Δεσμοί της Σελήνης: Κι όμως, η ιστορία σου έχει Δράκο!

ΝΟΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
20/06/2018

Το πρώτο πράγμα που απασχολεί έναν άνθρωπο όταν έρχεται σε επαφή με τον προσωπικό του αστρολογικό χάρτη, είναι η αποκωδικοποίηση των συμβόλων, το πώς δηλαδή αυτά μεταφράζονται σε σχέση με την προσωπικότητα, το περιβάλλον του, τη δυναμική του στους σημαντικούς τομείς της ζωής. Φυσιολογικά όλα, καθώς η αστρολογία αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο αυτογνωσίας.

Όταν όμως απαντηθούν όλα τα «Τι» και τα «Πώς» του ωροσκοπίου, έρχεται εκείνη η αναπόφευκτη στιγμή (οι μελετητές της αστρολογίας το γνωρίζουν καλά) που εύλογα παίρνουν σειρά τα «Γιατί».

Γιατί αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένες ευκολίες και δυσκολίες; Γιατί ο Α βιώνει απώλειες ενώ ο Β ζει στην ευμάρεια; Γιατί γεννηθήκαμε την συγκεκριμένη στιγμή, στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο από τους συγκεκριμένους ανθρώπους; Γιατί γεννηθήκαμε με αυτές τις προδιαγραφές; Γιατί βιώνουμε συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους ανθρώπους ενώ με άλλους όχι; Εν τέλει, γιατί Εμείς;

Αυτά τα «Γιατί» τελικά, είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να μας απασχολήσει στην αστρολογία και μας οδηγούν απευθείας στο σπουδαιότερο μονοπάτι της ζωής μας που δεν είναι άλλο από τον άξονα των Δεσμών Της Σελήνης. Θα τον συναντήσετε είτε ως Νότιο και Βόρειο Δεσμό, Κατιών και Ανιών, είτε ως Ουρά και Κεφαλή του Δράκου. Στην Ινδική Αστρολογία ονομάζονται Rahu και Ketu. Στην Καρμική, Δρακωνική και Εξελικτική Αστρολογία, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλα, μα όλα όσα υπάρχουν στον αστρολογικό μας χάρτη και η μεταξύ τους σχέση, είναι έτσι δομημένα ώστε να εξυπηρετήσουν το μονοπάτι αυτό.

Αναλυτικότερα:

Το θέμα είναι ανεξάντλητο, σαφέστατα. Με λίγα λόγια όμως, ο Νότιος Δεσμός περιγράφει τις παρελθούσες εμπειρίες μας, το πλαίσιο στο οποίο κινηθήκαμε σε προηγούμενες ενσαρκώσεις. Είναι ένα πεδίο που γνωρίζουμε, έχουμε δουλέψει πάνω του. Σε όλο αυτό, υπάρχει και θετικό και αρνητικό πρόσημο. Οι αστρολόγοι που δεν ασπάζονται αυτή την άποψη, μιλούν για κληρονομικότητα, για το d.n.a μας, όσα φέρουμε από τους προγόνους μας. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι πολλά παραπάνω. Ο Βόρειος Δεσμός, είναι το σημείο που πρέπει να φτάσουμε μέσω προσπάθειας, το σημάδι που δείχνει με τι τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε προς την προσωπική μας εξέλιξη. Βρίσκονται πάντα ο ένας απέναντι από τον άλλον, αν δηλαδή έχετε Βόρειο Δεσμό στους Διδύμους, ο Νότιος Δεσμός βρίσκεται στο ζώδιο του Τοξότη.

Εδώ έρχονται και όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές να παίξουν το ρόλο τους!

Η διαδρομή προς τον Βόρειο Δεσμό μας, δεν είναι ποτέ εύκολη. Απαιτεί να ανταποκριθούμε σε προκλήσεις που μας τρομάζουν. Για να γίνει πιο κατανοητό: Φανταστείτε πως κάνετε μία δουλειά για την οποία δεν «τρελαίνεστε» αλλά σας παρέχει τα της επιβίωσης και την συνηθίσατε με τα χρόνια. Αποκτήσατε και εμπειρία κι αυτό σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια. Μέχρι που κάποια μέρα, σας προτείνουν κάτι νέο και διαφορετικό. Σας φαίνεται ενδιαφέρον, έχει προοπτικές αλλά πρέπει να μοχθήσετε, να αφήσετε πράγματα πίσω και κυρίως, την ασφάλεια που ήδη νιώθετε. Πόσο εύκολα και πρόθυμα θα το κάνατε; Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους Βόρειο και Νότιο Δεσμό, με τη διαφορά ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για πρόταση αλλά συχνά, για εξαναγκασμό. Το Σύμπαν ωθεί προς την εξέλιξη, δεν του αρέσει η στασιμότητα. Εδώ έρχονται και όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές να παίξουν το ρόλο τους: Οι γενέθλιες όψεις πλανητών προς τους Δεσμούς της Σελήνης αλλά και οι διελαύνοντες και προοδευτικοί πλανήτες, δημιουργούν τις συνθήκες και τα γεγονότα εκείνα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μας οδηγήσουν στον προορισμό μας.

Φτάνουν όλοι στον προορισμό τους;

Όχι. Όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα πολλές φορές, είναι αναγκαία η επανάληψη. Κι εκείνοι που το καταφέρνουν, δεν το κάνουν εύκολα σε καμία περίπτωση, ακριβώς επειδή υπάρχει η τάση να επιμένουμε στα δεδομένα του Νοτίου. Σίγουρα πάντως, για κάποιους είναι ευκολότερα και για κάποιους  δυσκολότερα τα πράγματα. Το πόσο και το γιατί, θα το δείξει ο γενέθλιος χάρτης.

Άρα ο Νότιος Δεσμός είναι αρνητικός;

Και πάλι όχι, παρόλο που συχνά περιγράφεται ως τέτοιος. Η δική μας αδυναμία να ξεφύγουμε από τις προσκολλήσεις μας είναι εκείνη που δυσκολεύει τα πράγματα. Ο Νότιος Δεσμός είναι η «προίκα» μας, όσα αποκομίσαμε μέσα από τα ταξίδια μας στο χρόνο, τίποτα κακό δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτό. Έχουμε έρθει για να πάρουμε καινούργια μαθήματα όμως, να γεμίσουμε λευκές σελίδες και να διορθώσουμε κακώς κείμενα του παρελθόντος. Αν αφεθούμε στα όσα ήδη ξέρουμε, θα μας «ρουφήξουν» πίσω, εκεί απ’ όπου έχουμε ξαναπεράσει. Το ιδανικό, είναι να χρησιμοποιήσουμε όσα ήδη κατέχουμε ως βέλη στη φαρέτρα μας για να βαδίσουμε το δρόμο που οδηγεί στα ζητούμενα του Βορείου Δεσμού. Όσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε πάνω σε αυτό, τόσο κάμπτονται οι αντιστάσεις που μας εμποδίζουν να το πράξουμε. Διαφορετικά, έχουμε αρνητική πραγμάτωση του άξονα των Δεσμών.

Και πως εκφράζονται;

Με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ωροσκόπιο ανάλογα τη θέση τους σε ζώδιο, οίκο και τις σχέσεις που έχουν με τους υπόλοιπους πλανήτες. Λίγα λόγια για τον κάθε άξονα:

Βόρειος Δεσμός στον Κριό – Νότιος Δεσμός στον Ζυγό

Υπάρχει δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και κυρίως, στην αυτόνομη δράση. Δύσκολα μπορεί να μείνει μόνος του ο άνθρωπος κι αυτό τον κάνει παραχωρητικό. Πρέπει ν’ αυτονομηθεί, να βγει μπροστά, σεβόμενος την έννοια της συνεργασίας και της συντροφικότητας.

Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό – Νότιος Δεσμός στον Κριό

Το άτομο «κουβαλά» εγωιστικά κατάλοιπα κι έχει δυσκολία σε σχέσεις και συνεργασίες. Μπορεί να δρα ανώριμα και παρορμητικά για εγωιστικούς λόγους, ακόμα και να έχει βιώσει παρελθόν βίας. Το ζητούμενο είναι η αρμονία, η συνεργασία και η συντροφικότητα, χωρίς να χάσει την δυναμικότητα του.

Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο – Νότιος Δεσμός στον Σκορπιό

Έχει βιώσει ένα παρελθόν όπου τα πάθη είχαν τον πρώτο λόγο, ενδεχομένως να τον οδήγησαν και σε αυτοκαταστροφικές κινήσεις. Ζητούμενο είναι η δόμηση ενός αξιακού συστήματος που θα προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια, χωρίς να χαθεί το πάθος για τη ζωή. Μακριά από κακής ποιότητας μεταφυσική, συχνά έλκεται απ’ αυτήν.

Βόρειος Δεσμός στον Σκορπιό – Νότιος Δεσμός στον Ταύρο

Ίσως η δυσκολότερη περίπτωση. Το άτομο καλείται να αποκολληθεί απ’ ότι του προσφέρει καταρχάς ασφάλεια και να βρει τι το κάνει ουσιαστικά ασφαλές, μέσα από κρίσεις και απώλειες. Να φύγει από την επιφάνεια και να βουτήξει σε βάθος. Να ανακαλύψει την «Ψυχή» και τα εσώτερα της, έναντι της ύλης.

Βόρειος Δεσμός στους Διδύμους – Νότιος Δεσμός στον Τοξότη

Σκοπός είναι η μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας. Όμως, με σαφήνεια και σαφείς στόχους, χωρίς την απολυτότητα και τον δογματισμό του Τοξότη και την χαώδη συχνά φύση του που συχνά συνοδεύεται από έλλειψη στόχου.

Βόρειος Δεσμός στον Τοξότη – Νότιος Δεσμός στους Διδύμους

Ενώ η φυσική τάση είναι αυτή της πολυμάθειας σε επιφανειακό επίπεδο, το ζητούμενο είναι αποφυγή αυτής της επιπόλαιας στάσης (και γενικά της επιπολαιότητας) και η ολοκλήρωση μέσω της ουσιαστικής γνώσης, που θα δομήσει ένα φιλοσοφικό αξιακό σύστημα, χωρίς δογματισμούς και παρωπίδες.

Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο – Νότιος Δεσμός στον Αιγόκερω

Πέραν της κοινωνικής εικόνας και της επαγγελματικής εξουσίας, υπάρχουν και οι συναισθηματικές ανάγκες που εδώ ο σεβασμός τους, είναι ζητούμενο. Επιτυχία μεν, αλλά όχι εις βάρος της οικογένειας και των συναισθηματικών αναγκών, κάτι που προφανώς συνέβη σε άλλη ενσάρκωση (Παρελθόν εξουσίας με κάθε κόστος).

Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω – Νότιος Δεσμός στον Καρκίνο

Όποιου είδους άνοδος κι αν είναι αυτή που επιθυμεί, απαιτεί καταρχάς την οριοθέτηση του άκρατου συναισθηματισμού. Οριοθέτηση δεν σημαίνει ασέβεια στο συναίσθημα. Πρέπει να μετατρέψει τις παρελθοντικές (ακόμα και οικογενειακές ή εθνικές προσκολλήσεις) σε σεβασμό για να προχωρήσει μπροστά. Οι προσκολλήσεις δεν είναι υγιείς, τα όρια είναι.

Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα – Νότιος Δεσμός στον Υδροχόο

Μπορεί να νιώθει «σαν στο σπίτι του» σε ομάδες ή συλλογικότητες αλλά το ζητούμενο είναι η προβολή του εαυτού εδώ, κάτι που συνήθως τον φοβίζει, πάντα όμως με σεβασμό στο σύνολο. Πρέπει να υπάρχει αυτοσεβασμός για να υπάρξει και σεβασμός από τους άλλους. Προσοχή στην έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης.

Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο – Νότιος Δεσμός στον Λέοντα

Ό,τι και να είναι τώρα, κουβαλάει μία αύρα «λαμπρού παρελθόντος» γιατί προφανώς σχετιζόταν και με κάτι λαμπερό. Αυτή η λάμψη πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό, το συλλογικό. Χρειάζεται δηλαδή να κοιτάξει πέρα από τον εαυτό του, τη μεγάλη εικόνα. Προσοχή στον διανοητικό σνομπισμό και τις τάσεις ολοκληρωτισμού.

Βόρειος Δεσμός στη Παρθένο – Νότιος Δεσμός στους Ιχθύς

Ιδανικά, πρέπει η προσφορά της Παρθένου, να γίνει με την ανιδιοτέλεια των Ιχθύων. Παρελθόν τέχνης, μεταφυσικής ή σχέσεις με το υγρό στοιχείο που τώρα πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο πρακτικότητας και κοινής λογικής, καθαρότητας, εκτός χάους και ασάφειας, με δομή και σύστημα.

Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς – Νότιος Δεσμός στη Παρθένο

Δεν είναι όλα τετράγωνα κι εκλογικευμένα σε αυτή τη ζωή ούτε κι όλα γίνονται για κάποιο όφελος. Επίσης, πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα μόνο αυτή που αντιλαμβανόμαστε. Ουσιαστική προσφορά είναι η ανιδιοτελής προσφορά.

Και λίγα λόγια για τους Δεσμούς στους Οίκους:

Βόρειος Δεσμός στον 1ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 7ο

Οι άλλοι, είναι απαραίτητοι για το άτομο. Για να ολοκληρωθεί πρέπει να πάρει το μάθημα της αυτονόμησης. Η  αποφυγή προσκόλλησης σε σχέσεις και συνεργασίες είναι μάθημα ζωής με στόχο τις προσωπικές πρωτοβουλίες που θα εμπνεύσουν τους άλλους, πάντα με σεβασμό.

Βόρειος Δεσμός στον 7ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 1ο οίκο

Το πεδίο εργασίας εδώ, είναι η ανάπτυξη των σχέσεων. Το άτομο έχει μάθει να δρα σύμφωνα με το προσωπικό του συμφέρον και δυσκολεύεται να λειτουργήσει μέσα σε σχέσεις και συνεργασίες. Θα έλξει τα κατάλληλα άτομα και καταστάσεις ώστε να μάθει να συνεργάζεται και να λειτουργεί συντροφικά.

Βόρειος Δεσμός στον 2ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 8ο οίκο

Η αυτοπεποίθηση έρχεται όταν ο άνθρωπος σταματήσει να ασχολείται και να ζει από τα κεκτημένα των άλλων, δομώντας σωστά το αξιακό του σύστημα. Η ασφάλεια πηγάζει από εμάς τους ίδιους, δεν εξαρτάται από τους άλλους. Σεξουαλικά και οικονομικά ζητήματα θα απασχολήσουν το άτομο.

Βόρειος Δεσμός στον 8ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 2ο οίκο

Η ακραία υλιστική θεώρηση των πραγμάτων πρέπει να μετουσιωθεί σε αγάπη για την έρευνα, την ψυχολογία, τα μυστήρια της ζωής. Μέσα από αυτά, θα έρθει κι η αίσθηση ασφάλειας. Σκοπός είναι η ενασχόληση με πιο βαθιά και ουσιώδη πεδία. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν κληρονομικά και σεξουαλικά ζητήματα στην εξέλιξη του ατόμου. Εδώ, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψιν και τι μπορούμε να κάνουμε για να παρέχουμε ασφάλεια στους άλλους και όχι να αποζητούμε αποκλειστικά τη δική μας.

Βόρειος Δεσμός στον 3ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 9ο οίκο:

Η γνώση και το φιλοσοφικό σύστημα που αναπτύχθηκε στο παρελθόν, πρέπει να μεταδοθεί στους άλλους απλά και κατανοητά. Πρέπει το άτομο να μάθει να συζητά, να ακούει και να μην επιμένει με φανατισμό στις απόψεις του, αποκτώντας έναν πιο «ευλύγιστο» τρόπο σκέψης. Αδέρφια και στενοί συγγενείς θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη του.

Βόρειος Δεσμός στον 9ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 3ο οίκο

Η ανώτερη γνώση και η μετάδοση της, είναι ένα από τα  ζητούμενα. Πρέπει ο άνθρωπος να μοχθήσει γι’ αυτό και να δομήσει ένα φιλοσοφικό σύστημα. Ανώτερες σπουδές, καθηγητές, θρησκεία και ζητήματα που σχετίζονται με το εξωτερικό, θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη του που θα πρέπει κατά βάση να είναι πνευματική.

Βόρειος Δεσμός στον 4ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 10ο οίκο

Ο άνθρωπος πρέπει να στραφεί στη ψυχή, στις ρίζες του. Εκεί θα βρει και τη γαλήνη ανακαλύπτοντας ότι το φαίνεσθαι, δεν είναι το παν. Έχει θητεύσει σε παρελθόν εξουσίας δίνοντας μεγάλη βάση στην κοινωνική του εικόνα και την καριέρα σε βάρος της οικογένειας και των συναισθημάτων του κι αυτό πρέπει ν’ αντιστραφεί.

Βόρειος Δεσμός στον 10ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 4ο οίκο

Ο άνθρωπος πρέπει να «απογαλακτιστεί», να βγει από την ασφάλεια της φωλιάς του και να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του, προκειμένου να διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο και να δομήσει μία ισχυρή κοινωνικά εικόνα. Να βάλει όρια στους συναισθηματισμούς του στους οποίους συχνά ανατρέχει και να αποκολληθεί από το παρελθόν του που θεωρεί καταφύγιο.

Βόρειος Δεσμός στον 5ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 11ο οίκο

Οι ομάδες, οι φίλοι, οι συλλογικότητες, προσφέρουν ασφάλεια. Όμως το πεδίο εργασίας εδώ, απαιτεί από το άτομο να αναπτύξει την δημιουργικότητα του, ό,τι και να αφορά αυτή: Απογόνους, τέχνη, επιχειρήσεις κ.α. Η προσωπικότητα, που έχει την τάση να γίνεται ένα με το σύνολο, πρέπει να βγει μπροστά, δουλεύοντας τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει.

Βόρειος Δεσμός στον 11ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 5ο οίκο

Έχει βιώσει ένα παρελθόν όπου η καλοπέραση και τα δημιουργήματα του (τα παιδιά συμπεριλαμβάνονται σε αυτά) είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην προσωπική του προβολή. Τώρα, πρέπει να μάθει να λειτουργεί στο σύνολο και για το σύνολο. Οι ιδέες και οι στόχοι του, να εξυπηρετούν πρωτίστως αυτό. Οι φίλοι και οι συλλογικότητες θα παίξουν μεγάλο ρόλο.

Βόρειος Δεσμός στον 6ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 12ο οίκο

Η προσφορά και η υπηρεσία είναι τα ζητούμενα εδώ. Η παρελθοντική απομόνωση που ακόμα έλκει το άτομο, πρέπει να μετουσιωθεί σε εργασία, συχνά ταπεινή. Πρέπει να πάρει το μάθημα της πρακτικότητας στον αληθινό κόσμο και όχι σε εκείνον του μυαλού του που συχνά αποτελεί καταφύγιο.

Βόρειος Δεσμός στον 12ο οίκο – Νότιος Δεσμός στον 6ο οίκο

Η τάση για κριτική και οι ιδιοτελείς επιδιώξεις, πρέπει να αποφεύγονται στην παρούσα ενσάρκωση. Η αυτοθυσία και η βοήθεια προς τον λιγότερο τυχερό, βοηθάει. Σκοπός είναι η ένωση με το Θείο, το άυλο κι αυτό προϋποθέτει κάποιου είδους απομόνωση. Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος με τους Δεσμούς εδώ για να ανοίξει ένας επόμενος. Πρέπει ο άνθρωπος να ασχοληθεί με την ψυχή του αποφεύγοντας να τα εξετάζει όλα με την τετράγωνη λογική του.

 

Από Nόνα Βουδούρη

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα