Πλούτωνας – Το όνομά του προτάθηκε από ένα κορίτσι 11 χρονών!

ASTROTEAM GUEST
11/06/2024

Οι υπολογισμοί για την ύπαρξη του Πλούτωνα ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, αρχικά από τον Percival Lowell. Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε επίσημα στις 18 Φεβρουαρίου του 1930 από τον αστρονόμο Clyde Tombaugh, στο παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το όνομα «Πλούτωνας» προτάθηκε από ένα κορίτσι 11 χρονών, μαθήτρια από την Οξφόρδη της Αγγλίας, τη Venetia Burney. Ο θεός Πλούτωνας ήταν κατάλληλος για τον νέο πλανήτη λόγω της σκοτεινής και απομακρυσμένης φύσης του. Αναλυτικά, η ονομασία του Πλούτωνα αντικατοπτρίζει τη σκοτεινή και μυστηριώδη φύση του, που ταιριάζει με την απομακρυσμένη θέση του στο ηλιακό σύστημα. Ο Πλούτωνας βρίσκεται στην παγωμένη ζώνη Kuiper και χαρακτηρίζεται από την έντονα ελλειπτική τροχιά του, η οποία σε ορισμένα σημεία τον φέρνει πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ποσειδώνα. Η ανακάλυψη και ονομασία του Πλούτωνα σηματοδοτούν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της αστρονομίας, αποδεικνύοντας τη συνεχή ανθρώπινη περιέργεια και προσπάθεια για την κατανόηση του σύμπαντος.

Στην ελληνική μυθολογία ο Πλούτωνας αποδίδεται σε 2 αρχέτυπα:

  1. Το αρχέτυπο του Άδη, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, όπου οι ψυχές των αποθανόντων έφθαναν μετά το θάνατο. Ο Άδης, ήταν αδελφός του Δία και του Ποσειδώνα και γιος του Κρόνου και της Ρέας.
  2. Το αρχέτυπο του Πλούτωνα ή Πλούτο που ήταν ο Θεός του πλούτου της γης. Ο τόπος κατοικίας του ήταν ο Όλυμπος και ήταν γιος της Δήμητρας και του Διός.

Ο Πλούτωνας αναπαρίσταται στη μυθολογία ως ένας νέος Θεός που κρατάει το κέρας της αλμάθειας, συμβολίζοντας την ανεξάντλητη παροχή φυσικών πόρων και αγαθών. Σε ορισμένες εκδοχές του μύθου, ο Πλούτωνας ήταν τυφλός. Το γεγονός ότι δεν μπορούσε να δει ποιος λάμβανε τον πλούτο που μοίραζε, υποδηλώνει την αμεροληψία με την οποία διανέμεται ο πλούτος και την ικανότητα του, να τον δώσει σε όλους χωρίς διάκριση.

Ο Πλούτωνας κυβερνά τις απόκρυφες και σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής.

Με το πέρασμα των αιώνων στην αστρολογική κοινότητα έχει παρατηρηθεί πως η ανθρωπότητα όποτε ανακαλύπτει νέες πλανητικές επιρροές στο ηλιακό μας σύστημα, σταδιακά το συλλογικό ασυνείδητο αναβαθμίζεται και επεκτείνεται η συλλογική συνείδηση. Η αναγέννηση είναι κεντρική έννοια για τον Πλούτωνα. Όπως ο φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του, έτσι και οι επιρροές του Πλούτωνα μας οδηγούν σε έναν κύκλο θανάτου και αναγέννησης. Ο Πλούτωνας κυβερνά τις απόκρυφες και σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής. Μας ενθαρρύνει να εξερευνήσουμε το άγνωστο για να αντιμετωπίσουμε τους βαθύτερους φόβους και να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας. Με τη θεωρία, την πράξη και την απόδειξη, η αστρολογική κοινότητα αποσυμβολίσε την πλανητική επιρροή του Πλούτωνα και έδωσε στο ζώδιο του Σκορπιού την κυβέρνησή του.

Ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού είναι ο Άρης και ο σύγχρονος κυβερνήτης του είναι ο Πλούτωνας. Άρης και Πλούτωνας μαζί είναι η μετάβαση από τη φυσική διάσταση του θανάτου, που σχετίζεται με τον Άρη, στην έννοια της αθανασίας της ψυχής, που αντιπροσωπεύει τον Πλούτωνα. Ο Άρης, σχετίζεται με την ενέργεια και την δράση. Ο Πλούτωνας με τον θάνατο και την αναγέννηση. Αυτή η διπλή κυριαρχία προσδίδει στο ζώδιο του Σκορπιού μια νέα διάσταση και πολυπλοκότητα στην αστρολογική ερμηνεία. Η μετάβαση από τον Άρη στον Πλούτωνα ως κυβερνήτη του Σκορπιού αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της αστρολογικής κατανόησης και τη συνεχή ανάπτυξη της ανθρώπινης συνείδησης. Αυτό επιβεβαιώνει πως η αστρολογία δεν είναι μόνο στατική αλλά προσαρμόζεται και εξελίσσεται μαζί με την ανθρώπινη εμπειρία και αντίληψη.

Η έξαρση και η πτώση του Πλούτωνα εξακολουθούν να ερευνώνται…

Ο Πλούτωνας είναι ο σύγχρονος κυβερνήτης του Σκορπιού. Σε εξορία βρίσκεται στον Ταύρο, καθώς ο Ταύρος, ως ζώδιο της γης και της σταθερότητας, βρίσκεται σε αντίθεση με τις έννοιες της αλλαγής και της μεταμόρφωσης που αντιπροσωπεύει ο Πλούτωνας. Η έξαρση και η πτώση του Πλούτωνα εξακολουθούν να ερευνώνται, καθώς δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των αστρολόγων. Κάποιοι αστρολόγοι τοποθετούν την έξαρση του Πλούτωνα στους Ιχθύες, λόγω της πνευματικής και μεταμορφωτικής φύσης αυτού του ζωδίου. Άλλοι προτείνουν τον Υδροχόο, λόγω της συσχέτισης του Πλούτωνα με τη ριζική αλλαγή και την συλλογική συνείδηση. Την πτώση του Πλούτωνα, κάποιοι αστρολόγοι την τοποθετούν στον Λέοντα, καθώς το ζώδιο αυτό συνδέεται με την ατομικότητα και την αυτο-έκφραση, που μπορεί να περιορίζουν τις βαθιές, συλλογικές και μεταμορφωτικές επιρροές του Πλούτωνα. Άλλοι προτείνουν την Παρθένο, λόγω της έμφασης αυτού του ζωδίου στη λεπτομέρεια και την αναλυτική σκέψη, που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με την πιο απόλυτη και καταστροφική φύση του Πλούτωνα.

Είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου, ολοκληρωμένου συστήματος, ένα μικρό κύτταρο σε ένα μεγαλύτερο οργανισμό, που επηρεάζεται και επηρεάζει το σύνολο.

Στην αστρολογία συμβολικά ο θάνατος μπορεί να ερμηνευθεί κι ως η ριζική αλλαγή ή μεταμόρφωση του εγώ, μια μετάβαση από το ένα επίπεδο ύπαρξης στο άλλο. Είναι ο κύκλος της ζωής και της ανανέωσης, όπου από το σκοτάδι του θανάτου γεννιέται η σπίθα της νέας ζωής, η αναγέννηση της ψυχής. Η συνειδητοποίηση της ύπαρξης και η ανακάλυψη του εαυτού είναι ο δρόμος προς την ενσάρκωση του πνεύματος και την ανάδειξη της αληθινής μας ουσίας που αναδεικνύει τη σύνδεσή μας με το σύνολο της ανθρωπότητας και την κοσμική ενέργεια. Είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου, ολοκληρωμένου συστήματος, ένα μικρό κύτταρο σε ένα μεγαλύτερο οργανισμό, που επηρεάζεται και επηρεάζει το σύνολο. Στους λάτρεις της αστρολογίας το πλουτώνιο περιβάλλον του Σκορπιού γίνεται εύκολα αντιληπτό σε όλους τους πλανήτες ακόμα και στον Ωροσκόπο.

 

Από τη Μαρί Ελμισιάν

 

Οι εγγραφές για το διετές πρόγραμμα ξεκίνησαν!

Νέο τμήμα 29 Ιανουαρίου 2025 

Σχετικά άρθρα