Λέων

ΝΟΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
22/07/2018

Τους καταλαβαίνεις εύκολα. Ποιος δεν αναγνωρίζει αμέσως τον βασιλιά; Θα μπει στο χώρο έχοντας προτεταμένο το στέρνο, σαν να του ανήκουν όλα. Στο βλέμμα τους έχουν συνήθως μια απροσδιόριστη λάμψη, σαν σπινθήρισμα, δώρο από τον κυβερνήτη τους, ζωοδότη Ήλιο. Ακόμα κι όταν η χαίτη τους δεν είναι μακριά, τα μαλλιά είναι “ευαίσθητο’’ σημείο και φροντίζουν πάντα να φαίνονται περιποιημένα. Οι γραμμές του προσώπου τους, με ένα μαγικό τρόπο (στους περισσότερους τουλάχιστον), θυμίζουν το επιβλητικό ζώο.

Οι Λέοντες φαίνονται, κάνουν εντύπωση. Κρύβεται ο Ήλιος; Τους αρέσουν τα έντονα χρώματα και ο χρυσός που τον τιμούν με κάθε ευκαιρία. Γύρω τους συνήθως είναι συγκεντρωμένη μία μικρή (ή και μεγάλη σε πολλές περιπτώσεις) «αυλή» από ανθρώπους έτοιμους να τους θαυμάσουν. Αυτό, είναι κάτι σαν οξυγόνο για τους Λέοντες που έχοντας ισχυρό “Εγώ’’, αρέσκονται να το εκφράζουν παντού. Δεν είναι τυχαία η προσήλωση τους σε κάθε μορφή δημιουργίας, τους είναι απαραίτητη για να νιώθουν ολοκληρωμένοι. Αυτό μπορεί να αφορά κάλλιστα τη τέχνη, την επιχειρηματικότητα, τους απογόνους που θεωρεί δημιουργήματα του (είναι γνωστή η αγάπη τους για τα παιδιά γι’ αυτό γίνονται και καλοί εκπαιδευτικοί).

Εδώ κρύβεται η πρώτη παγίδα: Οι Λέοντες είναι ανοιχτόκαρδοι, θετικοί και δοτικοί. Το από πού προέρχεται αυτή η δοτικότητα, είναι συζητήσιμο. Συχνά οι Λέοντες  έχοντας την  ανάγκη να αυτοπροβάλλονται  περιβαλλόμενοι από  πρόθυμους ακροατές και χειροκροτητές, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους κόλακες. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από έναν Λέοντα να φερθεί σαν «ταπεινό χαμομηλάκι» βαδίζοντας κόντρα στη φύση του, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζει ότι μεγαλώνοντας, θα πρέπει να βάλει όρια στην αυτο-αναφορικότητα και την τάση μόνιμης αυτοπροβολής, κάτι που τελικά καταλήγει κουραστικό για τους γύρω του, που τον χαρακτηρίζουν εγωιστή και αλαζόνα. Πως γίνεται αυτό; Με την καλλιέργεια. Τη μόρφωση. Οι καλλιεργημένοι Λέοντες που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την υπεροψία και την έχουν νικήσει, είναι άνθρωποι που τελικά «επένδυσαν» στην ουσία και μίλησαν μέσω του έργου τους, της έμφυτης δημιουργικής ικανότητας τους.

Οι Λέοντες έχουν από τη φύση τους τη στόφα του αρχηγού. Του λιονταριού, που θα φροντίσει να προστατεύσει όλα τα μέλη της αγέλης, συμπεριλαμβανομένων και των πιο αδύναμων. Γι’ αυτό κι όταν κάτι δεν πάει καλά και βρίσκονται αντιμέτωποι με την κριτική, δυσαρεστούνται βαθιά. Τίποτα δεν ενοχλεί έναν Λέοντα περισσότερο από την προσβολή, είναι κάτι που δεν ξεχνάει ποτέ. Εύθικτος από τη φύση του, όταν ταπεινώνεται, νιώθει να χάνει την αξιοπρέπεια του κι αυτό δεν συγχωρείται, διότι κουβαλάει το ένστικτο του αρχηγού που γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο για όλους. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τους δικούς του ανθρώπους. Ακόμα κι όταν η κριτική για εκείνους από κάποιον τρίτο είναι δίκαιη και το γνωρίζουν κατά βάθος, δεν τη δέχονται εύκολα, προασπίζοντας την επιλογή τους.

Όταν ένας Λέοντας καταφέρει και ισορροπήσει τα μειονεκτήματα του ζωδίου, γίνεται πηγή φωτός για τους γύρω του, όπως ο Ήλιος. Οι Λέοντες είναι θετικοί, ικανοί να μεταδώσουν φως  στους γύρω τους και να επηρεάσουν. Είναι πονόψυχοι (και μεγαλόψυχοι) και δεν είναι τυχαίο το ότι στο ζώδιο τους δίνεται η έξαρση του Ποσειδώνα. Είναι επιβλητικοί, άξιοι θαυμασμού και το γνωρίζουν καλά. Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε κάθε έναν τους ξεχωριστά. Η σπίθα της δημιουργίας να καίει πάντα μέσα σας και να φωτίζει τους γύρω σας.

Όταν ένας Λέοντας καταφέρει και ισορροπήσει τα μειονεκτήματα του ζωδίου, γίνεται πηγή φωτός για τους γύρω του, όπως ο Ήλιος. Οι Λέοντες είναι θετικοί, ικανοί να μεταδώσουν φως  στους γύρω τους και να επηρεάσουν. Είναι πονόψυχοι (και μεγαλόψυχοι) και δεν είναι τυχαίο το ότι στο ζώδιο τους δίνεται η έξαρση του Ποσειδώνα. Είναι επιβλητικοί,  άξιοι θαυμασμού και το γνωρίζουν καλά. Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε κάθε έναν τους ξεχωριστά. Η σπίθα της δημιουργίας να καίει πάντα μέσα σας και να φωτίζει τους γύρω σας.

Σχετικά άρθρα