Ο αστερισμός των Ιχθύων φωτίζεται από τον Ήλιο από τις 19 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου. Δωδέκατο και τελευταίο ζώδιο που ολοκληρώνει τον ζωδιακό κύκλο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι δυο Ιχθύες είναι τα δυο δελφίνια που συνόδευαν πάντα τον Θεό της θάλασσας Ποσειδώνα στις διάφορες μετακινήσεις του.
Μυθολογικά οι Ιχθύες οφείλουν την ονομασία τους σε ένα περιστατικό από τη Γιγαντομαχία, που σύμφωνα με τον μύθο όταν ο Δίας νίκησε τον Κρόνο και τους Τιτάνες, τους καταπόντισε στα Τάρταρα, η Γαία (μητέρα των Τιτάνων), μίσησε τον Δία και όλους τους Θεούς του Ολύμπου, όπως και όλα τα παιδιά τους. Ξεσήκωσε, λοιπόν, τους Γίγαντες εναντίων τους. Οι Θεοί πάλεψαν σκληρά με τους Γίγαντες και τους νικήσανε. Η Γαία βλέποντας την αποτρόπαια έκβαση της μάχης, από τον θυμό της γέννησε τον Τυφώνα. Συνεχίζοντας ο μύθος, η Θεά Αφροδίτη και ο γιος της ο Έρωτας, τράπηκαν σε φυγή όταν ξέσπασε η Γιγαντομαχία, αλλά ο τερατώδης γίγαντας Τυφώνας τους κυνήγησε άγρια. Κυνηγημένοι οι Θεοί έφτασαν στην Αίγυπτο και έπειτα στον Ευφράτη ποταμό, όπου για να γλιτώσουν μεταμορφώθηκαν σε ψάρια, που ενώνονταν σε μια χρυσή κλωστή, για να μη χάσει ο ένας τον άλλο.
Σαν την Αφροδίτη και τον Έρωτα λοιπόν, πολλοί Ιχθύες αισθάνονται πως καταδιώκονται, είτε από τους ανθρώπους, είτε από τους κοινωνικούς ρόλους που αναλαμβάνουν, είτε ακόμη και από τους γονείς τους. Βιώνουν σε τεράστιο βαθμό την ψυχολογική τάση της φυγής. Αισθάνονται ακριβώς σα να επιπλέουν μέσα στο νερό, όπου όλα μοιάζουν όμοια, δεν υπάρχει καμία αίσθηση προσανατολισμού, παρά μόνο η ένταση αυτή της προσπάθειας διαφυγής.
Ο συμβολισμός των Ιχθύων: Τα ψάρια που κοιτάζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις είναι το μυθικό σύμβουλο του Έρωτα και της Αφροδίτης. Συμβολίζουν το Άλφα και το Ωμέγα, κάθε αρχή και τέλος. Είναι το Γιν και το Γιανγκ (αρσενική-θηλυκή). Κολυμπούν προς αντίθετες κατευθύνσεις, σύμφωνα με τη διπλή και διφορούμενη φύση τους, συμβολίζοντας το δυϊσμό σώματος και ψυχής, γήινου και θείου.
Στην αρχαιότητα το όνομά του ήταν συνυφασμένο με την εικόνα του ελευθερωτή!
Πολλοί οι μύθοι για το ζώδιο των Ιχθύων, που στο σύνολό του βρίθει από συμβολικές αναζητήσεις, αποδράσεις σε παράλληλους κόσμους, υπερβατικές εμπειρίες και θυσίες του σώματος, ώστε να ελευθερωθεί η ψυχή από την υλική φυλακή της. Μια από τις σημαντικότερες μυθικές φιγούρες, που περιγράφει τις ψυχολογικές τάσεις του ζωδίου, είναι ο Θεός Διόνυσος, ο Θεός του κρασιού και ο εμπνευστής της λατρευτικής παράνοιας και της έκστασης. Στην αρχαιότητα το όνομά του ήταν συνυφασμένο με την εικόνα του ελευθερωτή, εκείνου που απελευθερώνει τον άνθρωπο από το προσωπείο του κανονικού του εαυτού, μέσω της έκστασης, της φρενίτιδας, του ποτού, και άλλων ουσιών.
Μητέρα του ήταν η Σεμέλη, θνητή κόρη του Κάδμου, βασιλιά της Θήβας, και πατέρας του ήταν ο Δίας. Όταν η Ήρα ανακάλυψε για αυτό το δεσμό του Δία, η Σεμέλη ήταν ήδη έγκυος στον Διόνυσο. Μετά από τέχνασμα της Ήρας λοιπόν, η Σεμέλη έγκυος πέθανε ξαφνικά. Ο Δίας όμως έσωσε το έμβρυο που εκείνη κυοφορούσε και το έκρυψε στο μηρό του, ώστε να αναπτυχθεί μέσα του. Ο Διόνυσος γεννήθηκε λίγους μήνες αργότερα στην Ικαρία, βγαίνοντας από το μηρό του Δία. Μόλις γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο Δίας τον παρέδωσε στον Ερμή. Σύμφωνα με το μύθο ο Ερμής ανέθεσε την ανατροφή του Διονύσου στον βασιλιά Αθάμα και τη γυναίκα του Ινώ με την εντολή να τον μεγαλώσουν σαν κορίτσι, ώστε να γλιτώσει από την οργή της Ήρας (σε μια άλλη παραλλαγή τον μεγαλώνουν οι Νύμφες με τον ίδιο τρόπο).
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο Διόνυσος κυοφορήθηκε δύο φορές, από τη θνητή του μητέρα και από τη Θεό Πατέρα του, τον Δία, στη μυθολογία. Με τον ίδιο τρόπο οι Ιχθύες έχουν έντονα την συναίσθηση και των δύο τους πλευρών. Καταλαβαίνουν πως υπάρχει μια θνητή πλευρά που οφείλει να ασχολείται με την πραγματικότητα και τα πρακτικά ζητήματα της ζωής. Ταυτόχρονα υπάρχει και η υπερβατική πλευρά, που συχνά πυκνά αναδύεται και κυριεύει την προσωπικότητά τους.
Πληγώνονται εύκολα με την πραγματικότητα…
Η πνευματική τους ευαισθησία τους κάνει να πετούν τακτικά με τη φαντασία τους σε άλλα πεδία, πέρα από την απτή ύλη. Συχνά νιώθουν την ανάγκη να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα, να αποδράσουν κατά κάποιο τρόπο από τα προβλήματα, η τις υποχρεώσεις που τους δημιουργεί η ζωή. Πληγώνονται εύκολα με την πραγματικότητα που τους προκύπτει να αντιμετωπίσουν γι’ αυτό και εκείνοι εφευρίσκουν μια άλλη, πολύ πιο απίθανη για οποιαδήποτε λογικό άτομο, αλλά όχι για τα πλάσματα του νερού, τα οποία δε διαθέτουν κανέναν απολύτως ρεαλισμό. Στην καθημερινή ζωή οι Ιχθύες εξαφανίζονται εύκολα, πλέοντας ή κολυμπώντας και πιο συχνά αφήνοντας το ρεύμα να τους παρασύρει, σαν εύθραυστα φύλλα.
Για αυτό όσοι ανήκουν στο Ζώδιο των Ιχθύων, χαρακτηρίζονται άνθρωποι:
Συναισθηματικοί, ευαίσθητοι, ευεπηρέαστοι, έχουν μαντικές ικανότητες και διαθέτουν μεγάλη διαίσθηση και αυτά αποτελούν τις βασικές αιτίες που τους κάνουν να νιώθουν συχνά ένα υποσυνείδητο φόβο, μια ανησυχία απροσδιόριστη ή άλλοτε εύκολα να απελπίζονται.
Οι Ιχθύες είναι ρομαντικοί, λεπτοί, ευφάνταστοι, με εύκολους ενθουσιασμούς και απογοητεύσεις, που όμως δεν κρατούν πολύ. Είναι υπερβολικά ευαίσθητοι δέχονται έντονα το κάθε τι που συμβαίνει γύρω τους. Ορισμένες φόρες η υπερβολική ευαισθησία μπορεί να τους κάνει τόσο βίαιους, όσο και πράους, ανάλογα βεβαία με την περίπτωση. Κάθε τι που προσβάλει τις ευαισθησίες τους, δεν το υποφέρουν γι’ αυτό αν συμβεί κάτι τέτοιο αντιδρούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, μη μπορώντας να υποστούν δοκιμασίες. Υπάρχουν όμως και στιγμές που πέφτουν σε αδράνειά και δέχονται τα πάντα παθητικά.
Ο χαρακτήρας τους εκφράζεται με τρεις λέξεις:
Ευσυγκινησία, ευσπλαχνία και έμπνευση, στα προτερήματα τους είναι η συμπάθεια που νιώθουν για τον συνάνθρωπο τους. Η προθυμία να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη η καλή προαίρεση, η επιθυμία τους να βλέπουν τους άλλους ευτυχισμένους τακτοποιημένους, καλοπροαίρετους κι αυτή είναι η αιτία που αποκτούν πολλούς φίλους αν και ιδιαίτερα στα νεανικά τους χρόνια είναι λίγο ντροπαλοί και αρκετά μαζεμένοι. Η γοητευτική τους όμως παρουσία, τα ονειροπόλα μάτια τους και η ευαίσθητη καρδιά τους κατακτούν μυστικά τους άλλους. Είναι το ζώδιο με τη μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτήρων.
Έχοντας κυβερνήτη πλανήτη του ζωδίου των Ιχθύων τον Ποσειδώνα, που όπως αναφέρουν οι μύθοι, η δύναμή του περιγράφεται τεράστια, η όψη του μαγνητική άλλα και αυστηρή, ο χαρακτήρας ευέξαπτος. Συνήθως προκαλούσε αίσθημα φόβου, ενώ οι κατά καιρούς εμφανίσεις του αποτελούσαν ένα ανυπέρβλητο θέαμα. Πολλές οι δραστηριότητές του, στις οποίες είναι αρωγός και συμπαραστάτης των ανθρώπινων ταλαιπωριών. Πολυάριθμες όμως είναι και οι ερωτικές του περιπέτειες. Λατρεύτηκε ως Θεός του νερού, χαρακτηρίστηκε ως πρόξενος σεισμών και αποτέλεσε παράγοντα της μαντικής τέχνης. Ήταν Θεός επιτηρητής της θαλασσοπλοΐας και προπαντός κυρίαρχος των θαλασσών και ωκεανών. Συγκαταλέγεται στις πιο ανήσυχες και περιπετειώδης Θεότητες, όπως και οι εκπρόσωποι του ζωδίου.
Οι Ιχθύες είναι ίσως το μοναδικό ζώδιο που αναγνωρίζει πως στη βάση τους όλοι οι άνθρωποι είναι όμοιοι και έχουν κοινές καταβολές!
Το ζώδιο των Ιχθύων εκπροσωπεί όλους τους πόθους της ανθρώπινης ψυχής, όλα εκείνα που καθορίζουν το συλλογικό ασυνείδητο και είναι άπιαστα όνειρα. Το δέος του ανθρώπου μπροστά στο αχανές σύμπαν, τα όνειρα, οι ανάγκες που ποτέ δε θα ικανοποιηθούν, οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου, η προσμονή για την αδελφή ψυχή και τον έρωτα που αυτή υπόσχεται, αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στη δύναμη της ζωής και της φύσης, τα μυστήρια της ψυχής, η ένωση με το Θείο και πάνω από όλα η θυσία του εγώ, που απαιτείται για να προσεγγιστούν όλα τα παραπάνω.
Οι Ιχθύες είναι ίσως το μοναδικό ζώδιο που αναγνωρίζει πως στη βάση τους όλοι οι άνθρωποι είναι όμοιοι και έχουν κοινές καταβολές, ανεξαρτήτως φύλου. Η ψυχή είναι άφυλλη, δεν είναι ούτε αρσενική, ούτε θηλυκή, αφού όλοι έχουν κοινές ρίζες, όλοι αποτελούνται από τα ίδια υλικά, οφείλουν να είναι όμοιοι. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που προσφέρουν οι Ιχθύες στο ζωδιακό.
Από τον Χάρη Κίτσιο