Ζώδια, Μύθοι και Αστρολογία: ΚΡΙΟΣ

ASTROTEAM GUEST
22/03/2022

O Ήλιος φωτίζει τον Αστερισμό του Κριού από 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Αρχίζοντας από το σημείο της εαρινής ισημερίας, ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο του Ζωδιακού κύκλου. Φωτιά είναι το στοιχείο του και παρόρμηση η ποιότητα του. Ασυγκράτητος στις παρορμήσεις του λοιπόν, ξεκινά πρώτος με ορμή την εποχή της Άνοιξης. Συμβολίζοντας την αναγέννηση της φύσης και τα νέα ξεκινήματα. Κυβερνήτης πλανήτης του ζωδίου του Κριού είναι ο Άρης ο οποίος είναι και ο πρώτος πλανήτης στο Ηλιακό σύστημα εκτός της γήινης τροχιάς.

Μυθολογικά ο Θεός Άρης είναι ο Έλληνας Θεός του πολέμου. Ο πρώτος σε δράση και ο πιο άστατος σε χαρακτήρα, Θεός του Ολύμπου. Πατέρας του ο Δίας και μητέρα του η Ήρα. Λατρευτικέ ως Θεός του πόλεμου και του αγώνα για κατάκτηση. Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Άρης Παρουσιάζεται να συνοδεύεται, από την Αδερφή του “Έριδα” (Διαμάχη), τον «Φόβο» και «Δείμο» (Τρόμο), που ήταν ενσωματωμένοι στο πολεμικό άρμα του, επίσης από τις «Μάχες» (Δαίμονες του Πολέμου, κόρες της Έριδας). Τις «Υσμίνες» (Δαίμονες της Συμπλοκής, παιδιά της Έριδας). Τον «Πόλεμο» (Δαίμονας του Πολέμου, ή επίθετο του Άρη) και την κόρη του Πολέμου, την «Αλαλά», Θεά Προσωποποίηση της Ελληνικής Πολεμικής Κραυγής, το όνομα της οποίας, χρησιμοποιείσαι ο Άρης, ως δική του Πολεμική Κραυγή. Οι θαρραλέες και φιλοπόλεμες Αμαζόνες, θεωρούνταν επίσης απόγονοι του Άρη. Στην Θεογονία του Ησιόδου, αναφέρεται ως: «ο Άρης που διαπερνά τις ασπίδες» και «ο Άρης που λεηλατεί τις πόλεις» Πολεμοχαρής και προκλητικός, ο Θεός αντιπροσώπευε, την παρορμητική φύση του πολέμου την πιο βάναυση και αιματηρή πλευρά της μάχης.

Το σύμβολο του Κριού είναι το κεφάλι και τα κέρατα του κριαριού.

Σε αντίθεση με τη Θεά Αθηνά, που αντιπροσώπευε την στρατηγική πλευρά του πολέμου και που λατρεύτηκε μαζί με τον Θεό Άρη, ως Θεοί του πολέμου. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους ήταν, πως η Αθηνά αντιπροσώπευε, τον δια σύνεσις και σοφίας διεξαγόμενο πόλεμο. Ενώ ο Άρης συμβόλιζε, τον κατακτητικό και αιμοδιψή πόλεμο. Το σύμβολο του Κριού είναι το κεφάλι και τα κέρατα του κριαριού. Συμβολίζει το σφυρί των θεών. Αφιερωμένο στην Θεά Αθηνά, τη Θεά του πνεύματος και του πόλεμου. Όπου και για την γέννηση της Θεάς Αθηνάς οι μύθοι αναφέρουν ότι: Όταν ο Δίας νίκησε τους Τιτάνες, πήρε ως πρώτη Σύζυγο την Θυγατέρα του Ωκεανού, τη Θεά «Μήτις». Όπου έμεινε και έγκυος. Όμως φοβούμενος ένα χρησμό του Ουρανού, ότι το παιδί του θα τον εκθρόνιζε, κατάπιε την εγκυμονούσα Θεά. Όταν ήρθε ο καιρός του τοκετού, έπιασαν τον Δία, τρομεροί πόνοι στο κεφάλι και διέταξε τον Ήφαιστο (όπως και έκανε), να του σκίσει το κεφάλι. Απ’ το κεφάλι του Δία, ξεπήδησε η Θεά Αθηνά,. όχι όμως σαν βρέφος, αλλά έως Παρθένος. Ωραία και Οπλισμένη. κι αντί να κλάψει από τον πόνο, άρχισε να χορεύει έναν Πολεμικό Χορό. Πάλλοντας ένα αιχμηρό Δόρυ. Την ανατροφή την ανέλαβε ο Τρίτων. Αργότερα η Θεά Αθηνά συμπεριλήφθηκε, μεταξύ των δώδεκα Θεών του Ολύμπου. Ηγήθηκε, του ειρηνιστικού κινήματος και οπλισμένη μέχρι τα δόντια, κρατώντας στο ένα χέρι το δόρυ και στο άλλο κλάδο ελαίας. Συμβόλισε την Θεωρία: «Για να Υπάρχει Ειρήνη-Πρέπει να Υπάρχει Πόλεμος». Ακριβές αντίγραφο της Θεάς Αθηνάς είναι η γυναίκα Κριός. Παθιασμένη κυκλοθυμική, ορμητική, ανυπόμονη, ευέξαπτη, παίρνει εύκολα φωτιά, ακριβώς όπως ένα σπίρτο.

Αυτός ο αιώνιος έφηβος ζει με ένταση, είναι απρόσεκτος και παρορμητικός!

Το ζώδιο του Κριού αντιπροσωπεύει το Αρσενικό πρότυπο, αλλά και το δυνατό στοιχείο, που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Είναι ζώδιο θετικό, κι αντιπροσωπεύει την ατομικότητα. Οι άνθρωποι που γεννιούνται κάτω από αυτό το ζώδιο, προβάλλουν έντονα την προσωπικότητά τους στους άλλους. Σαν παιδιά του Άρη, έχουν την αυτοπεποίθηση και την νοοτροπία του αρχηγού. και όπως το ζώο από όπου και πήρε το όνομα του ο Κριός. Στη ζωή είναι γεμάτοι πρόκληση στο πεπρωμένο, που το αντιμετωπίζουν με το κεφάλι χαμηλωμένο, έτοιμοι για επίθεση. Ο Κριός πριν καλά σκεφτεί. Παρορμητικά ενεργεί. Ο Δυναμισμός, αλλά και Ο αυθορμητισμός, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Πρόκειται για ένα ζώδιο: Ειλικρινές και ενθουσιώδες, με ηγετικές ικανότητες, αλλά κάποιες στιγμές και παιδαριώδεις συμπεριφορές. Αυτός ο αιώνιος έφηβος ζει με ένταση, είναι απρόσεκτος και παρορμητικός, δεν αντέχει τη στασιμότητα, είναι πολύ νευρικός και βρίσκει μία ιδιαίτερη γοητεία στις φιλονικίες και στους τσακωμούς. Ο κυβερνήτης του Άρης τον κάνει να είναι πολεμοχαρής, ανθεκτικός και μάχιμος

Του αρέσει να ξεχωρίζει, γεγονός που τον καθιστά, αρκετά ανταγωνιστικό στην καθημερινότητά του.

Η Αισιόδοξη ματιά του στη Ζωή, είναι αξιοζήλευτη και έχει το ταλέντο να προκαλεί και στους άλλους, ενθουσιασμό και χαρά. Η επιθυμία του Κριού είναι να δημιουργεί στους άλλους την εντύπωση, ότι είναι ένα άτομο, συναρπαστικό και γεμάτο ζωή. Θέλει η ζωή του να είναι περιπετειώδης. Ενθουσιάζεται με κάθε νέο στόχο που βάζει, κι απολαμβάνει περισσότερο τη συγκίνηση του κυνηγιού, από την κατάκτηση του στόχου. Είναι ένα ριψοκίνδυνο πλάσμα, που του αρέσει η ταχύτητα όπως και να δίνει μάχες για να πετύχει τους στόχους του, τις οποίες δεν σταματά, μέχρι να τα καταφέρει. Με ό,τι καταπιαστεί, πρέπει να είναι νικητής, η πρώτος. Σαν ένα μικρό παιδί, η ειλικρίνεια του μπορεί να είναι αφοπλιστική και ίσως κάποιες φορές, πληγώνει. Του αρέσει να ξεχωρίζει, γεγονός που τον καθιστά, αρκετά ανταγωνιστικό στην καθημερινότητά του.

Ο συμβολισμός αυτός μας δείχνει ότι αυτός που την πληρώνει τελικά είναι αυτός που ευθύνεται λιγότερο.

Από την Ελληνική μυθολογία για τον Κριό έχουμε τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Των παιδιών του Αθάμαντα και της Θεάς Νεφέλης, που εγκατάλειψε ο σύζυγος της αφού αυτός ερωτεύτηκε σφοδρά την κόρη του Κάδμου «Ινώ». Σε κάποια κρίσιμη στιγμή φυγαδεύονται από την θεά μητέρα τους, πάνω σε ένα χρυσόμαλλο Κριό. Δραπετεύοντας για άλλους τόπους, για να γλυτώσουν από την οργή της μητριάς τους. Κάπου στον Ελλήσποντο η Έλλη πέφτει και πνίγεται στη θάλασσα. Ο Φρίξος συνεχίζει το ταξίδι του και φτάνει στην πόλη Αία όπου και θυσιάζει τον κριό στο Δια. Προσφέρει το δέρμα του στον βασιλιά Αιήτη ο οποίος το κρέμασε σε μια βελανιδιά και έβαλε έναν δράκο να το φυλάει. Από αυτό το σημείο ο μύθος συνδέεται με άλλους μύθους και παραδόσεις. Η πιο γνωστή είναι: Με τον Ιάσονα να κατακτά αυτό το χρυσόμαλλο δέρμα του Κριού, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει την Αργοναυτική εκστρατεία. Ο συμβολισμός αυτός μας δείχνει ότι αυτός που την πληρώνει τελικά είναι αυτός που ευθύνεται λιγότερο. Το μυθικό αυτό κριάρι με τα φτερά και το ολόχρυσο μαλλί πλήρωσε με τον θάνατο του την απόδραση των άλλων. Σε αντιστάθμισμα όμως βάλθηκε να πουλήσει το τομάρι του ακριβά. Ακόμα και μετά θάνατο. Το περίφημο «χρυσόμαλλο δέρας» προκάλεσε μεγάλους μπελάδες σε όσους προσπάθησαν να το αποκτήσουν.

Έχουν δυνατή θέληση, διαθέτουν ορμή και θέρμη για τους σκοπούς τους και πιστεύουν πάντα στις δικές τους δυνάμεις!

Οι Κριοί είναι κατά κανόνα τολμηροί, ανήσυχοι, επιχειρηματικοί. Έχουν δυνατή θέληση, διαθέτουν ορμή και θέρμη για τους σκοπούς τους και πιστεύουν πάντα στις δικές τους δυνάμεις, σαν γνήσιο ζώδιο της φωτιάς δεν του λείπουν τα δημιουργικά σχεδία και ο ιδεαλισμός, όπου και της περισσότερες φορές πετυχαίνουν. Γιατί γνωρίζουν πως η ζωή ανήκει στους τολμηρούς. Ο χαρακτήρας τους εκφράζεται με τρεις λέξεις ενθουσιασμός, πρωτοβουλία, πρωτοπορία. Ακόμα βασικό στοιχείο του χαρακτήρα ενός Κριού, είναι η ανεξαρτησία. Δεν του αρέσει να βρίσκεται, υπό την επίβλεψη άλλων. Μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις, αν κάποιος προσπαθήσει να του δώσει εντολές, που δεν του αρέσουν. Για αυτό αποδίδουν μόνο όταν αισθάνονται ελεύθεροι και τους αρμόζουν τα ελεύθερα επαγγέλματα. Ακόμα, μπορεί εύκολα να παρεξηγήσει τα σχόλια που γίνονται γι’ αυτόν. Παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, γίνεται εγωκεντρικός και δεν δίνει σημασία, στα συναισθήματα των άλλων. Συχνά είναι κακομαθημένος και γίνεται εύκολα, αντιπαθής στους άλλους. Όταν αποφασίσει να ακολουθήσει τα σχέδιά του, θα ξεγλιστρήσει από άλλες υποχρεώσεις με ένα ψέμα. Αν κρίνει, ότι πρέπει να το κάνει. Ωστόσο, δεν είναι πολύ καλός ψεύτης και τις περισσότερες φορές οι άλλοι τον Καταλαβαίνουν. Μετανιώνει για τις απερισκεψίες του και δεν κρατά κακίες.

Ως Ζώδιο της φωτιάς, πρόκειται για φλογερή προσωπικότητα, που καταφέρνει συχνά να ζεσταίνει και τις ζωές των άλλων, μερικές φορές όμως και να τις κάψει…

 

Από τον Χάρη Κίτσιο

 

Οι εγγραφές για το διετές πρόγραμμα ξεκίνησαν!

Νέο τμήμα 29 Ιανουαρίου 2025 

Σχετικά άρθρα