Ζώδια, Μύθοι και Αστρολογία: ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ASTROTEAM GUEST
19/01/2022

Ο Αστερισμός του Υδροχόου φωτίζεται από τον Ήλιο από 20 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουάριου. Είναι το ενδέκατο ζώδιο στη σειρά του ζωδιακού κύκλου. Έχει για στοιχείο του τον αέρα και ποιότητα σταθερή.
Ακολουθώντας λοιπόν την πορεία του ζωδιακού βρισκόμαστε στον Υδροχόο, στον κοινωνό της γνώσης, τον αποστασιοποιημένο αλτρουιστή. Τώρα πλέον το Εγώ θέλει να συμμετέχει, να προσφέρει και να ανυψωθεί μαζί με όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο.

Το ζώδιο σχετίζεται με τον μύθο του Γανυμήδη «ο ωραιότερος από τους θνητούς». Γιος του Τρώα και της Καλλιρρόης, τον οποίο απήγαγε κάποια στιγμή ο Δίας, αφού μεταμορφώθηκε σε Αετό και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου εκεί έγινε ο Οινοχόος των αθάνατων. Σε προέκταση του μύθου, ο Γανυμήδης εκπροσωπεί τον ενάρετο άνθρωπο, που κρίνεται ικανός να εισχωρήσει στο χώρο των υπερβατικών δυνάμεων και να λάβει μέρος στο Θείο σχέδιο της δημιουργίας και της συντήρησης του κόσμου.

Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο της Αεάνης εφευρετικότητας.

Ο Υδροχόος άλλωστε αποτελεί, σύμβολο γνώσης, πνευματικής ωριμότητας παρέκκλισης από τις κατεστημένες άξιες και θυσίας για χάρη των άλλων. Όπως όταν βλέπουμε το σύμβολο του Υδροχόου, ένα νεαρό (Γανυμήδης) με ένα δοχείο στο χέρι, που μοιάζει να ποτίζει τους διψασμένους. Από εκείνο το δοχείο δε βγάζει ούτε νερό, ούτε κρασί, αλλά νέκταρ, δηλαδή καινοτόμες ιδέες, παγκόσμια αγάπη. O Υδροχόος είναι το ζώδιο της Αεάνης εφευρετικότητας.
Κυβερνήτης πλανήτης του ζωδίου του Υδροχόου είναι ο Ουρανός ο πλανήτης της προόδου, που τον κάνει οραματιστή, αναμορφωτή κι όχι σπάνια αντάρτη. Αν κάπου ξεσπάσει μια επανάσταση, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει ανακατευτεί κάποιος Υδροχόος. Δε χρειάζεται να γίνει βίαιος, οι καλύτερες επαναστάσεις είναι εκείνες του πνεύματος. Σαν καλά παιδιά του Ουρανού, έχουν μεγάλα πνευματικά χαρίσματα που τους βοηθούν αφάνταστα, αν τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Έχουν εφευρετικότητα, επινοητικότητα, επιχειρηματικότητα, πρωτοτυπούν και εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα

Ακόμα, σύμφωνα με τα μυθολογούμενα, το ζώδιο αποδίδεται στη Θεά Ήρα, την επίσημη σύζυγο του Δια. Η Ήρα υπήρξε ένα από τα έξι παιδιά του Κρόνου και της Ρέας, που είχε υποστεί την ίδια τύχη με τα αδέρφια της. Μόλις γεννιόντουσαν τα κατάπινε ο αμείλικτος πατέρας τους Κρόνος, μέχρι τη στιγμή που τον ανάγκασε ο Δίας να τα απελευθερώσει και να τα ξαναφέρει στο φως. Η ένωση του Δια με την Ήρα αποτελεί τον ιδεώδη τύπο γάμου. Ενώ η αξιοπρέπεια της Θεάς προσβάλλεται κάθε φορά που ο σύζυγος την απατά. Η ίδια χαρακτηρίστηκε ως η πλέον ανυπότακτη Θεότητα του Ολύμπου και είναι η μόνη που αψήφησε τους θυμούς ή τις απειλές του Δια. Η Ήρα ήταν περήφανη, έξυπνη, δραστήρια, δεν πειθόταν εύκολα, επαναστατούσε συχνά, καταδίωκε τους αντιπάλους της, διαισθανόταν τις αλήθειες, ήταν εκδικητική με τους εχθρούς της. Η ομορφιά της ήταν κλασική, ενώ τα γνωρίσματα του χαρακτήρα της είναι ο εγωισμός, η αυστηρότητα, η εριστική διάθεση, η ζήλεια, η επαναστατικότητα, η αντίληψη της αλήθειας όσο και αν ήταν κρυμμένη.

Ο Προμηθέας είναι γνωστός για την ευφυΐα του και για τις ευεργετικές του πράξεις!

Τέλος ο Υδροχόος σχετίζεται και με τον μύθο του Προμηθέα που έφερε το φως της γνώσης από το θεϊκό χώρο, στο ανθρώπινο γένος. Ο Προμηθέας ήταν μυθική μορφή της αρχαιότητας και γιος του Τιτάνα «Ιαπετού» και της Ωκεανίδας «Κλυμένης». Είχε για αδέρφια του τον Άτλαντα, τον Μενοίτιο και τον Επιμηθέα. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Προμηθέας τάχθηκε στο πλευρό των Θεών κατά την Τιτανομαχία και γι’ αυτό ο Δίας τον είχε σε πολύ μεγάλη υπόληψη. Μετά το τέλος της Τιτανομαχίας δημιουργήθηκε η ανθρωπότητα κατ’ εικόνα των Θεών (Χρυσό γένος), καθώς και τα ζώα από τα υλικά της φωτιάς και της ύλης. Όταν κλήθηκαν όλα τα όντα της Γης να βγουν στο φως, ανατέθηκε από τους Θεούς στον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να δώσουν στο καθένα τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει, ώστε να ζουν μεταξύ τους αρμονικά.

Ο Επιμηθέας έπεισε τον αδελφό του, να αναλάβει μόνος την αποστολή κι έτσι βάπτισε το κάθε ζώο και τους απέδωσε τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο ίδιος. Όμως όταν έφτασε τελικά η ώρα του ανθρώπου, δεν είχε τίποτα πλέον να προσφέρει, παρά λίγες τρίχες και ανίσχυρα νύχια. Μετά από αυτό το λάθος του αδερφού του, ο Προμηθέας ανέλαβε τον αδύναμο Άνθρωπο κάτω από την προστασία του. Συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του ανθρώπινου γένους. Αψήφησε τους Θεούς, κλέβοντας τη φωτιά και δίνοντάς τη στην ανθρωπότητα, για να δημιουργήσει πολιτισμό. Ο Δίας οργισμένος, καταδίκασε τον Προμηθέα σε αιώνια βασανιστήρια για την παράβασή του. Έτσι, αλυσοδεμένος σε έναν βράχο ένας γυπαετός -το έμβλημα του Δία- έτρωγε το συκώτι του μια φορά την ημέρα. Ταυτόχρονα, ο Δίας θέλησε να τιμωρήσει και το ανθρώπινο γένος. Διέταξε, λοιπόν, τον Ήφαιστο να φτιάξει την πρώτη γυναίκα, την Πανδώρα και την προσέφερε στον αδερφό του Προμηθέα, τον Επιμηθέα. Ο Δίας έδωσε στην Πανδώρα πολλά χαρίσματα αλλά και ένα κουτί που περιείχε όλα τα δεινά των ανθρώπων.

Ο Προμηθέας είναι γνωστός για την ευφυΐα του και για τις ευεργετικές του πράξεις για το ανθρώπινο είδος και γενικά θεωρείται ως ο εμπνευστής των ανθρώπινων τεχνών και επιστημών. Όπως είναι γνωστό όλα τα ζώδια του Αέρα παρουσιάζουν στα χαρακτηριστικά τους το θέμα του δυισμού ή διχασμού σε κάποια επίπεδα. Το δίπολο Προμηθέα και Επιμηθέα συμβολίζει σε πρώτο επίπεδο το διχασμό της φύσης του Υδροχόου (σε ένα ανώτερο επίπεδο ο διχασμός συμβολίζεται από τη συγκυβέρνηση του ζωδίου από τον Ουρανό και τον Κρόνο).
Παρόμοια οι Υδροχόοι βιώνουν αντίστοιχες εσωτερικές συγκρούσεις. Από τη μια, υπάρχει η ροπή τους προς την αντικειμενικότητα και τη απρόσωπη ισόνομη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων και από την άλλη η ανάγκη τους να ανήκουν σε ένα κύκλο και σε συγκεκριμένες παρέες, να δείξουν αφοσίωση σε συγκεκριμένους μόνο ανθρώπους.

Η βαθύτερη ταυτότητα του Υδροχόου αποζητά δομή, τάσσεται συχνά με την παράδοση, αλλά φτάνει στο σημείο να επαναστατήσει απέναντι στον εαυτό του και δημιουργεί ένα σχίσμα στην προσωπικότητά του, το οποίο όσο δεν το γεφυρώνει, τόσο περισσότερο υποφέρει. Αρκετοί από τους επαναστάτες ή τους οργισμένους νέους ανήκουν στο ζώδιο αυτό, αλλά πέρα από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό των Υδροχόων είναι απλοί, με παρουσιαστικό ήρεμο και πολιτισμένο, με καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

Ο Υδροχόος είναι από τους πιο περίπλοκους ανθρώπους.

Όσοι ανήκουν λοιπόν στο Ζώδιο του Υδροχόου, χαρακτηρίζονται άνθρωποι ανεξάρτητοι με προοδευτικές κατά κανόνα ιδέες και τάσεις. Είναι προικισμένοι με ικανότητα να αγαπούν απρόσωπα, ανθρώπινα και παράλληλα να έχουν μια ηθική, που είναι περισσότερο δική τους παρά συμβατική.
Ο Υδροχόος είναι από τους πιο περίπλοκους ανθρώπους. Τον ενδιαφέρουν συνέχεια πολλά θέματα, τόσο κοινωνικά όσο και πνευματικά. Συνήθως, προηγείται της εποχής του και πάντα προβληματίζεται ή δυσκολεύεται στη μεταφορά των θεωριών του στη πράξη, γιατί του λείπει αρκετά το πρακτικό πνεύμα και η διάθεση για χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Είναι άτομο υπεύθυνο και έχει την ανάγκη να δίνει στους άλλους, να προσφέρεται γενικότερα, αλλά με έναν πολύ δικό του τρόπο. Πάνω από όλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και χρειάζεται ανθρώπους δυναμικούς, για να μοιράσει τη ζωή του μαζί τους. Διασπάται εύκολα, δεν παύει να βρίσκεται σε μόνιμη αμφισβήτηση για το κάθε τι, να αγωνίζεται για τη ανεξαρτησία του, για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ακόμα για ένα καλύτερο μέλλον. Ενώ έχει επικοινωνιακές δυνατότητές, πολλές φορές δε μπορεί να καταλάβει ή να εφαρμόσει τις δικές του απόψεις και ιδέες οι άλλοι. Επίσης, τον συνοδεύει ένα μόνιμο παράπονο ότι είναι αδικημένος από το περιβάλλον ή από την ίδια τη ζωή. Αν όμως τον ερευνήσει κανείς εις βάθος, θα δει ότι πίσω από τα ιδανικά και τον αλτρουισμό του, ελλοχεύει πολύς εγωισμός.

Ο Υδροχόος είναι εκλεκτή ψυχή και εξασκεί τεράστια γοητεία στους άλλους και στις περιπτώσεις που γίνεται διάσημος απασχολεί τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ βρίσκουμε τον Ρουσό να συντάσσει τα κοινωνικά συμβόλαια, τον Αβραάμ Λίνκολν να απελευθερώνει σκλάβους, τον Ρούσβελτ να προγραμματίζει νέες οικονομικές μεθόδους, τον Ιούλιο Βερν να προβλέπει της διαστημικές πτήσεις. Όταν ένας Υδροχόος είναι εξελιγμένος, μπορεί να γίνει ένας μυημένος που μιλά στα πουλιά, όπως ο Άγιος Φραγκίσκος ή ένα παιδί θαύμα, όπως ο Αμαντέους Μότσαρτ, που ξαφνιάζει βασιλιάδες, χωρίς ωστόσο να χάνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που αποφεύγουν να τον κάνουν μισητό.

Ακόμα και η κυριαρχικότητά τους δεν είναι φανερή.

Οι Υδροχόοι δείχνουν πράοι αλλά όμως δεν είναι, δίνουν την εντύπωση πως έχουν κατανόηση, αλλά αν κάποιος τους θίξει σε κάτι δεν τον συγχωρούν εύκολα, φαίνονται δύσκολοι στις αλλαγές όταν όμως αποφασίσουν μια αλλαγή, θα είναι τόσο δραστική και οριστική, που είναι αδύνατο να τους εμποδίσει κανείς. Ακόμα και η κυριαρχικότητά τους δεν είναι φανερή. Χάρη όμως στις αρχές και τις ιδέες τους, που τις εκθέτουν με ένα πολύ χαρακτηριστικό και πολιτισμένο τρόπο, υποβάλουν τους άλλους, τους πείθουν και τους κερδίζουν. Πράγματι μαγνητίζουν τους άλλους για κάτι έντονα διαφορετικό, που έχουν στην προσωπικότητά τους. Η τάση τους να παρεκκλίνουν από τις συμβατικές αξίες και από την παράδοση, τους βοηθά να φθάνουν στην εφευρετικότητα, στην έμπνευση, στην πρόοδο και στην πρωτοτυπία. Παράλληλα, είναι φίλοι της ανεξαρτησίας και οπαδοί της συνεργασίας, για αυτό δύσκολα γίνονται υπολογιστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερούνται λογικής. Θέλουν να αποσπαστούν από το κατεστημένο, αλλά όταν δεν τα καταφέρνουν, κινδυνεύουν να ταυτιστούν δυο φορές με το κατεστημένο. Άλλες φορές η τάση τους να είναι ανεξάρτητοι, τους κάνει να γίνονται αναρχικοί ή δικτάτορες.

Είναι όμως οι μόνοι που συνδυάζουν θαυμάσια τη διανόηση με τη διαίσθηση, κάνοντας τους οδηγούς στην εξέλιξη της ζωής τους. Αμφισβητώντας πολλά, αλλά σκεπτόμενοι ριψοκίνδυνα, ζουν μια ζωή γεμάτη από απρόοπτα γεγονότα, απροσδόκητες εξελίξεις, απρόσμενες προσφορές, γοητευτικές γνωριμίες.

 

Από τον Χάρη Κίτσιο

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα