Σεπτέμβριος 2023 | Editorial από τον Κώστα Λεφάκη

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΦΑΚΗΣ
11/09/2023

Ο Σεπτέμβριος συνεχίζει επεισοδιακά την πορεία του, τη ίδια στιγμή που ο Άρης σχηματίζει στη συνέχεια διαδοχικές μικτές όψεις με τον Κρόνο, τον Δία τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα | Προβάλει μπροστά μας ένας διαφορετικός μήνας, ευαίσθητος σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ανήσυχος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, πρώτον το χρήμα και γενικότερα η οικονομία, δεύτερον η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και τρίτον οι κλιματολογικές μεταβολές, και θα μας απασχολήσουν έντονα, και θα γίνουν αφορμή να οδηγήσουν σε αδιέξοδο είτε μεγάλα σχέδια, είτε τους πολίτες του κόσμου αυτού, είτε και αρκετούς από εκείνους που διευθύνουν τις τύχες μας. Πάντως είναι πλέον βέβαιο ότι οι ανθρώπινες προσπάθειες αλλαγής του κλίματος, είναι σίγουρες και αναμφίβολα επικίνδυνες. Μοιάζουν με την φαρμακοθεραπεία που γίνεται για να εξαλειφθούν τα συμπτώματα μιας υποτιθέμενης νόσου χωρίς να εξετάζουμε καθόλου τα αίτιά της. Ξέρουμε ότι υπάρχουν οι κύκλοι κλιματικών αλλαγών και υπάρχουν και φυσικά αίτια.

Η παρέμβαση όμως του ανθρώπου στον καιρό, είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία που έχει αρχίσει αρκετές δεκαετίες πριν. Εφόσον ξέρουμε ότι θα συνεχιστεί πιο γρήγορα η αλλαγή της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αρκετές δεκάδες χωρών έχουν ασχοληθεί με την τροποποίηση του καιρού.

Σε γενικότερες γραμμές ξέρουμε, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα σήμερα, τα οποία κυμαίνονται από διάφορες κλιματολογικές έρευνες, την δημιουργία νεφών για την πρόκληση βροχών, την καταστολή του χαλαζιού, την διάλυση της ομίχλης, τον έλεγχο των ανεμοστρόβιλων, την αντιμετώπιση των παλιρροιακών κυμάτων όπως και την καταστολή των κεραυνών. Πάντως, αν η τωρινή τάση του απρόβλεπτου καιρού συνεχιστεί, (η οποία θα συνεχιστεί), οι χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο, είναι η Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς, η Ευρώπη και η Ρωσία. Η «κλοπή του καιρού» με την χρήση υψηλής τεχνολογίας, θα αποτελέσει ένα πολύ πραγματικό πολιτικό θέμα στο άμεσο μέλλον μέσα σε όλα τα άλλα που έχουν να διευθετήσουν τα διεθνή κέντρα εξουσίας. Το θέμα αυτό είναι σε θέση να προκαλέσει στην επόμενη δεκαετία, ακόμη και ένα πόλεμο. Όπως όλες οι προσπάθειες για τον έλεγχο φυσικών δυνάμεων, οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να έχουν πολλαπλές συνέπειες. Προς το παρόν δεν έχουν θεσπιστεί ακόμα διεθνείς νόμοι που να περιορίζουν το μονοπώλιο του καιρού, ο οποίος φαίνεται να είναι κάτι το περιορισμένο. Η δεινότητα κάποιων καιρικών συνθηκών σε ένα γεωγραφικό σημείο, είναι εφικτή μόνο με την διαταραχή των αντίστοιχων σε ένα άλλο γεωγραφικό σημείο. Μην ξεχνάμε ότι το 1973 η Ονδούρα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έκλεψαν τη βροχή της και προκάλεσαν σοβαρή ξηρασία, όταν άλλαξαν με τεχνητά μέσα την πορεία ενός ανεμοστρόβιλου για να περισώσουν τον τουρισμό της Φλόριντα.

Τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα εργάζονται πυρετωδώς, για την απαγόρευση του περιβαλλοντικού πολέμου. Μην ξεχνάμε τέλος, ότι τα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη μας, υπάγονται σε περιοδικούς κύκλους και στηρίζονται στις Ηλιακές και Σεληνιακές επιδράσεις.

Έτσι, η δεύτερη Πανσέληνος του Αυγούστου στις 31/8/2023, που ήταν και υπερπανσέληνος, (που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυτού, το Φεγγάρι έρχεται για λίγο πιο κοντά στη Γη), έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολύ μεγάλη και αιφνίδια βροχόπτωση στην Ελλάδα!

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα