Τα 4 Στοιχεία της Φύσης και η Αστρολογία – ΑΕΡΑΣ

ASTROTEAM GUEST
06/03/2021

Όλοι γνωρίζουμε τα στοιχεία της φύσης. Τον Αέρα, την Φωτιά, την Γη και το Νερό. Τα συναντάμε καθημερινά, είναι ενσωματωμένα στον πολιτισμό μας, στις κοινωνίες που ζούμε. Από αυτά, τις αλληλεπιδράσεις και τις αναμείξεις τους, οικοδομούνται όλα τα υλικά και άυλα, ορατά και αόρατα, αντικείμενα του Σύμπαντος.

Η μεταφυσική θεωρία, των τεσσάρων στοιχείων, βρίσκεται στον πυρήνα της Ελληνικής Φιλοσοφίας και οι περισσότεροι φιλόσοφοι, ασχολούνταν με αυτά. Ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος έλεγε : Δεν υπάρχει Γέννηση και Θάνατος, αλλά μόνο Ανάμειξη και Χωρισμός των στοιχείων της φύσης. Θεωρούσε ότι το κάθε ένα, έχει βασικές ιδιότητες, έτσι ώστε από την σύνθεση των τεσσάρων αυτών στοιχείων, σχηματίζονται όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ο Αριστοτέλης καθόρισε, τις ιδιότητες (κρύο/ζέστη, ξηρό/υγρό). Η συσχέτιση όμως με την Αστρολογία, αποδίδεται στο μεγάλο Έλληνα Αστρονόμο Πτολεμαίο. Χωρίζει τα 12 Ζώδια, σε τέσσερις κατηγορίες, ή καλύτερα, τέσσερις τύπους ¨ιδιοσυγκρασίας¨, που κάθε μία αντιπροσωπεύει, ένα στοιχείο της φύσης. Περιγράφοντας τέσσερις μοναδικούς τύπους προσωπικότητας, που συνδέονται με τα Ζώδια και παρουσιάζουν, βαθιά επίδραση στα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τη Συμπεριφορά, τα Συναισθήματα, τη Σκέψη και τη Διαίσθηση.

Το στοιχείο του  Α Ε Ρ Α –  ΑΗΡ
Διανόησις και Επικοινωνία                    

ΑΕΡΑΣ η πηγή της ζωής. Είναι το στοιχείο, που τρέφει με ζωή, δια μέσου της αναπνοής, όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η παράδοση  αναφέρει, πως γεννήθηκε, από την πρώτη εκδήλωση κίνησης του Αιθέρα. Χάρη σε αυτό, ο Άνεμος τρέχει, η Φωτιά ανάβει, το Νερό κυλά, η Γη γυρίζει. Χωρίς Αέρα, κανένα κέντρο ενεργείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι το στοιχείο, που ενώνει, όλα τα πράγματα και που διαχέεται, προς όλες τις κατευθύνσεις. Συμβολίζει, την αρχή της επικοινωνίας, της έρευνας και της μεταβίβασης ενέργειάς, την έξυπνη σκέψη. Χαρακτηρίζεται ως σύμβολο, του λόγου, του ήχου, της μουσικής, της αναπνοής, της πτήσης. Είναι η Πρανα των Ινδών, ο Άνεμος των Ελλήνων, το ”Κα” των Αιγυπτίων και η Άνιμα των Λατίνων. Στην αρχαία Ελλάδα, ο θεός των ανέμων είναι ο Αίολος. Είναι αυτός που μπορεί, να εμποδίσει, ή να επιταχύνει, την πορεία κάποιου, γι’ αυτό οι αρχαίοι λαοί, έκαναν θυσίες σε Θεότητες του Aέρα, πριν από τα ταξίδια τους. Μέσα στη Φύση, αλλά και μέσα στο άνθρωπο, βρίσκεται διάχυτο, είναι κάτι το ασαφές και πάντα κινητό, του οποίου η Πεμπτουσία, συμφωνά με την θεωρία, είναι το Πνεύμα. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, ανάμεσα στο σώμα και τη ατμόσφαιρα.

Τα τρία ζώδια του Αέρα, δηλαδή οι Δίδυμοι – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ο Ζυγός – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ και ο Υδροχόος – ΠΙΣΤΕΥΩ, είναι άνθρωποι της επικοινωνίας, συνεργάσιμοι, διαλλακτικοί, εκλεπτυσμένοι, ερευνητικοί, έχουν πάντα νέες ιδέες, σύγχρονες απόψεις, κάνουν πολλές σκέψεις, λατρεύουν την κίνηση, τη συνεργασία, επικοινωνούν με άνεση, έχουν ανεπτυγμένη αλληλεγγύη. Συλλαμβάνουν τρομερά εύκολα, την ουσία των προβλημάτων, αλλά δεν ασχολούνται, με την διεξοδική μελέτη και επίλυση τους. Δεν παύουν πότε, να σκέφτονται και έχουν την πραγματική ανάγκη, να αποκαλύψουν και να μεταδώσουν στους άλλους, την απόλυτη γνώση. Σαν μειονεκτήματα, θα μπορούσαμε να πούμε, τις τάσεις ανασφάλειας και την έλλειψη, συναισθηματισμού στις πράξεις τους.

Ανήσυχα πραγματικά, τα ζώδια του αέρα, αφήνουν συνήθως, μια ασαφή, συγκεχυμένη εντύπωση, για το άτομο τους.

Από τον Χάρη Κίτσιο

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα