Ζώδια, Μύθοι και Αστρολογία: ΛΕΩΝ

ASTROTEAM GUEST
21/07/2021

Ο Αστερισμός του Λέοντα φωτίζεται από τον Ήλιο από 23 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου. Πέμπτος στην σειρά στο Ζωδιακό κύκλο, έχει για στοιχείο του την σταθερή Φωτιά εκφράζοντας την σταθερή ποιότητα.

Ο Ήλιος είναι το μόνο Αυτόφωτο ουράνιο σώμα, που ρυθμίζει την λειτουργία του Ηλιακού Συστήματος στο οποίο ανήκουμε. Αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος Ιστορικά. Καθώς είναι η πηγή ζωής και αναγέννησης που δημιούργησε τον κόσμο.

Το ζώδιο του Λέοντα του “Μεγαλοπρεπή” είναι αφιερωμένο στον Ήλιο, την θεμελιακή δημιουργική δύναμη που συχνά λατρευόταν ως θεός ζωής και δημιουργίας. Ο Όμηρος τον περιγράφει ως ‘”Τερψίμβροτο”, δηλαδή αυτός που δίνει χαρά στους θνητούς, και άλλα αρχαία κείμενα του δίνουν επίθετα όπως: “Ιλαρός” και “Φασίμβροτος” (αυτός που δίνει φως στους θνητούς).

Κυβερνήτης λοιπόν του ζωδίου του Λέοντα ο Ήλιος. Όπου μυθολογικά έως Θεότητα, ήταν εγγονός του Ουρανού και της Γαίας και γιος των Τιτάνων Υπερίωνα και “Θείας” η Ευρυφάεσσας. Αδελφός της Σελήνης και της Ηούς (θεά της αυγής). Στην μακρινή περίοδο της Τιτανομαχίας, δηλαδή της πάλης του Δία εναντίων των Τιτάνων, ο Ήλιος αν και Τιτάνας ο ίδιος, παρέμεινε ουδέτερος στην φοβερή αυτή σύρραξη και όταν ο Δίας υπόταξε τους Τιτάνες και θέλοντας να ανταμείψει τον Ήλιο, τον αναγνώρισε σαν θεό ισότιμο προς τους Oλύμπιους και όρισε κατοικία του τον ουρανό. Ο Ήφαιστος κατασκεύασε το ανάκτορο του, από χρυσό και διαμάντια. Όπως επίσης και το θεσπέσιο άρμα του, σε σχήμα κυκλικό από καθαρό χρυσάφι. Ο Ήλιος παρουσιάζεται ως ένας όμορφος νεαρός άνδρας, με λαμπερό ακιδωτό Στέμμα ή Φωτοστέφανο, που οδηγεί ¨Ηλιοβασίλεμα¨, το “Τέθριππο” του. Διέσχιζε με αυτό τον ωκεανό από δύση προς ανατολή. Οι “Νύμφες” φρόντιζαν την καθημερινή περιπολία του Ηλιακού Άρματος. Ο Πίνδαρος αναφέρει: Το Έσερναν τέσσερις λευκοί αρσενικοί ίπποι, τα “Φλογερά” Άλογα. Ακολουθούσε η Νύμφη Ηώ (Αυγή). Παραδόσεις δίνουν και ονόματα σχετικά με το φως και τη φωτιά σε αυτά τα άλογα. Ο Όμηρος Στον “Ύμνο εις Ήλιον”, Αναφέρει: Ο Ήλιος οδηγεί στον ουρανό κάθε μέρα, και μέσω του Ωκεανού, του μεγάλου ποταμού που κυκλώνει τη γη, επιστρέφει στην ανατολή το βράδυ.

Μυθολογικά το Ζώδιο του Λέοντα ήταν αφιερωμένο τόσο στον Ήλιο, όσο και στον Ολύμπιο θεό Απόλλωνα. όπου συνειδητά, εξισώνονται. Ο Ήλιος αντιπροσώπευε την ορατή φύση, το φως, την ανάπτυξη. Ενώ ο Απόλλωνας συμβόλιζε, τον Αόρατο Ήλιο, το κοσμικό φως, το νοητικό ανθρώπινο είναι. Προσδιόριζε τις συνθήκες ζωής, χαράς, επιτυχίας και αρμονίας, κάθε ύπαρξης. Προστάτευε τη γέννηση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη, κάθε νεογέννητου. Διαμέσου των “Μοιρών”, καθόριζε το πεπρωμένο και καθόριζε το κόψιμο του νήματος της ζωής κάθε όντος. Ο Πλάτωνας για αυτή την ιδιότητα τον Προσονομάζει, Απόλλωνα (νόμος του αίτιου και του αιτιατού).

Πολλοί μύθοι, παραδόσεις, αλλά και ιστορίες, υπήρξαν για τον Ήλιο. Πολλές φορές συνδέθηκε στην αρχαία λογοτεχνία με τον ύψιστο των Ολυμπίων θεών, τον Δία.

Ο Ησίοδος περιγράφει τον Ήλιο ως: το “Μάτι του Δία”.

Από τα πιο γνωστά είναι : Όταν ο Ήλιος ερωτώμενος από την θεά Δήμητρα, της αποκάλυψε, πως ήταν ο Άδης που είχε αρπάξει την κόρη της Περσεφόνη, για να την κάνει γυναίκα του στον Κάτω Κόσμο (με την άδεια του Δία).

Άλλη επίσης όταν η Θεά Αφροδίτη παντρεμένη με τον Ήφαιστο, τον απατούσε με τον θεό Άρη. Ο Ήλιος τους είδε και ενημέρωσε τον Ήφαιστο. Οι παραδόσεις μιλούν για τον “Αλεκτρυώνα” που ο θεός Άρης είχε βάλει να φρουρεί, αλλά αποκοιμήθηκε, αφήνοντας τον Ήλιο ανενόχλητο να δει τους δύο εραστές. Στο θυμό του ο Άρης τον μεταμόρφωσε σε πετεινό, (ἀλεκτρυών) που ακόμα και σήμερα λαλεί την ανατολή, ειδοποιώντας τον κόσμο για την άφιξη του Ήλιου.

Σύμφωνα λοιπόν με της Αρχαίες παραδόσεις, ο Λέων συνδέεται με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, την μάχη με τον Λιοντάρι της Νεμέας και το χρυσόμαλλο δέρας.

Κατά την Ελληνική Μυθολογία: Το Λιοντάρι αυτό ήταν ο γιος του “Τυφώνα”(ο Τυφών η Τυφωεύς ήταν ένα τερατώδεις γιγάντιο ον) και της “Έχιδνας”. Που Επίσης ήταν Τέρας. Είχε το πρόσωπο όμορφης γυναίκας και το σώμα ερπετού, υπήρξε η μητέρα των σημαντικότερων τεράτων της μυθολογίας. Είχε λοιπόν ένα δέρμα που κανένα όπλο δεν μπορούσε να το διαπεράσει. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής πολεμάει με τον Λέοντα, χωρίς όπλα, τα οποία αποδεικνύονται άχρηστα, χρησιμοποίησε στην αρχή το τόξο και το σπαθί του, χωρίς αποτέλεσμα και το σκοτώνει μόνο με τα γυμνά του χέρια, σε έναν θανάσιμο εναγκαλισμό. Ο Ηρακλής καταφέρνει να γδάρει το δέρμα του Λέοντα, με μια μικρή θεϊκή παρέμβαση. Η θεά Αθηνά του συνέστησε να χρησιμοποιήσει τα δόντια του ίδιου του ζώου, όπως και έκανε ο Ηρακλής, καταφέρνοντας τελικά να του πάρει το δέρμα και να το χρησιμοποιεί σαν πανοπλία, στην ολοκλήρωση των υπόλοιπων άθλων του. Η οποία αποτέλεσε, το σύμβολο του “Αήττητου Πολεμιστή.

Το σύμβολο του ζωδίου του Λέοντα απεικονίζει, τη χαίτη του λιονταριού, η οποία αντιπροσωπεύει την αρσενική εξουσία, την αρρενωπότητα, τη ζωτικότητα και την αναπόφευκτη επιβίωση του ισχυρότερου. Από την άλλη, ♌ ως η ουρά του λιονταριού, βαρόμετρο του συναισθήματος ενός αιλουροειδούς, που λειτουργεί σαν τιμόνι , δίνοντας ισορροπία στα περιβόητα κυνήγια και στα μεγάλα ταχύτητας κυνηγητά της μεγάλης γάτας. Ο κύκλος συμβολίζει τον θεϊκό νου, που συνδέει το δυνατό συναίσθημα που νιώθει, για την αποφασιστική θέληση, σε έναν συγκεκριμένο στόχο.

Στην παράδοση της Ανατολής, ο Λέων είναι σύμβολο της πνευματικής δύναμης. Αλλά και της Σοφίας στο Βουδισμό.

Ο Λέων είναι Ένθερμος υποστηρικτής του Ηλιοκεντρικού συστήματος. Πιστεύει ακράδαντα ότι, όλα περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, τον κύριο Άρχοντα του Σύμπαντος, δηλαδή τον Ίδιο. Αφού ο Ήλιος είναι ο κυβερνήτης του Λέων και ο Λέων βασιλιάς της ζούγκλας (ζωής). Αθροίζοντας τα δυο αξιώματα, έχουμε τους κλασικούς εκπροσώπους του Ζωδίου.

Ο χαρακτήρας τους εκφράζεται με τρεις λέξεις: Δύναμη, Δράση, Δημιουργία. Η πρώτη εντύπωση που δίνει ένας Λέοντας είναι η δύναμη. Έχει την φυσιογνωμία του ηγέτη και πολλές φορές την ψυχολογία του παίκτη. Το Βασιλικό τους παρουσιαστικό, είναι Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ξέρουν να επιβάλλονται και μόνο με την παρουσία τους.

Οι Λέοντες είναι ευγενικοί και γενναιόδωροι, είναι άνθρωποι με πολλά προτερήματα πλούσια συναισθήματα και έξυπνα επιχειρήματα. Νιώθουν την ανάγκη να εντυπωσιάζουν τους άλλους. Θέλουν να κερδίζουν των θαυμασμό τους. Η υπερηφάνεια, ο ενθουσιασμός και η υψηλοφροσύνη, είναι μέσα στο αίμα τους. Εγωκεντρικός και ματαιόδοξος, επιζητά όλα τα βλέμματα των άλλων πάνω του.

Ο Λέων είναι ο τύπος του ανθρώπου, που αγαπά έντονα τον εαυτό του. Κρίνει τους άλλους με τα δικά του μέτρα. Θέλει να εκφράζει συνεχεία αυτά που νιώθει, κι αυτά που πιστεύει. Επιδεικνύει εργατικότητα και μεγάλο πείσμα. Έχουν άνεση στο να εκφράζουν την δραστηριότητα τους, να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν και να οργανώνουν τα σχέδια τους. Είναι συνειδητοί σε κάθε τους κίνηση, έκφραση, πράξη. Ξέρουν τι λένε και τι θέλουν.

Το χρήμα δεν είναι ο σκοπός της ζωής τους, αλλά ένα μέσον για την προσωπική τους αναγνώριση. Διακρίνονται από έναν απίθανο αυθορμητισμό και οι αντιδράσεις τους χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια. Η μεγαλοπρέπεια και η αγάπη για το ωραίο, είναι βασικό χαρακτηριστικό τους ακόμα και στην καθημερινή τους ζωή.

Γενικά θέλουν να ικανοποιούν κάθε επιθυμία τους χωρίς να υπολογίζουν τα έξοδα. Έχουν μια έλλειψη υπολογισμού. Ότι κάνουν το πιστεύουν, χωρίς να το προγραμματίσουν. Είναι χαρακτηριστικά μεγαλόψυχοι δύσκολα πείθονται για κάτι και εύκολα θίγονται. Είναι άνθρωποι που δεν δέχονται καθόλου προσβολές και αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξάπτονται τόσο που γίνονται πραγματικά Λιοντάρια.

Εκφράζονται γεμάτοι αισθήματα αλλά και με την ανάγκη να επιβληθούν στους άλλους. Η επίδειξη είναι κάτι το πολύ χαρακτηριστικό τους, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους. Κατά κανόνα ο εαυτός τους είναι το βασικό τους πρόβλημα και η αγάπη για τον εαυτό τους, είναι αυτό που τους κάνει να αγαπούν τους άλλους.

Όταν ένας Λέων η μια Λέαινα προχωρούν στο πλήθος όλοι πρέπει να παραμερίσουν. Σε κάθε στιγμή της κοινωνικής τους ζωής δηλαδή πάντα, παρελαύνουν στην πασαρέλα της επιτυχίας. Διοικητικοί Ρόλοι, Γόητρο, Πλούτη Πολυτέλεια, μοιάζουν να έχουν εφευρεθεί για αυτούς.

Για έναν Λέοντα όλοι οι άλλοι δεν υπάρχουν. Είναι τόσο συνεπαρμένος από το ενδιαφέρον του για τον εαυτό του, που οι άλλοι φαντάζουν αμυδρές σκιές πλάι του.

Συχνά τους χαρακτηρίζει κάποιο παραλήρημα μεγαλείου στην συμπεριφορά τους.

Ο Λέων ακτινοβολεί δύναμη, μαγνητισμό, μεγαλοπρέπεια. Ακόμη και αν είναι φτωχός ο πλούτος αναβλύζει από το είναι του. Βέβαια αν είναι και πλούσιος αναβλύζουν ευρώ. Πληρώνει πάντα για όλους. Του αρέσει να έχει μια αυλή γύρω του και ξετρελαίνει τα γκαρσόνια με τα φιλοδωρήματα. Αλλά η γενναιοδωρία του είναι στην ουσία εγωιστική. Μεγεθύνεται από την φιλοδοξία να επιδειχτεί. Θέλει να πάρει θαυμασμό, κολακείες, ευχαριστίες. Είναι συνήθως περιτριγυρισμένος από διάφορα άτομα, που και αν δεν είναι πρώτης τάξεως, για τον Λέοντα δεν έχει και πολύ σημασία. Αρκεί που κανένας τους, δεν μπορεί να σκιάσει τον Ήλιο του. Αρκεί που οι άλλοι παραμένουν σκιά του.

Οι Λέοντες είναι αλήθεια πως είναι γεννημένοι αρχηγοί και ζητούν πάντα ένα δικό τους ανεξάρτητο επάγγελμα. Έχουν ένα ένστικτο ανταπόδοσης για κάθε καλό, αλλά και κάθε κακό, που μπορούν να τους κάνουν στον τομέα της καριέρας τους. Διαθέτουν αντίληψη, διαίσθηση, πίστη.

Περικλείουν μέσα τους τεράστιες δυνάμεις και δυνατότητες. Ό,τι και να κάνουν, πάντα θα τους ανήκει η “Μερίδα του Λέοντος”.

Από τον Χάρη Κίτσιο

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα