Εποχή του Κριού: 21 Μαρτίου – 20 Απριλίου

ASTROTEAM GUEST
21/03/2023

Η ενέργεια του Κριού είναι αυτή που ωθεί τα υποκείμενα να πάρουν την ευθύνη του εαυτού τους.

Κριό έχουμε όλοι στα ωροσκόπιά μας. Όλοι όμως. Αν δεν έχουμε κάποιο πλανήτη στο ζώδιο του Κριού, τότε σίγουρα κάποιος οίκος του ωροσκοπίου μας θα το περιλαμβάνει.
Το άρθρο αυτό δεν έχει στόχο να μας μιλήσει για τα άτομα που είναι Κριάρια (δηλαδή έχουν τον Ήλιο τους στον Κριό), αλλά για την Κριαρίσια ενέργεια στην οποία μπαίνουμε με την Εαρινή Ισημερία, που συνήθως πέφτει στις 21 Μαρτίου. Με ώρα Ελλάδος, η Εαρινή Ισημερία και η είσοδος του Ήλιου στον Κριό φέτος, το 2023, είναι στις 20 Μαρτίου, 11:24μμ.

Η Εαρινή ισημερία μας εισάγει στην Άνοιξη. Είναι η αρχή πολλών ημερολογίων (όπως του εν ισχύ Περσικού) αλλά σηματοδοτεί και την αρχή του ζωδιακού κύκλου. {Ορθή υπενθύμιση ότι η Δυτική Αστρολογία ασπάζεται τον Τροπικό Ζωδιακό που δεν ταυτίζεται απόλυτα με τους αστερισμούς που φέγγουν στον Ουρανό αλλά συνάδει με τις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια. Πρόκειται για ένα συμβολικό σύστημα ταυτισμένο με τις εποχές και την ενέργεια της γης.}

Πολικότητα: αρσενική (yang)

Και αν ο προορισμός μας είναι ο συντονισμός με τη θηλυκή (χωρίς αυτό να συνδέεται με το βιολογικό φύλο) ενέργεια της γης, τότε ο ζωδιακός οφείλει να ξεκινήσει με ένα αρσενικής πολικότητας ζώδιο. Η αρσενική ενέργεια είναι εξωστρεφής, κυνηγά χωρίς να ελκύει. Εν αρχή ην ο Κριός λοιπόν ή αλλιώς το ξεκίνημα και οι παντός είδους ενάρξεις. Το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου οφείλει να έχει έντονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ισχυρά αντανακλαστικά. Είναι σχετικά ανώριμο, ελλείψει προϋπάρχουσας εμπειρίας, και έτσι αρκετά ανεπεξέργαστο, πολύ πιο αυθεντικό όμως από τα υπόλοιπα τα οποία αναπόφευκτα έχουν αλλοιωθεί από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις.

Ποιότητα: παρορμητική

Η ποιότητα της ενέργειας του Κριού είναι παρορμητική και παρόλο που θα ακολουθήσουν άλλα 3 παρορμητικά ζώδια στον ζωδιακό κύκλο (ο Καρκίνος, ο Ζυγός και ο Αιγόκερως) η αεικινησία και ο ενθουσιασμός του Κριού υπερισχύει των υπολοίπων παρορμητικών ζωδίων. Μπορεί να ενθουσιαστεί έντονα στην αρχή αλλά να τα παρατήσει όταν χάσει την αμφιβολία της διεκδίκησης. Για την Κριαρίσια ενέργεια «love is war» και ενεργοποιείται από τη δοκιμασία και το αίτημά της για διεκδίκηση. Όταν κατακτήσει το αντικείμενο που επιθυμεί (είτε είναι άνθρωπος είτε στόχος) προχωρά για την επόμενη πρόκληση και πιθανόν να το αφήσει πίσω. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, τα άτομα με αρκετή Κριαρίσια ενέργεια που θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους σε έναν στόχο και δεν πτοούνται με τα πρώτα εμπόδια, αντιθέτως αντλούν ηδονή από το να τα υπερπηδούν. Τα ενεργοποιεί το πάθος και όχι η ενσυναίσθηση, την οποία χρειάζεται να καλλιεργήσουν λίγο περισσότερο εάν δεν έχουν πλανήτες σε ζώδια πιο συμπεριληπτικά.

Στοιχείο: Φωτιά

Το στοιχείο του Κριού είναι η φωτιά η οποία είναι ενθουσιώδης και συμβολίζει τη δράση, την αυτοπεποίθηση και την έμπνευση. Παρόλο που θα ακολουθήσουν άλλα 2 ζώδια της Φωτιάς στον ζωδιακό κύκλο (ο Λέοντας και ο Τοξότης) κανενός η ενέργεια δε θα δράσει τόσο διεισδυτικά και ασυγκράτητα όσο η ενέργεια του Κριού.

Κυβερνήτης: Άρης

Κάθε ζώδιο κυβερνάται από έναν πλανήτη και κυβερνήτης του Κριού είναι ο Άρης. Ο Άρης συμβολίζει τη δράση (τί άλλο;) την ενόρμηση και τη λίμπιντο. Άτομα με Άρη στον Κριό έχουν καλή σχέση με το να θέτουν τη δράση τους στην υπηρεσία της επιθυμίας τους – κοινώς, μπορούν να καταφέρνουν να κάνουν ό,τι πραγματικά θέλουν.

Πλανήτης σε έξαρση: Ήλιος

Ο πλανήτης (ο όρος εδώ χρησιμοποιείται καταχρηστικά) που είναι σε έξαρση, δηλαδή στην απόλυτη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, στο ζώδιο του Κριού, είναι ο Ήλιος. Ο Ήλιος είναι το εγώ μας, η αυτοέκφρασή μας, ο εαυτός μας. Άτομα με Ήλιο στον Κριό κατηγορούνται συχνά ως εγωκεντρικά και αυτοαναφορικά, δεν πρέπει όμως αυτό να συγχέεται με τη διεκδίκηση της αξίας του Εαυτού την οποία τόσο καλά κατέχουν αλλά και τόσο εύκολα μπορούν να εμφυσήσουν σε άλλους. Ναι, οι άνθρωποι με Ήλιο στον Κριό ξέρουν να ενδυναμώνουν τους γύρω τους πέραν του Εαυτού τους. Η Κριαρίσια ενέργεια συχνά χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα αλλά και μοναχικότητα, πράγμα που δεν είναι ευρέως γνωστό. Ο Κριός είναι το άτομο.

Το απέναντι ζώδιο του Κριού άλλωστε, είναι ο Ζυγός, το ζώδιο του Εμείς. Η απόσταση από το Εγώ ως το Εμείς δεν είναι όμως τόσο χαοτική όσο φαίνεται. Συχνά αυτές οι δύο έννοιες είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα ρίσκα που παίρνει ένας Κριός για να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο, σε μία συντροφική σχέση ή ακόμη και σε μία εποικοδομητική σύγκρουση με τον Άλλον καταλήγουν συχνά στο στραπατσάρισμα του Εγώ του. Ο Κριάρι δε φοβάται μη βγει ατσαλάκωτο στην πίστα. Κανένα ζώδιο δε θα ρισκάρει τόσο για να διεκδικήσει αυτά που του αξίζουν όσο ο Κριός καθώς η αποτυχία δεν το πτοεί. Κάθε Μάρτη λίγο πολύ όλοι μας, ασχέτως ζωδίου, συντονιζόμαστε με μία τέτοιας φύσεως ενέργεια. Καλή μας αρχή λοιπόν!

 

Από τη Furasu Yoru

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα