονος κυβερνήτης του 3ου οίκου του, ο Πλούτωνας, είναι τοποθετημένος στον 9ο οίκο: Η βαθιά και μεταφυσική σκέψη του Πλούτωνα, στον οίκο της ανώτερης γνώσης, της φιλοσοφίας, των ανώτερων σπουδών, των ξένων γλωσσών, στο ζώδιο των εύστροφων και φιλομαθών Διδύμων. Σε σύνοδο ιδιομοιρίας με τον Ποσειδώνα, εξέφρασε την στραμμένη προς το υπερφυσικό φαντασία του και  το μεταφυσικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο άξονα, μέσω της συγγραφής (Δίδυμος και 9ος οίκος). Η σύνοδος Ποσειδώνα – Πλούτωνα από τον 9ο, σε τρίγωνο με την Αφροδίτη στις 9ο15΄ Υδροχόου στον 6ο οίκο και τον Κρόνο στις 00ο07΄ Ζυγού στον 1ο οίκο, δημιουργούν ένα μεγάλο τρίγωνο στο στοιχείο του αέρα, ενισχύοντας την τάση για μάθηση, την κριτική σκέψη και την ικανότητα να παράγει ιδέες μέσω της τέχνης, περιγράφοντας ένα θαυμάσιο πνεύμα. Ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού, ο Άρης (στον Σκορπιό), σχεδόν πάνω στην ακμή του 3ου οίκου, περιγράφει ένα κοφτερό μυαλό με βάθος κι έλξη προς την μεταφυσική, διεισδυτικότητα και κοφτερό λόγο. Ο Ερμής του, από την 00ο04΄ Αιγόκερω, σε κρίσιμη μοίρα και γωνιακός, στον 4ο οίκο, σε τετράγωνο ιδιομοιρίας με τον επίσης γωνιακό και σε κρίσιμη μοίρα Κρόνο, δείχνει ότι στον Tolkien λειτούργησε ενισχυτικά σε ό,τι αφορούσε την διανοητική εργασία, δίνοντας λογική σκέψη, ακρίβεια και σοβαρότητα στο έργο του. Ο ίδιος ήταν απόλυτος, ισχυρογνώμων και με κριτική διάθεση ως Αιγόκερως με ωροσκόπο Παρθένο και τετράγωνο Ερμή – Κρόνου αλλά πολύ μεθοδικός, με φιλοσοφική σκέψη.  Ο Ερμής, ως κυβερνήτης μεσουρανήματος (Δίδυμοι), δείχνει τον συγγραφέα, τον καθηγητή, τον γλωσσολόγο που με σοβαρότητα, εργατικότητα και μέθοδο (Αιγόκερως)  έφτασε στην κορυφή όλων όσων ασχολήθηκε.

Ο J.R.R Tolkien επιστρέφει στην Αγγλία το 1895 σε ηλικία τριών ετών κι αρχίζει να αποτυπώνει τις υπέροχες εικόνες της αγγλικής εξοχής, από τις οποίες θα εμπνευστεί μετέπειτα (όπως εξομολογήθηκε). Όμως τον επόμενο χρόνο, στις 15/2/1896, έρχεται το καθοριστικής σημασίας γεγονός της απώλειας του πατέρα του να τον σημαδέψει. Δύο μέρες πριν, στις 13/2/1896, προηγήθηκε Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου στις 24 ο30΄ του Υδροχόου και στις 28/2/1896, μερική Έκλειψη Σελήνης στις 9ο45΄ των Ιχθύων. Και οι δύο τους, ενεργοποίησαν τις δικές του προγενέθλιες εκλείψεις: Την Ολική Σελήνης στις 23ο22΄ Ταύρου και την Μερική Ηλίου στις 9ο01΄ του Τοξότη.

Αναλυτικότερα:

Στον χάρτη της έκλειψης στις 13/2/1896 στις 24ο30΄ Υδροχόου, η σύνοδος Ηλίου/Σελήνης δημιουργεί ακριβείας τετράγωνα με τον άξονα των Δεσμών της Σελήνης του Tolkien. O Ποσειδώνας κάνει σύνοδο με το μεσουράνημα του και ο Κρόνος έχει μόλις απομακρυνθεί από τον γενέθλιο Άρη (κυβερνήτη 3ου και 8ου οίκου) και κάνει ακριβείας σύνοδο με τον προοδευτικό Άρη, ενεργοποιώντας τον άξονα θανάτου.  Ο Ουρανός κάνει ακριβείας σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό του και ο Δίας όψη 150* με την Σελήνη και τον Ερμή του.

Την ημέρα του θανάτου του πατέρα του, η secondary Σελήνη του Tolkien βρίσκεται στην αναιρετική 29 ο03΄ Κριού, στον 8ο οίκο, κλείνοντας όψεις ημιτετραγώνου με το γενέθλιο Mc και τον Δία, κυβερνήτη 4ου οίκου. Ο secondary Ήλιος, με τον οποίο κάνει σύνοδο ακριβείας ο διελαύνων Άρης, κάνει όψη 150* με τον Χείρωνα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Ηλιακή Επιστροφή του την χρονιά εκείνη, ο ωροσκόπος αντιστοιχεί στον γενέθλιο 12ο οίκο σε σύνοδο με τον Χείρωνα, ενώ η Σελήνη της Η.Ε, βρίσκεται στις 22ο11΄ Λέοντα και μετακινούμενη κατά μία μοίρα (Φεβρουάριο, τον μήνα του θανάτου) κλείνει τετράγωνο με τον Ουρανό στις 23ο10΄ Σκορπιού, που είναι τοποθετημένος στον 4ο οίκο της Ηλιακής Επιστροφής, μαζί με τον Κρόνο στις 16ο42΄ του Σκορπιού (σε σύνοδο ακριβείας με τον γενέθλιο Άρη) και την Αφροδίτη στις 29 ο10΄ Σκορπιού. Λεπτομέρεια: Το μεσοδιάστημα Άρη – Κρόνου του χάρτη της ημέρας του θανάτου, βρισκόταν στις 18ο18΄ του Τοξότη. Η προοδευμένη ακμή 4ου του Tolkien εκείνη την ημέρα, ήταν στις 18ο21΄ του Τοξότη…

Σε ηλικία 12 μόλις ετών, στις 14/11/1904, ο Tοlkien χάνει και την μητέρα του. Τότε, μόλις έχει κλείσει όψη 150* secondary Ήλιου – Σελήνης με την τελευταία στον 12ο οίκο, ενώ οι secondary Αφροδίτη και Άρης, κυβερνήτες 2ου και 8ου γενεθλίου, τείνουν να κλείσουν όψη τετραγώνου. Οι εκλείψεις που έχουν προηγηθεί στις 9/9 (ολική Ηλίου στις 16ο42΄ Παρθένου) και 24/9 (Παρασκιάς Σελήνης στη 1ο13΄ Κριού), ενεργοποίησαν για άλλη μία φορά τον άξονα 4ου – 10ου, η πρώτη σε αντίθεση με τον κυβερνήτη 4ου Δία (με ακρίβεια στο secondary όπου ο Δίας είναι στις 16ο20 Iχθύων) και η 2η σε τετράγωνο με τον κυβερνήτη Mc αλλά και όλου του ωροσκοπίου Ερμή και σε αντίθεση με τον Κρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον solar arc χάρτη του, ο Άρης, κυβερνήτης 8ου, βρίσκεται στις 29ο54΄ Σκορπιού, έτοιμος να κλείσει τον κύκλο…

Εντωμεταξύ, ήδη από την προεφηβεία, το ενδιαφέρον του για τις γλώσσες είναι τεράστιο. Είναι γνωστό το ότι ο ίδιος δημιούργησε τις γλώσσες Nevbosh, Nafarin, Quenya, Sindarin. Προσπαθούσε να ανακατασκευάσει και να επαναφέρει νεκρές γλώσσες όπως τα μεσαιωνικά ουαλικά. Το ποίημα του ‘’Bagma Bloma’’ είναι το πρώτο πράγμα που γράφτηκε στα γοτθικά μετά από μία χιλιετία. Το 1915, με τον προοδευμένο Ήλιο του στις 6ο55΄ Υδροχόου και σε τρίγωνο με τους Ποσειδώνα και Πλούτωνα, αποφοιτεί με Άριστα από το Exeter College της Οξφόρδης.

Στις 22/3/1916, παντρεύεται την πρώτη και μόνη γυναίκα που αγάπησε από τα 16 του χρόνια, την Edith. Ο διελαύνων Δίας είναι σε ακριβές εξάγωνο με την Αφροδίτη του και ο transit Κρόνος σε ακριβές τρίγωνο με την secondary Aφροδίτη. Ο solar arc Δίας, παραδοσιακός κυβερνήτης 7ου του, σε εξάγωνο με την γενέθλια Αφροδίτη επίσης.  Ο Ήλιος της Ηλιακής επιστροφής, βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ακμή 7ου. Οι δύσκολες διελεύσεις του Κρόνου και του Πλούτωνα εκείνη την εποχή, μαρτυρούν ότι ο έρωτας και ο γάμος, επισκιάστηκαν από τον πόλεμο μιας και ο Tolkien έζησε και τα δύο σχεδόν ταυτόχρονα.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετεί ως Ανθυπολοχαγός του Βρετανικού στρατού ώσπου στις 27/10/1916 αρρωσταίνει σοβαρά από τον “πυρετό των χαρακωμάτων’’. Ο Κρόνος έχει μπει μόλις στον Λέοντα και κάνει όψη 150* με τον Ήλιο του, ενώ ο transit Ποσειδώνας τετραγωνίζει τον Κυβερνήτη 6ου του, Ουρανό.

Στις 17/11/1917 γεννιέται ο πρώτος του γιος: Secondary Ήλιος και Σελήνη, σε σύνοδο μεταξύ τους και σε σύνοδο με την γενέθλια Αφροδίτη στις 9ο15΄ Υδροχόου.

Στις 22/10/1920 γεννιέται ο δεύτερος γιος: Η solar arc Σελήνη μόλις έχει μπει στον Κριό και κάνει ακριβείας αντίθεση με τον Κυβερνήτη 5ου Κρόνο και τετράγωνο με τον Ερμή. Ο διελαύνων Ουρανός σύνοδο με την γενέθλια Σελήνη. Οι solar arc Ερμής και Κρόνος, στα τελευταία λεπτά, έτοιμοι να αλλάξουν ζώδιο. Την ίδια χρονιά με τον transit Δία πάνω στον ωροσκόπο του, σε τετράγωνα με Ποσειδώνα, Πλούτωνα και Mc  και σε αντίθεση με τον γενέθλιο Δία του, γίνεται ο νεότερος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Το 1925, η secondary Αφροδίτη του κάνει σύνοδο με τον Δία, η secondary Σελήνη μπαίνει στους Διδύμους και στον 9ο οίκο κι εκείνος γίνεται Καθηγητής Αγγλοσαξωνικής στο Pembroke College. Ταυτόχρονα, γράφει το ‘’Hobbit’’ και τους δύο πρώτους τόμους του ‘’Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’’.

Το ‘’Hobbit’’ εκδίδεται στις 21/9/1937. Στην Ηλιακή επιστροφή εκείνου του έτους, ο Ουρανός βρίσκεται στον 10ο οίκο σε ακριβείας αντίθεση με τον γενέθλιο Ουρανό του Tolkien. Ο Δίας εκείνη την χρονιά βρίσκεται στον Αιγόκερω δίνοντας τα δώρα του στον συγγραφέα, τη στιγμή που ο προοδευμένος Ήλιος του ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον Υδροχόο και να μπει στους Ιχθύες κάνοντας σύνοδο με την γενέθλια Σελήνη κι εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο ζωής. Ένας κύκλος που έμελλε να διακοπεί από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντας τον να αφήσει πολλά πράγματα στη μέση αρνούμενος την έκδοση του βιβλίου (είχε αποκαλέσει τον Hitler “βλάκα με κόκκινη μούρη’’) αλλά και να εμπνευστεί, για να μεταμορφώσει και να ολοκληρώσει τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’’ που πλέον είναι έπος κι όχι παραμύθι. Η έκδοση γίνεται τελικά το 1954: Οι προοδευμένοι Ήλιος κι Ερμής τριγωνίζουν τον γενέθλιο Άρη και οι secondary Αφροδίτη από τις 25ο43΄ Κριού και Άρης στις 25ο43΄ Τοξότη, κυβερνήτες 9ου και 3ου οίκου αντίστοιχα στον γενέθλιο χάρτη, κάνουν ακριβέστατο τρίγωνο: Το Σύμπαν ήθελε το βιβλίο και ο Tolkien να γράψουν Ιστορία.

Λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου, ο Tolkien παραιτείται από το Πανεπιστήμιο για να μείνει με την αγαπημένη του γυναίκα στην εξοχή. Εκείνη φεύγει από την ζωή στις 29/11/1971. Ο διελαύνων Κρόνος από τους Διδύμους πιέζει τον ωροσκόπο και τον κυβερνήτη 7ου Ποσειδώνα κι ο διελαύνων Πλούτωνας από τον Ζυγό, τους γενέθλιους Κρόνο κι Ερμή. Η solar arc Αφροδίτη βρίσκεται στα τελευταία λεπτά του Κριού, κλείνοντας όψη 150* με τον γενέθλιο Κρόνο. Ο secondary ωροσκόπος, στην 29η Ζυγού σε τετράγωνο με την secondary Σελήνη από τον Αιγόκερω, δείχνουν ότι τελειώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστική είναι και η Ηλιακή επιστροφή του έτους, με ωροσκόπο Ζυγό σε σύνοδο με τον Ουρανό και αντίθεση με την Σελήνη στην ακμή 7ου. Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Πλούτωνας, σε αναιρετικές μοίρες. Κυβερνήτης 4ου, Κρόνος στον 8ο  σε αντίθεση με τον Άρη.

Ο Tolkien επιστρέφει στην Οξφόρδη και ζει εκεί έως τις 2/9/1973, ημέρα που φεύγει από την ζωή από πνευμονία κατά τη διάρκεια θεραπείας για γαστρικό έλκος. Ο Κρόνος έχει μπει στον Καρκίνο, απέναντι από τον κυβερνήτη του ωροσκοπίου του Ερμή (πεπτικό σύστημα, πνεύμονες) και σε τετράγωνο με τον γενέθλιο Κρόνο του και κλείνει τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Ζυγό, που πρόσφατα έχει περάσει από τα ίδια σημεία. Ο secondary ωροσκόπος του βρίσκεται στις 29ο54΄ του Ζυγού. Ο προοδευμένος Ήλιος σε όψη 150* με τον Ουρανό, κυβερνήτη 6ου οίκου, υπό την επιρροή των transit Κρόνου και Πλούτωνα επίσης. Ο προοδευμένος Ερμής, σε αντίθεση με το γενέθλιο μεσοδιάστημα Άρη – Κρόνου. Ο solar arc Άρης (κυβερνήτης γενέθλιου 8ου) σε σύνοδο με την γενέθλια Αφροδίτη ενεργοποιώντας τον άξονα 2ου – 8ου. Η Ηλιακή Επιστροφή εκείνης της χρονιάς, με ωροσκόπο στις 23ο28΄  Κριού (σε αντίθεση με το γενέθλιο μεσοδιάστημα Άρη – Κρόνου) και τον κυβερνήτη του ωροσκόπου Άρη στην ακμή 8ου, τον Ουρανό σε αντίθεση με τον ωροσκόπο και τον Ήλιο σε σύνοδο με το μεσουράνημα και τετράγωνο με τον Χείρωνα από τον 12ο, είναι χαρακτηριστική. Η Σελήνη της Η.Ε. είναι σε σύνοδο ακριβείας με τον γενέθλιο Ερμή, το Mc με τον γενέθλιο Κρόνο, ο Ποσειδώνας σε αντίθεση με τους γενέθλιους Ποσειδώνα και Πλούτωνα. Συγκλονιστικό είναι το ότι ο Άρης, κυβερνήτης 8ου, είναι σε τρίγωνο κι εξάγωνο με τον Νότιο και Βόρειο Δεσμό αντίστοιχα…

Αναφέροντας τους Δεσμούς της Σελήνης, εφόσον όλα οδηγούν εκεί, οφείλουμε να πούμε ότι ο Tolkien τα κατάφερε. Ήρθε σε αυτή τη ζωή κουβαλώντας δράκους, φοβίες , θανάτους, ανασφάλεια κι ένα τεράστιο φαντασιακό υλικό από  άλλους κόσμους (Νότιος Δεσμός στον Σκορπιό στον 3ο οίκο) και το χρησιμοποίησε με τον ιδανικότερο τρόπο, ξορκίζοντας το και διαδίδοντάς το σε όλον τον κόσμο μέσω της τέχνης της συγγραφής (Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο, στον 9ο οίκο). Οι κυβερνήτες του Νότιου Δεσμού (και των οίκων στους οποίους βρίσκονται οι Δεσμοί), Πλούτωνας και Άρης, σε τρίγωνο και τετράγωνο αντίστοιχα, με τον κυβερνήτη του Βόρειου Δεσμού, Αφροδίτη.

Ο  J.R.R Tolkien ήταν ένας Μάγος. Διόλου τυχαίο που ο ωροσκόπος του, στις 5ο42΄ Παρθένου βρίσκεται στην Πύλη του Μάγου, του Θεραπευτή. Μάγος με την έννοια του ότι μετουσίωσε σαν αλχημιστής αυτά που έφερε μαζί του, τα Ξωτικά και τους Νάνους, τα Ορκ και τα Χόμπιτ, που ξεπήδηξαν από τον Δρακωνικό του Ήλιο στον Σκορπιό σε σύνοδο με τον γενέθλιο Άρη του, και τον Δραγωνικό Ποσειδώνα σε τετράγωνο με τον γενέθλιο Ήλιο, πάνω σε λευκές κόλλες, με την ευστροφία ενός Δρακωνικού Ερμή σε σύνοδο με γενέθλιο Ουρανό, αλλάζοντας το τοπίο της λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα περνώντας μηνύματα αγάπης προς τη φύση, αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, σεβασμού στο θείο, το αόρατο. Την πίστη.  Ο τάφος του κι ο τάφος της πολυαγαπημένης του γυναίκας, γράφουν τα ονόματα των ηρώων του Βeren και Luthien, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα