«4 τύποι τραυμάτων της σχέσης μαμάς – παιδιού της Ψυχολογικής Αστρολογίας» Α’ μέρος

ASTROTEAM GUEST
02/05/2023

Η Σελήνη είναι το όργανο της επαφής με τους άλλους, και συγκεκριμένα καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, εκφραζόμαστε και αλληλεπιδρούμε. Αν ο Ήλιος στον γενέθλιο μας χάρτη συμβολίζει τον πατέρα μας τότε η Σελήνη συμβολίζει την μητέρα. Η μητέρα είναι η πρώτη και κομβική σχέση που δημιουργεί ο κάθε άνθρωπος ήδη από την περίοδο που βρίσκεται μέσα στην μήτρα. Αυτό δηλώνει ότι η πρώτη αυτή σχέση με την μητέρα που μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως τροφοδότης (φαγητού, ασφάλειας, συναισθήματος, κοινωνικοποίησης) θα επιδράσει καταλυτικά στις μετέπειτα σχέσεις της ζωής.

Οι 4 τύποι σχέσεων μαμάδων – παιδιών στο κείμενο αυτό σύμφωνα με την Ψυχολογική Αστρολογία θα επικεντρωθούν στα τραύματα που συχνά παρατηρείται ότι δημιουργούνται και εδώ το τραύμα δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά προέρχεται μέσα από μια συνειδητά κακοποιητική σχέση. Θέλω να πω ότι ακόμα και αν μητέρα προσπαθούσε να υπάρξει επαρκής και κατάλληλη στον ρόλο της είναι αναπόφευκτο να μην υπάρξει κάποια τραυματική εμπειρία που να λειτουργήσει τελικά επιδραστικά για την συνέχεια της ζωής. Παρακάτω θα διαβάσεις την σχέση της Σελήνης με τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα και τα τραύματα που γεννιούνται στην δυναμική της σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.
Η Σελήνη στον γενέθλιο μας χάρτη σκιαγραφεί:
1) το προφίλ της μητέρας
2) τον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκε μαζί μας
3) το δικό μας συναίσθημα
και 4) τις ενστικτώδεις μας συναισθηματικές αντιδράσεις που διαμορφώνονται σε μικρή ηλικία αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και στην ενήλικη ζωή.

*Υπολογίζεις πρωτίστως τις όψεις της συνόδου, της αντίθεσης και του τετραγώνου με ανοχή περίπου 10 μοίρες και δευτερευόντως τις όψεις του τριγώνου και του εξαγώνου.

Σελήνη – Κρόνος

Προφίλ μητέρας:

Το θεμέλιο για την επιρροή του Κρόνου στην Σελήνη βρίσκεται στην διαδικασία του θηλασμού κατά την βρεφική ηλικία. Συχνά θα παρατηρήσεις ότι η μητέρα είτε δεν θήλασε καθόλου είτε θήλασε με τρόπο στερητικό με αποτέλεσμα το μωρό να βιώσει ακυρωτικά τη μη σύνδεση αυτή κατά την τροφοδοσία. Η μητέρα εδώ γίνεται αντιληπτή ως μια φιγούρα ψυχρή και αυστηρή. Προσδοκά και απαιτεί πολλά από το παιδί της και το συγκρίνει σε σχέση με το τι έκαναν οι άλλοι. Ποτέ δεν της είναι τίποτα αρκετό και πάντα βάζει τον πήχη για τον επόμενο και ψηλότερο στόχο. Είναι μη διαθέσιμη, πάρα πολύ απασχολημένη και κυνική. Επίσης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική καταξίωση και στην ευπρεπή στάση στον έξω κόσμο.

Συναντάμε την μητέρα με τις νευρώσεις ή πιο ειδικά την καταθλιπτική μητρική φιγούρα.

Φέρει έντονα και επιδραστικά το παρελθόν, τις καταβολές και τις ρίζες της και συνήθως παρατηρείται ότι και η ίδια μεγάλωσε σε ένα εξίσου αυστηρό, στερητικό και καταπιεστικό περιβάλλον με ένα αντίστοιχο πρότυπο μητέρας. Υπάρχει έντονη επιρροή (με αρνητικό πρόσημο συχνά) της παράδοσης, του καθωσπρεπισμού αλλά και της θρησκείας στην ιδιοσυγκρασία της και συνήθως λειτουργεί ενοχικά, σφιγμένα και φοβικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δώσει μια μητέρα ασθενική ή χτυπημένη από οικονομικές δυσκολίες αλλά υπάρχει και η περίπτωση να προέρχεται από ένα περιβάλλον εύπορο ωστόσο ιδιαίτερα προσηλωμένο στην ύλη. Εδώ, συναντάμε την μητέρα με τις νευρώσεις ή πιο ειδικά την καταθλιπτική μητρική φιγούρα, μια μητέρα δηλαδή που παρουσιάζεται στο παιδί βαριά συναισθηματικά και αποκομμένη τόσο από το δικό της συναίσθημα όσο και στην διαδικασία της αλληλεπίδρασης.

Προφίλ παιδιού:

Το άτομο με την όψη Σελήνης – Κρόνου πιθανώς να είναι μοναχοπαίδι ή το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Μεγαλώνοντας ένιωθε απομονωμένο και παρατημένο. Βίωσε μεγάλη μοναχικότητα κατά την παιδική ηλικία και αντιλήφθηκε το οικογενειακό του περιβάλλον χωρίς την αίσθηση της χαράς και της ανεμελιάς. Δίπλα στα πολλά πρέπει αναγκάστηκε να αναλάβει ευθύνες βαρύτερες της ηλικίας του ή ακόμα να ξεκινήσει να δουλεύει από πολύ νωρίς. Το περιβάλλον του σπιτιού είχε κανόνες και τιμωρίες και αυτό έφερνε ως συνέπεια έντονα το αίσθημα της ενοχής.

Μεγαλώνοντας το παιδί παρατηρείται ότι αναπτύσσει έντονα το προφίλ του ανθρώπου που λειτουργεί ως αφεντικό του εαυτού του και σηκώνει ψηλά τείχη προκειμένου να μην το κοντρολάρει κανείς. Εδώ το κοντρόλ δεν έχει την σημασία του Πλούτωνα αλλά φέρει το τραύμα από την μητέρα που λόγω της τραχύτητας και της αυστηρότητας της πλήγωσε εσωτερικά το παιδί άρα ως ενήλικας πια λειτουργεί με ψυχρότητα και απόσταση προκειμένου να προστατεύσει την ευαλωτότητα του.

Αποφεύγει να ζητά βοήθεια από τους άλλους και αυτό κρύβει μέσα του την βαθιά του φοβία ότι στο τέλος θα απορριφθεί.

Καθώς η μητέρα εμφύσησε έντονα το κομμάτι της κοινωνικής καταξίωσης και της σύγκρισης με τους άλλους ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του ατόμου μεγαλώνοντας είναι να αποδείξει στην κοινωνία ότι τα καταφέρνει, είναι αυτάρκες και ικανό σε ότι κάνει. Αποφεύγει να ζητά βοήθεια από τους άλλους και αυτό κρύβει μέσα του την βαθιά του φοβία ότι στο τέλος θα απορριφθεί. Στις συνεργασίες του αλλά και στις σχέσεις του κινείται με το «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και θέτει σωρεία από κριτήρια και απαιτήσεις. Η παγίδα εδώ είναι ότι το άτομο με την Σελήνη – Κρόνο επαληθεύει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του, καθώς λειτουργεί ως ο αρχιτέκτονας της μοναξιάς του μιας και στο τέλος μένει μόνο του έχοντας απομακρύνει σταδιακά του ανθρώπους από γύρω του.

Υπάρχει έντονα η τάση για καταθλιπτική και μελαγχολική διάθεση ή τουλάχιστον σε μια καλύτερη εκδοχή το συναίσθημα εδώ είναι παγωμένο και ο άνθρωπος δυσκολεύεται να εκφραστεί συναισθηματικά. Για τον λόγο αυτό ένας από τους πιο δημιουργικούς τρόπους για να δουλέψει κάποιος με μια όψη Σελήνης – Κρόνου είναι να επιτρέψει στον εαυτό του να συνδεθεί με το συναίσθημα ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να νιώσει μελαγχολικός, μόνος ή ακόμα και καταθλιπτικός. Άλλωστε, η μεγαλύτερη ευκολία αλλά ταυτόχρονα και η παγίδα που πέφτει ο άνθρωπος με Σελήνη – Κρόνο είναι να διαχειρίζεται με λογική το συναίσθημα του και να το εκλογικεύει, πράγμα δηλαδή που κάνει διαρκώς.

Σελήνη  – Ουρανός

Προφίλ μητέρας:

Η μητέρα εδώ συνήθως δεν αγκάλιασε ούτε κράτησε πολύ το μωρό της και υπήρξε διακεκομμένα κατά την διάρκεια του μεγαλώματος. Στην διαδικασία του θηλασμού μπορεί όπως και στην περίπτωση της Σελήνης – Κρόνου είτε να μην το έκανε καθόλου είτε να έγινε αποσπασματικά. Η μητέρα εδώ παρουσιάζεται ως μια ασταθής και ανασφαλής φιγούρα που τόσο εμφανίζεται όσο και εξαφανίζεται απότομα προκαλώντας σοκ και στρες στο παιδί. Επίσης, η αναταραχή που μπορεί να προκλήθηκε πιθανώς να οφείλεται στα έντονα ξεσπάσματα ή στις έντονες συναισθηματικές εκτονώσεις που συχνά έκανε στο ίδιο το παιδί ή σε κάποιον άλλο με παρουσία του παιδιού.

Η λέξη κλειδί για την όψη Σελήνης – Ουρανού είναι ο αποχωρισμός και εδώ μπορεί να είναι είτε φυσικός είτε συναισθηματικός. Συγκεκριμένα, η μητέρα πιθανώς να ήταν άρρωστη και να μην μπορούσε σωματικά να υποστηρίξει στην φροντίδα του μωρού κατά τους πρώτους μήνες ή να αναγκάστηκε (ή και όχι) να εργαστεί νωρίς λείποντας ώρες από το σπίτι. Επιπλέον, πιθανώς να ήταν προσκολλημένη στην ύλη, στην τεχνολογία ή να είχε ανησυχίες με αποτέλεσμα να αποσπούταν από την φροντίδα. Εδώ είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δεν σημαίνει ότι η μητέρα δεν αγαπούσε ή δεν επιθυμούσε να προσφέρει φροντίδα και χρόνο στο παιδί παρόλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε τελικά αποτυπώθηκε τραυματικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει μια διαρκή εσωτερική αναταραχή (στο παιδί).

Η Σελήνη – Ουρανός μιλάει για αστάθεια και αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί λόγω της εκκεντρικής και ιδιόρρυθμης φύσης της μητέρας στο ντύσιμο, στην αισθητική, στην διατροφή, στην αντίληψη για την ζωή και στα γενικότερα πιστεύω. Η αστάθεια εδώ έχει την σημασία της έντονης προσκόλλησης της μητρικής φιγούρας σε κάτι συγκεκριμένο που στην πραγματικότητα επιβαλλόταν μέσα στο σπίτι δημιουργώντας απαιτήσεις στο παιδί που όφειλε να ακολουθήσει θέλοντας ή μη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει μια διαρκή εσωτερική αναταραχή (στο παιδί) στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τα δέοντα χωρίς όμως ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται πως μπορεί και αν τελικά στο τέλος τα κατάφερνε επαρκώς.

Προφίλ παιδιού:

Ο φόβος του αποχωρισμού είναι ένα σημαντικό μοτίβο το οποίο αναπαράγεται διαρκώς μέσα στη ζωή του παιδιού με όψη Σελήνη – Ουρανού μεγαλώνοντας ως ενήλικας. Όπως καταγράφονται και παραπάνω, τα βιώματα του παιδιού όσον αφορά την αίσθηση της ασφάλειας και της συναισθηματικής σταθερότητας που ξεκινάνε από την συνεχή παρουσία των βασικών του προσώπων είναι ασταθή και αυτό είναι κάτι που φαίνεται να αναπαράγεται και στις ενήλικες σχέσεις του. Φαίνεται να υπάρχουν δύο εκδοχές εκδήλωσης της αστάθειας και αυτές είναι πάνω στο εξής δίπολο:

  • Το παιδί μεγαλώνοντας ως ενήλικας επιλέγει τις σχέσεις αυτές μέσα στις οποίες υποσυνείδητα αναγνωρίζει ότι εύκολα μπορεί να εγκαταλείψει προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ξανά το ρίσκο της ψυχρολουσίας που είχε βιώσει αρχικά από την μητέρα του.
  • Το άτομο επιλέγει εκείνον τον άνθρωπο που έχει το προφίλ του ασταθή και συναισθηματικά μη διαθέσιμου που τελικά εκπληρώνει την μεγαλύτερη φοβία αποχωρώντας ξαφνικά από την σχέση.

Πολλοί γενέθλιοι χάρτες με Σελήνη – Ουρανό συναντώνται σε περιπτώσεις ανθρώπων που επαγγέλλονται κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, αστρολόγοι, γιατροί και γενικότερα απασχολούμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα. Το πολύ ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η δύναμη αυτή που σπρώχνει τα άτομα σε αυτές τις εργασίες στην πραγματικότητα είναι η ανάγκη να αποσυνδεθούν από τα προσωπικά τους τραύματα, να μπορέσουν να συνδεθούν (η μεγαλύτερη δυσκολία τους) με το ευρύτερο σύνολο προκειμένου να καταφέρουν να τοποθετήσουν την έλλειψη χαράς τους σε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο που να κάνει τα πονεμένα τους αυτά βιώματα να γίνονται κατανοητά και χωρίς να υπάρχουν οι απαιτήσεις μια στενότερης σχέσης.

Τα άτομα με Σελήνη – Ουρανό τείνουν να στρέφουν το βλέμμα τους στην πολιτική, στα κοινωνικά προβλήματα, στους ευάλωτους πληθυσμούς και στους αδικημένους από την ζωή

Συγκεκριμένα, τα άτομα με Σελήνη – Ουρανό τείνουν να στρέφουν το βλέμμα τους στην πολιτική, στα κοινωνικά προβλήματα, στους ευάλωτους πληθυσμούς και στους αδικημένους από την ζωή, προκειμένου να σταματήσουν τον πόνο που βιώνουν βαθιά μέσα τους και να καταφέρουν να τον μετουσιώσουν και να τον θεραπεύσουν επιλύοντας το πρόβλημα του άλλου. Αυτό ωστόσο θέλει προσοχή γιατί συνήθως τα άτομα με Σελήνη – Ουρανό στρέφουν το βλέμμα του σε αυτά τα κοινωνικά σύνολα, κάνοντας προβολή και τελικά μετατόπιση των δικών τους αρνητικών βιωμάτων στους άλλους. Αυτή είναι και η παγίδα καθώς στην πραγματικότητα κινούνται με τρόπο κατά τον οποίο πιστεύουν (εσφαλμένα και επικίνδυνα) ότι αν καταφέρουν να σώσουν τους άλλους τότε πιθανώς να καταφέρουν να σώσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό ακόμα και αν απλά επιλέγουν να τοποθετήσουν τον προσωπικό τους πόνο και τραύμα σε κάποιον άλλο.

Τέλος, το άτομο με Σελήνη – Ουρανό συχνά παρουσιάζει γρήγορες εναλλαγές στο συναίσθημα με περιόδους στρες και δυσκολίες στον ύπνο. Συχνά αποσυνδέεται από το συναίσθημα και επανέρχεται (επιφανειακά τις περισσότερες φορές αν δεν έχει δουλέψει ουσιαστικά πάνω στην ψυχοσύνθεση του) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο είναι καθορισμένο αφότου υπάρξει η παρουσία κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος που πυροδοτεί το αίσθημα της ασφάλειας. Εδώ συνυπολογίζονται και οι τάσεις φυγής, οι κρίσεις άγχους καθώς και η έντονη υπερδραστηριότητα της σκέψης που τελικά καίει φλάντζα και στο τέλος ρίχνει τον διακόπτη.

 

Από το Νικόλα Τσιναφορνιώτη

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα