Αιγόκερως: Στην κορυφή του κόσμου

ΝΟΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
22/12/2017

(Σοβαρευόμαστε. Το απαιτεί το πρωτόκολλο).

Εκείνος και ο Σκορπιός, θεωρούνται τα δύο δυσκολότερα ζώδια του ζωδιακού. Είναι; Είναι. Για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Η ζωή ενός Αιγόκερου είναι απαιτητική από την αρχή της. Πρόκειται για εκείνον που και ως παιδάκι, βλέπει τα πράγματα σοβαρά. Ο μικρός Αιγόκερως ξεχωρίζει από τον σηκωμένο δείκτη του χεριού, ξεκαθαρίζοντας από νηπιακή ηλικία στο περιβάλλον του ποιος έχει δίκιο (και ποιος πρέπει να κάνει κουμάντο). Είναι τακτικός, του αρέσει η τάξη και η οργάνωση και φαίνεται συνεσταλμένος και σοβαρός σε γενικές γραμμές. Μαντέψτε: Πίσω από αυτό το μουτράκι, κρύβεται κάποιος που έχει σκοπό να κατακτήσει τον κόσμο.

Ξέρουν ότι όλα κερδίζονται, τίποτα δεν χαρίζεται.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά, αυτή η σοβαρότητα προκύπτει από τις περιστάσεις. Οι Αιγόκεροι δεν έχουν εύκολη ζωή. Ξέρουν ότι όλα κερδίζονται, τίποτα δεν χαρίζεται. Μεγαλώνουν με αυστηρότητα και συχνά αναλαμβάνουν κάποιου είδους ευθύνη ως παιδιά, με αποτέλεσμα να μην εκπέμπουν την φυσιολογική παιδικότητα της ηλικίας τους. Ο κυβερνήτης πλανήτης τους, ο Κρόνος, δεν είναι εκείνος που παραπέμπει σε καταπράσινα λιβάδια και πεταλούδες. Το περιβάλλον εδώ είναι οριοθετημένο, ψυχρό, σαν αίθουσα εξετάσεων.

Με αυτές τις εξετάσεις, ο Αιγόκερως διαπραγματεύεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Υπάρχει η μόνιμη και βασανιστική ανάγκη απόδειξης ότι μπορεί να καταφέρει πράγματα, να ξεπεράσει τα όρια του, τα όρια των άλλων, τα καταγεγραμμένα όρια αλλά σπάνια τα κοινωνικώς αποδεκτά, γιατί τον κάνουν και νιώθει ασφάλεια. Που υπάρχει κορυφή; Εκεί πρέπει να φτάσει και καθόλου τυχαίο το ότι του ανήκει και ο δέκατος οίκος, το Μεσουράνημα, το ψηλότερο σημείο του ωροσκοπίου, εκεί όπου διαγράφεται η εικόνα μας στο κοινωνικό σύνολο και δημιουργείται η ανάγκη να είναι αποδεκτή.

Δουλειά, δουλειά και δουλειά. Πολλή δουλειά που πρέπει να είναι άψογη!

Δεν έχει σημασία τι είδους κορυφή θα είναι αυτή που θα βάλει στόχο ο Αιγόκερως, αρκεί να είναι εκείνη που έχει επιλέξει και τον ενδιαφέρει πραγματικά: Θέλει να κάνει οικογένεια και οικιακά; Πρέπει να φτάσει να είναι ο καλύτερος. Θέλει να γίνει πολιτικός; Ο στόχος είναι το Υπουργείο (και ναι, η Πρωθυπουργία), θέλει να γίνει gangster; Πρέπει να γραφτεί το όνομα του στην Ιστορία (o Al Capone ήταν Αιγόκερως). Όποιος έχει δει κατσίκια να σκαρφαλώνουν στα πλέον δύσβατα κι απόκρημνα μέρη, καταλαβαίνει. Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί, καλύτερα απ’ όλους και γνωρίζει πολύ καλά, ότι αυτό δεν γίνεται με το να κάθεται να ονειρεύεται. Γίνεται με τους εξής τρεις τρόπους: Δουλειά, δουλειά και δουλειά. Πολλή δουλειά που πρέπει να είναι άψογη και μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια.

Διότι τον Αιγόκερω τον καίει η κοινωνική εικόνα του. Αυτό το «τι θα πει ο κόσμος» γυρίζει σαν σβούρα στο μυαλό του. Όλα γίνονται, όχι μόνο για να αποδείξει ο ίδιος στον εαυτό του ότι είναι ικανός να τα καταφέρει αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που όσο πιο πολλοί είναι, τόσο καλύτερα για εκείνον. Και αλίμονο στον Αιγόκερω που δεν το κάνει γιατί δεν εργάζεται με τις Κρόνιες αρετές: Πολλαπλασιάζεται η αίσθηση ανεπάρκειας και οι ενοχές που ούτως ή άλλως υφίστανται στο ζώδιο. Με την μελαγχολία και την κατάθλιψη παλεύουν συχνά οι Αιγόκεροι που τα καταφέρνουν, οπότε είναι κατανοητό το τι συμβαίνει με εκείνους που δεν τα πάνε καλά με τις επιταγές του Κυβερνήτη τους.

Οι Αιγόκεροι γνωρίζουν καλά, ότι η κορυφή έχει το κόστος της μοναξιάς. Μοναχικοί κατά βάση και οι ίδιοι, αντιλαμβάνονται νωρίς ότι η μαγική λέξη του Κρόνου, είναι το κλειδί τους: Όρια. Οριοθετούν τα πάντα, οριοθετούνται οι ίδιοι απέναντι στους πάντες. Μαθαίνουν με σκληρό τρόπο το πόσο απαραίτητα είναι στην ζωή τους και καταλήγουν να είναι ιερά για εκείνους. Σέβονται τα όρια των άλλων και απαιτούν σεβασμό στα δικά τους όρια.

Και τι γίνεται με το συναίσθημα; Που βρίσκει χώρο να εισχωρήσει;

Όρια, μοναχικότητα, επιμονή, υπομονή, αυστηρότητα, συνέπεια, φιλοδοξία, εξουσία, εργασιομανία, αξιοπρέπεια… Και τι γίνεται με το συναίσθημα; Που βρίσκει χώρο να εισχωρήσει; Η λαϊκή άποψη  που χαρακτηρίζει τον Αιγόκερω αναίσθητο, να ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του άνοδο, είναι άδικη. Παλεύοντας με την συνέπεια, την αξιοπρέπεια και τα όρια όλη τους την ζωή, τους είναι δύσκολο να αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς έλεγχο των συναισθημάτων τους. Οι Αιγόκεροι ξέρουν καλά πως τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται και πρέπει κάποιος να είναι διατεθειμένος να αποδείξει πως αξίζει να είναι μέρος του κόσμου τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για εκείνον, από το να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την «αποτυχία» και αυτό συμπεριλαμβάνει και την συναισθηματική τους ζωή, με αποτέλεσμα η όποια αποδοχή των άλλων γι’ αυτόν, να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και για τις δύο πλευρές. Όποιος ονειρεύεται δε, συνεχείς γλύκες, αγαπούλες και ζουζουνίσματα, καλύτερα ας απευθυνθεί σε άλλους εκπροσώπους του Ζωδιακού διότι ο Αιγόκερως παθαίνει κάτι σαν αναφυλαξία.

Λόγω του αυστηρού προσωπείου του, κατηγορείται επίσης συχνά ότι στερείται σεξουαλικότητας: Πρόκειται για μύθο και μόνο. Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις να χρωματίζεται «διαστροφικά» η σεξουαλική του ζωή, τόσο, που πολλοί Αιγόκεροι υπό τον φόβο της κατάρρευσης της εικόνας τους, δεν βιώνουν ποτέ παρά μόνο στο μυαλό τους. Το ότι ο Άρης βρίσκεται στην έξαρση του στον Αιγόκερω και το ότι το σύμβολο του παραπέμπει στον Πάνα, μόνο τυχαίο δεν είναι (αυτός ο κύριος Grey με τις πενήντα αποχρώσεις, Αιγόκερως θα ήταν, δεν μπορεί). Η διαφορά είναι ότι ένας καθωσπρέπει Αιγόκερως, δεν θα εκθέσει ποτέ εύκολα είτε τις ορμές του, είτε τις προτιμήσεις του. Υπάρχει “omerta” και κάποιοι ζουν κρυφές, παράλληλες ζωές που δεν αποκαλύπτονται ποτέ υπό τον φόβο της κοινωνικής έκθεσης. Ο Άρης εδώ, λειτουργεί ελεγχόμενα.

Κατηγορούνται ως υλιστές, κι όμως, υπάρχει φιλοσοφική και ιδιαίτερα μεταφυσική τάση…

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα παρεξηγημένο ζώδιο. Για να το καταλάβει κάποιος, πρέπει να μπορεί να δει πέρα από τα τείχη που ο Αιγόκερως υψώνει. Όταν και αν το καταφέρει, εκπλήσσεται. Είναι άνθρωποι με χιούμορ, με ενδιαφέρον, αρκεί να έχει ξυπνήσει το ενδιαφέρον και τον σεβασμό τους κι ο απέναντι. Κατηγορούνται ως υλιστές, κι όμως, υπάρχει φιλοσοφική και ιδιαίτερα μεταφυσική τάση, απαιτούν όμως να κινείται σε σοβαρά πλαίσια πάντα. Άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά του Αιγόκερω: Να «χτίσει» ραχοκοκαλιά και να βάλει όρια στην αχανή φιλοσοφική τάση του Τοξότη που προηγείται.

 

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα