Όλοι γνωρίζουμε τα στοιχεία της φύσης. Τον Αέρα, την Φωτιά, την Γη και το Νερό. Τα συναντάμε καθημερινά, είναι ενσωματωμένα στον πολιτισμό μας, στις κοινωνίες που ζούμε. Από αυτά, τις αλληλεπιδράσεις και τις αναμείξεις τους, οικοδομούνται όλα τα υλικά και άυλα, ορατά και αόρατα, αντικείμενα του Σύμπαντος.
Η μεταφυσική θεωρία, των τεσσάρων στοιχείων, βρίσκεται στον πυρήνα της Ελληνικής Φιλοσοφίας και οι περισσότεροι φιλόσοφοι, ασχολούνταν με αυτά. Ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος έλεγε : Δεν υπάρχει Γέννηση και Θάνατος, αλλά μόνο Ανάμειξη και Χωρισμός των στοιχείων της φύσης. Θεωρούσε ότι το κάθε ένα, έχει βασικές ιδιότητες, έτσι ώστε από την σύνθεση των τεσσάρων αυτών στοιχείων, σχηματίζονται όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ο Αριστοτέλης καθόρισε, τις ιδιότητες (κρύο/ζέστη, ξηρό/υγρό). Η συσχέτιση όμως με την Αστρολογία, αποδίδεται στο μεγάλο Έλληνα Αστρονόμο Πτολεμαίο. Χωρίζει τα 12 Ζώδια, σε τέσσερις κατηγορίες, ή καλύτερα, τέσσερις τύπους ¨ιδιοσυγκρασίας¨, που κάθε μία αντιπροσωπεύει, ένα στοιχείο της φύσης. Περιγράφοντας τέσσερις μοναδικούς τύπους προσωπικότητας, που συνδέονται με τα Ζώδια και παρουσιάζουν, βαθιά επίδραση στα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τη Συμπεριφορά, τα Συναισθήματα, τη Σκέψη και τη Διαίσθηση.
Το στοιχείο της ΓΗΣ – ΓΑΙΑ
Ύλη και παράγωγη
Η Ανάγκη να δοθεί μορφή χειροπιαστή στο Χάος. Το στοιχείο Γη, θηλυκής φύσης, θεωρήθηκε από όλους τους πολιτισμούς ως μήτρα της ζωής. Η «Μητέρα-Γη», σύμβολο γονιμότητας, σταθερότητας και συντήρησης της ύπαρξης. Είναι αυτή που γεννά και θρέφει όλη την Φύση και όλα τα όντα, που κατοικούν επάνω της. Είναι Ύλη, πάνω στην οποία, στηρίζονται τα Φυτά, τα Ορυκτά, τα Ζώα και οι Άνθρωποι. Το στοιχείο αυτό, που είναι Δεκτικό, Μαγνητικό, Πλαστικό και Σταθερό. Είναι το πιο πρακτικό από τα 4. Αποζητά την Ασφάλεια μέσα από την κατάκτηση της Ύλης. Συμβολίζει την πρακτικότητα και τη βάση, του υλικού κόσμου. Αντιστοιχεί στον Δεκτικό χαρακτήρα της ουσίας – Ενέργειας. Ενώ το Νερό, είναι το μέσον, για την γέννηση, που επιτελείται του σπόρου, του μεταφερόμενου, από το ρεύμα του Αέρα και προικισμένου, με δραστηριότητα, από το στοιχείο της Φωτιάς. Είναι το Πλαστικό εκείνο στοιχείο, που τραβά μαγνητικά τον σπόρο, τον Δέχεται και τον Σκεπάζει, με σκοπό, μέσα από τα σπλάχνα της, να του δώσει, μια νέα μορφή Ζωής. Έτσι η Γη λαμβάνει μέρος στην αρχή της Μητρότητας. Συμμετέχει, σε κάθε μετασχηματισμό ενέργειας. Τόσο στην πραγματική, όσο και στη μεταφορική έννοια, φέρει τη Φωτιά μέσα στο στήθος της και καίγεται από το στοιχείο αυτό. Είναι συγχρόνως, η μητέρα του και το θύμα του. Περιέχει, όλες τις δυνατότητες εκδήλωσης ενέργειας, δέχεται και περιέχει τα πάντα. Γίνεται πεδίο δράσης όλων των στοιχείων. Ο Μαγνητισμός της, τραβά προς το μέρος της, όλα τα άλλα στοιχεία, προκείμενου να τη μετασχηματίσουν και να βοηθήσουν, με την παρεμβολή της ενέργειας τους, την Όλη εξέλιξη, του μεγάλου έργου. Στο Χριστιανισμό οι Πρωτόπλαστοι δημιουργούνται από Χώμα και Νερό. Όπως είναι φυσικό, η Γη είχε μεγαλύτερη αίγλη στις αγροτικές θρησκείες και πολιτισμούς. Μερικοί λαοί, οι Περουβιανοί για παράδειγμα, πιστεύουν ότι κατάγονται από τα βουνά και τις πέτρες. Ο Όμηρος τη δοξάζει, λέγοντας ότι είναι αυτή, που χαρίζει, αλλά και που αφαιρεί τη ζωή. Τα τρία ζώδια της Γης, Ταύρος ΈΧΩ – Παρθένος ΠΡΟΣΦΈΡΩ – Αιγόκερως ΕΠΟΠΤΕΎΩ. Είναι άνθρωποι κατά κανόνα πρακτικοί, Δεκτικοί, Οργανωτικοί, Εργατικοί, Φιλοκερδείς, ικανοί να φέρουν εις πέρας ένα στόχο. Η ύλη και το χρήμα, διαδραματίζουν, βασικό ρόλο, στην εξέλιξη τους, γιατί τους δίνουν, ασφάλεια. Τους λείπει συχνά ιδεαλισμός, η Φλόγα, κι έχουν μια αδυναμία, για απτά και πρακτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μπορεί κανείς να βασιστεί επάνω τους και να νιώσει, σιγουριά. Επιζητούν κατακτήσεις, οι ενέργειες τους, κρύβουν σκοπιμότητα, θέλουν να εξασφαλίζονται. Έχουν πάντα, ένα έντονο αίσθημα αυτοσυντήρησης, που δεν τους επιτρέπει, να έχουν πραγματική ανάγκη τους άλλους, για να λειτουργήσουν. Αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις. Θεωρούνται εξαιρετικά γόνιμοι.
Από τον Χάρη Κίτσιο