Μαύρη Σελήνη ή Λίλιθ. Η έκπτωτη, η αμαρτωλή, η πρώτη φεμινίστρια, η σκιά που μπορεί να οδηγήσει στο φως!

ASTROTEAM GUEST
06/04/2021

Η Λίλιθ απαντάται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες αλλά και στις παραδόσεις των περισσοτέρων λαών. Είναι η ανατρεπτική, η αντισυμβατική γυναίκα που «παίζει» με τους δικούς της όρους, είναι η πρώτη φεμινίστρια. Στην δική μας θρησκεία παρουσιάζεται στη Γένεσις (2:14), ως η πρώτη γυναίκα του Αδάμ.

Στην αστρολογία η Λίλιθ ή Μαύρη Σελήνη αντιπροσωπεύει τη μαύρη, σκοτεινή, υποσυνείδητη πλευρά του εαυτού μας, αυτή που είναι καλά θαμμένη μέσα μας και δεν θέλουμε να αποκαλυφθεί.

Δεν πρέπει να συγχέεται με τον Αστεροειδή Λίλιθ που ανακαλύφτηκε to 1927. Η Μαύρη Σελήνη που θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, είναι ένα νοητό σημείο, είναι ένα άδειο εστιακό σημείο/κέντρο και εντοπίζεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Έχει μια τροχιά 8 χρόνων και 10 μηνών και δεν αναδρομεί. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την επίδρασή της σαν κάτι από Πλούτωνα, Ποσειδώνα και 12ο οίκο μαζί!

Τρομακτικό; Ίσως όχι! Γιατί δεν υπάρχει σκοτάδι αν δεν υπάρχει φως όπως δεν υπάρχει μαύρο αν δεν υπάρχει και άσπρο!

Η Μαύρη Σελήνη λειτουργεί σε υποσυνείδητο επίπεδο και βγάζει στην επιφάνεια κρυμμένες πληροφορίες όπως ποια είναι η σκοτεινή μας πλευρά, ποια είναι η βασική μας φοβία η οποία επηρεάζει όλη μας τη ζωή και ουσιαστικά τον θεμελιώδη τρόπο με τον οποίο κρίνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Χρησιμοποιώντας την ορολογία του Carl Jung θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Μαύρη Σελήνη βγάζει τη Σκιά που αποτελεί μέρος του ψυχισμού μας που περιέχει τις καταπιεσμένες αδυναμίες μας.[1]

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, η Σκιά είναι στο βαθύ υποσυνείδητο μας και μας επηρεάζει χωρίς αυτό να μπορούμε να το καταλάβουμε. Πόσες φορές επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα/λάθη και αναρωτιόμαστε γιατί μας συμβαίνει πάντα το ίδιο! Συνεχίζουμε και έχουμε το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς που φυσικά έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της Μαύρης Σελήνης. Όταν συνειδητοποιούμε τις σκοτεινές πλευρές έχουμε τη δυνατότητα της ίασης και του τρόπου που μπορούμε να βρούμε πραγματικά το φως και την αγάπη. Γνωρίζοντας τί μας κρατά πίσω, αναγνωρίζοντας τις ενδόμυχες φοβίες και πώς συμπεριφερόμαστε εξαιτίας τους έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς μας και δυνητικά όλης μας της ζωής. Όταν μια πρωτόγονη φοβία ενεργοποιείται, ο ερπετοειδής ή αρχαϊκός εγκέφαλος ενεργοποιείται και δρούμε ενστικτωδώς, πρωτόγονα [2] και συνήθως εντονότατα. Αντιδράμε μέσα από τον υποσυνείδητο φόβο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση σειράς αντιδράσεων που έχουν συχνά επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Επανεκκινούμε έναν κύκλο αντιδράσεων που αντιγράφεται κάθε φορά που ο συγκεκριμένος φόβος εμφανίζεται. Όταν αυτές οι φοβίες γίνονται αναγνωρίσιμες μπορούμε να εκτιμήσουμε τον τρόπο που κρίνουμε τον εαυτό μας καθώς επίσης και τον δρόμο προς την ίαση. Η αστρολογική ανάλυση της Μαύρης Σελήνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βαθιά ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της προσωπικότητας του ατόμου.

Ο τρόπος για να μελετήσουμε την Μαύρη Σελήνη σε έναν γενέθλιο χάρτη είναι

  1. εξετάζοντας σε ποιο ζώδιο και οίκο βρίσκεται
  2. να ελέγξουμε αν κάνει σύνοδο ή αντίθεση με άλλους πλανήτες στον γενέθλιο
  3. αν οι διελαύνοντες πλανήτες κάνουν σύνοδο ή αντίθεση με τη γενέθλια Μαύρη Σελήνη
  4. σε ποιον οίκο του γενέθλιου χάρτη μας βρίσκεται η διελαύνουσα Μαύρη Σελήνη
  5. αν η διελαύνουσα Μαύρη Σελήνη κάνει επαφή με κάποιο γενέθλιο πλανήτη μας.

Εξετάζουμε μόνο σύνοδο και αντίθεση και δίνουμε μια ανοχή μέχρι και 3 μοίρες.

Πολύ επιγραμματικά τα βασικά χαρακτηριστικά της Σκιάς, του φόβου και των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα 12 ζώδια είναι:

Κριός   
Σκιά της επιτυχίας
Ο φόβος της έλλειψης αξίας
Θέματα ταυτότητας, αυτοεκτίμησης

Ταύρος
Σκιά της ασφάλειας
Ο φόβος της έλλειψης/απώλειας
Θέματα ανασφάλειας, καταναλωτισμού

Δίδυμοι
Σκιά αποδοχής
Ο φόβος της απόρριψης
Θέματα του να είναι αρεστός ή μη από τους άλλους

Καρκίνος
Σκιά της υποστήριξης
Φόβος εγκατάλειψης
Θέματα εξάρτησης/ανάγκης

Λέων
Σκιά της τάξης
Φόβος της αλλαγής
Θέματα αλαζονείας και εγωκεντρισμού

Παρθένος
Σκιά ικανότητας
Φόβος αποτυχίας
Θέματα αυτοκριτικής, υπερκόπωσης

Ζυγός
Σκιά τελειότητας
Φόβος μοναξιάς, απομόνωσης
Θέματα τελειομανίας, ορίων

Σκορπιός
Σκιά του θανάτου
Φόβος απώλειας
Θέματα νίκης-ήττας, θάνατος

Τοξότης
Σκιά της Αλήθειας
Φόβος έλλειψης νοήματος στη ζωή
Θέματα ειλικρίνειας/ ανεντιμότητας

Αιγόκερος
Σκιά του ελέγχου
Φόβος παραμέλησης
Θέματα ελέγχου, συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή

Υδροχόος
Σκιά εξουσίας
Φόβος έλλειψης εξουσίας/δύναμης
Θέματα πειθαρχίας, αγώνας για εξουσία

Ιχθύες
Σκιά εμπιστοσύνης
Φόβος του να είναι τρωτοί
Θέματα εμπιστοσύνης προς τρίτους/Θεό[3]

Η μελέτη της Μαύρης Σελήνης μπορεί πραγματικά να δώσει απαντήσεις στη βάση των συμπεριφορικών μοντέλων που ακολουθούμε όλοι μας. Η αξία της είναι ότι αναγνωρίζοντας τα βαθιά αίτια μπορούμε συνειδητά να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των φόβων, του τρόπου που κριτικάρουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και ουσιαστικά να αναπρογραμματίσουμε τον ερπετοειδή εγκέφαλό μας επιλέγοντας να αντιδράσουμε διαφορετικά όταν ενεργοποιούνται οι ενδόμυχες φοβίες μας.

[1] Laura Walker, M. Ed , The Astrology of the Black moon, A guide to healing the Shadow Side, Ten Dog Publishing, VA, 2011

[2] https://www.persee.fr/doc/colan_0336-1500_1984_num_60_1_3617, Maurice Auroux, L’ambiquite humaine, par Maurice Auroux , 1984

[3] Laura Walker, M. Ed , The Astrology of the Black moon, A guide to healing the Shadow Side, Ten Dog Publishing, VA, 2011

 

Από τη Rita Bratanis

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα