Spica και Arcturus: Η όαση της Via Combusta

ΝΟΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
06/06/2017

O William Lilly είχε γράψει: “Οι Απλανείς Αστέρες δίνουν μεγάλα δώρα και ανυψώνουν από την φτώχεια σε υψηλά επίπεδα τύχης ακόμα κι αν οι επτά πλανήτες δεν το κάνουν” και η αλήθεια είναι ότι οι τυχεροί που βιώνουν την εύνοια ή την προστασία ενός ευμενούς Απλανή Αστέρα στον αστρολογικό τους χάρτη, μπορούν να το επιβεβαιώσουν σε κάποιο βαθμό.

Κάποιοι ίσως έχουν ακουστά τους τέσσερις Βασιλικούς Αστέρες: Τον Regulus, τον Fomalhaut, τον Aldebaran και τον Αntares. Οι έχοντες επαφή με την αστρολογία όμως, χαμογελούν στο άκουσμα των ονομάτων ”Spica” και ”Arcturus”, διότι ξέρουν ότι κι άλλοι έχουν και όνομα και χάρη.

  • Spica (Στάχυς) είναι ο Αστέρας Α του αστερισμού της Παρθένου. Πρόκειται για τον φωτεινότερο του αστερισμού κι ενός από τους πιο φωτεινούς της ουράνιας σφαίρας. Ονομάστηκε έτσι γιατί φαίνεται σαν να κρατά η Παρθένος έναν στάχυ στο χέρι της, γι’ αυτό και τον βλέπουμε κι ως ”ο Στάχυς της Παναγίας”. Είναι φύσεως Αφροδίτης και Άρη και τον συναντάμε στις 23* 48′ του Ζυγού.
  • Ο Arcturus (Αρκτούρος) είναι ο Αστέρας Α του αστερισμού του Βοώτη και ο φωτεινότερος του βόρειου ουράνιου ημισφαιρίου. Είναι φύσεως Δία, Αφροδίτης και Άρη και τον συναντάμε στις 24*10′ περίπου του Ζυγού.

Γιατί όμως “όαση” όπως αναφέρει ο τίτλος;

Φανταστείτε έναν δρόμο σκοτεινό, ίσως και με λίγη ομίχλη, τον οποίο θα πρέπει να βαδίσετε νιώθοντας ενδεχομένως λίγο άβολα. Κάπως έτσι νιώθουν ορισμένοι από τους πλανήτες μας στην Via Combusta (Κεκαυμένη Οδός) συχνά. Είναι μία περιοχή που έχει μεγάλη σημασία σε κάποιους τομείς της αστρολογίας (π.χ. ωριαία αστρολογία) ενώ στη σύγχρονη, οι απόψεις διίστανται. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι μοίρες οι οποίες αφορούν τους δύο Απλανείς μας θεωρούνται προστατευμένες γιατί και ο Spica και ο κοντινός του γείτονας Arcturus είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Ο βαθμός της εύνοιας τους είναι ανάλογος της θέσης του πλανήτη στο ωροσκόπιο ασφαλώς, άλλωστε πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ευνοϊκοί απλανείς δεν είναι “πανάκεια”, σίγουρα όμως εξομαλύνουν την τραχύτητα.

Ο Spica συνδέεται παραδοσιακά με ευτυχία, προστασία, πλούτη, καλή φήμη, επιτυχίες και θεωρείται ο τυχερότερος όλων. Λέγεται ότι χαρίζει δημιουργικότητα και ταλέντα. Δεν υπάρχει πλανήτης με τον οποίο να είναι σε σύνοδο και να μην ευνοείται, να μην χαρίζει την προστασία του. Ο Arcturus, επίσης ευνοϊκός, φέρνει τύχη, επιτυχία, φήμη και κοινωνική καθιέρωση. Συνδέεται με έμπνευση και δημιουργικότητα  αλλά και με ταξίδια εξωτερικού.

Ο βαθμός της εύνοιας ή της δυσκολίας όμως πάντα εξαρτάται από την θέση του πλανήτη.

Φανταστείτε λοιπόν, πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό για έναν Άρη στον Ζυγό για παράδειγμα, το ζώδιο όπου βρίσκεται σε αδυναμία και μιας και οι δύο Αστέρες είναι φύσεως (και) Άρη. Ένας Άρης στη μοίρα αυτή, δέχεται την διπλή επιρροή των Spica και Arcturus, μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα είναι σε καλύτερη θέση από έναν Άρη στην 19η μοίρα του Ζυγού, στην μοίρα της απόλυτης πτώσης του Ηλίου δηλαδή, ή έναν Άρη στις 13 Ζυγού, σε σύνοδο με έναν άλλον, όχι και τόσο θετικό Απλανή Αστέρα αυτή τη φορά, τον Algorab. Ο,τι κυβερνάει στο ωροσκόπιο αυτός ο Άρης, είναι αλλιώς φορτισμένο ενεργειακά. Ο βαθμός της εύνοιας ή της δυσκολίας όμως πάντα εξαρτάται από την θέση του πλανήτη και τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους του ωροσκοπίου άσχετα με το αν κάνει σύνοδο ή όχι με Απλανή Αστέρα κι αυτό θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε στην Αστρολογία όσο πιο συχνά μπορούμε. Εύνοια όπως φαντάζεστε υπάρχει προσωρινά κι όταν προοδευμένος πλανήτης ή σημείο ακουμπήσει τις συγκεκριμένες μοίρες. Το ίδιο ισχύει και για τις Ηλιακές Επιστροφές.

Εν κατακλείδι, εάν κάποιος πλανήτης σας, ο Ωροσκόπος σας ή το Μεσουράνημά σας φιλοξενεί τους δύο αυτούς γενναιόδωρους Απλανείς Αστέρες, δείτε τους με άλλο μάτι γιατί όλο και κάποιο δώρο σας φέρνουν. Καλώς να δεχτείτε την προστασία τους!

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα