Όταν ο Πλούτωνας κατέχει εξέχουσα θέση στο ωροσκόπιο!

ΒΑΣΙΑ ΚΟΝΤΗ
13/08/2019

Μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να παραδεχθούμε οι μαθητές-ερευνητές της Αστρολογίας είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν κάποια “ξεχωριστά ωροσκόπια”, που κατά καιρούς έχει τύχει να παρακολουθούμε και είναι απίστευτα ενδιαφέρουσες ψυχαναλυτικά τουλάχιστον οι συμπεριφορές που παρουσιάζουν.

Αναφέρομαι στα πολύ μαγνητικά-γοητευτικά εκείνα άτομα που ο Πλούτωνας έχει εξέχουσα θέση στη ζωή (και στο χάρτη τους!). Αρχικά στην ενασχόληση μου με την Αστρολογία δεν έδινα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ως συνήθως κάτι που δεν κατέχουμε οι ίδιοι, μας είναι και πολύ δύσκολο να το αναγνωρίσουμε. Στην πορεία όμως, διαπίστωσα ότι τα συγκεκριμένα είχαν την ικανότητα να τραβούν την προσοχή πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα! Ίσως γιατί διαθέτουν έντονα μαγνητικές προσωπικότητες, ίσως γιατί η δύναμή τους είναι τόσο έκδηλα γοητευτική και ελκυστική που κανείς μας δεν μπορεί να τους αντισταθεί.

Τι εννοούμε λέγοντας ή καλύτερα χαρακτηρίζοντας ένα άτομο Πλουτώνιο (ή Ουράνιο ή Κρόνιο κλπ);

Συνηθίζουμε να αποκαλούμε Πλουτώνιο ένα άτομο, όταν η πιο κλειστή γωνία προσωπικού πλανήτη του χάρτη του είναι με τον πλανήτη Πλούτωνα. Πλουτώνιο επίσης θεωρείται και όποιο διαθέτει Πλούτωνα σε γωνιακή – εξέχουσα θέση στο ωροσκόπιο του, του σε γωνία δηλαδή με τον ωροσκόπο ή το μεσουράνημα, μιας και τα δύο αυτά σημεία είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά σημεία της προσωπικότητας. Αντιστοίχως και με την ίδια λογική, έχουμε Κρόνια, Ουράνια ή Ποσειδώνια άτομα που καθημερινά συναντάμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και που η επιρροή του πλανήτη που έχει αυτή την εξέχουσα θέση στο χάρτη του, το χαρακτηρίζει και το στιγματίζει τόσο πολύ που σχεδόν ξεχνάμε το ηλιακό του ζώδιο! Έτσι συχνά βλέπουμε Κριούς να μην είναι καθόλου βιαστικοί ή παρορμητικοί, έχοντας εξέχοντα πλανήτη τον Κρόνο ή Καρκίνους καθόλου μαζεμένους και συνεσταλμένους, που διαθέτουν τον Ήλιο τους πολύ κοντά με τον πλανήτη Άρη και χρωματίζονται πλήρως με όλα τα Άρεια χαρακτηριστικά που μόνο οι Κριοί διαθέτουν πρωτίστως. ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ συγχρόνως!

Αν τώρα υπάρχει συναισθηματικό υπόβαθρο για να αντικαταστήσουν τα παραπάνω με εμμονές σε σχέση με συγκεκριμένα άτομα, τότε το πράγμα περνά σε ένα άλλο επίπεδο και εστιάζουν σε χειριστική – ελεγκτική συμπεριφορά…

Τα Πλουτώνια άτομα αποτελούν πάντα ιδιαίτερες περιπτώσεις λόγω του ότι παρουσιάζουν ακραίες και περίπλοκες συμπεριφορές ανάλογα με τη φάση που βρίσκονται! Η δύναμη και η αδυναμία τους εναλλάσσονται με εξαιρετικό ρυθμό, και περνούν από την απόλυτη βεβαιότητα στην απόλυτη καχυποψία πάρα πολύ γρήγορα. Κορυφαία τους συπμτωματολογία, οι δαιμονικές εμμονές που τους καρφώνονται στο μυαλό – και λέω δαιμονικές γιατί πραγματικά τους μεταλλάσσουν από τα καλύτερα παιδιά που μπορεί να είναι κατά τ’ άλλα – σε δαίμονες ελέγχου και κυριαρχίας στις ζωές των κοντινών τους προσώπων. Οι εμμονές αυτές μπορεί να είναι πολλών ειδών και να αφορούν διαφορετικούς τομείς της ζωής, ή να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Άλλες φορές πάλι εναλλάσσονται ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση και τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο Πλούτωνας (πάντα)! Μικροβιοφοβίες και πάσης φύσεως φοβίες που σχετίζονται με αρρώστιες και ακλόνητη πίστη ότι θα νοσήσουν όπου να ‘ναι και θα πεθάνουν μόνοι κι αβοήθητοι, ή ότι θα χάσουν κάποιον δικό τους είναι τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που τους απασχολούν. Αν τώρα υπάρχει συναισθηματικό υπόβαθρο για να αντικαταστήσουν τα παραπάνω με εμμονές σε σχέση με συγκεκριμένα άτομα, τότε το πράγμα περνά σε ένα άλλο επίπεδο και εστιάζουν σε χειριστική – ελεγκτική συμπεριφορά που σκοπό έχει να μην αφήσουν το άλλο πρόσωπο να τους επαληθεύσει αυτά που καλλιεργούν μέσα στο μυαλό τους με φοβερό πάθος (ότι θα τους παρατήσουν, θα απιστήσουν, ότι τους λένε ψέματα κλπ). Βεβαίως αυτές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι όταν δαιμονίζονται με συγκεκριμένα άτομα, έρωτες, συνεργάτες ή φιλίες, αλλά προπάντων παθιασμένους έρωτες που είναι και το φόρτε τους.

Αγάπη ή Εμμονή;

Μπερδεύοντας την αγάπη με την εμμονή! Γιατί μερικά άτομα δεν ερωτεύονται απλώς αλλά παθαίνουν εξάρτηση από το σύντροφό τους; γιατί μερικά άτομα βασανίζονται από έμμονες ιδέες στον έρωτα και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ερωτικές σχέσεις;

Η περίοδος της έλξης

Η αρχική φάση της διαδικασίας των σχέσεων που βασίζεται σε εμμονές και όχι σε πραγματικά αισθήματα χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική και πολύ έντονη έλξη απέναντι σε ένα άτομο. Σε αυτό το σημείο το άτομο που έχει την τάση να γίνεται εξαρτημένο από τις σχέσεις του παθαίνει ”εξάρτηση-κόλλημα” ακόμα κι από το ελάχιστο ρομαντικό ενδιαφέρον που του δείχνει ο άλλος, προς τον οποίο αισθάνεται έλξη.

Η περίοδος του άγχους

Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη φάση που συνήθως συμβαίνει αφού έχει γίνει κάποια δέσμευση ανάμεσα στα δυο άτομα. Σε μερικές περιπτώσεις, το άτομο που εξαρτάται θα μπει στη φάση χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του συντρόφου του. Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο φαντασιώνεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και δέσμευση, άσχετα από το τι κάνει ή λέει το άλλο άτομο (που μπορεί να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται). Αν μπει στη σχέση έχει διαρκώς αβάσιμες υποψίες απιστίας και απαίτηση από τον/την σύντροφο να δίνει αναφορά για το καθημερινό του πρόγραμμα. Διακατέχεται: Από υπερβολικό φόβο εγκατάλειψης. Έντονη ανάγκη να είναι διαρκώς σε επαφή μαζί του. Εμφανίζει έντονα συναισθήματα δυσπιστίας που του δημιουργούν κατάθλιψη, εκνευρισμό, και τεταμένες σχέσεις. Ελεγκτική συμπεριφορά με εμμονή στο ότι δεν παίρνει την αλήθεια που διαρκώς κλιμακώνεται. Αρνείται τον εαυτό του ότι είναι έτσι όπως παρουσιάζεται και ρίχνει το φταίξιμο στον άλλο. Υπερ-αναλύει κάθε λέξη του συντρόφου του/της και περνάει από κόσκινο κάθε τι που ΔΕΝ του αρέσει, ενώ περνάει στο φλου όλα τα θετικά.

Η περίοδος της εμμονής

Εδώ έχει κορυφωθεί η εμμονή και η τάση ελέγχου έχει ξεφύγει από τα πρακτικά ζητήματα κι έχει περάσει ακόμα και στον έλεγχο της συμπεριφοράς, του τόνου της φωνής, τι λέει, τι αισθάνεται κλπ. Ο σύντροφος μπαίνει στο μικροσκόπιο και αρχίζει πλέον να διαμαρτύρεται, απομακρύνεται και φτάνει στο χωρισμό. Σε αυτή τη φάση κυριαρχούν: Νευρωτικές έμμονες συμπεριφορές που καταντούν ενοχλητικές (πχ άπειρα τηλέφωνα, μηνύματα). Αβάσιμες κατηγορίες απιστίας. Ελεγκτικές συμπεριφορές (τσεκαρίσματα στο σπίτι του συντρόφου του να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει). Παρακολούθηση του αγαπημένου προσώπου με οποιοδήποτε τρόπο. Ακραίες τακτικές ελέγχου, ανακρίσεις, όρκους αφοσίωσης κλπ.

Η περίοδος της καταστροφής

Αυτή είναι η τελική φάση της διαδικασίας των σχέσεων που βασίζονται σε έμμονες ιδέες και όχι σε αληθινά αισθήματα. Πρόκειται για τη διάλυση της σχέσης εξαιτίας συμπεριφορών που έχουν προηγηθεί. Το άτομο που υποφέρει εξαιτίας της πατροναριστικής-ελεγκτικής συμπεριφοράς του συντρόφου του αποχωρεί από τη σχέση και είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή γιατί το εξαρτημένο άτομο πέφτει σε βαριά κατάθλιψη εξαιτίας αυτής της εγκατάλειψης. Έτσι διακατέχεται από: Έντονο συναίσθημα κενού και κατάθλιψης. Ξαφνική απώλεια αυτοεκτίμησης. Ακραία συναισθήματα αυτο-κατηγορίας, ακόμα και μίσους για τον ίδιο του τον εαυτό. Θυμό, οργή για το πρόσωπο που τον εγκατέλειψε. Άρνηση να δεχτεί ότι η σχέση τελείωσε, υποσχέσεις αλλαγής της συμπεριφοράς και πίστη ότι θα κερδίσει το χαμένο έδαφος. Χρήση αλκοόλ, φαρμάκων, φαγητού ή σεξ για να απαλύνει το συναισθηματικό πόνο που όμως μετά από αυτά γίνεται μεγαλύτερος. Αδυναμία να δει τα λάθη του που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Αστρολογικές εμμονές του Πλούτωνα

Πλούτωνας – Ήλιος: Μεγάλη ικανότητα αναδημιουργίας, ψυχικές επιθέσεις και αυτοκαταστροφικές εμμονές ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Αρχομανία και υπέρμετρος εγωισμός συνδυασμένα με ακατανίκητη εσωτερική δύναμη του δημιουργούν το απόλυτο όραμα της πλήρους κυριαρχίας. Αν δεν την έχει, τυφλώνεται και καταδυναστεύει όσους βρίσκονται κοντά του.

Πλούτωνας – Σελήνη: Αποφασιστικότητα, με τρομακτική δύναμη επιρροής στα θέματα της Σελήνης (κοινό, μάζα, ψυχικές ιδιότητες, έντονα συναισθήματα). Απόλυτες επιλογές που συνδέονται με ακραίες λύσεις καθώς κι έλλειψη αυτοελέγχου που δημιουργούν έντονα μίση και καταστροφικές σχέσεις.

Πλούτωνας – Ερμής: Έμμονες ιδέες στα θέματα του Πλούτωνα (μεταφυσικές, σεξουαλικές, έρευνας, καχυποψία, ειρωνεία, εκδικητικότητα. Το μυαλό διεισδύει στις πιο σκοτεινές και ομιχλώδεις έννοιες που σημαίνει ότι αποκαλύπτει και τα πιο δυσδιάκριτα πράγματα. Έλλειψη αυτοκυριαρχίας σε φάσεις που διεκδικεί πράγματα και δεν του “δίνονται”, γίνεται επιθετικό και βίαιο ψυχολογικά κυρίως.

Πλούτωνας – Αφροδίτη: Έντονη σεξουαλικότητα και πάθος, ταυτισμένη με απόλυτη κτητικότητα και ταύτιση με τον σύντροφο. Μοναδική, εξαιρετική, υπερβολική ένταση και υπερένταση για τις σχέσεις του. Μοιραία γεγονότα. Έλλειψη ψυχραιμίας και αυτοκυριαρχίας που βγαίνουν με αχαλίνωτη ένταση όταν ζητά αποδείξεις κι επιβεβαιώσεις ότι τον αποδέχονται και τον αγαπούν.

Πλούτωνας – Άρης: Αθεράπευτη σεξουαλικότητα, ένταση, πάθος που δεν καλύπτονται με τίποτα. Τα ένστικτα είναι ανεξέλεγκτα και βγάζει βία και σαδομαζοχιστικά φαινόμενα. Ευθιξία, δογματική και πεισματική συμπεριφορά όταν του χαλάνε χατίρια και δεν επιβεβαιώνεται ο άκρατος εγωισμός του. Συχνά οι εμμονές παρουσιάζονται ύστερα από μια σεξουαλική ανικανότητα ή υπερδραστηριότητα και μέσα από ψυχοπαθολογικά αίτια. Είναι απαραίτητο σε όλα τα παραπάνω να ερευνηθούν τα ζώδια αλλά και οι οίκοι που φιλοξενούν τους παραπάνω συνδυασμούς έτσι ώστε να δούμε επακριβώς τις δυνατότητες έκφρασης και απελευθέρωσης των ενεργειών ή αντίθετα τις απορροφητικές δυνάμεις του συνολικού χάρτη που μπορεί να μειώσουν την δυναμική των όψεων του Πλούτωνα (σπάνιο μεν αλλά συμβαίνει).

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα