Ο Αστερισμός του Τοξότη φωτίζεται από τον Ήλιο από τις 23 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου. Ένατο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το τρίτο ζώδιο του στοιχείου της φωτιάς. Η γνώση είναι πιο ανεπτυγμένη και ως ζώδιο ποιότητας μεταβλητής, θέλει να την αναμεταδώσει και να τη διδάξει στους άλλους. Θεωρείται το ζώδιο του σοφού.
Βλέποντας κανείς την εικόνα του ζωδίου του Τοξότη, σκέφτεται αυτομάτως τους προγόνους του, τους Κενταύρους, μισός άνθρωπος, μισό άλογό (μια ιδιαίτερη ένωση ανθρώπινης και άγριας φύσης), οι οποίοι στην ελληνική αρχαιότητα συνόδευαν το άρμα του Διονύσου και ήταν ασυναγώνιστοι τοξότες. Για τη μυθική τους γέννηση συνείσφερε ο Κρόνος, που ερωτεύτηκε τη Νύμφη της ελληνικής μυθολογίας «Ωκεανίδα Φιλύρα». Θεότητα της ανάρρωσης, της ευωδιάς, των αρωμάτων, της γραφής και της ομορφιάς. Παίρνοντας ο Κρόνος τη μορφή του αλόγου, προκειμένου να την κατακτήσει ερωτικά, διέφυγε της προσοχής της συζύγου του Ρέας, που είχε αρχίσει να τους ανακαλύπτει. Η Νύμφη Φιλύρα μετά την «ένωση» κατέφυγε στο όρος Πήλιο, όπου και γέννησε τον Κένταυρο Χείρωνα. Μισό άνθρωπο και μισό άλογο. Η μεταμόρφωση του Κρόνου σε άλογο, έδωσε στο Χείρωνα τη διφυή μορφή του.
«Ο Πληγωμένος Θεραπευτής».
Ο Χείρων ήταν ένας Θεϊκός γόνος, πατέρας των Κενταύρων. Ξεχώριζε από όλους τους Κενταύρους για τη γνώση και τη δύναμη που κατείχε, τη φρόνησή του, τη φιλανθρωπία, την αγαθοεργία του, το αίσθημα δικαίου, την εκπαιδευτική του ικανότητα και επειδή, μόνο αυτός από τους υπόλοιπους Κενταύρους, ήταν αθάνατος. Εκεί που η πλειονότητα των Κενταύρων αντιπροσώπευε την κτηνωδία και τον κίνδυνο του φυσικού κόσμου, ο Κένταυρος Χείρων αντιπροσωπεύει την αφθονία, τη δύναμη και την αθανασία. Δίδαξε πολλούς διάσημους Ημίθεους και Ήρωες τις υψηλές τέχνες της θεϊκής μουσικής, την τέχνη του πολέμου, την τέχνη του κυνηγιού, την ιατρική και τη χειρουργική. Επίσης, δίδαξε την ηθική, τη λογική, τις τέχνες της αστρολογίας, της βοτανικής, την άσκηση των δικών τους εσωτερικών και φυσικών χαρισμάτων (δώρα των Θεών, μέσω κληρονομικής διαδοχής ή προστασίας). Ο μύθος αναφέρει ότι ο Χείρων τραυματίστηκε κατά λάθος, από ένα δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή, που είχε βάψει από το αίμα της Λερναίας Ύδρας, πάνω σε μια συμπλοκή του Ηρακλή με άλλους Κενταύρους. Μα η πληγή του δε γιατρευόταν και έμενε πάντα ανοιχτή. Ο ίδιος όμως, όντας αθάνατος, δε μπορούσε να πεθάνει από την πληγή και από εκεί πήρε και το προσωνύμιο «Ο Πληγωμένος Θεραπευτής».
«Ο Πατέρας των Θεών και των Ανθρώπων»…
Κυβερνήτης πλανήτης του ζωδίου του Τοξότη είναι ο Δίας, «ο Πατέρας των Θεών και των Ανθρώπων» (Ησίοδος, Θεογονία). Όπως αναφέρουν οι μύθοι, πατέρας του ο Κρόνος και μητέρα του η Ρέα. Η μητέρα του Κρόνου, η Γαία, είχε προφητεύσει στο γιο της ότι θα χάσει το θρόνο του από ένα παιδί του και γι’ αυτό ο Κρόνος, μόλις η Ρέα φέρνει στη ζωή τα παιδιά τους, τα καταπίνει, ώστε να μη χάσει την υψηλή του θέση. Η Ρέα υποφέρει για το χαμό των παιδιών της και μόλις γεννά το Δία τον κρύβει, με τη βοήθεια της Γαίας. Προσφέρει στον Κρόνο, ένα βράχο φασκιωμένο σα μωρό. Ο Κρόνος δεν έχει λόγο να μην εμπιστευθεί την γυναίκα του και καταπίνει το βράχο, νομίζοντας πως έχει καταπιεί ακόμη ένα γιο του. Από την αρχή λοιπόν της ζωής του, ο Δίας είναι τυχερός και προστατευμένος, καθώς είναι ο μόνος από τα αδέρφια του που γλιτώνει από την κτηνωδία του Κρόνου. Αυτή η αίσθηση τύχης συνοδεύει συνήθως και τους εκπροσώπους του ζωδίου σα μια έμφυτη αισιοδοξία, ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά στη ζωή τους. Σε συνέχεια του μύθου, ο Δίας παίρνει για πρώτη του γυναίκα τη «Μήτις» που όπως αναφέρει ο Ησίοδος ήταν κόρη της «Τηθύος» και του «Ωκεανού». Θεωρούνταν Θεά της σοφίας, της φρόνησης και της πονηριάς. Φημιζόταν ειδικά για τη σοφία της, στα θέματα των Θεών και των ανθρώπων. Η Μήτις είναι αυτή που για να βοηθήσει το Δία να πάρει τη θέση που του αξίζει, προσέφερε στον Κρόνο, ξεγελώντας τον, το εμετικό φάρμακο, που τον εξανάγκασε να αποβάλλει από την κοιλιά του όλα τα αδέρφια του Δία, που είχε καταπιεί όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Δίας ο μεγαλύτερος σε όγκο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι Αστρολογικά ο πλανήτης που συμβολίζει την επέκταση, την εξέλιξη, την αύξηση και τη δημιουργικότητα, που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος.
Το ζωδιακό σύμβολο του Τοξότη είναι το βέλος, με ένα μικρό κομμάτι τόξου. Θεωρείται σύμβολο ενθουσιασμού και προσπάθειας. Συχνά εικονίζεται με τη μορφή ενός Κενταύρου -μίσος άνθρωπος, μίσος άλογο-, μια σύνθεση που αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση του φιλοσοφικού μυαλού και του ενστίκτου της κατάκτησης.
Ο χαρακτήρας τους εκφράζεται με τρεις λέξεις: τόλμη, αισιοδοξία, νοημοσύνη.
Οι Τοξότες είναι χαρούμενοι, θερμόαιμοι και αγαπητοί από πολλούς. Έχουν μια έμφυτη ικανότητα να τα πηγαίνουν καλά με όλους. Διαθέτουν ένα είδος ακατέργαστης γοητείας, περισσότερο από μια κλασική ομορφιά. Ανήκουν σε μια κάστα ευγενική. Η Αρχοντιά τους φαίνεται από το παράστημά τους, από τον τρόπο που εμφανίζονται κάπου και από την συμπεριφορά τους, η οποία είναι ευγενική και ιπποτική. Αυτό που διακρίνει τους Τοξότες, είναι το γεγονός ότι θέλουν τα πάντα. Ακόμα θέλουν να τα ξέρουν όλα, να είναι μέσα σε όλα και να τα μπορούν όλα.
Ο χαρακτήρας τους εκφράζεται με τρεις λέξεις: τόλμη, αισιοδοξία, νοημοσύνη. Η ευμετάβλητη φύση τους δημιουργεί μια κάποια ασυνέπεια, που προέρχεται από τη μεταβολή των διαθέσεων. Ακόμα, τους οδηγεί σε ξαφνικούς θυμούς, βιασύνη και πείσμα. Ο άνθρωπος άλογο μπορεί να ερωτευτεί εύκολα, αλλά το ίδιο εύκολα, να ξεχάσει τον έρωτά του, «τυχοδιώκτης στην καρδιά». Από νεαρή ηλικία εγκαταλείπει συνήθως την ασφάλεια του σπιτιού, για να τρέξει στα μεγάλα λιβάδια της ζωής. Το πνεύμα του δεν είναι μόνο καλπάζον αλλά και ανεξάρτητο. Ο Τοξότης είναι ο άνθρωπος που νιώθει ανεξάρτητος. Δεν του λείπει η αυτοπεποίθηση και δε χρειάζεται για να λειτουργήσει ιδιαίτερη συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια. Προικισμένοι, ικανοί, εύστροφοι, θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα και να κατακτήσουν τους πάντες. Σκέφτονται, τολμούν, φιλοσοφούν, πολιτεύονται. Ακόμα, διδάσκουν τους άλλους. Σκορπίζουν τις γνώσεις τους, είτε με το λόγο είτε με τον τρόπο ζωής τους. Η τόλμη συνοδεύει πάντα κάθε τους πρωτοβουλία και σπανίως μένουν διστακτικοί σε κάτι. Παίρνουν αστραπιαίες αποφάσεις και βρίσκονται συνέχεια σε δράση. Είναι ενθουσιώδεις στις επιδιώξεις τους, μεγαλόψυχοι για τα σφάλματα των άλλων και νιώθουν αισιόδοξοι ακόμα και στην πιο προβληματική περίοδο της ζωής τους.
Έχουν μια έμφυτη αισιοδοξία που θέλουν να μεταδώσουν…
Χαρακτηριστική είναι ανάγκη για τους Τοξότες της εξωστρέφειας, της προσφοράς και της διάδοσης κάθε ιδέας και εικόνας που έχουν μέσα τους. Έχουν μια έμφυτη αισιοδοξία που θέλουν να μεταδώσουν, όπως και ο Χείρωνας θέλει να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νεαρούς ήρωες. Το μεγάλο τους προσόν είναι το πνεύμα τους, η διάκρισή τους και η φιλοσοφική τους σκέψη. Πολλοί στόχοι, πολλοί φίλοι, είναι και αυτό κάτι που τους χαρακτηρίζει. Στους φίλους τους είναι ειλικρινείς και πιστοί και τα αισθήματά τους πλούσια, χωρίς ποτέ να στερεύουν. Πρόσχαροι, ετοιμόλογοι, ευχάριστοι καθώς είναι, απολαμβάνουν τόσο να μιλούν στους άλλους, όσο και να τους ακούν. Πάντα αλλάζουν και πάντα αναθεωρούν. Το βασικό τους γνώρισμα είναι πως έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται και να επεκτείνονται, πολύ πιο γρήγορα από άλλους. Αλλά και με την τύχη να τους συντροφεύει σε όλη την πορεία τους, με άνεση αυξάνουν το γόητρο, τη φήμη τους άλλα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Γοητεύουν πάντα το άλλο φύλλο και με ένα δικό τους τρόπο κατορθώνουν να έχουν τους άλλους με το μέρος τους. Είναι το ίδιο ικανοί στον ερωτά και στις επιχειρήσεις. Κρίνουν τις καταστάσεις σωστά και μπορούν να χειρίζονται επιδέξια ανθρώπους και γεγονότα.
Γενικώς, οι Τοξότες αγαπούν τα ταξίδια, τις μετακινήσεις, τις απέραντες εκτάσεις, τις άγνωστες περιοχές, αλλά παράλληλα δεν ξεχνούν και τη θαλπωρή του σπιτιού. Έχουν ένα αδέσμευτο και φιλελεύθερο χαρακτήρα, καθώς είναι βαθιά η ανάγκη τους να βρίσκονται ανοιχτοί στην περιπέτεια, που τους περιμένει στην επόμενη γωνία του δρόμου, στην επόμενη σχέση και στη νέα τους δουλειά. Αγαπούν την άσκηση, πνευματική και σωματική. Για ένα γνήσιο Τοξότη, η ζωή είναι ένα διαρκές κυνηγητό στόχων, ώστε να φτάνει σε ένα συνεχώς ανώτερο επίπεδο.
Ο κυβερνήτης τους ο Δίας είναι αθάνατος και μπορεί να συγκινείται συνεχώς από νέες περιπέτειες. Ο άνθρωπος όμως, είναι θνητός και η συνειδητοποίηση της θνητότητας είναι ίσως το σημαντικότερο χτύπημα στην ψυχολογία του Τοξότη, του ασυμβίβαστου του ζωδιακού κύκλου.
Από τον Χάρη Κίτσιο