Ο 12ος οίκος και το θηρίο που κατοικεί μέσα του – Μέρος Α’

ΒΑΣΙΑ ΜΑΥΡΑΚΗ
19/11/2020

Ο δωδέκατος οίκος μας δείχνει πώς θα διαχειριστούμε τον “εγκλεισμό” μας. Τι είδους θηρίο κατοικεί μέσα του; Πάλη ή φυγή, όταν ο τσιτάχ επιτεθεί;

Καλώς ήρθαμε στο Δωδέκατο Οίκο του γενέθλιου Κοσμογράμματός μας!
Εκεί που κατοικούν οι φόβοι και τ΄ απωθημένα μας…
Εκεί που κατοικούν αυτά που δεν επιλέξαμε εμείς, αλλά τα γονίδια μας…
Εκεί που κατοικούν τα μύχια μυστικά μας…
Εκεί που κατοικούν οι κρυφοί εχθροί του μυαλού μας…
Εκεί που κατοικεί η Μέδουσα που δεν τολμάμε να κοιτάξουμε στα μάτια …
Εκεί που κατοικούν οι εθισμοί, οι φυλακές, τα μοναστήρια…
Εκεί που κατοικεί η ομίχλη που σκοτεινιάζει την Ψυχή μας…
Εκεί που το ‘’Τσιτάχ’’ παραμονεύει να αρπάξει την ‘’Αντιλόπη μας’’… Ο δωδέκατος οίκος μας!

Ο δωδέκατος οίκος, είναι ο οίκος των εγκλεισμών της ζωής μας. Οι πραγματικές και φανταστικές φυλακές μας. Το συλλογικό ασυνείδητο κατά το Sigmund Freud. Εκεί που όλα είχαν γίνει από τότε που λικνιζόμασταν αμέριμνα στη μήτρα της μητέρας μας , ενώ το τετελεσμένο μας χτιζόταν ερήμην μας. Ό,τι ψυχικό σθένος χτίσουμε, εκεί βρίσκεται. ‘Ότι ψυχικό κόστος κληρονομήσουμε, εκεί βρίσκεται. ‘Όποια ψυχική απόδραση σχεδιάσουμε, εκεί βρίσκεται. Όποιο ‘’απονενοημένο διάβημα’’ αποφασίσουμε, εκεί βρίσκεται. Εκεί όμως βρίσκεται και η δύναμη μας να νικήσουμε τις σκιές που μας τρομάζουν και η ικανότητα μας να έρθουμε αντιμέτωποι με τους χειρότερους φόβους μας.

Όσο πιο καλοστηριγμένος είναι γενέθλια, τόσο πιο πολύ αντέχουμε και μαχόμαστε.

Καλωσορίσαμε στο δωδέκατο οίκο μας. Καλωσορίσαμε στον ανήλιαγο λαβύρινθο του μυαλού μας. Καλωσορίσαμε στα απύθμενα, στα ανεξερεύνητα βάθη του προσωπικού ωκεανού μας. Φυσικός κυβερνήτης εξάλλου του δωδέκατου οίκου είναι ο Ποσειδώνας και μπορεί να ανακατεύει όποτε θέλει τα νερά των Ιχθύων με την τρίαινα του. Καλωσορίσαμε εκεί, που οι άλλοι βλέπουν τι είμαστε, μα εμείς όχι! Αυτές ακριβώς τις ατελείωτες στιγμές της φετινής άνοιξης, καλούμαστε να διαχειριστούμε με το σοφότερο τρόπο τις προδιαγραφές του τελευταίου και πραγματικά έσχατου οίκου του Αστρολογικού μας Χάρτη. Του πιο απομακρυσμένου από όλους, αυτού που μπορεί να μας προδώσει την τελευταία στιγμή ή να μας κάνει να φανούμε παλικάρια. Όσο πιο καλοστηριγμένος είναι γενέθλια, τόσο πιο πολύ αντέχουμε και μαχόμαστε.

Ποιος μπορεί να αντικρίσει τους φόβους του κατάματα και να μην ‘’παγώσει’’;

Ο δωδέκατος οίκος μας είναι το ‘’Τσιτάχ’’ που καραδοκεί να μας κατασπαράξει και εμείς είμαστε η παγωμένη ‘’Αντιλόπη’’, ξαπλωμένη ανήμπορη πάνω στο φρέσκο χορτάρι. Και τώρα, εδώ, στην εσχατιά μας, έχουμε να επιλέξουμε δυο δρόμους… ή αυτόν της πάλης, ή αυτόν της φυγής. ‘’Fight or flight’’, όπως αναφέρεται η επιλογή μας στα εγχειρίδια της Ψυχολογίας. Μα είναι και ο αντίστοιχος όρος στα ελληνικά , αυτός που μας πάει κατευθείαν στο μύθο της Μέδουσας! Ποιος μπορεί να την αντικρίσει κατάματα και να μην “παγώσει”; Ποιος μπορεί να αντικρίσει τους φόβους του κατάματα και να μην ‘’παγώσει’’; Τις μέρες αυτές οι φόβοι μας, εσωτερικοί και εξωτερικοί έχουν γίνει δυσανάλογοι, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις γιατί είναι πρωτόγνωροι και έχουν τραντάξει συθέμελα τις ασφάλειες και τα κεκτημένα μας. Τώρα, είναι η στιγμή να καταλάβουμε τι μας ζητάει ο δωδέκατος μας και να αποφασίσουμε να τον δουλέψουμε και να τον ‘’ξεγελάσουμε” τεχνηέντως! Δικαίως θα με ρωτήσετε… γίνεται; Ναι γίνεται! Αν ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, φυσικά και γίνεται. Γίνεται όμως τόσο, όσο είναι γραφτό να γίνει… εμείς απλώς θα εξαντλήσουμε τις πεπερασμένες εναλλακτικές και ικανότητες μας.

Οι προσωπικοί πλανήτες μας κρυμμένοι μέσα στο δωδέκατο οίκο είναι μια βαριά κληρονομιά που μιλά για ένα Κάρμα ‘’ανήμπορο’’ κι επαναλαμβανόμενο. Σαν αέναα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια λάθη, να ερχόμαστε μετεξεταστέοι κάθε φορά, αλλά και πάλι να αντιγράφουμε από την κόλλα του διπλανού μας. Οι προσωπικοί πλανήτες στο δωδέκατο οίκο αποτελούν υποβάθμιση για την Καρμική Αστρολογία και τα περιθώρια βελτίωσης κρίνονται πια από τις όψεις που πραγματοποιούν κυρίως με τους συμπαντικούς. Θα σας δώσω να καταλάβετε πως θα βρείτε απλά και εύκολα ποιο είναι το ζώδιο της ακμής του δωδέκατου οίκου σας, προκειμένου να κάνουμε την ανάλυση για το πως θα τον λειτουργήσετε. Το ζώδιο του Ωροσκόπου μας είναι ο πρώτος μας οίκος. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως έχετε Ωροσκόπο Κριό, τότε ο δωδέκατος σας, αν δεν έχετε εμπεριεχόμενο οίκο στο χάρτη σας, βρίσκεται στους Ιχθύες.

Με βαθμό δυσκολίας στη διαχείριση δωδέκατοι οίκοι:

  • Πύρινοι… (-) Κριός, (-) Λέοντας, (-) Τοξότης
  • Αέρινοι… ( -,+) Δίδυμοι, (-,+) Ζυγός, (-) Υδροχόος
  • Γήινοι… (-,+) Ταύρος, (+) Παρθένος, (+) Αιγόκερως
  • Υδάτινοι… (+) Καρκίνος, (-,+) Σκορπιός, (+) Ιχθύες

Αν έχετε…

Δωδέκατο οίκο στον Κριό (Ωροσκόπος Ταύρος)

Ποιος είναι το ‘’Τσιτάχ’’ και ποιος η ‘’Αντιλόπη’’; Η ακμή του δωδέκατου στον Κριό είναι δύσκολη υπόθεση. Το ζώδιο του Κριού ταυτίζεται με την εκκίνηση, την ορμή, την τόλμη… και τώρα βρίσκεται στη θέση του τέλους και του απολογισμού! Το έντονο εγώ υποβαθμίζεται και ενώ θέλει το άτομο να κοιτάξει τις φοβίες του κατάματα, δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει! Ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα, όλη αυτή η παρορμητική φωτιά του Κριού, σβήνει απότομα μέσα στα βαθιά νερά της θάλασσας των Ιχθύων, όπου ο θύτης, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θύμα. Το καυτό ατσάλι του Άρη παγώνει γρήγορα και μπαίνει άτσαλα στο θηκάρι του. Έτσι άτσαλα λειτουργεί και ο Άρης ως γενέθλιος μέσα στο δωδέκατο οίκο. Γίνεται θρασύδειλος και άνανδρος και παρακινεί παρασκήνιο. Μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός αν φυσικά οι όψεις που πραγματοποιεί είναι προκλητικές. Με τον δωδέκατο οίκο στον Κριό η πάλη (fight), θα είναι η επιλογή σας. Προσοχή μόνο στην υπερεκτίμηση των δυνάμεων σας. Η ‘’Αντιλόπη’’ μπορεί να έχει ανθεκτικά κέρατα, αλλά το ‘’Τσιτάχ’’ έχει δυνατά σαγόνια.

Δωδέκατο οίκο στον Ταύρο (Ωροσκόπος Διδύμους)

Η ‘’Αντιλόπη’’ ξεκουράζεται καλοφαγωμένη μέσα στον Ταυρίσιο δωδέκατο οίκο και δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα και να ξεφύγει όταν το ‘’Τσιτάχ’’ της επιτεθεί. Εδώ μέσα βρίσκονται οι υλικές και οι συναισθηματικές ασφάλειες, βρίσκονται οι ηθικές αξίες και τα πιστεύω και κάθε τι που τα απειλεί είναι εχθρός. Βολεύεται όμως το άτομο και αντί να διεκδικήσει προσπαθεί να προστατεύσει και να διασώσει. Παγώνει η ‘’Αντιλόπη’’ και προσποιείται τη νεκρή γιατί έτσι γνωρίζει πως έχει πιο πολλές πιθανότητες να επιβιώσει. Έτσι ‘’ήσυχη’’ κάθεται και η Αφροδίτη όταν βρίσκεται γενέθλια μέσα στο δωδέκατο οίκο. Επιφανειακά ήσυχη, όσο έχει την αγάπη και την ασφάλεια που θέλει… Είναι γοητευτική, σαγηνευτική και η σταθερή γη της, μπορεί να ποτιστεί και να καρποφορήσει από το άφθονο νερό των Ιχθύων, μα οι καρποί της θα είναι αλμυροί… Με το δωδέκατο οίκο στον Ταύρο η φυγή (flight) θα είναι δύσκολη. Άλλωστε, πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει κάποιος με το στομάχι του γεμάτο;

Δωδέκατο οίκο στους Διδύμους (Ωροσκόπος στον Καρκίνο)

Η ‘’Αντιλόπη’’ είναι σχεδόν τόσο γρήγορη όσο το ‘’Τσιτάχ’’! Τρέχουν παράλληλα στην ανοιχτή σαβάνα και κάποια στιγμή ξεχνούν τους ρόλους τους, προσπαθώντας να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο στον απίστευτο αυτό αγώνα δρόμου! Ο δωδέκατος οίκος στους Διδύμους είναι περισσότερο ‘’ανοιχτός’’ και ‘’ευάερος’’ γιατί στην ουσία κατοικούν δύο αιώνιοι έφηβοι μέσα και συνεχώς τον αναστατώνουν! Το μεταβλητό αεράκι των Διδύμων κάνει το νερό της θάλασσας των Ιχθύων ν’ ανατριχιάζει ευχάριστα, σχεδόν να διασκεδάζει μαζί του. Ο Ερμής ως γενέθλια θέση μέσα στο δωδέκατο αποκτά συναισθηματική νοημοσύνη και βάθος. Παραμένει αεικίνητος, νεανικός και αποκτά τρομερή διαίσθηση . Η πάλη (fight), είναι η σίγουρη επιλογή του δωδέκατου στους Διδύμους, με το ‘’Τσιτάχ’’ να μπερδεύεται και να μην μπορεί να αποφασίσει ποιον από τους Διόσκουρους πρέπει να κυνηγήσει…

Δωδέκατο οίκο στον Καρκίνος (Ωροσκόπος στον Λέοντα)

Κύρια μέριμνα της ‘’Αντιλόπης’’ στον Καρκινίσιο δωδέκατο, είναι να προστατεύσει τα μικρά της. Είναι προσεχτική και διστακτική στις κινήσεις της, ελέγχει συνεχώς το εξωτερικό περιβάλλον και ξέρει καλά πως να κρύβεται όταν χρειαστεί. Εδώ, υπάρχει η ανάγκη της συντήρησης του συναισθήματος και όλη η εσωτερικότητα του ατόμου μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος σύμβουλος σε συνθήκες εγκλεισμού. Ο δωδέκατος στον Καρκίνο είναι μια θέση τροφοδοσίας υλικής και συναισθηματικής. Η Σελήνη ως γενέθλια υπόσχεση στο δωδέκατο οίκο μπορεί να ακούει όταν οι άλλοι της μιλούν και να λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για το περιβάλλον της. Το παρορμητικό, καθαρό νερό του Καρκίνου, μπερδεύεται με το αλμυρό νερό των Ιχθύων και αποκτά μια γεύση γλυφή, που μπορεί να μην πίνεται αλλά μπορεί να καθαρίσει… να δροσίσει… να εξαγνίσει. Εδώ η ‘’Αντιλόπη’’ διαλέγει τη φυγή (flight) προληπτικά. Δεν θέλει καν να την κυνηγήσει το ‘’Τσιτάχ’’ και να βάλει σε κίνδυνο τα παιδιά της.

Δωδέκατο οίκο στον Λέοντα (Ωροσκόπος Παρθένος)

Η σταθερή φωτιά του Λέοντα εγκλωβισμένη στον αλμυρό κλοιό της θάλασσας των Ιχθύων. Μια φλεγόμενη νεκρική πιρόγα που ταξιδεύει πάνω στα κύματα για να φτάσει στη Βαλχάλα. Όσο η σταθερή φωτιά του Λέοντα έχει ξύλα να χορτάσει την πείνα της θα καίει… μετά, θα γίνει αποκαΐδια πάνω στο κύμα. Πως να αντέξει η χαρά, η αγάπη για τη ζωή, το αισιόδοξο πνεύμα μέσα σε ένα περιβάλλον μουντό και τόσο εσωτερικό; Η δυσκολότερη θέση για να τοποθετεί ένας δωδέκατος είναι ένα πύρινο ζώδιο. Η ανάγκη για χαρά και παιχνίδι δεν μπορεί να εκφραστεί, με αποτέλεσμα το άτομο να μελαγχολεί, να χάνει την προσωπικότητα του, αυτή που αναζητά την αποδοχή των άλλων. Ο Ήλιος ως γενέθλια υπόσχεση μέσα στο δωδέκατο οίκο βιώνει φρικτό ψυχολογικό εγκλωβισμό με φόβο να στραφεί προς πλαστές και εθιστικές πηγές χαράς σε περίπτωση που δημιουργεί κοφτερές όψεις. Η επιλογή του δωδέκατου στον Λέοντα είναι η φυγή (flight), αλλά εδώ η ‘’Αντιλόπη’’ τρέχει να ξεφύγει σε φλεγόμενο λιβάδι.

Δωδέκατο οίκο στην Παρθένο (Ωροσκόπος Ζυγός)

Επιβάλλεται η τάξη και η λογική μέσα σε έναν Παρθενίσιο δωδέκατο οίκο που διευκολύνει το άτομο να κρίνει πότε πρέπει να δεχθεί τον εγκλεισμό και πότε όχι. Υπάρχει μια μετριοπάθεια και μια προσαρμοστικότητα καθώς η μεταβλητή γη της Παρθένου λούζεται από το επίσης μεταβλητό νερό των Ιχθύων. Σαν ένα νησί χωρίς ‘’ρίζες’’ , σαν μια περιπλανώμενη Ατλαντίδα που αφήνει το νερό να την ταξιδεύει, όπως ταξιδεύουν και οι σκέψεις… οι σκέψεις που κρύβονται, ή που φανερώνονται μόνο όταν πρέπει. Ο δωδέκατος οίκος στην Παρθένο δίνει και παίρνει μαθήματα, γιατί μαζί με τον Ερμή συγκατοικεί και ο Χείρωνας ως γενέθλια θέση. Εδώ, η πάλη (fight) και η φυγή (flight), λειτουργούν εκ περιτροπής. Όσο η ‘’Αντιλόπη’’ αισθάνεται υγιής θα παλέψει και θα ξεφύγει. Αν πάλι αισθάνεται γερασμένη ή αδύναμη θα επιλέξει την αντίδραση της ακινησίας, θα αποσυνδεθεί ψυχολογικά γνωρίζοντας πως έτσι δεν θα υποφέρει όταν το ‘’Τσιτάχ’’ της επιτεθεί. Ακολουθεί πιστά το νόμο της αγέλης, γιατί δουλειά της Παρθενίσια, είναι να διαχωρίζει το άρρωστο από το υγιές, το ωφέλιμο από το ανώφελο.

Διαβάστε το Μέρος Β’ εδώ

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα