Ο Αστερισμός του Ζυγού φωτίζεται από τον Ήλιο από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου. Είναι έβδομος στη σειρά του ζωδιακού κύκλου και εκφράζει την παρορμητική ποιότητα, μέσα από το στοιχείο του αέρα. Ξεκινά από το σημείο της φθινοπωρινής ισημερίας και αντιστοιχεί στην εποχή που οι δυνάμεις της φύσης αλλάζουν φάση, υποδηλώνοντας την ισορροπία μεταξύ μέρας και νύχτας, καλοκαιριού και χειμώνα.
Είναι το μόνο ζώδιο του ζωδιακού, που αντιπροσωπεύει μια άψυχη φιγούρα και το όνομα του «Ζυγός», δεν αντιστοιχεί σε κανένα ζωντανό οργανισμό, αλλά σε ένα όργανο, σε ένα εργαλείο, που συμβολίζει την έννοια της μέτρησης και της αρμονίας. Η ζυγαριά συμβολίζει αναμφίβολα την ισότητα των φύλων. Ο Ζυγός είναι ζώδιο με αρσενική πολικότητα, αλλά κυβερνάται ταυτόχρονα από τη θηλυκή Αφροδίτη, που τον κάνει τόσο ευαίσθητο απέναντι στο ωραίο και τόσο επιρρεπή στις τέχνες, ώστε να ζει κυρίως για να ικανοποιήσει τις αισθητικές του ανάγκες. Έχει μια συγγένεια με τον Ταύρο σε ό,τι αφορά τον κοινό τους κυβερνήτη, τη χαριτωμένη Θεά Αφροδίτη. Τους κάνει, από κοινού, να λατρεύουν την άνεση, την ομορφιά, την καλοπέραση. Στον Ταύρο είναι η γήινη έκφρασή της, ενώ στο Ζυγό είναι η αέρινη, η κοσμοπολίτικη της πλευρά. Στις παραδόσεις όλων των αρχαίων λαών, από τους Ινδούς, τους Αιγύπτιους μέχρι και τους Νεοπλατωνικούς, αποδίδονται συμβολικά στο ζώδιο αυτό, η τελειότητα και η αρμονία της ανθρώπινης ύπαρξης, δηλαδή ο «Τέλειος Άνθρωπος». Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, ο Ζυγός συμβολίζει το «νόημα της αγάπης» και «την ένωση των δύο ψυχών», της αρσενικής και της θηλυκής, σε μια ενότητα αδιάσπαστη, που σκοπό έχει τη δημιουργία. Στον Πυθαγόρα, επίσης, ανήκει ο ορισμός και η έννοια του «θεϊκού έρωτα» ή «της αγάπης των αδερφών ψυχών».
Ο σημαντικότερος μύθος, που σχετίζεται με το ζώδιο του Ζυγού, είναι το «Μήλον της Έριδος», που όπως αναφέρει στους γάμους της Θέτιδος (Θέτις, αρχηγού των Νηρηίδων, κόρη του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδος) και του Πηλέα, (Πηλεύς, γιος του βασιλιά της Αίγινας, Αιακού και της Ενδηίδας, κόρη του Χείρωνα. Ο Δίας είχε προσκαλέσει όλο το Πάνθεον, εκτός από τη θεότητα Έριδα. Εκείνη παρά την προσβολή που ένιωσε, έκανε την εμφάνισή της απροσκάλεστη και χωρίς να μιλήσει, πέταξε επιδεικτικά στο τραπέζι των Θεών ένα χρυσό μήλο, με την επιγραφή «Κάλλιστη», που σημαίνει στην ομορφότερη, αναστατώνοντας τις Θεές του Ολύμπου, Αθηνά, Ήρα και Αφροδίτη. Οι Θεές ζήτησαν αμέσως από το Δια να επιλέξει και να ορίσει την πιο όμορφη. Εκείνος, αποφεύγοντας το μπλέξιμο, αποποιήθηκε της ευθύνης και όρισε πως ο Πάρις (ο Ομηρικός ήρωας, γιος του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμου και της Εκάβης) θα έπρεπε να λύσει το ζήτημα, καθώς είχε τη φήμη του δίκαιου κριτή. Έτσι λοιπόν, οι 3 Θεές παρουσιάστηκαν μπροστά στον Πάρη και του ζήτησαν να επιλέξει εκείνη που υπερισχύει σε ομορφιά και χάρη και να της προσφέρει το μήλο. Η επιθυμία της κάθε Θεάς να είναι η νικήτρια, τις οδήγησε να του υποσχεθούν και κάτι διαφορετικό σε αντάλλαγμα, για την εύνοιά του. Πιο συγκεκριμένα, η Αθηνά του έταξε σοφία και υψηλές πολεμικές αρετές, η Ήρα του προσέφερε τη δυνατότητα να το χρίσει βασιλιά όλης της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ η Αφροδίτη (λέγεται, μάλιστα, ότι είχε παρουσιαστεί γυμνή για να επηρεάσει την κρίση του) του υποσχέθηκε πως θα του έδινε την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου, την Ελένη των Μυκηνών. Ο Πάρις τελικά προσέφερε το μήλο στην Αφροδίτη -εκτιμώντας ότι η προσφορά της ήταν η καλύτερη- ολοκληρώνοντας με την αρπαγή της «Ωραίας Ελένης», που έγινε η αφορμή για να κηρυχτεί ο Τρωικός Πόλεμος και σύμφωνα με το μύθο κράτησε περισσότερο από δέκα χρόνια.
Ο Ζυγός δεν πρόκειται ποτέ να παραμείνει σε μια σχέση, φιλική, ερωτική ή επαγγελματική, αν δε λάβει ισάξια με όσα προσφέρει!
Συσχετίζοντας το μύθο με το ζώδιο του Ζυγού, βλέπουμε ότι ο Πάρις αρνείται τα πλούτη και τη σοφία για την αισθητική. Επιλέγει την ομορφιά, τη γυναικεία χάρη και την «ομορφότερη γυναίκα» του κόσμου. Σα γνήσιος Ζυγός, έλαβε αντάλλαγμα για την προσφορά του μήλου στην Αφροδίτη. Για ένα Ζυγό τίποτα δε δίνεται χωρίς ανταλλάγματα, γιατί μια τέτοια πράξη διαταράσσει την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Ο Ζυγός δεν πρόκειται ποτέ να παραμείνει σε μια σχέση, φιλική, ερωτική ή επαγγελματική, αν δε λάβει ισάξια με όσα προσφέρει και ακόμα χειρότερα, αν δεν είναι σε θέση να προσφέρει όσα του προσφέρουν.
Αέρινος και παρορμητικός ο Ζυγός είναι ο «Εστέτ» του ζωδιακού, με κυβερνήτη και προστάτιδά του την Αφροδίτη (την προσωποποίηση του κάλλους και της ουράνιας ομορφιάς). Είναι ένα ζώδιο με καλλιτεχνικά ταλέντα, που λατρεύει την κομψότητα, την άνεση και την ομορφιά. Ο Ζυγός είναι γεννημένος καλλιτέχνης, διανοούμενος και ξέρει να τα συνδυάζει και τα δυο. Είναι πολύ καλοαναθρεμμένος κι αν δεν είναι από το περιβάλλον, γίνεται από μόνος του. Όποιο και να είναι το ταξικό επίπεδό του, ο ίδιος είναι από μόνος του δέκα σκάλες πιο πάνω από αυτό. Είναι φιλάρεσκος και αυτό τον κάνει γοητευτικό, συναρπαστικό και καρδιοκατακτητή. Θεωρεί πολύ σημαντική την εξωτερική πλευρά των πραγμάτων. Οι εμπειρίες του είναι πάντα επιδερμικές. Αγγίζει μόνο την επιφάνεια των πραγμάτων και των ανθρώπων, αποφεύγοντας την αδιαντροπιά να ερευνήσει πιο βαθιά. Σημασία, γι’ αυτόν, έχει αυτό που βλέπει να τον ικανοποιεί. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Απεχθάνεται την αδιακρισία και θεωρεί κακόγουστη οποιαδήποτε μορφή της. Αντιπαθεί όσο τίποτα άλλο την τραχύτητα, κάθε μορφή βίας και την αδικία. Αποφεύγει την ταλαιπωρία και θα έλεγε κανείς ότι καλλιεργεί την απόλαυση σαν ένα σπάνιο φυτό. Στο ύφος του υπάρχει κάτι το αριστοκρατικό. Προσέχει πάντα τις δημόσιες εμφανίσεις του και ντύνεται συχνά εξεζητημένα, γιατί η κομψότητα ικανοποιεί την αισθητική του. Διαθέτει χάρη και πειθώ. Έχει ικανότητες στρατηγικής και διπλωματικής τακτικής, γι’ αυτό και μπορεί να πετύχει ό,τι θέλει, αρκεί να το επιδιώξει.
Καθώς είναι κοσμοπολίτης, ρομαντικός και συντροφικός, γίνεται παντού ευπρόσδεκτος.
Ο Ζυγός θεωρείται ο γεφυροποιός των ανθρωπίνων σχέσεων. Είναι αυτός ο διπλωμάτης που μπορεί να φέρει κοντά δυο αντίθετες γνώμες ή να βρει τη μέση συμβιβαστική λύση. Ο χαρακτήρας του εκφράζεται με τρεις λέξεις αισθητική, ειρήνη και συνεργασία. Όσοι, λοιπόν, ανήκουν στο ζώδιο του Ζυγού χαρακτηρίζονται ευαίσθητοι, βολικοί και συνεργάσιμοι. Αναγνωρίζουν γρήγορα τη διαφορά ανάμεσα στον εαυτό τους και τους άλλους, αλλά δεν παύουν να έχουν ανάγκη από συντροφιά και ενθάρρυνση. Σπανίως διαφωνούν ή λένε όχι, επειδή δε θέλουν να φέρνουν τους άλλους σε δύσκολη θέση. Σε γενικές γραμμές είναι σκεπτικιστές και διαθέτουν φωτεινό νου και πνεύμα. Ο Ζυγός είναι ο ανθρώπινος τύπος που έχει μεγάλη ανάγκη τη συνεργασία των άλλων. Αγωνίζεται ευσυνείδητα για να ευχαριστήσει πολλούς μαζί και τον απασχολούν οι αντιδράσεις των άλλων. Θέλει να αποφεύγει τις κρίσεις, αλλά τις περισσότερες φορές ζει μέσα σε αυτές λόγω της συμπεριφοράς του. Ενώ έχει την τάση να σταθμίζει τις επιλογές του, θέλοντας να βάλει στη ζυγαριά των αποφάσεών του όλες τις προεκτάσεις ενός προβλήματος, συχνά αδυνατεί να επιλέξει και να δράσει (αναποφάσιστος). Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι, στην προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη του, αναζητά συνεχώς στο περιβάλλον του την ομορφιά και θέλει να μη δυσαρεστήσει κανέναν. Επιθυμεί να βρίσκονται όλα σε αρμονία και έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα χάος απαιτήσεων και επιθυμιών. Καθώς είναι κοσμοπολίτης, ρομαντικός και συντροφικός, γίνεται παντού ευπρόσδεκτος. Η ανάγκη του για ομορφιά και αρμονία τον οδηγεί να διακοσμεί καλόγουστα το χώρο του σπιτιού του ή της δουλειάς του. Εκτιμά τη μουσική, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Είναι το ζώδιο του γάμου και η ύπαρξη ενός συντρόφου είναι απαραίτητη, για να νιώσει ολοκληρωμένος και να λειτουργήσει σωστά. Αν μείνει αδέσμευτος είναι γιατί έχει υψηλά ιδανικά.
Είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους οι Ζυγοί, μα περισσότερο είναι ερωτευμένοι με τον ίδιο τον έρωτα.
Ένας άλλος μύθος που συσχετίζει το ζώδιο του Ζυγού είναι η ιστορία με το νεαρό «Νάρκισσο», που αποκοιμήθηκε στην άκρη ενός ποταμού και όπως ξύπνησε αντίκρισε το καθρεφτισμένο του είδωλο στο νερό. Ενθουσιάστηκε από την εικόνα και του άρεσε τόσο πολύ που πήγε να την αγκαλιάσει, μπαίνοντας στο ποτάμι, με επακόλουθο να παρασυρθεί και στο τέλος να πνιγεί. Είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους οι Ζυγοί, μα περισσότερο είναι ερωτευμένοι με τον ίδιο τον έρωτα, σαν ιδεώδες, σαν την αναζήτηση της αρμονικής ένωσης δύο ψυχών και δύο σωμάτων. Όμως, ως ζώδιο του αέρα, δεν αισθάνεται άνετα με την ανταλλαγή των συναισθημάτων, καθώς το συναίσθημα δεν είναι μετρήσιμο και δε μπορεί να τοποθετηθεί στη ζυγαριά του. Οι Ζυγοί έχουν μια τάση να βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν να δουν και αυτό οφείλεται στην αδιόρθωτη ανάγκη τους να ωραιοποιούν τα πάντα και να αγνοούν εντελώς κάθε μορφή ασχήμιας.
Η ανάγκη του Ζυγού είναι για αρμονία και ισορροπία, γιατί σύμφωνα με τον πολιτισμένο τρόπο σκέψης του, η αρμονία γεννά αισθητική και αυτή με τη σειρά της είναι η ανώτερη έκφραση που υπάρχει.
Από το Χάρη Κίτσιο