Ναρκισσισμός στην Αστρολογία!

ΒΑΣΙΑ ΚΟΝΤΗ
13/08/2024

Τείνει να εξελιχθεί σε κοινή ασθένεια της σύγχρονης εποχής και πολύς λόγος γίνεται για την ναρκισσιστική διαταραχή, που εξαπλώνεται με διαφορετικές εκδοχές και σε πολλαπλές συνάφειες.

Συχνά μέσα στις τάξεις της αστρολογίας αναφέρουμε (με καλή πρόθεση) να προσέχουν οι σπουδαστές μας τους χάρτες και τα ωροσκόπια εκείνα που περιλαμβάνουν πολλούς πλανήτες στον πρώτο και τον πέμπτο οίκο του χάρτη, κυρίως όταν δέχονται σημαντικές προσβολές από δύσκολους πλανήτες.

Ο 1ος οίκος -Ωροσκόπος- κυρίως επειδή ταυτίζεται με το ζώδιο του Κριού, την παρόρμηση αλλά και την έντονη δυναμική του «Εγώ» να φανεί και να ξεχωρίσει, μην ακούγοντας και μην λαμβάνοντας υπόψιν του το άμεσο περιβάλλον, τους συνδαιτημόνες και γενικότερα τα ενδιαφέροντα των σημαντικών «άλλων» που το άτομο συναναστρέφεται. Το ανταγωνιστικό στοιχείο προβάλλεται με ένταση ακόμα και χωρίς το ίδιο το άτομο να το συνειδητοποιεί πρακτικά.

Ο 5Ος οίκος -της χαράς και της δημιουργίας- οίκος όμως που σχετίζεται με την εξατομίκευση και το ζώδιο του Λέοντα, το οποίο επίσης επιθυμεί να διακριθεί και να ξεχωρίσει από τις δεξιότητες και τα ταλέντα που διαθέτει, συχνά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του, επίσης το ανταγωνιστικό στοιχείο που αναπτύσσει με τα θέματα συνεργασίας και προσαρμογής στην ομάδα. Καθόλου περίεργο ότι είναι ο οίκος της θεατρικής «σκηνής» των ηθοποιών, του glamour και ότι γενικότερα σχετίζεται με την προβολή και τα «φώτα» της ράμπας.

Προσοχή λοιπόν στις προσβολές αλλά και στους πλανήτες που δεν αισθάνονται άνετα ή είναι αντίθετοι από την ενέργεια του ζωδίου που αναγκαστικά τους «ανέχονται»!

Είναι όμως αρκετό αυτό για να καταλήξουμε ότι ένας «φορτωμένος» 1ος ή 5ος οίκος είναι αρκετό για να χαρακτηρίσουμε ένα ωροσκόπιο ότι πιθανότατα θα εκδηλώσει στοιχεία ναρκισσισμού; Προφανώς και ΟΧΙ μια και το ζήτημα της αξιοπρέπειας των πλανητών είναι επίσης πολύ σημαντικό στη διερεύνηση ενός χάρτη. Και όταν λέμε αξιοπρέπεια εννοούμε πάντα τις γνωστές Πτολεμαϊκές δυνάμεις και αδυναμίες των πλανητών, πτώσεις, εξάρσεις κλπ. Διαφορετικά θα συμπεριφερθεί ένας πλανήτης με ισχυρές δυνάμεις π.χ. Ήλιος στον Λέοντα ή Άρης στον Σκορπιό ή στον Αιγόκερω και τελείως διαφορετικά ένας πλανήτης σε αδυναμία ή πτώση. Εννοώντας πάντα ότι οι πλανήτες με ισχυρή αξιοπρέπεια πάντα θα εκδηλώνουν τα χαρακτηριστικά τους με την πλέον θετική τους έκφραση. Προσοχή λοιπόν στις προσβολές αλλά και στους πλανήτες που δεν αισθάνονται άνετα ή είναι αντίθετοι από την ενέργεια του ζωδίου που αναγκαστικά τους «ανέχονται»!

Συμπληρωματικά στην πρακτική έρευνα που έχω διεξάγει θα προσθέσω τους «μυστήριους» σχηματισμούς που έχουν σαν πλανήτη κορυφής τον Ήλιο τη Σελήνη ή και τον Ωροσκόπο (πάλι με πτωτικές δυνάμεις) να παρουσιάζουν μια προκλητική ναρκισσιστική συμπεριφορά προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία στο περιβάλλον και κυρίως στις διαπροσωπικές τους σχέσεις!

Δύσκολα δεν θα «ακούσει» δεν θα αντιληφθεί και δεν θα συμπεριλάβει κάποιος πολύ σημαντικά τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των «σημαντικών» άλλων!

Θα μπορούσε κάποιος ερευνητής της αστρολογίας να αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν αναφέρω τους άλλους δυο γωνιακούς οίκους και τη συσσώρευση πλανητών εκεί ως μια εξίσου ισχυρή ένδειξη ναρκισσιστικής διαταραχής αλλά πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι ο 7ος οίκος αντιστοιχεί στο ζώδιο του Ζυγού, οπότε δύσκολα δεν θα «ακούσει» δεν θα αντιληφθεί και δεν θα συμπεριλάβει κάποιος πολύ σημαντικά τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των «σημαντικών» άλλων, όπως επίσης και την ανάγκη τους για συντροφικότητα που τους κάνει ιδιαίτερα ευγενικούς και υποχωρητικούς. Από την άλλη ο 10ος οίκος -το μεσουράνημα- η εικόνα μας και η προβολή μας στην κοινωνία καθώς και ο ρόλος μας στην κοινότητα λειτουργεί περισσότερο σαν προσωπικός φιλόδοξος στόχος και αρνείται να διαχειριστεί ή να χειριστεί άτομα και καταστάσεις προς όφελος του διαθέτοντας την ενέργεια του κυρίως ως προς την εργατικότητα και την προσωπική του διάκριση έχοντας ως εφόδιο την εργατικότητα και την αφοσίωση στο στόχο.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι πάντα υπό διερεύνηση και η ανάγνωση ενός προσωπικού χάρτη απαιτεί πολλούς παράγοντες προς μελέτη, πριν κάποιος καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Μπορείτε όμως με τον παραπάνω οδηγό να παρατηρείτε πρόσωπα και καταστάσεις μην ξεχνώντας ποτέ να συμβουλεύεστε τον Πτολεμαϊκό χάρτη περί δυνάμεων των πλανητών που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο.

Πάνω από όλα λοιπόν η αξιοπρέπεια των πλανητών μας και η έκφραση τους μέσα στο γενέθλιο χάρτη μας!

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα