Ήλιος, Σελήνη, Ωροσκόπος: H “Αγία Τριάδα” του Ζωδιακού

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΛΑΧΙΩΤΗ
10/10/2023

Ακόμη και οι πιο άσχετοι από Αστρολογία γνωρίζουν ποιο είναι το ζώδιό τους, σε ποιο σημείο δηλαδή του Τροπικού Ζωδιακού Κύκλου βρισκόταν ο Ήλιος τη στιγμή της γέννησής τους. Επομένως ο Ήλιος -το ζώδιό μάς- περιγράφει την προσωπικότητά μας, σωστά;

Η απάντηση είναι “ναι και όχι”. Γιατί ναι μεν ο Ήλιος σε κάθε ωροσκόπιο δίνει τα γενικά χαρακτηριστικά και το αρχέτυπο της συμπεριφοράς του ανθρώπου, αλλά έχουμε και πολλά ακόμη “κομμάτια του παζλ” που πρέπει να συνδέσουμε προκειμένου να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας.

Πρώτο και βασικό αξίωμα: Από όλα τα στοιχεία ενός αστρολογικού χάρτη, Ήλιος, Σελήνη και Ωροσκόπος είναι τα πιο προσωπικά. Είναι το “τρίποδο” πάνω στο οποίο στηρίζεται το ωροσκόπιο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε κανένα άλλο αστρολογικό δεδομένο αποτυπωμένο μέσα στον γενέθλιο χάρτη. Είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες, τα τρία δομικά υλικά πάνω στα οποία θα στηριχθεί το κοσμόγραμμά μας για να “ξετυλιχθεί” εν συνεχεία στις λεπτομέρειές του όταν προσθέσουμε τις υπόλοιπες ψηφίδες – πλανήτες και τη μεταξύ τους σχέση και ασφαλώς την οικοθεσία. Όμως το κεντρικό ωστόσο παραμένει: Ποιος περιγράφει τι; Σε τι διαφοροποιείται ο Ήλιος από τη Σελήνη και τον Ωροσκόπο;

Στην μυητική και συμβολική γλώσσα της Αστρολογίας, τα πάντα έχουν πολλαπλές και βαθύτερες αναγνώσεις άλλωστε…

Οι περισσότεροι, κάπως αφηρημένα και γενικά θεωρούν ότι ο Ήλιος περιγράφει την ταυτότητά μας, η Σελήνη τα συναισθήματα και ο Ωροσκόπος (ή αλλιώς ανατέλλον σημείο) το προσωπείο που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας επαφές. Μολονότι μία τέτοια ανάγνωση δεν είναι λανθασμένη, είναι κάπως παραπλανητική και περιοριστική. Στην μυητική και συμβολική γλώσσα της Αστρολογίας, τα πάντα έχουν πολλαπλές και βαθύτερες αναγνώσεις άλλωστε…

Ας φανταστούμε ένα αυγό και το εσωτερικό του. Τον κρόκο, το διάφανο μανδύα (ασπράδι) και το κέλυφός του. Ο κρόκος είναι το μέρος του αυγού που σχηματίζεται πρώτο ως “έμβρυο”, ενώ το ασπράδι κατόπιν, σαν ένα “μαξιλαράκι” ανάμεσα στο έμβρυο και το προστατευτικό τσόφλι. Κατά αναλογία, θα λέγαμε ότι ο Ήλιος είναι ο κρόκος, εκεί όπου “φωλιάζει” ο σπόρος της ζωής. Για να αναπτυχθεί ο σπόρος όμως χρειάζεται ένα προστατευτικό περιβάλλον κι αυτό το περιβάλλον το παρέχει η Σελήνη (ασπράδι). Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και εξίσου σημαντικά, και κανένα δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από τη Γη βλέπουμε τον Ήλιο και τη Σελήνη ακριβώς στις ίδιες διαστάσεις, μολονότι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση. Επομένως, δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε μόνο ο Ήλιος μας, είμαστε ένα κράμα Ήλιου και Σελήνης, αρσενικής και θηλυκής ενέργειας μαζί.

 Ο Ωροσκόπος λειτουργεί ως κέλυφος. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε ζωή…

Ο Ήλιος είναι ο Σκοπός της ύπαρξής μας, είναι το κομμάτι που αναγνωρίζουμε συνειδητά και σε όλη μας τη ζωή προσπαθούμε να πραγματώσουμε. Η Σελήνη είναι η μνήμη, το κύτταρο, η τροφοδότηση, όλες οι ψυχολογικές διεργασίες που παρέχουν το υποστηρικτικό πλαίσιο για ν’ αναπτυχθούμε σωματικά αλλά και ψυχο-νοητικά. Μπορεί να είναι το λιγότερο συνειδητό κομμάτι, αλλά μάς επηρεάζει εξίσου όπως το ζώδιο του Ήλιου μας -πολλές φορές μάλιστα και περισσότερο, ιδίως σε περιπτώσεις που η Σελήνη είναι “χτυπημένη”. Από την άλλη, ο Ωροσκόπος λειτουργεί ως κέλυφος. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε ζωή, θα είμασταν μία άμορφη μάζα, μια περιρρέουσα ενέργεια, χωρίς αρχή, μέση και τέλος… Όταν κρόκος και ασπράδι, Ήλιος και Σελήνη ωριμάσουν και σχηματίσουν ζωή, το “κοτοπουλάκι” είναι έτοιμο ν’ αναδυθεί και να σπάσει το κέλυφος, να έρθει ως μοναδική ύπαρξη στον κόσμο μέσω του ωροσκόπου.

Το ανατέλλον σημείο δεν είναι απλά μία “μάσκα” λοιπόν, δεν είναι απλά ένα ζευγάρι χρωματιστά γυαλιά με τα οποία βλέπουμε τον κόσμο και ο κόσμος βλέπει εμάς. Το ανατέλλον σημείο είναι πραγματικό, είναι το σύνολο της συμπεριφοράς και της στάσης που κρατάμε στη ζωή. Αποστολή του είναι να φέρει στο εδώ και τώρα, στον πραγματικό τρισδιάστατο κόσμο, τις ηλιακές και σεληνιακές ενέργειες.

*** Σημείωση: Οι πιο πολλοί γύρω μας αναγνωρίζουν πρώτα τον ωροσκόπο και μετά ίσως το ζώδιο του ήλιου μας. Είναι μόνο οι πιο δικοί μας άνθρωποι που θα δουν πρώτα τα χαρακτηριστικά της Σελήνης μας.

 

Οι εγγραφές για το διετές πρόγραμμα ξεκίνησαν!

Νέο τμήμα 29 Ιανουαρίου 2025 

Σχετικά άρθρα