Όποιο μέλλον και ν’ αγγίξω πάντα βρίσκω παρελθόν μπροστά μου (4ος οίκος)

ASTROTEAM GUEST
08/03/2021

Ο 4ος οίκος είναι ένας γωνιακός οίκος του χάρτη μας, είναι ο φυσικός οίκος του Καρκίνου και βρίσκεται στο πιο αθέατο σημείο στο αστρολογικό μας αποτύπωμα. Δίνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις ρίζες μας, τις συνθήκες που γεννηθήκαμε και ζήσαμε τα πρώτα μας χρόνια, για το πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο πατρικό μας σπίτι και τι αίσθηση υπάρχει μέσα μας ως οικεία και όχι απαραίτητα ως καλή, για την έννοια της οικογένειας. Μπορούμε συμβολικά να πούμε ότι είναι η ταινία που γυρίστηκε στα πρώτα μας χρόνια και αποθηκεύτηκε στην ασυνείδητη μνήμη μας.

Οι εμπειρίες των πρώτων χρόνων της ζωής μας είναι αυτές που καθορίζουν την ψυχο-συναισθηματική μας εξέλιξη, είναι το σημείο αναφοράς για το πώς βιώνουμε τον εαυτό μας. Είναι σαν, οι μετέπειτα εμπειρίες ζωής να «διαβαίνονται» μέσα από ίχνη που δημιούργησε η σκηνή που σφράγισε τα πρώτα μας χρόνια.

Τι είδους σκηνή κυριάρχησε;

Ήταν μια σκηνή τρυφερή, ή ψυχρή; Φωτεινή, ή σκοτεινή; Xαρούμενη, ή βαριά, θλιμμένη; Ρεαλιστική, ή παράξενη, μυστηριώδης; Φλύαρη ή σιωπηλή; Η ατμόσφαιρα αυτής της σκηνής αναβιώνει και χρωματίζει συχνά την αυτόματη ασυνείδητη μνήμη μας, δίνοντας συγχρόνως και το στίγμα της στην οικογένεια που θα δημιουργήσουμε.

Το ζώδιο του 4ου οίκου, η θέση του κυβερνήτη, οι πλανήτες που βρίσκονται εκεί και οι όψεις τους, δίνουν στοιχεία γι’ αυτή την πρωταρχική ταινία της ζωής μας. Οι πλανήτες που βρίσκονται στον οίκο αυτό αποκτούν δύναμη και επιρροή που δεν είναι πάντα φανερή.

Ενδεικτικά, ο Κρόνος στον 4ο δίνει πληροφορίες για μια ατμόσφαιρα που έγινε αντιληπτή από το παιδί, με αίσθηση αυστηρότητας, καθηκόντων, ευθυνών ή και στέρησης, περιορισμού, ενοχών, μοναξιάς, ένα σύμπλεγμα από συναισθήματα και πεποιθήσεις που θα αναβιώνουν ασυνείδητα στη ζωή του και στη δική του οικογένεια.

Ο Ουρανός στον 4ο μπορεί να δηλώνει ατμόσφαιρα ανήσυχη, εκκεντρική με διασπάσεις ή ανατροπές, με σχέσεις αντισυμβατικές ή και απόμακρες, ψυχρές, που η εγγύτητα και η τρυφερότητα έλειπαν .

Ο Ποσειδώνας στον 4ο περιγράφει κλίμα συμπόνιας και θυσιαστικότητας, εξιδανίκευσης αλλά και απογοήτευσης ή και ατμόσφαιρα εξαπατητική, παράξενη με μυστικά και ψέματα.

Ο Πλούτωνας στον 4ο πιθανόν να σκιαγραφεί μια ατμόσφαιρα βαριά με αίσθηση ελέγχου, απόλυτες και χειριστικές σχέσεις ή και κλίμα απειλής, φόβου, βίας.

Οι πληροφορίες και οι ερμηνείες για τα πρώιμα χρόνια μας που παρέχει η εικόνα του 4ου οίκου, μαζί φυσικά και με άλλα βασικά στοιχεία του χάρτη (ήλιος-σελήνη, 10ος οίκος) είναι πάρα πολλές. Η περιγραφή τους αποτυπώνει την υποκειμενική αίσθηση που εμείς βιώσαμε ως παιδιά και όχι απαραίτητα τις απόλυτα πραγματικές συνθήκες. Εξάλλου, υπάρχει πάντα μια μοναδική ταινία για καθένα μας, με περιεχόμενο συχνά παράξενο και αντιφατικό.

Μέσω της αστρολογικής και ψυχολογικής ανάλυσης, ερχόμαστε σε επαφή με συναισθηματικές και σωματικές μνήμες που καταγράφηκαν σε μια περίοδο της ζωής μας όπου ο νους δεν είχε δυνατότητα να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί.

Στην ενήλικη ζωή μας, έχουμε τη δυνατότητα – η συνδρομή της Αστρολογίας είναι σημαντική σ’ αυτή τη διαδικασία- να κατανοήσουμε την «παλιά ταινία» χωρίς τις παρανοήσεις και τους φόβους της παιδικής ψυχολογικής αντίληψης. Μπορούμε να διακρίνουμε ποια δώρα, αλλά και ποια εμπόδια δεχτήκαμε από νωρίς, στοιχεία που έχουν μια σημαντική θέση στην ιστορία μας.

Είναι μια βαθιά κατανόηση που μας βοηθά να «σκηνοθετήσουμε» οι ίδιοι πλέον, με επίγνωση, τις επόμενες σκηνές της ζωής μας.

από την Μαρίνα Καλοκαιρινού

Θέλεις να σπουδάσεις Αστρολογία;

Σπουδές Αστρολογίας εξ αποστάσεως ή διά ζώσης στην Εναλλακτική Παιδεία!

Σχετικά άρθρα