O Ήλιος στους Ιχθύες: 18-02-2021 ως 20-03-2021 Μέρος Α’

ASTROTEAM GUEST
22/02/2021

Η Ψυχολογική διάσταση της θέσης αυτής

Από τις 18-Φεβρουαρίου 2021 το μεσημέρι ως τις 20 Μαρτίου το βράδυ, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο ζώδιο των Ιχθύων, οπότε όλοι μας θα επηρεαστούμε από την ρομαντική, συμπονετική και ευαίσθητη φύση των Ιχθύων. Όμως, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το άρθρο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση η ενέργεια του ζωδίου αυτού.

Το ζώδιο που ανήκουμε, δηλαδή το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος μας, δηλώνει την προσωπικότητα μας. Ας δούμε λοιπόν ποια ακριβώς είναι η προσωπικότητα του Ήλιου στο ζώδιο των Ιχθύων, με λίγη βοήθεια από την επιστήμη της ψυχολογίας.

Η ψυχοσύνθεση της προσωπικότητας όσων γεννήθηκαν με τον Ήλιο τους στο ζώδιο των Ιχθύων, είναι κυρίως συναισθηματική, εσωστρεφής και ευαίσθητη λόγω του στοιχείου του νερού. Διαφέρουν όμως από την προσωπικότητα των άλλων ζωδίων του νερού, αφού ο σύγχρονος κυβερνήτης πλανήτης τους, ο Ποσειδώνας καθώς και ο παραδοσιακός κυβερνήτης τους ο Δίας, τους προίκισε με το έντονο στοιχείο της δημιουργικότητας, της καλλιτεχνίας, του ιδεαλισμού, της ισχυρής πίστης σε ιδέες και υψηλά ιδανικά, της φαντασίας η οποία τους βοηθάει να ξεγλιστράνε από την σκληρή πραγματικότητα και της αισιοδοξίας η οποία τους μειώνει τον πόνο και συμβάλει στο να αισθάνονται ήρεμοι και ασφαλείς, στο δικό τους απέραντο, δίχως όρια, υδάτινο κόσμο.

Η μεταβλητή υδάτινη προσωπικότητα των Ιχθύων, διαθέτει τη μαγική σχεδόν ιδιαιτερότητα της εν-συναίσθησης, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης, διαθέτει δηλαδή τη μη συνειδητή ικανότητα, να αντιλαμβάνεται νοητικά τα προσωπικά βιώματα των άλλων, να κατανοεί και να συμμερίζεται τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες ενός άλλου ανθρώπου, σαν να ήταν στη θέση του. Και σύμφωνα με την ψυχολογία, όλα τα ευγενή μας συναισθήματα – η συμπόνια, ο αλτρουισμός, ακόμα και ο έρωτας-εξαρτώνται από αυτή την ιδιαίτερη ανθρώπινη ικανότητα για εν-συναίσθηση του πόνου των άλλων.

Είναι γεγονός ότι όποιος ανήκει στο ζώδιο των Ιχθύων, μπορεί πολύ εύκολα να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων, να συμμερίζεται τη στενοχώρια του συνανθρώπου του, να ταυτίζεται με την ψυχική κατάσταση των κοντινών του ανθρώπων, να έχει έντονη ευαισθησία και ρομαντισμό, να αισθάνεται συμπόνια προς τους αδύναμους και να έχει έντονη την επιθυμία να συμπαρασταθεί και να ανακουφίσει τον πόνο του άλλων. Ειδικότερα στην ερωτική σχέση, αυτή η ευχέρεια, τους ωθεί να προσφέρουν ότι καλύτερο έχουν στο σύντροφο τους και συνεπώς να είναι πιο δοτικοί και άρα πιο ρομαντικοί στη συμπεριφορά τους.

Οι Ιχθύες είναι οι άνθρωποι που όταν κάποιος φίλος τους ή ο σύντροφος τους, πονάει ή υποφέρει ή βιώνει κάποια αποτυχία ή δυσκολεύεται σε κάτι, θα τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα, θα τον αντιμετωπίσουν με επιείκεια, θα τον βοηθήσουν να δει τα θετικά της κατάστασης και θα τον στηρίξουν προσφέροντας του αυτό που τυχόν έχει ανάγκη. Άραγε όμως, όταν οι ίδιοι πονάνε και υποφέρουν, δείχνουν την ίδια συμπόνια στον εαυτό τους; Ή δυσκολεύονται να βοηθήσουν τον εαυτό τους, έχοντας έλλειψη αυτο-συμπόνιας με αποτέλεσμα να διαλύονται ψυχολογικά;

Η απάντηση είναι, ότι πράγματι οι Ιχθύες χρειάζεται να αναπτύξουν περισσότερο τρία βασικά συστατικά που θα τους εφοδιάσουν με αυτό-συμπόνια : Την εν-συνειδητότητα, την ευγένεια απέναντι στον εαυτό και την αποδοχή της ανθρώπινης φύσης.

Η ευγένεια απέναντι στον εαυτό, ουσιαστικά σημαίνει να δείχνουν κατανόηση στον εαυτό τους όταν δυσκολεύεται και να του φέρονται ευγενικά, κι όχι να αυτο-μαστιγόνονται με αρνητική κριτική και αυστηρότητα.

Το δεύτερο συστατικό αναφέρεται στην αποδοχή ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε θνητοί και ατελείς, αισθανόμαστε πόνο και περνάμε δυσκολίες. Δεν είναι οι μόνοι που αισθάνονται θλίψη. Επομένως, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, καθώς είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Τέλος, η εν-συνειδητότητα, αναφέρεται στην αποδοχή και την επίγνωση των συναισθημάτων τους στο παρόν, έτσι ακριβώς όπως είναι, χωρίς ούτε να τα υποτιμούν και να τα καταπιέζουν αλλά ούτε να ταυτίζονται με αυτά και να υπερβάλλουν.

Συχνά, όταν τους συμβαίνει μια αποτυχία, ένα θλιβερό γεγονός, όταν αισθάνονται λυπημένοι κι αδύναμοι έχουν την τάση να θυμώνουν με τον εαυτό τους για αυτό και να διακατέχονται από επικριτικές σκέψεις οι οποίες τους αποδυναμώνουν.

Αυτό που λένε στον εαυτό τους είναι φράσεις του τύπου : “Δεν μπορεί να είσαι τόσο ανίκανος”,” Ποτέ δε θα τα καταφέρεις”, ή “Κοίτα πόσο αδύναμος είσαι”.

Αυτή η έλλειψη αυτό-συμπόνιας και η ψυχική διάλυση δεν προάγει την ασφαλή σύνδεση με τους άλλους, με συνέπεια πολύ συχνά να γίνονται αντικοινωνικοί και απομονωμένοι, βιώνοντας κάποιο είδος κατάθλιψης, επαναλαμβάνοντας συχνά επικριτικές σκέψεις στο μυαλό τους ή από την άλλη μεριά να γίνονται απόλυτα εξαρτημένοι από τους κοντινούς τους ανθρώπους, έχοντας την πεποίθηση ότι οι άλλοι θα τους βοηθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πολύ συχνά πληγώνονται ή απογοητεύονται αφού ως αντάλλαγμα είχαν θυσιάσει τον εαυτό τους αναμένοντας τη βοήθεια των άλλων.

Άρα, οι Ιχθύες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συμπόνια προς τον εαυτό τους αποτελεί θεμέλιο για την ίαση του πληγωμένου εσωτερικού τους κόσμου. Όταν έχουν δυσκολίες, στρές και αποτυχίες στη ζωή τους, όταν παλεύουν με δύσκολα συναισθήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, όταν αμφιβάλουν για την αξία τους και σκέφτονται ότι είναι ανεπαρκείς, τότε είναι η στιγμή να φερθούν με ευγένεια και συμπόνια στον εαυτό τους αντί να τον κρίνουν με αυστηρότητα. Πολλοί από αυτούς βλέπουν τα δύσκολα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα την κατάθλιψη σαν ένδειξη της αδυναμίας που έχουν σαν άνθρωποι.

Ίσως να θυμώνουν με τον εαυτό τους επειδή δεν μπορούν να ξεπεράσουν το συναίσθημα αυτό που τους βαραίνει και τους επηρεάζει τη ζωή. Ίσως σκέφτονται «γιατί να είμαι εγώ έτσι; ενώ δεν έχω τόσο σημαντικούς λόγους;», «θα έπρεπε να αισθάνομαι καλύτερα» ή «γιατί δε μπορώ να το ξεπεράσω;». Αυτός ο τρόπος σκέψης , είναι πιθανόν να αυξήσει το όποιο δυσάρεστο συναίσθημα αισθάνονται επειδή είναι τόσο επικριτικοί. Ο λόγος που οι περισσότεροι πιέζουν τον εαυτό τους επαναλαμβάνοντας τις σκέψεις αυτές στο μυαλό τους, είναι επειδή νομίζουν ότι με κάποιο τρόπο αυτό θα τους βοηθήσει να διορθώσουν το πρόβλημα. Όμως, τα πράγματα λειτουργούν ακριβώς με τον αντίστροφο τρόπο. Όσο πιο πολύ αντιστέκονται και επικρίνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα τους, τόσο εκείνα θεριεύουν αντί να μαλακώνουν.

Από την Ζουραράκη Μαίρη

Φωτογραφία/επεξεργασία εικόνας: Κατερίνα Κασσίου

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα