Η αλληλεπίδραση των 12 Οίκων

ASTROTEAM GUEST
03/04/2021

Ο αστρολογικός χάρτης αποτελείται από 12 οίκους που κλείνουν μέσα τους το Όλον της ζωής σε έναν αέναο κύκλο φυσικών ή μεταφορικών γεννήσεων και θανάτων. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους κι ο καθένας αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για τον επόμενο. Σε κάθε οίκο θα συναντήσουμε ένα πεδίο δράσης της ζωής μας και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία τους θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ο κάθε οίκος, αρχετυπικά, καταλαμβάνεται από ένα ζώδιο το οποίο του προσδίδει τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή ο 1ος οίκος έχει τα χαρακτηριστικά του Κριού, ο 2ος του Ταύρου και ούτω καθεξής. Εξίσου σημαντικό κλειδί για την ερμηνεία τους είναι ότι λειτουργούν αξονικά, σαν ζευγάρια που αλληλεπιδρούν και συμπληρώνονται αναζητώντας μόνιμα την ισορροπία και την ολοκλήρωση. Έτσι προκύπτουν τα εξής ζεύγη:

1ος Οίκος – 7ος Οίκος 

Ο 1ος οίκος έχει φύση Κριού. Ξεκινά από τον ωροσκόπο την ώρα της γέννησης μας και είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί εκεί θα χτίσουμε τη προσωπικότητα μας- η οποία θα χρωματίσει όλο το χάρτη- αφού αποχωριστούμε από τη μήτρα. Εδώ είναι η αρχή της ζωής, έχουμε όρεξη να την εξερευνήσουμε και να δοκιμάσουμε πράγματα μόνο και μόνο για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει απαραίτητα το αποτέλεσμα. Δηλώνει το κοντινό μας περιβάλλον, τον τρόπο που ξεκινάμε πράγματα αλλά και το επίπεδο της αυτοπεποίθησης και της ζωτικότητας μας. Απέναντι θα βρούμε τον 7ο οίκο στον οποίο κυριαρχεί ο Ζυγός που είναι ζώδιο ισορροπίας και συντροφικότητας, για να μας μάθει να υπολογίζουμε τις ανάγκες των άλλων, να μη τα παίρνουμε όλα προσωπικά και να ζυγίζουμε τις καταστάσεις πριν αναλάβουμε δράση. Μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι μας στη ζωή και για να επιβιώσουμε θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνάψουμε σχέσεις. Σε αυτόν τον οίκο βρίσκονται οι σημαντικές σχέσεις της ζωής μας (γάμος), οι συνεργασίες μας, οι νομικές υποθέσεις μας ή και οι φανεροί εχθροί μας. Ο τρόπος που θα προβάλλουμε τον εαυτό μας μέσα από τον 1ο οίκο θα δείξει τι άτομα θα έλκουμε για να συνεργαστούμε και να συσχετιστούμε.

2ος Οίκος – 8ος Οίκος 

Ο 2ος οίκος έχει φύση Ταύρου. Εδώ αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας ως κάτι δικό μας, ξεχωριστό από τη μητέρα και προσπαθούμε να αποκτήσουμε ασφάλεια μέσα από αυτό και αργότερα από τα υλικά αγαθά γύρω μας γι’ αυτό και έχουμε τάση προσκόλλησης στα κεκτημένα μας. Αντιλαμβανόμαστε με τον καιρό τις πρώτες μας δεξιότητες, τα ταλέντα μας και χτίζουμε σιγά σιγά την αυτοεκτίμηση μας η οποία θα δομήσει αργότερα και το σύστημα αξιών και τις επιθυμίες μας. Έτσι σε αυτό τον οίκο θα δούμε τη σχέση που έχουμε με το χρήμα και με τα αποκτήματα μας γενικότερα. Δηλώνει τον τρόπο που κερδίζουμε τα εισοδήματα μας, πώς και πού ξοδεύουμε τα χρήματα μας αλλά και την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας. Στον αντίποδα έχουμε τον 8ο οίκο με τα χαρακτηριστικά που του προσδίδει ο Σκορπιός και το ζητούμενο του είναι το βάθος. Σκοπός του οίκου αυτού είναι να μας δείξει ότι η προσκόλληση σε ότι θεωρούμε δικό μας, δε μας δίνει ασφάλεια. Η πραγματική ασφάλεια κρύβεται στη δύναμη που αντλούμε από μέσα μας και προέρχεται από τις βαθιές κρίσεις που βιώνουμε μέσα από τη συγχώνευση μας με τους άλλους, είτε σεξουαλικά είτε οικονομικά. Ο οίκος αυτός δηλώνει τον τρόπο που μοιραζόμαστε ή διαχειριζόμαστε τα οικονομικά και τις αξίες των άλλων (δάνεια, διαθήκες, φόρους) αλλά και το πώς λειτουργούμε στο σεξ. Το αξιακό σύστημα που δομούμε στον 2ο οίκο θα δείξει το πώς έλκουμε το χρήμα, το σεξ και την ασφάλεια από τους άλλους.

3ος Οίκος – 9ος Οίκος 

Ο 3ος οίκος έχει τα χαρακτηριστικά των Διδύμων. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσεται ο υπολογιστικός νους και είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε περισσότερη ανεξαρτησία μέσω της κίνησης, του λόγου και της γραφής. Η ανάγκη για επικοινωνία ώστε να πάρουμε και να δώσουμε πληροφορία, είναι τεράστια. Έχουμε τη περιέργεια να μάθουμε από πού προέρχονται και πώς λειτουργούν όλα γύρω μας γι’ αυτό και ο οίκος αυτός σχετίζεται με τον τρόπο σκέψης μας, τη διανοητική μας ικανότητα όπως και με την επιδεξιότητα του γραπτού και προφορικού μας λόγου. Επίσης θα πάρουμε πληροφορίες για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, τα σχολικά μας χρόνια, αλλά και τη σχέση μας με τα αδέρφια και τους κοντινούς συγγενείς που έχουν άμεση σύνδεση με το ζώδιο των Διδύμων. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο 9ος οίκος που έχει φύση Τοξότη και σχετίζεται με τον ανώτερο νου. Ζητούμενο του είναι να κάνουμε τη πληροφορία γνώση, και τη γνώση εμπειρία, ώστε να βγάλουμε ένα απόσταγμα και με αυτό να συνθέσουμε το νόημα της ζωής. Σε αυτό τον επεκτατικό οίκο βρίσκεται η φιλοσοφία, η πίστη, ο νόμος, η δικαιοσύνη, οι ανώτερες σπουδές μας, τα μακρινά ταξίδια και ό,τι διευρύνει τους ορίζοντες μας. Ο τρόπος σκέψης και οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε από τον 3ο οίκο θα μας ωθήσουν στους μέντορες και στα μονοπάτια που θα διαμορφώσουν τη πίστη και τη φιλοσοφία της ζωής μας.

4ος Οίκος – 10ος Οίκος 

Ο 4ος οίκος έχει φύση Καρκίνου και είναι από τους πιο σημαντικούς στον χάρτη μας. Αφού αλληλεπιδράσαμε με το περιβάλλον χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μας μέσα, ήρθε η ώρα να ρίξουμε τους τόνους και να αποτραβηχτούμε για να «χωνέψουμε» τα ερεθίσματα που λάβαμε και να αναπτύξουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό. Το σπίτι μας είναι το ιδανικό μέρος για αυτή τη διαδικασία. Εδώ αισθανόμαστε ασφαλείς και οι άμυνες μας πέφτουν, απορροφώντας όλη την ενέργεια του χώρου με αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ψυχολογία μας. Στον οίκο αυτό συνδεόμαστε με τις μνήμες και τις ρίζες μας οπότε δείχνει τη καταγωγή μας κυρίως τη πατρική, το πώς εκλάβαμε τον ίδιο τον πατέρα αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον. Σημαντικές πληροφορίες θα πάρουμε επίσης και για τα τελευταία χρόνια της ζωής μας. Ο 10ος οίκος από απέναντι, ξεκινά από το μεσουράνημα, έχει τα στοιχεία του Αιγόκερου και είναι ο πιο φανερός οίκος γιατί έχει να κάνει με τη δημόσια εικόνα, τη φήμη μας και το πώς αλληλεπιδρούμε με το ευρύ κοινωνικό σύνολο μέσα από το επάγγελμα και τη καριέρα μας. Μας ζητά να αξιοποιήσουμε τα εφόδια και τη διαπαιδαγώγηση που λάβαμε από το σπίτι μας και να προσφέρουμε στη κοινωνία μέσω της δουλειάς και της υπευθυνότητας μας. Εδώ επίσης αντλούμε στοιχεία για τη μητέρα (ή τον πιο ισχυρό γονέα) και τη σχέση μας μαζί της η οποία επηρεάζει άμεσα την εικόνα, τη καριέρα και τις επιδιώξεις μας στη ζωή. Οι συνθήκες που επικρατούν στον 4ο οίκο θα μας δείξουν πόσο καλά φορτίζουμε τις μπαταρίες μας στο οικιακό μας περιβάλλον ώστε να βγούμε με φόρα και να διεκδικήσουμε μια καλή θέση στη κοινωνία.

5ος Οίκος – 11ος Οίκος 

Ο 5ος οίκος έχει φύση Λέοντα. Αφού έχουμε έρθει σε επαφή με τη συναισθηματική μας βάση κι έχουμε εμπλουτίσει τον ψυχικό μας κόσμο, αισθανόμαστε έτοιμοι να αναδείξουμε τη ξεχωριστή μας προσωπικότητα και να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας μέσα από τη δημιουργία. Είναι ο οίκος της χαράς και της όρεξης για ζωή. Εδώ θα βρούμε τα χόμπι μας, την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό, τις τέχνες, τα τυχερά παιχνίδια το θέαμα και ό,τι ευφραίνει τη ψυχή του ανθρώπου. Από τον οίκο της χαράς και της δημιουργίας δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο έρωτας, τα παιδιά και ό,τι σχετίζεται με αυτά. Απέναντι βρίσκεται ο 11ος οίκος στο ζώδιο του Υδροχόου ο οποίος μαζεύει τα δημιουργικά ταλέντα του 5ου, τα μετατρέπει σε πολιτισμό και οδηγεί την ανθρωπότητα στο μέλλον. Μας ζητά να ανοίξουμε το βλέμμα μας, να μη ασχολούμαστε μόνο με τη προβολή του εαυτού μας αλλά να ενώσουμε την ευγενική μας φύση και τη δημιουργικότητα μας με τους άλλους ώστε να προάγουμε σαν σύνολο τη κοινωνική ανάπτυξη γι’ αυτό θα υποδείξει τη σχέση μας με τους φίλους, τις ομάδες και τους συλλόγους που συμμετέχουμε. Ο οίκος αυτός σχετίζεται επίσης με τη πολιτική, τον πολιτισμό, τη κοινωνική δράση, τη τεχνολογία και ό,τι οραματιζόμαστε για το μέλλον μας. Μέσα από τη δημιουργική έκφραση του εαυτού μας στον 5ο οίκο θα δούμε τι είδους φίλους και φλερτ έλκουμε αλλά και με τι τρόπο επηρεάζουμε το κοινωνικό σύνολο.

6ος Οίκος – 12ος Οίκος 

Ο 6ος οίκος έχει φύση Παρθένου. Αφού αφήσαμε ελεύθερη την αυτοέκφραση μας, ήρθε η ώρα για τη διάκριση και τελειοποίηση των ικανοτήτων μας. Σε αυτό τον οίκο μαθαίνουμε να είμαστε χρήσιμοι μέσα από αυτά που γνωρίζουμε για να εξυπηρετήσουμε τον εαυτό μας, την υγεία μας αλλά και τους άλλους μέσω της εργασίας μας. Ο οίκος αυτός σχετίζεται με το πρόγραμμα της καθημερινότητα μας και ό,τι αυτό περιλαμβάνει, από τη δουλειά μας μέχρι τις υποχρεώσεις του σπιτιού, τη διατροφή μας, τη σχέση με τους συναδέλφους και τη φροντίδα των κατοικίδιων μας. Ο 12ος οίκος απέναντι έχει τα χαρακτηριστικά των Ιχθύων, αποζητά την απομόνωση, τη φυγή από το υλικό σώμα και τη πραγματικότητα, για ενωθούμε με το Όλον και να λυτρωθούμε. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να θυσιάσουμε τα όρια ή τις διακρίσεις, να αποτραβήξουμε τη προσοχή από το μικρόκοσμο μας και να αντιληφθούμε ότι είμαστε μέρος ενός μεγάλου θεϊκού σχεδίου. Να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες μας ώστε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη χωρίς προσωπικό όφελος και να έχουμε πίστη χωρίς να χρειαζόμαστε πάντα αποδείξεις. Στον οίκο αυτό βρίσκονται όσοι έχουν υπερβεί τα όρια με σωστά ή λάθος μέσα οπότε σχετίζεται με καλλιτέχνες, μεσσίες, θεραπευτές, θύτες, θύματα, νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, φυλακές, ψυχιατρεία και μοναστήρια. Το επίπεδο διάκρισης που έχουμε αναπτύξει στον 6ο οίκο θα μας δείξει αν θα περάσουμε με ασφάλεια στην αντιπέρα όχθη για να λυτρωθούμε ή αν θα χαθούμε στον ωκεανό των παραισθήσεων.

Από τη Σουλάη Κατερίνα

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα