Ζώδια, Μύθοι και Αστρολογία: Καρκίνος

ASTROTEAM GUEST
22/06/2021

Ο αστερισμός του Καρκίνου φωτίζεται από τον Ήλιο από 22 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου, τέταρτος κατά σειρά στο ζωδιακό κύκλο. Έχει για στοιχείο του το νερό. Εκφράζοντας την παρορμητική ομάδα και συμβολίζοντας την αρχή της εποχής του καλοκαιριού.

Ο Καρκίνος έχει την ιδιαιτερότητα, ότι ένας κύκλος της γήινης σφαίρας έχει το όνομά του. Ο “Τροπικός του Καρκίνου”.

Αυτό οφείλεται στο ότι στα χρόνια του αστρονόμου Πτολεμαίου, το βορειότερο σημείο που μπορούσε να βρεθεί ο Ήλιος, στον γήινο ουρανό, βρισκόταν μέσα στα όρια του Καρκίνου. Επίσης, έφερε τον τίτλο «Ωροσκόπος του Κόσμου» ως το βορειότερο ζώδιο και συνεπώς, αυτό που πλησίαζε περισσότερο στο ζενίθ.

Ως Ζωδιακός αστερισμός, ο Καρκίνος συνδέθηκε με την Αστρολογία, από πολλές προλήψεις και θρύλους. Οι Πλατωνικοί πίστευαν, ότι οι ψυχές των ανθρώπων κατέβαιναν από τα ουράνια και εγκαθίσταντο στα ανθρώπινα σώματα. Περνώντας ανάμεσα από τα άστρα του Καρκίνου και γι’ αυτό ονομαζόταν «Πύλη των Ανθρώπων». Ο Καρκίνος ήταν ο «Οίκος της Σελήνης», από την αρχαία πεποίθηση ότι, η Σελήνη βρισκόταν σε αυτό τον αστερισμό, κατά τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος, δημιουργήθηκε δηλαδή εκεί.

Κυβερνήτης του ζωδίου η Σελήνη, που έχει μετά τον Ήλιο, την μεγαλύτερη σημασία για τη γη, μια και είναι το πιο κοντινό ουράνιο σώμα σε εμάς.

Το ζώδιο είναι αφιερωμένο στην Σελήνη που αποτελεί τη θηλυκή αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Καθώς και την πόρτα προς την απόκρυφη φύση της ανθρωπότητας και του σύμπαντος.

Μυθολογικά η Σελήνη απεικονιζόταν συνήθως ως θηλυκή μορφή, με μία ημισέληνο ως στέμμα και έφιππη, ή οδηγώντας άρμα με φτερωτούς ίππους. Ήταν Τιτανική οντότητα και το όνομά της ετυμολογείται από το σέλας (φως). Κατά την Θεογονία του Ησίοδου, η Σελήνη ήταν κόρη του Υπερίωνα και της “Θείας” η Ευρυφάεσσας. Αδερφή της Ηούς (Αυγής) και του Ηλίου. Ο οποίος την φωτίζει Αιώνια, λόγω της αδερφικής σχέσης τους.

Σύμφωνα με διάφορες τοπικές παραδόσεις, έσμιξε με τον Αέρα με τον οποίο και γέννησε μία μόνο κόρη τη “Δρόσο”. Ακόμα σύμφωνα με την Αττική παράδοση Με τον Θεό Δία από τον οποίο γέννησε την “Πανδία” εκ του παν-δίος, με τον Θεό Πάνα (σύμφωνα με την Αρκαδική λατρεία της επί του Λυκαίου όρους) και ακόμα με τον θνητό “Ενδυμίωνα”, με τον οποίο γέννησε 50 κόρες. Όσοι και οι Σεληνιακοί μήνες, της κάθε Ολυμπιάδας.

Στην Αστρολογία η Σελήνη συμβολίζει το υποσυνείδητο αυτά που ονομάζουμε απωθημένα και που μαζί με το συνειδητό μέρος του χαρακτήρα μας συγκροτούν την προσωπικότητα μας.

Αποτελεί επίσης μία μικρογραφία της Ροής του Παντός. Οι Άπειρες νέες Σελήνες συμβολίζουν, τα άπειρα χρονικά σημεία του κάθε πέρατος, που αυτομάτως σηματοδοτεί μία νέα αρχή. Από την άλλη, οι άπειρες Πανσέληνοι συμβολίζουν, τα άπειρα χρονικά σημεία της κορύφωσης των ενεργειών στο συμπαντικό μάξιμουμ.

Μυθολογικά την Σελήνη εκπροσωπεί η θεά Άρτεμις, που είναι κόρη του Δια και της Λητώς και Δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Με την εξέλιξη της μυθολογίας και άλλες θεές συσχετίστηκαν με τη Σελήνη, όπως η Εκάτη και η Ήρα.

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Καρκίνος σχετίζεται με την μητρική θεότητα, την Ήρα. Ο Συσχετισμός προέρχεται, από τον άθλο του Ηρακλή και την μάχη του να σκοτώσει το Τέρας, της Λερναίας Ύδρας. Ενώ λοιπόν αυτή η μάχη λάμβανε χώρα. Ο Μύθος αναφέρει, ότι η Θεά Ήρα μισούσε τον Ηρακλή, γιατί ήταν παράνομος γιος του Δια, αλλά και γιατί ήταν ο ήρωας, που αμφισβητεί τη μητριαρχική της κυριαρχία. Έστειλε λοιπόν τον Καρκίνο, ένα τέρας μια γιγάντια καραβίδα, με μορφή κάβουρα, ως βοηθό της εναντίον του Ηρακλή, προκειμένου να τον δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά του, να σκοτώσει την προστατευόμενη της “Λερναία Ύδρα”. Ενώ ο Ηρακλής ήταν απορροφημένος στη μάχη, τον δάγκωσε στο πόδι, με τις δαγκάνες του. ο Ηρακλής το εξόντωσε, συνθλίβοντας το, πατώντας το κεφάλι του και χτυπώντας το μέχρι θανάτου.

Η Ήρα σύμφωνα με το μύθο, έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη από την προσπάθεια του τέρατος, που το έκανε Αστερισμό, σε σχήμα κάβουρα στο Ζωδιακό, χαρίζοντας του αιώνια αναγνώριση.

Ο Καρκίνος στην αρχαία Αστρολογία είναι ο σκαραβαίος των Αιγυπτίων, το έμβλημά της αθανασίας, που συμβόλιζε μια μορφή του Ηλίου. Στην Ελληνική Παράδοση το ζώδιο αυτό, ήταν αφιερωμένο στον ηγέτη Θεό Δία.

Ζωδιακό σύμβολο του Καρκίνου είναι η δαγκάνες, η ένα σπερματοζωάριο κι ένα ωάριο ενωμένα. Ακόμα θυμίζει δύο άτομα που πλέουν παράλληλα στο ίδιο δοχείο, σαν ένα ζευγάρι. Συμβολίζοντας όλα το ζώδιο του Καρκίνου, πηγή της ανθρώπινης ζωής, της τεκνοποίησης και της ζωοδότριας ιδιότητας του.

Αντιπροσωπεύοντας την Ψυχή το Συναίσθημα, την Αγάπη, την Πατρίδα και την Οικογένεια. Έχει σαν αποτέλεσμα όσοι ανήκουν σε αυτό το Ζώδιο, να έχουν ως κινητήριο μοχλό της ζωής τους, τις παραπάνω έννοιες.

Ο Καρκίνος πρόκειται για ένα μυστηριώδες ζώδιο γεμάτο αντιθέσεις. Με ανήσυχο πνεύμα και ευαίσθητο χαρακτήρα. Το Σήμα κατατεθέν του: Τα εκφραστικά μάτια, το υγρό και γεμάτο συναίσθημα βλέμμα του. Αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα του.

Διαθέτει μία Παρορμητική και δυνατή προσωπικότητα, που μπορεί εύκολα να κρυφτεί, κάτω από το ήρεμο και παγερό παρουσιαστικό του.

Είναι εξαιρετικά συγκινησιακό ζώδιο. Ζει συνεχώς με το συναίσθημα, κι αυτή είναι η ρίζα των προβλημάτων του. Δρα συνήθως παθητικά επειδή η δεκτικότητα και η συγκινησιακή του ένταση, του αφαιρεί την δημιουργική ικανότητα, στα πρακτικά επίπεδα. Ο παραμικρός ερεθισμός που δέχεται από το περιβάλλον του τον αναστατώνει. Θα πρέπει να παλέψει με τα συναισθήματά του περισσότερο από κάθε άλλο Ζώδιο. Καθοδηγείται από αυτά, την ευαισθησία του και την καρδιά του και γι’ αυτό δύσκολα προσαρμόζεται στη σκληρή πραγματικότητα της Ζωής. Από τη στιγμή όμως, που θα τιθασεύσει αυτά τα συναισθήματα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Έχει την ικανότητα να υποστηρίξει τα πιστεύω του και διαθέτει μεγάλη επιμονή. Είναι δραστήριος και η ενεργητικότητα του είναι ανάλογη, με τα ερεθίσματα που δέχεται, από τον εξωτερικό περιβάλλον.

Είναι πολύ δύσκολο για έναν Καρκίνο να ανοιχτεί και να αποκτήσει από την αρχή μια στενή συναισθηματική σχέση με κάποιον, γιατί είναι πολύ κλειστός ως χαρακτήρας.

Η αιτία είναι ο φόβος που τον διακατέχει, στο να δείξει εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να του δημιουργήσει, έναν εσωτερικό θυμό και αγανάκτηση.

Έχει μια αρνητική άποψη για τη Ζωή και πιστεύει ότι είναι πολύ σκληρή και άδικη. Αυτό τον κάνει επιφυλακτικό απέναντι στους άλλους, κι οτιδήποτε καλό συμβαίνει γύρω του το αντιλαμβάνεται, μέσα από ένα πρίσμα απογοήτευσης. Επηρεασμένοι από τον κυβερνήτη τους τη Σελήνη, οι φάσεις του Σεληνιακού κύκλου μεγεθύνουν την επιρροή των συναισθημάτων τους στην καθημερινότητα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν. Με αποτέλεσμα η Διάθεση τους να μεταβάλλεται πολύ συχνά, βιώνοντας με έντονο τρόπο όλες τις καταστάσεις που τους προκύπτουν.

Είναι ένας οπισθοδρομικός, που απεχθάνεται το τόσο άγνωστο και απρόβλεπτο μέλλον, αντίθετα το παρελθόν του δίνει ασφάλεια. Του αρέσει να ζει στο παρελθόν. Κρατάει ζωντανά τα γεγονότα που έζησε παλιότερα και συχνά χάνεται σ’ αυτά. Ξέρει ότι ο μόνος τρόπος να κατέχει πραγματικά είναι, όταν έχουν ήδη συμβεί. Ο Καρκίνος φοβάται τα γεγονότα γιατί τον ρίχνουν στην πραγματικότητα. Πάντα θέλει να κρατάει επαφή με παλιούς φίλους και γενικά με όποιον βρέθηκε κοντά του. Γιατί είναι ευκολότερο να διατηρήσει μια παλιά φιλία, από το να χτίσει μια νέα. Γυρνά πάντα πίσω κι αυτό τον εμποδίζει να προχωρήσει. Όμως, αυτό ακριβώς θέλει κι αυτός.

Ο Καρκίνος στην ουσία είναι ένα οστρακόδερμο δηλαδή ένα από τα θαλασσινά με πολλά πόδια που πάνε προς τα πίσω η προς τα πλάγια χωρίς όμως να προχωρούν ποτέ. Περιορισμένα στην ασφάλεια του καβουκιού τους, που αποσύρονται εντελώς μόλις αντιληφθούν κίνδυνο.

Με λίγα λόγια, μπορούμε να τον περιγράψουμε ως σύνθετο, εύθραυστο και απρόβλεπτο άτομο. Χρειάζεται διαρκώς στήριξη και ενθάρρυνση, περισσότερο από κάθε άλλο Ζώδιο. Έχει επίσης την ανάγκη να νοιώθει ότι τον χρειάζονται. Ακόμα κι όταν όλες του οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, μπορεί να γίνει ευέξαπτος και γκρινιάρης. Όταν κάποιος τον προσβάλει όμως, σπεύδει να τον αντιμετωπίσει με κατά μέτωπο επίθεση. Αυτό βέβαια, παρατείνει άσκοπα τον πόνο και τη δυστυχία του, αφού ο εσωτερικός του κόσμος είναι σε μια διαρκή εσωτερική πάλη. Παρασέρνεται σε ένα Κυκεώνα σκέψεων, Αναζητήσεων αλλά και Αγώνων. Είναι πολύ κτητικός, όχι μόνο με τα υλικά αγαθά, αλλά και με τους ανθρώπους.

Οι Καρκίνοι είναι πολύ διαισθητικοί. Χάρη στην ευαισθησία των ενστίκτων τους μπορούν να κατανοήσουν τις ευαισθησίες των άλλων. Μπορούν συνήθως να ξεχωρίσουν, αν οι προθέσεις των άλλων είναι καλές ή κακές. Διαθέτουν εξαιρετική μνήμη, είναι πολύ παρατηρητικοί και ξέρουν να διαβάζουν τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των μέντιουμ στον κόσμο ανήκουν σ’ αυτό το ζώδιο.

Από τον Χάρη Κίτσιο

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα