Η Αλεξάνδρα Καρακώστα είναι επαγγελματίας αστρολόγος με έδρα τη βόρεια Καλιφόρνια. Με δεκαετίες εμπειρίας ως σύμβουλος, προσφέρει πρακτική σοφία, διορατικότητα και συμπόνια για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πλοηγηθούν με επιτυχία στη ζωή τους. Μανιώδης φοιτήτρια Αστρολογίας από το 1975, ασκεί το επάγγελμά της από το 1984. Η Αλεξάνδρα διδάσκει και δίνει διαλέξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και εξυπηρετεί ένα διεθνές πελατολόγιο. Το 1989 συνίδρυσε τη Syn-Sig, μια ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος για τις σχέσεις.
Η Αλεξάνδρα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Αστρολογίας (ΟΠΑ) από το 2007, ως Πρόεδρος μεταξύ 2010-2014, και συνεχίζει να υπηρετεί στο εκπαιδευτικό τους συμβούλιο. Η Αλεξάνδρα συμμετέχει σε διάφορους αστρολογικούς οργανισμούς και είναι συντάκτρια της Διεθνούς Εταιρείας Αστρολογικών Ερευνών (ISAR) και της Υπηρεσίας Αστρολογικών Ειδήσεων (ANS). Έχει δημοσιευτεί σε διάφορα αστρολογικά περιοδικά και έχει γράψει κεφάλαια για δύο βιβλία, τον Επαγγελματία Αστρολόγο και τη νέα Βασική Αστρολογία που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Ο Κρόνος θα εισέλθει στους Ιχθύς στις 7 Μαρτίου 2023, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2026. Η σχέση του Κρόνου με τους Ιχθύς είναι σημαντική. Ο Κρόνος φέρνει τη δομή και την τάξη του στην κατά τα άλλα οριακή ενότητα των Ιχθύων. Τα συμφέροντα του συνόλου πρέπει να οργανωθούν, να δημιουργηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα ενάντια στα άκρα. Η δύναμη του Κρόνου είναι να μπορεί να μπαίνει σε ένα δωμάτιο και να προστάζει με σεβασμό την προσοχή του, απαιτώντας την αντιμετώπιση των ζητημάτων του. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς οι οργανωτικές αρχές του Κρόνου παίζουν στον οίκο των Ιχθύων άπειρων δυνατοτήτων.
Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε το αρχέτυπο του Κρόνου στην ελληνική μυθολογία, τις αστρολογικές και ψυχολογικές εφαρμογές του και πώς τα χαρακτηριστικά του μπορούν να εκφραστούν στο ζώδιο των Ιχθύων. Θα ολοκληρώσουμε με μια συζήτηση για τις επιπτώσεις αυτής της διαμετακόμισης.
Στους ουρανούς, ο Κρόνος είναι ο έκτος, δεύτερος μεγαλύτερος και τελευταίος πλανήτης ορατός με γυμνό μάτι στο ηλιακό μας σύστημα. Έχει τρεις μεγάλους δακτυλίους με αρκετούς πιο σκονισμένους δακτυλίους γύρω τους. Βλέποντας μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Κρόνος είναι όμορφος. Οι δακτύλιοι χρησιμεύουν μεταφορικά ως τα όρια, οι περιορισμοί και οι δομές για τις οποίες είναι γνωστός αυτός ο γιγάντιος πλανήτης στην αστρολογία. Η ορατότητά του στον ουρανό και ο δακτυλιοειδής ισημερινός απεικονίζει τη ζωή μέσα στα όρια της φύσης και αντικατοπτρίζει τα ρεαλιστικά όρια της μη υποβοηθούμενης όρασης. Ο Κρόνος έχει μια κοινότητα δυτών με περισσότερα από 80 φεγγάρια, μερικά μεγαλύτερα από τον Ερμή ή τον Πλούτωνα, το πιο διάσημο είναι ο Τιτάνας. Το άστρο μας, ο Ήλιος και οι πλανήτες που εκτείνονται από αυτόν μέχρι τον Κρόνο, αρθρώνουν το υποκειμενικό ταξίδι. Από τον Χείρωνα και προς τα έξω, ενσωματώνουμε το συλλογικό ήθος. Το σύμβολο του Κρόνου αποτελείται από το σταυρό πάνω από τον ημικύκλιο ή το δρεπάνι/δρεπάνι, που αντιπροσωπεύει την ύλη πάνω από την ψυχή/πνεύμα.
Οι ανησυχίες του Κρόνου δε μπορούν να αποφευχθούν.
Στη μυθολογία, ο Κρόνος ήταν ο νεότερος από τους επτά Τιτάνες. Ήταν παιδί του Ουρανού** (Πατέρας Ουρανός) και της Γαίας (Μητέρα Γη). Η Γαία γεννήθηκε από το χάος και, όπως λέει η ιστορία, ο Ουρανός ήταν δυσαρεστημένος με τους απείθαρχους απογόνους της Γαίας. Όντας ως τύραννος που ήταν, τους έσπρωξε πίσω σε αυτήν, μη επιτρέποντάς τους να αναδυθούν στο δικό τους φως. Μη εκτιμώντας τη χειρονομία, η Γαία ζήτησε από τον γιο της Κρόνο να ευνουχίσει και να σκοτώσει τον πατέρα του, προσφέροντάς του ένα δρεπάνι. Ο Κρόνος υποχρεώθηκε, έγινε βασιλιάς και αντικατέστησε τον πατέρα του. Αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπικότητα της αρχαιότητας που αναλαμβάνει δράση. Οι ανησυχίες του Κρόνου δε μπορούν να αποφευχθούν.
Ο Κρόνος παντρεύτηκε την αδελφή του, Ρέα. Έχοντας επίγνωση του προτύπου στο οικογενειακό του σύστημα, ο Κρόνος γνώριζε ότι ένα από τα παιδιά του θα τον ανέτρεπε. Έτσι, μόλις η Ρέα γέννησε έναν από τους απογόνους του, πρώτα την Εστία, (Βέστα), μετά τη Δήμητρα, τον Άδη (Πλούτωνα) και τέλος τον Ποσειδώνα (Ποσειδώνα), ο Κρόνος τους έφαγε. Όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα ξεγέλασε τον Κρόνο τυλίγοντας μια πέτρα σε μια κουβέρτα, κρατώντας τον Δία ασφαλή. Μια μέρα ο Δίας έδωσε στον Κρόνο ένα φίλτρο για να πιει που τον έκανε να κάνει εμετό στα παιδιά του. Με τη βοήθεια των αδελφών του, ο Δίας πολέμησε εναντίον των Τιτάνων και του Κρόνου και μετά από δέκα χρόνια πολέμου κέρδισαν.
Ο Κρόνος και τα αδέλφια του εξορίστηκαν και στάλθηκαν στη φυλακή στις μακρινές γωνιές της γης, στον Τάρταρο, έναν σκοτεινό ανεστραμμένο θόλο κάτω από τη γη. Αυτή η θλιβερή, καταθλιπτική τρύπα έγινε το τελευταίο σπίτι των ηττημένων Τιτάνων. Με τον Δία να προωθείται τώρα ως βασιλιάς, οι θριαμβευτές θεοί και θεές, πήραν τις θέσεις τους στον Όλυμπο, ενσωματώνοντας όλες τις ιδιότητες του ανθρώπινου πνεύματος. Καθώς η ιστορία συνεχίζεται, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με το κληρονομημένο οικογενειακό σύμπλεγμα, ο Δίας ήταν (δικαίως) ύποπτος ότι και αυτός θα ανατραπεί από ένα από τα παιδιά του.
Ο Κρόνος αναφέρεται συχνά ως ο άρχοντας του «κάρμα», οι συνέπειες των προηγούμενων πράξεών μας.
Ψυχολογικά, η απομόνωση και η εξορία στην οποία υπόκειται ο Κρόνος είναι σημαντική και διαδραματίζεται μέσα στη σφαίρα επιρροής του Κρόνου. Οι αναμνήσεις και οι αλυσίδες στο παρελθόν μπορούν να καλύψουν το παρόν με συναισθήματα ενοχής, ντροπής και κατωτερότητας, φυλακίζοντάς μας μέσα μας, αναγκάζοντάς μας να αγωνιστούμε ενάντια στους περιορισμούς για να βρούμε έναν τρόπο να αναδυθούμε και να μπούμε στο πνεύμα του ήλιου. Ο Κρόνος αναφέρεται συχνά ως ο άρχοντας του «κάρμα», οι συνέπειες των προηγούμενων πράξεών μας. Οι επαφές του Κρόνου φυσιολογικά, με διέλευση ή εξέλιξη, μπορούν να προκαλέσουν οδυνηρά συναισθήματα και τύψεις από πολύ παλιά, παρέχοντας ευκαιρίες για αναθεώρηση, αναθεώρηση και χάραξη πρακτικών και συνετών προσεγγίσεων σε παλιά πρότυπα και δυσκολίες.
Στο δρόμο για να μεγαλώσουμε τον σοφό μέντορα από τον ανασφαλή βασανιστή, και οι δύο αποτελούν αντανακλάσεις του Κρόνου, παλεύουμε με τις αδυναμίες μας. Οι αντιληπτές αδυναμίες διαπερνούν την επιφάνεια, δημιουργώντας αιτίες που αναγκάζουν κάποιον να μεγαλώσει, να αναλάβει την ευθύνη και να θεραπευτεί. Ανακαλύπτουμε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς φόβους και αποτυχίες μας, να βγούμε από τα δικά μας Τάρταρα, είναι μέσω της ταπεινοφροσύνης, της επαγρύπνησης και της λογοδοσίας. Αυτό είναι μέρος του πολύτιμου προγράμματος σπουδών του Κρόνου.
Ο Ουρανός και ο Κρόνος καταπλακώθηκαν και οι δύο από μια εξωτερική «πατρική φιγούρα» της εξουσίας και τελικά έγιναν οι ίδιοι βασιλιάδες/αρχές. Αλλά η επιτυχία τους ήταν τελικά κούφια, υπό την προϋπόθεση της επανάληψης του οικογενειακού συστήματος. Ιδανικά, ανακαλύπτουμε και καλλιεργούμε την εσωτερική εξουσία που όλοι κατέχουμε κάπου μέσα μας, αναδυόμενοι ενδυναμωμένοι, που δεν υπόκεινται πλέον στην κυριαρχία ενός άλλου ατόμου ή σε μια κοινωνική υπαγόρευση.
Υπάρχουν πολλές λέξεις κλειδιά για τον Κρόνο, συμπεριλαμβανομένης της ωριμότητας, της επιμέλειας, της πειθαρχίας, της συστολής, των περιορισμών, των ορίων, της διατήρησης, του κύκλου του χρόνου και των ευθυνών μας.
Στην Αστρολογία το αρχέτυπο του Κρόνου είναι αυτό του Σοφού Γέρου. Κυβερνά τον Αιγόκερω, αλλά παραμένει συνδεδεμένος με τα σημάδια τόσο του Αιγόκερω όσο και του Υδροχόου. Πριν από την ανακάλυψη του Ουρανού, ο Κρόνος κυβέρνούσε επίσης τον Υδροχόο. Και οι δύο πλευρές της φύσης του Κρόνου αντιπροσωπεύονται από τα χαρακτηριστικά αυτών των σημείων. Η συντηρητική, πρακτική και παραδοσιακή διάθεση του Αιγόκερω, παράλληλα με τη διαισθητική και πνευματική φύση του Υδροχόου. μαζί μπορούν να υφανθούν για να βελτιώσουν την κοινωνική δομή και οργάνωση. Υπάρχουν πολλές λέξεις κλειδιά για τον Κρόνο, συμπεριλαμβανομένης της ωριμότητας, της επιμέλειας, της πειθαρχίας, της συστολής, των περιορισμών, των ορίων, της διατήρησης, του κύκλου του χρόνου και των ευθυνών μας. Ο Κρόνος μπορεί επίσης να περιγραφεί ως ο δάσκαλος και η «πατρική φιγούρα», η εσωτερική και, τελικά, η εξουσία κάποιου στη ζωή του. Η διαδικασία της εξέλιξης σε αυτόν τον νηφάλιο, συνετό ενήλικα συχνά μας φέρνει στα γόνατά μας, το μέρος του σκελετικού σώματος που κυβερνάται από τον Κρόνο. Η κυριαρχία του Κρόνου περιλαμβάνει το δέρμα, τα οστά και τα δόντια και ολόκληρο τον σκελετό του σώματος.
Ως κυρίαρχος των ορίων και των όρων, το δέρμα, περικλείει και ορίζει τα οστά και τη δομή του φυσικού σώματος. Κάθε φορά που υπερεκτείνουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά, ψυχολογικά, σωματικά ή ψυχικά, το σώμα μας ενημερώνει μέσω της αίσθησης του πόνου, του άγχους και της δυσφορίας ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένας αποτελεσματικός δάσκαλος, ο πόνος φέρνει την προσοχή στην τραυματισμένη περιοχή, την προσοχή που απαιτείται για τη διευκόλυνση της επισκευής και της επούλωσης. Ο Κρόνος μας καθοδηγεί να δημιουργήσουμε πράγματα που είναι στερεά και διαρκή, όπως τα οστά που παραμένουν πολύ καιρό μετά την ταφή μας.
Ο Κρόνος στα ελληνικά είναι ο Κρόνος, ο χρόνος, που κυριολεκτικά σημαίνει χρόνος.
Ο πιο θεμελιώδης περιορισμός που αντιμετωπίζουμε στη ζωή είναι ο «χρόνος», ένα φαινόμενο αντίληψης που συνδέεται με τον συμπαντικό κύκλο γέννησης και θανάτου. Σύμφωνα με την έννοια του χρόνου, ο Κρόνος σημαίνει και το σημείο κατάληξης της ανθρώπινης ζωής. Ο Κρόνος στα ελληνικά είναι ο Κρόνος, ο χρόνος, που κυριολεκτικά σημαίνει χρόνος. Ο Μαρκ Τουέιν είπε κάποτε, «ο χρόνος είναι ο τρόπος με τον οποίο εμποδίζουμε τα πάντα να συμβούν ταυτόχρονα». Στο πλαίσιο του χρόνου, ο Κρόνος επιτυγχάνει μέσω της λογικής οργάνωσης. Μέσα από τη διαδικασία της επανεκτίμησης και της αναδιοργάνωσης, ο Κρόνος προσκαλεί την επίλυση και το κλείσιμο, δημιουργώντας μια αίσθηση αυτοπεποίθησης, ολοκλήρωσης και ελευθερίας.
Ο Κρόνος σε ένα συγκεκριμένο οίκο στο γενέθλιο ωροσκόπιο δείχνει πού μπορεί να μην έχουμε εμπιστοσύνη, να έχουμε αμφιβολίες για την ικανότητά μας ή/ και να υποφέρουμε από άγχος. Εδώ μπορεί να βιώσουμε απογοητεύσεις, εμπόδια και δυσκολίες. Όλα αυτά μας προσφέρουν να βουτήξουμε βαθύτερα, κοιτάζοντας μέσα μας, να εξερευνήσουμε τις προκλήσεις / ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα της ζωής. Από τη φύση του, ο φόβος και το αίσθημα ανικανότητας επιβραδύνουν την πρόοδο. Είναι σαν ο Κρόνος να έχει σαφή μαθήματα να μας διδάξει και να θέλει να βεβαιωθεί ότι τα έχουμε. Η εμπειρία του Κρόνου συχνά προκαλεί άγχος, επειδή ο Κρόνος μας ζητά να βελτιώσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία στεκόμαστε. Τελικά, το μάθημα που μαθαίνεται, η ενέργεια μεταμορφώνεται σε ικανοποίηση και γαλήνη.
Η αρχή «κανένας πόνος, κανένα κέρδος» ισχύει εδώ.
Όπως η κατσίκα του βουνού, ένα από τα σύμβολα του Κρόνου, ανεβαίνουμε αργά στην κορυφή του βουνού μας με επιμονή, ιδιοκτησία, επιμέλεια και συγκέντρωση. Στην πορεία αποκτούμε σοφία και τεχνογνωσία. Το να φτάσεις στην κορυφή του βουνού είναι άξια και βαθιά ανταμείβοντας, τόσο υλικά όσο και πνευματικά. Η αρχή «κανένας πόνος, κανένα κέρδος» ισχύει εδώ. Πρόκειται για τη συγκομιδή που θερίζουμε από τους σπόρους που έχουμε σπείρει. Όπως λέει και η παροιμία, η ελευθερία είναι η πολυτέλεια της πειθαρχίας.
Καθώς η τροχιά του Κρόνου γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 29 1/2 χρόνια, βιώνουμε επίσης μια επιστροφή του Κρόνου στη γενέθλια θέση του κατά τη στιγμή της γέννησής μας. Αυτό ονομάζεται “Επιστροφή του Κρόνου”. Το έτος πριν από την ακριβή σύζευξη, ή την επιστροφή, η ζωή αρχίζει να αλλάζει σημαντικά. Συχνά, συνειδητοποιούμε ότι έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε κάτι να φύγει, ένα τέλος. Ή μπορεί να είναι μια περίοδος επέκτασης και αυξημένης ευθύνης, συχνά επαγγελματικά. Συνήθως, είναι λίγο και από τα δύο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ωριμάζουμε και αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και σεβασμό κατά την κορύφωση αυτών των κύκλων ορόσημων.
Της Alexandra Karacostas