Δεσμοί Σελήνης στον άξονα Ιχθύων – Παρθένου | 12.01.2025 – 27.07.2026
Οι Δεσμοί Σελήνης αστρονομικά είναι δύο νοητά σημεία μαθηματικής εξίσωσης τα οποία ορίζονται εκεί που διαγράφεται η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο και αυτή η τροχιά συναντά/τέμνει την τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη.
Είναι με άλλα λόγια η Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης ο οποίος γυρίζει γύρω από τη Γη και τα δύο σώματα κάνουν κύκλο γύρω από τον Ήλιο. Όταν αυτά τα δύο μονοπάτια συναντηθούν, σε αυτό το σημείο ακριβώς, δημιουργούνται και οι Δεσμοί της Σελήνης. Εάν δεν υπήρχαν οι Δεσμοί της Σελήνης, δεν θα υπήρχαν οι Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις. Μια νέα Σελήνη που πραγματοποιείται σε απόσταση μέχρι 17° από τους Δεσμούς αυτόματα ονομάζεται έκλειψη Ηλίου και μια πανσέληνος που πραγματοποιείται σε απόσταση επίσης 17° από τους Δεσμούς αυτόματα ονομάζεται έκλειψη Σελήνης. Υπάρχει η ολική, η μερική, η δακτυλιοειδής και η υβριδική έκλειψη. Όσο πιο κοντά στους Δεσμούς γίνονται, τόσο πιο δυνατές είναι οι ενέργειές τους. Οι Δεσμοί βρίσκονται πάντα ο ένας ακριβώς απέναντι από τον άλλο. Ο βόρειος Δεσμός βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και ο νότιος Δεσμός στο νότιο ημισφαίριο. Αν κάποιος ψάξει να μάθει γι’ αυτό το «μονοπάτι» θα δει ότι κινείται αντίστροφα από τη φορά των πλανητών επάνω στην εκλειπτική και φυσικά υπάρχει και η ερμηνεία σε αυτό.
Οι Δεσμοί της Σελήνης στην αστρολογία είναι το εξελικτικό μονοπάτι της ανθρωπότητας. Το τί φέρνει αλλά και τί κουβαλά ο νότιος Δεσμός από τα πέρα πέρατα, από το μεγάλο «κοσμικό καζάνι», ο βόρειος Δεσμός ζητά να το εξελίξουμε. Ποιος είναι ο σκοπός εξάλλου για το οτιδήποτε; Είτε είναι μια κοινωνία, είτε είναι ένα εγχείρημα, είτε πρόκειται για τον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που το σύμβολο του νοτίου Δεσμού έχει το σχήμα μιας κούπας. Εκεί βρίσκονται ατομικά και συλλογικά, παρελθοντικά πεπραγμένα. Είναι μια κούπα, ένα τεράστιο πηγάδι που μέσα εκεί υπάρχουν παρελθούσες εμπειρίες, αυτά που μας έχουν μείνει κληρονομιά. Καλούμαστε να «αδειάσουμε» τις αχρείαστες, αξιοποιώντας αυτές που μας δόθηκαν σαν δώρο. Είναι το γνώριμο σε εμάς μέρος όπου νιώθουμε «βολεμένοι» και ασφαλείς.
Σε όλα, υπάρχει το κομμάτι της εξέλιξης. Ξεκινώντας από το ατομικό, περνώντας στο κοινωνικό, προχωρώντας στο συλλογικό και καταλήγοντας στο κοσμικό.
Ο Βόρειος Δεσμός συμβολίζεται από μια αναποδογυρισμένη κούπα, ακριβώς το αντίστροφο του νοτίου. Είναι το σημείο που είναι άγνωστο σε εμάς, το οποίο μας ζητά να ακολουθήσουμε την σωστή πορεία. Θυσιάζοντας κάτι για να κάνουμε κάτι καλύτερο. Παίρνοντας από το «πηγάδι» θετικά στοιχεία και εξελίσσοντάς τα. Σε όλα, υπάρχει το κομμάτι της εξέλιξης. Ξεκινώντας από το ατομικό, περνώντας στο κοινωνικό, προχωρώντας στο συλλογικό και καταλήγοντας στο κοσμικό. Όλα όμως, είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Χρονικά, διανύουν ένα ζώδιο μέσα σε ενάμιση χρόνο περίπου, ενώ χρειάζονται σχεδόν 18 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή 360°. Τα ζώδια από το πρώτο του Κριού μέχρι το έκτο της Παρθένου, αφορούν την προσωπικότητα ενώ από το έβδομο του Ζυγού μέχρι το δωδέκατο των Ιχθύων, αφορούν την κοινωνικότητα. Είναι τα στάδια της προσωπικής και τα στάδια της κοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου. Το τί κάνουμε σαν εγώ, αντικατοπτρίζει το εμείς. Σε μεγαλύτερη εικόνα, είναι η φυσική εξέλιξη η οποία ακολουθεί μια σειρά και είναι ο νόμος του σύμπαντος προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες.
Ο Βόρειος Δεσμός περνά στους Ιχθύς
Οι Ιχθύες είναι το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού. Εκεί που συμβολικά ο κύκλος «κλείνει» για να ανοίξει ένας καινούργιος με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι το τέταρτο και τελευταίο μεταβλητό ζώδιο και το τρίτο και τελευταίο υδάτινο. Με αυτά τα «τελευταία» καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα ζώδιο που έχει σε υπερθετικό βαθμό ό,τι χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα και συναίσθημα. Από πλευράς μεταβλητότητας ανήκει στην ομάδα ζωδίων που μεταβάλλονται. Με απλά λόγια προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι το καινούργιο, αφού παραλάβουν την σκυτάλη από την σταθερή ομάδα, η οποία εδραίωσε και ρίζωσε κάποια γεγονότα που άρχισαν από την παρορμητική ομάδα που τα ξεκίνησε! Από πλευράς συναισθήματος υπάρχει αυτή η αίσθηση της φιλευσπλαχνίας. Τους διακρίνει το ένστικτο λόγω νερού. Είναι συμπαραστάτες, αντιλαμβάνονται τον πόνο και μπαίνουν εύκολα στη θέση του άλλου έχοντας στον μέγιστο βαθμό την αίσθηση της συμπόνιας και της συμπάθειας προσφέροντας την συγχώρεση.
Υπάρχει αυτή η έννοια της συμπαντικής αγάπης.
Η συγχώρεση στα ανθρώπινα λάθη είναι γι’ αυτούς κομμάτι του εαυτού τους. Λόγω του ότι είναι το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού, πατάνε το ένα πόδι στη Γη και το άλλο κάπου αλλού. Είναι ταγμένο να ζει σε έναν κόσμο «φανταστικό» και τα όνειρα είναι τρόπος διεξόδου και φυγής. Άτομα με έντονο το στοιχείο των Ιχθύων ή του κυβερνήτη τους Ποσειδώνα, τείνουν να έχουν ταλέντο στην τέχνη, τη μουσική και το χορό. Όντας πνευματικής φύσεως η ανιδιοτέλεια είναι άλλη μια λέξη που το χαρακτηρίζει. Υπάρχει αυτή η έννοια της συμπαντικής αγάπης. Επειδή όμως σε όλα υπάρχει και η αρνητική πλευρά, λόγω υπερβολικής μεταβλητότητας μπορούν να αλλάζουν θέση και άποψη κάνοντας τους αναξιόπιστους. Να παρασύρονται εύκολα από απόψεις άλλων λόγω αφέλειας. Να μην επιμένουν στο στόχο τους θεωρώντας ότι ίσως είναι κάτι «άπιαστο». Στα αρνητικά, λόγω υδάτινου στοιχείου μπορούν να μαζεύουν σαν σφουγγάρι καταπιεσμένες συμπεριφορές από άλλους και να ξεσπούν με όχι τόσο ευγενικό τρόπο σε άλλους. Είναι χαώδεις με την έννοια ότι «αδυνατούν» να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη και να λύσουν υποθέσεις με έναν πρακτικό τρόπο, κάνοντας τους πολλές φορές να τα παρατούν εύκολα. Ο συνδυασμός «χασίματος» και έλλειψης ορίων το κάνει το πιο επιρρεπές ζώδιο στη χρήση ποτού και ουσιών αλλά και στην κατάχρηση τους.
Ο Νότιος Δεσμός περνά στην Παρθένο
Η Παρθένος είναι το απέναντι ζώδιο. Το έκτο στη σειρά, το δεύτερο μεταβλητό από τα τέσσερα και το δεύτερο γήινο από τα τρία. Όντας το τελευταίο ζώδιο της προσωπικής ανάπτυξης, έμαθε να διακρίνει το σωστό από το λάθος. Να αποδέχεται τη μοναχικότητα της ύπαρξης και να αποστασιοποιείται για να είναι σε θέση να συν-υπάρξει όταν χρειαστεί. Σχετίζεται με την υγεία και την πρόληψη της, με την καθαριότητα, την αγνότητα, το οτιδήποτε φυσικό, την υγιεινή διατροφή και με τον τρόπο που σκέφτεται θέλει να λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Σαν γήινο ζώδιο, οι διάφορες συνθήκες της υλικής ζωής γίνονται εύκολα προσαρμόσιμες λόγω της μεταβλητότητας της. Εδώ υπάρχει το στοιχείο της κριτικής, της αξιολόγησης και της λεπτομερούς ανάλυσης. Είναι πρακτική και τα θέλει όλα σε τάξη και οργανωμένα. Είναι το πιο εργατικό ζώδιο του ζωδιακού και αυτό οφείλεται στον συνδυασμό του γήινου στοιχείου με την αίσθηση της υπηρεσίας που το κατέχει.
Έχει μια συμπάθεια στους αδύναμους και τους φτωχούς «ταυτιζόμενη» με το εργατικό δίκιο.
Θέλει τα υλικά πράγματα σε μια οργάνωση όπως και τη σκέψη, καθώς σκέφτεται πιθανές απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις, βασανίζοντας το μυαλό της. Είναι λογική και θέλει πάντα να βρίσκει την εξήγηση στο κάθε τί με τα κατάλληλα επιχειρήματα. Αυτή η τετράγωνη λογική οφείλεται στον κυβερνήτη της Ερμή, κάνοντας την καλύτερη στην επιχειρηματολογία παραθέτοντας λεπτομέρειες, αναλύσεις και επεξηγήσεις επί των επεξηγήσεων σε σχέση με ότι θελήσει να συζητήσει. Τη διακρίνει η σβελτάδα και η ευελιξία ενώ η παρατηρητικότητα είναι ένα τεράστιο προτέρημα της. Η οξυδέρκειά της στη σκέψη είναι ανεπτυγμένη. Είναι της φύσης της να θέλει να είναι χρήσιμη στους άλλους προσφέροντας, όχι όμως με την ανιδιοτέλεια των Ιχθύων, αλλά έχοντας υπόψη της την επιβράβευση. Είναι δοτική γιατί μπορεί. Έχει μια συμπάθεια στους αδύναμους και τους φτωχούς «ταυτιζόμενη» με το εργατικό δίκιο. Στα αρνητικά, λόγω υπερβολικής ενασχόλησης του μυαλού με κάτι που δεν θέλει τόση λεπτομέρεια, χάνει το συνολικό νόημα. Μπορεί να γίνει επικριτική, θεωρώντας ότι μπορεί να σκεφτεί τα πράγματα μόνο με τον δικό της έξυπνο τρόπο. Λόγω γρηγοράδας στη σκέψη, μερικές φορές προτρέχουν για καταστάσεις καθιστώντας τους προληπτικούς. Μπορεί να προσφέρει με σκοπό να γίνει απαραίτητη στον άλλο και καμιά φορά περιμένοντας για επιβράβευση, αν και η ίδια σπάνια το κάνει.
Έτσι λοιπόν:
- Καθώς έμαθε την αγάπη μέσα από τα όρια, καλείται να την προσφέρει άνευ ορίων.
- Καθώς έμαθε να διακρίνει το σωστό από το λάθος, καλείται να βάλει στόχους και να κάνει όνειρα που μπορεί να εκπληρώσει με μεθοδικότητα.
- Καθώς έμαθε να βλέπει τα πάντα μέσα από τη λεπτομέρεια, καλείται να μεγαλώσει την εικόνα και να τα δει στο σύνολο.
- Καθώς έμαθε να προσφέρει και να είναι χρήσιμη στους άλλους, καλείται να «θυσιάσει» τις δεξιότητες της για το κοινό όφελος και όχι για το προσωπικό.
- Καθώς έμαθε την καθαριότητα και την αγνότητα, καλείται να την προσφέρει μέσω κάπου είδους θεραπείας.
Όπως οι έξι άξονες του ζωδιακού, έτσι κι αυτός έχει μια θεματολογία. Είναι αντίθετα αλλά βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι. Έχουν όμως ένα κοινό παρονομαστή: την προσφορά. Αυτόν τον ενάμιση χρόνο που φιλοξενούν τους Δεσμούς θα τους «ζητηθεί» να εκφράσουν τις ενέργειες τους. Το πώς θα συμβάλει το κάθε άτομο, το κάθε σύνολο, η κάθε κοινωνία και η κάθε χώρα, το αντίκτυπο καταλήγει στο συλλογικό. Σε κοσμικό επίπεδο θα «ζητήσουν» από την ανθρωπότητα να συνδέσει το υλικό με το ψυχικό – πνευματικό πεδίο.
Καλείται η ανθρωπότητα να τηρήσει το αρχαίο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιή».
Από τη Βωνιάτου Κυριακή