Μαθήματα Αστρολογίας | Ο Ερμής

ASTROTEAM GUEST
21/11/2023

Από αστρονομικής πλευρά είναι ο πλησιέστερος προς τον Ήλιο πλανήτης και ο ταχύτερος στην κίνηση από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Στρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε 88 περίπου ημέρες, αλλά η περιστροφή του γύρω από τον άξονά του που υπολογίζεται σε 59 γήινες μέρες, είναι αρκετά αργή. Χαρακτηριστικό του είναι η αντίθεση που παρατηρείται πάνω του, μια και στην φωτιζόμενη πλευρά του, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 400 βαθμούς κελσίου, ενώ στην άλλη κατεβαίνει στους -100 βαθμούς κελσίου.

Από αστρολογικής πλευράς αντιπροσωπεύει την επικοινωνία και τον ορθολογισμό. Ψυχολογικά εκπροσωπεί τον τρόπο που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας κατά την επικοινωνία με τους άλλους. Βασικά ο Ερμής έχει την φύση της επικοινωνίας και της διαβίβασης, αλλά και το ενδιαφέρον για εμπειρίες. Του λείπει η συναίσθηση των ηθικών πλαισίων. Δεν εκπροσωπεί βέβαια την ανηθικότητα αλλά απλώς έχει ένα συνεχές ενδιαφέρον για εμπειρίες της καθημερινότητας. Έχει λοιπόν ο Ερμής μια κάπως περίεργη φύση, ανοικτή σε όλα και αυτή παίρνει χαρακτήρα, από την επήρεια που δέχεται από άλλους πλανήτες. Άλλωστε η καθημερινή συμπεριφορά των ανθρώπων ρυθμίζεται αναμφίβολα από τον Ερμή. Επίσης το πως μιλά κανείς, το πως εκφράζεται, το πως σκέπτεται ή το πως κινείται, μαρτυρούν την θέση του πλανήτη στο προσωπικό του ωροσκόπιο. Οι περιπτώσεις δυσλεξίας, τραυλισμού κλπ. που παρατηρούνται σε ορισμένους ανθρώπους, δείχνουν μια κακή θέση ή σχέση του Ερμή με άλλους πλανήτες. Επίσης ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, και πολλές φορές και η δράση, επηρεάζονται άμεσα σε ένα ωροσκόπιο από τον Ερμή.

Χαρακτηριστικό ατόμων με έντονη επίδραση Ερμή στο ένα είδος λικνίσματος στο περπάτημά τους.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι τρεις βασικοί πλανήτες της διαμόρφωσης του χαρακτήρα ενός ατόμου είναι: Σελήνη, Αφροδίτη, Ερμής. Δηλαδή, Ερμής = ικανότητα επικοινωνίας, Αφροδίτη = συναισθήματα, Σελήνη = ευαισθησία-δεκτικότης. Ο Ερμής δεν είναι ένδειξη της ηθικής ποιότητος στο ωροσκόπιο ενός ανθρώπου με στέρεες ηθικές αρχές, ένα πεσμένο Ερμή που έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία του στο να εκφράζεται ίσως και κάποια αφηρημάδα ή επιπολαιότητα. Το ένστικτο της ορθογραφίας, όλες οι περιπτώσεις ευστοχίας, λεκτικής, κριτικής ή και πικρής γλώσσας έχουν να κάνουν μ’ έναν ανάλογα τοποθετημένο Ερμή στο ωροσκόπιο γεννήσεως. Επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίον βαδίζει κανείς. Χαρακτηριστικό ατόμων με έντονη επίδραση Ερμή στο ένα είδος λικνίσματος στο περπάτημά τους.

Ανακεφαλαιώνοντας λέμε:

  1. Ο Ερμής είναι ένας πλανήτης που έχει σχέση και με το στοιχείο του Αέρα (κυβερνήτης Διδύμων) και με το στοιχείο της Γης (κυβερνήτης Παρθένου). Είναι με λίγα λόγια, ένα περίεργο αποτέλεσμα σύνθεσης, που τείνει περισσότερο προς το γήινο στοιχείο και που ρυθμίζει την οργάνωση και την έκφραση στην καθημερινή ζωή.
  2. Από την άποψη πνευματική δείχνει ως ένα σημείο, το πόσο μπορεί κανείς να εκφράσει τι γνώσεις που δέχεται, οι οποίες είναι ζήτημα Σελήνης που αντιπροσωπεύει την μνήμη και την δεκτικότητα. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν, 3. Έχει τον το ρόλο του στην διαμόρφωση χαρακτήρα.
  3. Ανατομικά έχει σχέση με τα χέρια, τους πνεύμονες (δηλ. Το αναπνευστικό μας σύστημα, τον αέρα που περνάει μέσα από τους πνεύμονες, τα έντερα και το νεφρικό σύστημα. Όλες οι εντερικές παθήσεις, η επιληψία, ακόμα και η σχιζοφρένεια είναι αποτέλεσμα βεβαρυμμένου Ερμή.

Κατά προσέγγιση η τοποθέτηση του Ερμή σ’ ένα ωροσκόπιο έχει ως εξής:

  • Έξαρση: Παρθένος
  • Κυριαρχία: Δίδυμοι
  • Πτώση: Ιχθύς
  • Αδυναμία: Τοξότης

Με εξαίρεση το ζώδιο του Λέοντα, στο οποίο όταν βρίσκεται τοποθετημένος ο Ερμής, θεωρείται σχετικά αδύνατος, τα υπόλοιπα ζώδια είναι αρκετά κατάλληλα.

Ας δούμε τώρα ποια είναι η σημασία του Ερμή στα διάφορα ζώδια:

Ερμής στον Κριό Κάνει τον άνθρωπο να είναι πάντα έτοιμος για επίθεση. Δείχνει υποκειμενικότητα της σκέψης. Δημιουργεί ανθρώπους πολύ ορμητικούς και φιλομαθείς, όμως τους λείπει λίγο η οργάνωση και εξ’ αιτίας αυτού γίνονται απρόσεκτοι και ακατάστατοι. Ωθεί τον άνθρωπο να εκδηλώσει φανερά την δημιουργικότητά του και την εσωτερική του φλόγα. Η θέση αυτή του Ερμή κάνει ανθρώπους που επιδιώκουν να υψώνουν τη φωνή τους ή που χαρακτηρίζονται από μια κινητικότητα σαν ανάγκη έκφρασης του εαυτού τους.

Ερμής στον Ταύρο

Ο Ερμής είναι εδώ αντίθετος απ’ ότι στον Κριό. Σ’ αυτό το ζώδιο κάνει τον άνθρωπο πρακτικό, με έντονη την ανάγκη μιας υλικής ή συναισθηματικής ασφάλειας. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται σκεπτικισταί, κατά κάποιο τρόπο υπολογισταί. Είναι εκείνοι που πριν από μια ενέργειά τους σκέπτονται την σκοπιμότητά της μακροπρόθεσμα. Επίσης εδώ ο Ερμής χαρίζει πολύ συχνά επιδεξιότητα σε κατασκευές πρακτικές ή τεχνικές, επιχειρηματικό ταλέντο και κάποτε καλλιτεχνικές τάσεις. Σε αρνητικές περιπτώσεις έχουμε ισχυρογνωμοσύνη και πείσμα.

Ερμής στους Διδύμους

Ο Ερμής εδώ, όντας απρόσωπος και κινητικός, μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ψυχρό και διπλωμάτη, ή έτοιμο να προσχωρήσει σε κάθε ή νέα κατάσταση προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του μέσα από τις εμπειρίες. Κατά κανόνα χαρίζει ευστροφία στην σκέψη, έφεση στα γράμματα και στο λόγο. Τονώνει επίσης την ανάγκη της επιβολής και της επικοινωνίας με τις μάζες, αναπτύσσοντας μια έντονη κοινωνικότητα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι με τον Ερμή στους Διδύμους ασχολούνται με τον Τύπο, την εκπαίδευση, τις Δημόσιες Σχέσεις, τις ξένες γλώσσες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ερμής στον Καρκίνος

Εδώ ο Ερμής μπαίνοντας σε ένα συναισθηματικό ζώδιο, πλουτίζει τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου από τις εμπειρίες που εύκολα δέχεται. Κάνει τον άνθρωπο φοβερά ανήσυχο, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα πάνω στις συναισθηματικές του σχέσεις με την οικογένειά του ή τον ίδιο του τον εαυτό. Προδιαθέτει τον άνθρωπο να ζει μια εσωτερική ζωή χωρίς ιδιαίτερη τάση για έντονη δράση. Εντείνει, επίσης, την έφεση για μόρφωση και ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την ιστορία, την κοινωνιολογία, την νομική και τις καλές τέχνες. Πολλοί λογοτέχνες γεννιούνται με Ερμή στον Καρκίνο, μπορεί να κάνει συγγραφείς της ποιότητας του Εξυπερύ ή της Περλ Μπακ, όπου βλέπει κανείς ότι όλος αυτός ο ανθρωπισμός δονείται από συναισθηματισμό.

Ερμής στον Λέοντα

Εδώ η θέση του δεν είναι ιδιαίτερα καλή, γιατί η απρόσωπη μορφή του Ερμή μπαίνοντας μέσα σ’ ένα τελείως «προσωπικό» ζώδιο, δίνει στον άνθρωπο μια τάση εγωκεντρισμού. Προσδίνει στο άτομο τη διάθεση να θέλει να φέρει όλους τους άλλους κοντά του. Επιδιώκει την έγκριση του περιβάλλοντός του και ακόμα, παρ’ όλο που ξεκινάει με καλή διάθεση κατά βάθος, καταλήγει στο να δράσει λίγο εγωιστικά. Επίσης κάνει ενθουσιώδεις που έχουν καλές προθέσεις και φιλοδοξίες, αλλά τις περισσότερες φορές, δυσκολεύονται να γίνουν υπηρέτες του σκοπού τους. Είναι βασικά άτομα που θέλουν να ηγούνται χωρίς να έχουν μάθει να υπηρετούν και κινδυνεύουν να καταλήξουν να πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν.

Ερμής στην Παρθένο

Δίνει στον άνθρωπο την τάση για συστηματοποίηση, για λεπτομέρεια, για εξυπηρέτηση των άλλων. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες θέσεις του γιατί κάνει τον άνθρωπο ικανό να συλλαμβάνει όλες τις πλευρές μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Εδώ δημιουργεί πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς και γενικά ικανούς για τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν με γνώμονα την λογική να συνεννοηθούν με τους άλλους και να καταλήξουν σ’ ένα πρακτικό συμπέρασμα. Στην κίνηση, ιδίως στον καλλιτεχνικό τομέα, υπάρχει μια τελειότητα και λεπτομέρεια. Ο Ερμής εδώ κάνει τον άνθρωπο διαλλακτικό, υπεύθυνο και σωστό. Χαλιναγωγεί τον χαρακτήρα του και τον ισορροπεί μέσα στο ρεύμα των αντιθέσεων της ζωής.

Ερμής στον Ζυγό

Κάνει τον άνθρωπο αρκετά συναισθηματικό, ευαίσθητο, καλοπροαίρετο. Δεν ανέχεται την ασχήμια ενός διαπληκτισμού ή μιας προσβολής και είναι συνήθως προικισμένος με ικανότητες για ό,τι αφορά δημόσιες σχέσεις και ζητήματα αισθητικής. Πολλοί δικηγόροι γεννιούνται με Ερμή στο Ζυγό, μια και εκεί προδιαθέτει ο Ερμής τον άνθρωπο γι’ αυτόν τον τομέα κάνοντάς τον να αισθάνεται την ανάγκη να ασχολείται με τις διαφορές των άλλων αναζητώντας την λύση για αρμονία και δικαιοσύνη.

Ερμής στον Σκορπιό

Εδώ τοποθετημένος ο Ερμής, κάνει τον άνθρωπο φιλόδοξο, ιπποτικό, σταθερό στον χαρακτήρα. Αλλά πολλές φορές τον προικίζει με περιέργεια για οτιδήποτε μυστικικό. Ξυπνά την τάση του να διεισδύει παντού πετυχαίνοντας τον σκοπό του. Δεν είναι λοιπόν, τυχαίο που πολλοί ντεντέκτιβς γεννιούνται με τον Ερμή στον Σκορπιό. Επίσης δίνει την ικανότητα στο άτομο να επιδιώκει την αλλαγή στο πανεπιστήμιο ή να ξεσκεπάσει τ’ άπλυτα των άλλων! Ερευνητής της αλήθειας ο Ερμής στο Σκορπιό, συχνά, στρέφεται στον αποκρυφισμό.

Ερμής στον Τοξότη

Προικίζει πολύ τον άνθρωπο από πλευράς ικανότητος επικοινωνίας, διπλωματίας, πολιτικής. Όταν όμως δεν είναι πολύ καλά τοποθετημένος η πολυπραγμοσύνη του δεν απέχει από την ημιμάθεια, την επιπολαιότητα και την διάσπαση. Μια ακόμη ιδιότητα που δίνει είναι το ότι ο άνθρωπος με Ερμή στον Τοξότη εξατομικεύει τον χαρακτήρα του και υπάρχουνε αρκετές στιγμές που γίνεται απερίσκεπτος καθώς δεν νοιάζεται για συμβατικότητες. Ο Ερμής στον τοξότη είναι δάσκαλος και ο καλός δάσκαλος πρέπει να εμβαθύνει.

Ερμής στον Αιγόκερω

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η θέση αυτή του Ερμή είναι πάρα πολύ καλή. Κάνει εδώ τον άνθρωπο να ασχολείται με τα ατομικά του συμφέροντα αλλά και να ξέρει πολύ καλά πως θα επιδιώξει κάτι τέτοιο. Συνήθως η θέση αυτή δίνει κοινωνική επιτυχία και πραγματοποίηση των σκοπών μια και ο άνθρωπος δεν σπαταλά άσκοπα ενέργεια. Επίσης προικίζει το άτομο με την ικανότητα της συστηματοποίησης και της μεθοδικότητας. Από την άλλη πλευρά, εντείνει την θέληση για επιβολή όπως και μια μανία για κάθε τί σωστό. Κατά κανόνα κάνει ανθρώπους συντηρητικούς που όσο και αν δεν είναι ηθικολόγοι έχουν βαθιές ηθικές αρχές.

Ερμής στον Υδροχόο

Μια απ’ τις καλύτερες θέσεις του Ερμή. Προικίζει τον άνθρωπο με εξυπνάδα και μεγάλη εφευρετικότητα. Κάνει τον άνθρωπο επίσης ικανό να συλλαμβάνει αρχές, ιδέες συστήματα κ.α. Το μόνο του ελάττωμα είναι ο φανατισμός στις αρχές που έχει και η «μονολιθικότητα», ορισμένες φορές στις ιδέες του. Δίνει φιλοδοξία στο άτομο, αλλά και ικανότητα στη σύλληψη αφηρημένων εννοιών. Χαρακτηριστικό του Ερμή σ’ αυτή την θέση, είναι το ότι έχει πολύ έντονα την τάση στη διανόηση. Άνθρωποι που έχουν στο ωροσκόπιό τους τον Ερμή στον Υδροχόο, γίνονται συχνά εφευρέτες ή διαλέγουν το επάγγελμα του πυρηνικού φυσικού, του αρχιτέκτονα κλπ. γιατί έχουν ανάγκη να βάλουν σε εφαρμογή τις ιδέες τους.

Ερμής στους Ιχθύς

Εδώ θεωρείται ότι είναι σε πτώση. Πράγματι κάνει τους ανθρώπους αφηρημένους και πολύ συναισθηματικούς, συνήθως επηρεάζονται από το περιβάλλον τους και δύσκολα προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εντυπωσιασμό που τους προκαλεί κάθε νέος ερεθισμός. Όμως αυτή η θέληση του Ερμή έχει και την καλή της πλευρά. Η ευαισθησία και η δυνατότητα κατανοήσεως αφηρημένων εννοιών έδωσε σπουδαίους μαθηματικούς, φυσικούς και φιλοσόφους.

*Σημείωση – Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες βρίσκεται ο Ερμής μέσα σ’ ένα ωροσκόπιο σε ανάδρομη φορά αυτό μπορεί να σημαίνει:

  1. Καθυστέρηση γεγονότων και επιθυμιών
  2. Μια δυσκολία για ανώτερες σπουδές
  3. Μια όχι άνετη εκδήλωση των καλών ιδιοτήτων του

Σε διελεύσεις, όταν είναι η φορά του Ερμή ανάδρομη, σημαίνει αργοπορία εξελίξεως γεγονότων, καθυστερήσεις διαφόρων πραγμάτων, ή ματαιώσεις σπουδών.

Φυσικά όλα αυτά ανάλογα με το πού και πώς γίνονται και σε ποιους τομείς ενός ωροσκοπίου.

 

*Πηγή: “ΟΥΡΑΝΟΣ” ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα