Πολλοί έχουμε ακούσει μια φωνή μέσα μας να μας λέει «Δεν είσαι αρκετά καλός», «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο», «Φαντάσου τί θα κατάφερνες αν ασχολούσουν λίγο περισσότερο ή αν ξεκινούσες νωρίτερα τη δουλειά σου». Φράσεις και σκέψεις που εσωτερικά εμποδίζουν το άτομο να αφεθεί ελεύθερο και να εκφράσει τις σκέψεις του και τις επιθυμίες του με άνεση.
Πέρα από τις φράσεις αυτές, η τάση των ανθρώπων να είναι αρκετά αυστηροί με τον εαυτό τους, πολλές φορές πηγάζει από την ροπή τους να υιοθετούν συμπεριφορές ατόμων από το περιβάλλον τους που αποπνέουν κύρος και δύναμη ή απλά είναι μεγαλύτεροι και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν μέσω της σοφίας τους και της εμπειρίας τους. Έτσι, καταλήγουν από μικρή ηλικία να σκέφτονται ως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι αρκετά αυστηροί και με τους γύρω τους (αφού πρώτα έχουν κάνει εξάσκηση με τον εαυτό τους) και καταλήγουν να γίνονται επικριτικοί και ωμά ειλικρινείς, όταν τους ζητείται η γνώμη τους. Είναι αυτό το βαρύ αίσθημα ευθύνης που συντροφεύει μερικούς, από μικρή μάλιστα ηλικία, για όλα αυτά με τα οποία θα καταπιαστούν στη ζωή τους ή θα έρθουν στο δρόμο τους. Είναι αυτό το κομμάτι του «πρέπει» που ριζώνει από πολύ νωρίς μέσα στο κεφάλι τους και τείνει να γίνει ένας τρόπος ζωής που δεν φέρνει τη χαρά και την ευχαρίστηση, αν δεν το καταλάβει έγκαιρα και αλλάξει ρότα. Είναι επίσης αυτή η αδυναμία να καταλάβουν το σκοπό που «δοκιμάζονται» τόσο σκληρά από τον κύριο του Κάρμα, τον Κρόνο και αναρωτιούνται «γιατί σε μένα όλα αυτά;».
«Είναι όμως και ο τελικός στόχος αρκετός; Ή θα χρειαστεί να δουλέψω κι άλλο;»
Η έννοια του μαθήματος είναι διαφορετική εδώ. Ίσως το άτομο πρέπει να παραμείνει ταπεινός και χαμηλών τόνων από νωρίς και να μάθει να εκτιμά αυτά που του δίνονται μέσα από μεγαλύτερη προσπάθεια και μόχθο, μέσα από το να μάθει εκ των έσω κάποιες διαδικασίες και να τις κερδίσει ακόμα και με θυσίες που δεν είχε σκοπό να κάνει. Κάθε μονοπάτι που θα ακολουθήσει, θα κληθεί να αφήσει πίσω του και κάποια πράγματα, ίσως και αγαπημένα, για να μπορέσει να προχωρήσει πιο ανάλαφρος. Κι ας μην το αντιλαμβάνεται τη στιγμή που τα αποχωρίζεται ή που απομακρύνονται από εκείνον. Το «γιατί» θα του επεξηγηθεί παρακάτω. Απλά θέλει υπομονή. Πολλές φορές, μετά από την κατάκτηση ενός στόχου ή από ένα πετυχημένο βήμα, το άτομο αντιλαμβάνεται πως δεν πρέπει να πάρει αέρα, αλλιώς κάτι θα του αφαιρεθεί, και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνεχίσει τη δουλειά και την προσπάθεια. Γιατί ο ένας στόχος θα φέρει τον άλλο, και όλοι μαζί θα οδηγήσουν στον τελικό. «Είναι όμως και ο τελικός στόχος αρκετός; Ή θα χρειαστεί να δουλέψω κι άλλο;» Αυτή ίσως να είναι και η καθημερινή σκέψη που παράγει ένα τετράγωνο του Κρόνου με τον Ήλιο σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο.
Τι σημαίνει Ήλιος;
Ο Ήλιος είναι η προσωπικότητα του ατόμου. Η ιδιοσυγκρασία του και η αυτοέκφρασή του. Η δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και η ζωτικότητα που τροφοδοτείται μέσα από αυτές.
Τι σημαίνει Κρόνος;
Ο Κρόνος από την άλλη είναι το όριο, οι αναστολές, και η πειθαρχία. Είναι η αντοχή, η σοβαρότητα, αλλά και ο περιορισμός. Είναι η συγκέντρωση, η οργάνωση και η δομή που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς κι ένα κομμάτι της ηθικής μας.
Όταν αυτά τα δύο έχουν μια περίεργη σχέση μεταξύ τους μέσα στο χάρτη, όπως είναι η όψη του τετραγώνου, παράγονται όλα τα παραπάνω. Παράγεται όμως και μια αρκετά στιβαρή και αξιόπιστη προσωπικότητα που μπορεί να είναι ψυχρή φαινομενικά, αλλά και ουσιαστικά. Δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει μέσα στον μυαλό των ανθρώπων που κουβαλούν το τετράγωνο αυτό. Αλλά και τα άτομα αυτά δεν το μοιράζονται εύκολα, γιατί μέσα τους έχουν την εντύπωση ότι δεν θα ακουστούν ή πως δε θα τους πάρουν στα σοβαρά και θα τους χαρακτηρίσουν ως στερεοτυπικούς ή ακόμα και ηθικολόγους. Ενώ στην ουσία, οι απέναντι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την εσωτερική αμφισβήτηση και την αδύναμη αυτοεκτίμηση που παράγει αυτή η όψη, καθώς τα άτομα που την έχουν γενέθλια, έχουν την εσωτερική ανάγκη για επιβεβαίωση από αυθεντίες και από άτομα που έχουν πείρα στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Και όσοι το έχουν, καλούνται να περπατήσουν σε ένα απαιτητικό μονοπάτι, ξεχρεώνοντας καρμικά χρέη, αλλά και μεγαλώνοντας πολλές φορές πριν την ώρα τους.
Αν κατανοηθούν τα μαθήματα του Κρόνου, ο Ήλιος ωριμάζει, παίρνει προσεκτικές αποφάσεις και δε στερείται τίποτα από αυτά που έρχονται στο δρόμο του. Συνήθως όμως, οι χαρές αυτές έρχονται αργότερα στη ζωή του ατόμου, αφού έχει δοκιμαστεί κι έχει μοχθήσει αρκετά για να ξεκινήσει την ανοδική του πορεία. Ο Κρόνος μπορεί να είναι αυστηρός και αμείλικτος πολλές φορές. Αν όμως ακολουθήσει το άτομο το μονοπάτι που χαράζεται μπροστά του και δεν προβάλει την αντίσταση του χωρίς λόγο επαναστάτη, θα μπορέσει να φτάσει ο Ήλιος του μπροστά στο θρόνο που του λάξευε ο Κρόνος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Από τον Αλέξανδρο Πολυζώη