Η αστρολογία ως καθρέπτης του εαυτού μας!

ΒΑΣΙΑ ΚΟΝΤΗ
14/09/2017

Ποια είναι η εικόνα του εαυτού μας;

Τι βλέπουμε άραγε στον καθρέπτη του σπιτιού μας κάθε φορά που αντικρίζουμε το είδωλο μας και ακόμα περισσότερο ποια είναι η γνώμη που έχουμε για την προσωπικότητά μας; Είναι ακριβές το κάτοπτρο ή μήπως έχουμε δανειστεί και εγκαταστήσει εσωτερικά εκείνους τους παραμορφωτικούς καθρέπτες του λούνα παρκ που σαν παιδιά  σκοντάφταμε κάθε φορά πάνω στο ψεύτικο είδωλο ψάχνοντας με αγωνία την έξοδο στο φως – και απλά ως ενήλικες συνεχίζουμε να χτυπάμε διαρκώς πάνω σε παγιωμένες πεποιθήσεις που κάποτε μας φύτεψαν οι κοινωνικές συνθήκες μιας άλλης εποχής; Γονείς, σχολεία και ευρύτερο περιβάλλον ίσως αρκετά σκληρά απαίτησαν μια τελειότητα που δεν ήταν ποτέ εφικτή να πλησιάσουμε. Και δυστυχώς χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι οδηγούμε το αυτοκίνητο της ζωής μας… με τραβηγμένο χειρόφρενο.

Γιατί νιώθει τον εαυτό της τελευταίο στη σειρά και όλες τις άλλες πιο ψηλές και πιο όμορφες από αυτή;

Όμορφοι, έξυπνοι, γοητευτικοί άνθρωποι κινούνται γύρω μας και τους μιλάμε, τους θαυμάζουμε, επικροτούμε την ευφυΐα και την οξύνοια τους, παρακολουθούμε με δέος τις επιτυχίες τους προσωπικά κι επαγγελματικά, μέχρι εκείνη τη μοιραία στιγμή που θα βρεθούμε μια άσχετη στιγμή πιο κοντά τους και θα μας εμπιστευθούν το προσωπικό τους δράμα διαπιστώνοντας πως η εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους είναι όχι απλά η χειρότερη αλλά πιθανότατα και το μεγαλύτερο αγκάθι που τους οδηγεί συχνά στην κατάθλιψη και την μοναξιά. Μα γιατί; Γιατί; Μια πανέμορφη, πανύψηλη και νεότατη κοπέλα περπατά με σκυφτή την πλάτη; Γιατί πιστεύει ότι δεν την κοιτάζει κανείς συμπαθητικά; Γιατί νιώθει τον εαυτό της τελευταίο στη σειρά και όλες τις άλλες πιο ψηλές και πιο όμορφες από αυτή, καταλήγοντας να πιστεύει ότι δεν αξίζει τίποτα σε αυτό τον άθλιο κόσμο όπου επιλέχθηκε για να ζει; Ή ακόμα ποιος δεν έχει προβληματιστεί από μας όταν ακούει σοκαρισμένους γονείς να αναρωτιούνται για την τύχη της κόρης τους (ή του κανακάρη τους) που ανέθρεψαν και σπούδασαν στα καλύτερα σχολεία, με το άψογο στυλ και το μέλλον όλο στα πόδια τους να συσχετίζονται επί προσωπικού με συντρόφους πολύ πολύ κατώτερους εγκεφαλικά και συναισθηματικά (ας αφήσουμε το κοινωνικό/ταξικό μέρος που συχνά μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχει ποιότητα στα υπόλοιπα).

Ο Ήλιος & η προσωπικότητά μας

Μπορεί ο Ήλιος σαν κέντρο του Αστρολογικού χάρτη να είναι δηλωτικός της προσωπικότητας, οι γωνίες όμως που σχηματίζει με τους υπόλοιπους τριγύρω μπορεί να αυξήσουν δραστικά ή να μειώσουν επικίνδυνα την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Έτσι έχουμε ισχυρές και δραστήριες προσωπικότητες που ανήκουν στα ζώδια της φωτιάς, παθητικές δεκτικές και άκρως συναισθηματικές που ανήκουν σε ζώδια του νερού κλπ. Όμως δεν αρκούν αυτές οι γενικές αναφορές για να συμπεράνουμε τη δομή της εσωτερικής κατάστασης. Το κύριο μέσο για την εμβάθυνση των πλανητικών μηνυμάτων είναι οι γωνίες (όψεις) δηλαδή οι πλανητικές αποστάσεις που μέσω της συνισταμένης ακτινοβολίας προτρέπει το άτομο να υιοθετήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές από τις οποίες τελικά “φτιάχνει” τη μοίρα του! Η διαμόρφωση του χαρακτήρα λοιπόν αποδίδεται κατά πολύ στην πρόκληση μεταβολών ενεργείας που μπορεί να είναι αρμονικές ή δυσαρμονικές.

Αυτό – Αξία: Ποιοι είναι τελικά υπεύθυνοι για την καλή ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας και μας πριμοδοτούν ώστε να αναλαμβάνουμε έγκαιρη δράση με επιτυχία; Και ποιοι είναι αυτοί που μας ανακόπτουν την πορεία, βάζοντας σταθερά εμπόδια και τρικλοποδιές τσακίζοντας μας την αυτοπεποίθηση;

Στα συν (+)

  • Αρμονικές επαφές του Ήλιου με τον Άρη προικίζουν με δύναμη θέλησης το άτομο και το κατευθύνουν σωστά μαχόμενο στη ζωή. Δραστήριο και θεληματικό δεν υποχωρεί εύκολα στις  δυσκολίες, διακατέχεται από πάθος, ένταση και δυναμισμό ακόμα κι αν προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις του με τον περίγυρο εξαιτίας της ανυπομονησίας και της ανεξέλεγκτης ταχύτητας του για να κατακτήσει το τρόπαιο! Σίγουρα μιλάμε για προσωπικότητα που διακατέχεται από πείσμα και ανταγωνισμό έντονα τροφοδοτούμενα από ένα πολύ ισχυρό “Εγώ”.
  • Αρμονικές επαφές του Ήλιου με τον Δία θεωρητικά ακούγεται σαν κάποιον που έχει γεννηθεί με το “κοκαλάκι της νυχτερίδας” είναι όμως και η σταθερά θετική συμπεριφορά που με άξονα την αισιοδοξία και την πίστη στο κάτι καλύτερο, το οδηγεί να κινείται ριψοκίνδυνα ακόμα κι όταν οι άλλοι προσπαθούν να το συνετίσουν με τη λογική. Δεν μπορεί λοιπόν παρά να πιστεύει στον εαυτό του κατιτί παραπάνω από τους άλλους και να δημιουργεί ευκαιρίες από το τίποτα με μόνο όπλο την κοινωνικότητα και την θετική του στάση
  • Αρμονικές επαφές του Ήλιου  με τον Ουρανό δημιουργούν μια αντιδραστική προσωπικότητα που τολμά! Γεννημένος επαναστάτης από πολύ νωρίς νιώθει τη διαφορετικότητα και την ανάγκη του να ξεχωρίσει μια και οραματίζεται πράγματα πολύ πιο μπροστά από τους άλλους. Προικισμένο με θάρρος που συχνά ξεπερνά τα όρια – με άγνοια κινδύνου – τολμά να προκαλεί και να συνεχίζει τον αγώνα όταν όλοι οι άλλοι σταματούν και έχουν πειστεί ότι το παιχνίδι χάθηκε. Και εκεί ακριβώς κατορθώνει να ανατρέψει τις συνθήκες και να επιφέρει τη μεγάλη αλλαγή και Νίκη επί των φιλοδοξιών του. Σίγουρα δεν βάζει τον πήχη χαμηλά για τον εαυτό του εφόσον οι εσωτερικές του παρορμήσεις τον ενισχύουν να ξεπεράσει τα όρια του(και των άλλων).

Στα πλην (-)

  • Σκληρές επαφές του Ήλιου με τον Κρόνο  έχουν τη βασική ευθύνη που μπορεί να κάνει ένα άτομο να νιώθει πολύ λιγότερο των ικανοτήτων του. Συχνά υπάρχει ένα αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα που το νιώθει σαν βαριά υποχρέωση, βασισμένο στα όρια και τους κανόνες που του είχε θέσει το οικογενειακό περιβάλλον στα πρώιμα νεανικά του χρόνια. Εργάζεται διαρκώς με στόχο να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους, ενώ παράλληλα βρίσκει εμπόδια εκεί που δεν υπάρχουν σαμποτάροντας συχνά τις προσπάθειες του ελλείψει πίστης σε οτιδήποτε αναλαμβάνει. Μια προσωπικότητα ουσιαστικά που αναχαιτίζει τη δράση της με την αυτοεκπληρούμενη προφητεία “δεν είμαι αρκετά καλός σε τίποτα” μέχρι τελικά να το δει να συμβαίνει μπροστά του. Η γνώμη των άλλων κυριολεκτικά τον “καίει” δίνοντας τη μεγαλύτερη σημασία σε όσους νιώθει ότι δεν τον εγκρίνουν και κολλάει επάνω τους προσπαθώντας να αποδείξει το αντίθετο.
  • Σκληρές επαφές του Ήλιου με τον Ποσειδώνα παράγουν περίπλοκες και μπερδεμένες προσωπικότητες εφόσον ο Ήλιος συμβολίζει τον άνθρωπο ως ζώντα οργανισμό και ο Ποσειδώνας μια κατάσταση καθόλα υπερβατική αφού σχετίζεται με τον άυλο κόσμο, τον κόσμο των παραισθήσεων και της φαντασίας. Έτσι δεν είναι σίγουρο πως εμφανίζεται κάθε φορά προς τον έξω κόσμο εφόσον οικειοποιείται μάσκες-προσωπεία που καλύπτουν αυτό που είναι πραγματικά. Και μήπως αναγνωρίζει τι πραγματικά είναι; Εδώ ακριβώς είναι ο παραμορφωτικός καθρέπτης που αντιμετωπίζει το άτομο με σκοπό να καλύψει τα κενά και τις αδεξιότητες του. Οικειοποιείται  συμπεριφορές που πείθουν το περιβάλλον ότι πρόκειται ή για θύμα της ζωής ή για μεγάλο απατεώνα που καταφέρνει να πείσει τους πάντες ότι είναι ο πλέον πετυχημένος και αρμόδιος να αναλάβει τη ζωή και το έργο αναλόγως του μεγέθους του.
  • Τέλος οι σκληρές γωνίες του Ήλιου με τον Πλούτωνα δημιουργούν μια εσωτερική αγχώδη κατάσταση ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο της κατεύθυνσης της ζωής και της εξέλιξης του. Αναλαμβάνουν λοιπόν δράση καθοδηγούμενοι από ένα ισχυρό ψυχικό σθένος με στόχο να διαδραματίσουν ρόλους πρωταγωνιστικούς και να ασκήσουν εξουσία σε οτιδήποτε τους περιβάλει! Η κυριαρχική φύση του χαρακτήρα τους μπορεί να τους οδηγήσει σε άκρως αμφιλεγόμενες και ανατρεπτικές ενέργειες σε περιπτώσεις που δεν βρίσκουν έδαφος να επιβληθούν, τότε μοιραία περνούν στο αντίθετο άκρο της απόλυτης αδυναμίας και τους καταβάλει ψυχική κούραση στρέφοντας τη δυναμική του Πλούτωνα ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό.  Εύκολα μπορεί να γίνουν θύματα αυτών που θα τους κάνουν να νιώσουν “μικροί Θεοί” ενώ υπόγεια απλά θα τους διαχειρίζονται προς όφελος τους!

Και να θυμάσαι: 

Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατωτερότητα χωρίς την συγκατάθεσή σου!

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα